US Open a péče o duševní zdraví. Tenisté budou mít k dispozici psychology či tiché místnosti

25. 8. 2021, 10:17
Aktuality 28
Tenisté a tenistky budou mít na nadcházejícím US Open přístup k odborné psychologické péči. Pořadatelé grandslamového turnaje, který v New Yorku odstartuje v pondělí, v rámci iniciativy na podporu duševního zdraví rovněž pro hráče nově zřídili tiché místnosti, v nichž mohou najít klid a soukromí.

"Naším cílem je zajistit sportovcům stejnou dostupnost péče o duševní zdraví, jako je dostupná péče o vymknuté kotníky, a to bez jakékoliv stigmatizace," uvedl první místopředseda pořádající americké tenisové asociace USTA Brian Hainline.

"Problematika duševního zdraví se dostala do popřední během koronavirové pandemie, kvůli Covidu-19 se mnoho lidí, sportovce nevyjímaje, potýkalo se zvýšeným stresem a emocemi," dodala ředitelka turnaje Stacey Allasterová.

V tenisovém světě rozdmýchala diskuse o psychickém zdraví sportovců úřadující šampionka US Open Naomi Ósakaová, když na květnovém Roland Garros odmítla chodit na tiskové konference. Později oznámila, že se před rozhovory s novináři potýká s návaly paniky a dlouhodobě bojuje s depresemi. Kvůli ochraně duševního zdraví pak z turnaje odstoupila a vynechala i Wimbledon.

Téma se znovu dostalo do popřední na olympijských hrách v Tokiu zásluhou americké gymnastky Simone Bilesové, která kvůli mentálnímu bloku vynechala většinu soutěží, do nichž se kvalifikovala. Nakonec nastoupila jen do finále na kladině a získala bronz.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

28
Přidat komentář
Stan_Borowitz
to by mohlo fungovat i na Naomi. Doporučuje i Big Mac:

https://youtu.be/8alfEagkrOQ?t=531
Reagovat
Pavlis
Japonci Naomi rádi fandí, protože se jí v tenise dařilo. A nikoho jiného, tak dobrého, ve sportu nemají. Ale mají problém přijmout ji z etnického hlediska. K tomu určitě nepřispělo, že se Osaka sama přiznala, že neumí moc mluvit japonsky.

Rodiče a původ si nevybrala, ale nějak to sama začala v určité době vnímat. Případně k tomu přispěly její zkušenosti s okolím. Popř. to, že je introvertka. K řadě záležitostem okolo marketingu ale byla zřejmě vtažena, aniž by přesně věděla, co to obnáší. A nebo si tam fakt může diktovat podmínky, má nad nimi plnou kontrolu. Kdežto nad dotazy novinářů ji mít logicky nelze.

Ale tenis je náročné povolání, kterému by se měli věnovat odolní jedinci. Naomi sama ani nemusela zpočátku vědět, co svět velkého tenisu obnáší. A též řekla, že nemá ráda vše spojené s popularitou.
Reagovat
blixa
Naomi asi nikdo nevysvětlil, jak to Japonci mají. Že i Japonec, co žije dlouho mimo Japonsko je "špatný" Japonec. Natož někdo, kdo není etnicky čistý Japonec. Teď jí fandí japonská mládež, která dokáže být celkem tolerantní, ovšem jen do konce sportovní kariéry. Její volbu, stát se Japonkou a ne Američankou naprosto nechápu. Ona je Američanka každým coulem a pokud se rozhodne žít v Japonsku, bude to možné jen jako kdyby byla cizinka. Že by ji přijali jako Japonku je naprosto vyloučené.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
https://www.csfd.cz/film/69754-strach-a-chveni/prehled/

Japonci jsou prostě divný. Byli a jsou v podstatě dost izolovaní. Se sousedy neměli nikdy moc dobré vztahy...
Reagovat
paddy
oni jí prý neberou ani Američtí černoši

řešení je emigrovat na Haiti smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
každá nemusí být na černochy jako Evropankysmile
Reagovat
blixa
Tak to tvrdé jádro určitě ne, to je hodně rasistické, ale v USA je kvantum míšenců i etnicky tolerantnějších černochů, že tohle zase Naomi nemusí brát moc vážně. Já to její japonské občanství prostě nechápu, ale nemusím všemu rozumět ... smile
Reagovat
paddy
třeba tam byl marketingový kalkul, agenti hráčů někdy bývají ve funkci vodiče loutek smile
kdyby nebyly OH, tak by třeba za Japonsko nikdy nehrála

Osaka has said, "...I grew up in a Haitian household in New York....I grew up with the Japanese culture too, and if you're saying American, I guess because I lived in America, I also have that too."
...Osaka elected for Japanese citizenship over American in 2019, with an eye on the Tokyo 2020 Olympics.

vypadá to divně

celý kontext
https://en.wikipedia.org/wiki/Naomi_Osaka#Personal_life
Reagovat
tommr
takovej cirkus kvůli jedný mentálně postižený blbce. A stejně jim to nebude nic platný, protože Osaka příjde zase s nějakým novým problémem ... smile
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
kdyby si to hodila jako Mut, bylo by ti líp?
Reagovat
Blondie
smile
Reagovat
Fandina
Fakt trapné reakce.
Reagovat
Newcombe
Ještě by měli být u kurtů nějaké malé modlitebny, koberečky a další přiblblé pohádkové svatostánky. Je dost křižujících se tenistů. Když můžou být lahvičky a ručníčky, tak proč ne koberečky.
Reagovat
Newcombe
mělY!
Reagovat
blixa
No chudák "Krystus", čeho se ještě dočká on ? smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nejlepší uspořádat víkendový (pá-ne) turnaj juniorů Tenisový svátek náboženského smíru a pozvat na něj židy, křesťany a muslimy. Jaká by byla šance, že by ho dohráli do konce?smile
Reagovat
smazaný uživatel
Vidim ze sa zo zlyhania Novaka na USO2020 poucili.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Aby psycholog nedostal raketousmile
Reagovat
SydneyOpen
nebo míčkem do krku smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Škoda, že nebude moci využít služeb psychologa Velkomatkasmile
Být tam pár let zpátky, třeba by Naomi neutrpěla trauma...
Reagovat
George_Renel
To si tam budou doskakovst i na MTO nebo tiskovku?smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
před tiskovkou a po tiskovcesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a Péro tam musí povinně před i po zápasesmile
Reagovat
com
za me totalni blbost smile na skole sme meli volitelnej predmet dusevni hygiena a na prednaskach sem si pripadal jak kdyby byl ucitel z Marsu.. Takovy hipisacky kecy na kazdy hodine.. Ukonceni tohodle predmetu zavrsil tim, ze zapocet prece musi dostat kazdej, aby si nahodou neposkodil svy dusevni zdravi.. smile Takze jestli todle Osace jako staci k tomu, aby byla ve vnitrni rovnovaze, nebo jak to nazvat, tak je fakt asi svihla na hlavu smile
Reagovat
blixa
Chasníčku, chasníčku, ty jsi nepochopil jednu klíčovou věc. Aby ti byla k něčemu duševní hygiena, musíš napřed vůbec mít nějaké "duševno" a to v tvém případě jaksi není splněno ... smilesmilesmile
Reagovat
vladka
smile=fakt blbost..za chvíli to budou chtít fotbalistismile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a šachistismile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist