Úspěšný český den v Paříži. V kvalifikaci French Open postupují Brenda Fruhvirtová, Bejlek i Kolář

23. 5. 2023, 14:41
Aktuality 3
Čeští tenisté byli v úterý v prvním kole kvalifikace grandslamového French Open stoprocentní. Brenda Fruhvirtová (16) si postup ve svém prvním soutěžním zápase po měsíci zkomplikovala, a dokonce proti Antonii Ružičové odvracela mečbol. Až po obratu postoupila i Sára Bejlek (17), suverénní vítězství naopak na pařížské antuce slavil Zdeněk Kolář (26).
Brenda Fruhvirtová (© Profimedia)

Brenda Fruhvirtová se letos pohybuje výhradně na hlavním okruhu, jedinou zastávku na nižší úrovni podnikla na W40 v indickém Bengalúru, kde získala svou nejcennější trofej a zvládla i své deváté profesionální finále.

Šestnáctiletá Češka, která stále čeká na první vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšší tour a při debutu na dospělých grandslamech prošla kvalifikací lednového Australian Open, o většinu antukového jara přišla. Na svém nejoblíbenějším povrchu se letos představila teprve podruhé a premiéru na French Open zahájila vydřeným vítězstvím 3:6, 6:2, 7:6 nad Antonií Ružičovou.

Proti Chorvatce, jež před měsícem porazila na oranžové drti úřadující šampionku právě pařížské juniorky Lucii Havlíčkovou, šla jako první do brejku, ale nerozehranost se projevila a následující čtyři gamy ztratila. Pak začala druhá nejmladší členka TOP 150 žebříčku dominovat a od stavu 2:2 ve druhé sadě vyhrála osm z devíti gamů a v šesté hře rozhodujícího dějství měla brejkbol.

Soupeřce však dovolila srovnat krok. Ružičová měla dokonce možnost utkání ukončit na servisu, to však Fruhvirtová nepřipustila, vynutila si super tie-break a po odvráceném mečbolu jej nakonec ovládla poměrem 12:10. Ve druhém kole se utká s Kathinkou von Deichmannovou.

"Byl to opravdu náročný a intenzivní zápas. Ale po většinu zápasů zůstávám klidná, takže to pro mě bylo celkem normální. Snažím se zůstávat pozitivní, i když prohrávám a čelím mečbolu. Jen bojuju o každý další bod a teď jsem ráda, že jsem dnes nakonec vyhrála, Moc to pro mě znamená, když vyhraju vyrovnaný zápas," komentovala Fruhvirtová.

"Dnes to bylo pouze první kolo, takže ještě dvě zbývají. Moc by to pro mě znamenalo se kvalifikovat, ale snažím se na to nemyslet. Cítím se být pod tlakem, ale snažím se s tím jít dál. To co se má stát, se stane," dodala mladší sestra 56. hráčky světa Lindy Fruhvirtové.


Postup vydřela i Bejlek, Kolář dominoval
Rovněž Sára Bejlek úspěšně odstartovala svůj debut na dospělém French Open. Sedmnáctiletá Češka, která zvládla kvalifikaci loni na US Open i letos na Australian Open, vydřela vítězství 6:7, 6:4, 6:4 nad Arianne Hartonovou. Na kurtu se zdržela jen o pár minut méně než o rok mladší krajanka.

"Každý grandslam je perfektní a posouvá mě blíže k dalším vítězstvím. Jsem na začátku kariéry a má před sebou spoustu dalších zápasů, pokaždé do toho dávám maximu m a uvidíme, jak to půjde v tom dalším," řekla Bejlek, jež bude ve druhém kole čelit Kanaďance Carol Zhaové.

Zdeněk Kolář naopak začal své působení v areálu Rolanda Garrose suverénně. Právě na French Open se před rokem probojoval z kvalifikace ke své jediné dosavadní účasti ve druhém kole hlavní soutěže na nejvyšším okruhu. Šestadvacetiletý Čech smetl 6:1, 6:2 domácí divokou kartu Terenceho Atmaneho. O postup do finále se utká s Yannickem Hanfmannem.

Už v pondělí odehráli první kolo kvalifikace čtyři čeští zástupci. Do dalších bojů o hlavní fázi antukového vrcholu sezony prošli Barbora Palicová a Dalibor Svrčina, naděje zhasla pro Tomáše Macháče a Víta Kopřivu.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

3
Přidat komentář
tommr
ženy jsou po prvním kole kvalifikace stoprocentní což je příjemné překvapení. Nejvíc práce měla nečekaně Brenda jejíž soupeřka podala velmi dobrej výkon ... smile

Soupeřky ve druhém kole jsou sice těžké ale hratelné:
Brenda Fruhvirtová vs Von Deichmann
Sára Bejlek vs Zhao
Bára Palicová vs Rus (3)
Reagovat
Liverpool22
Nejvíc nebezpečná je Nizozemka Rus, ale už není nejmladší, tak snad se Bára kousne smile
Reagovat
Liverpool22
super smile a gratulace k postupu smile Brenda ze zápasu udělala neskutečný nervák, ale nakonec vše dobře dopadlo. Na 16let dost slušný smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist