Úspěšný start Berdycha a debut Hlaváčkové, Štěpánek nepřekvapil

28. 8. 2012, 20:55
Aktuality 19
US OPEN - Tomáš Berdych úspěšně zvládl důležitý vstup do US Open. Český tenista si poradil s belgickým mladíkem Goffinem, naopak Radek Štěpánek nepřekvapil proti Almagrovi. V soutěži žen na newyorském grandslamu debutovala Andrea Hlaváčková, jež vyhrála český souboj proti Kláře Zakopalové.
Tomáš Berdych

Nejlepší český tenista Tomáš Berdych na rozdíl od Wimbledonu a olympijských her zvládl na US Open nástrahy úvodního kola. Šestý nasazený dnes ve Flushing Meadow porazil 7-5 6-3 6-3 Belgičana Davida Goffina.

Jednadvacetiletý Goffin letos startuje na grandslamových turnajích poprvé a blýskl se postupem do osmifinále Roland Garros, kde padl až s Federerem. V utkání s Berdychem měl od začátku spoustu šancí na returnu, ale nakonec prohrál podání jako první. Berdych však vedení 4-2 neudržel a vyrovnanou úvodní sadu vybojoval až poměrem 7-5.

Tomáš BerdychČeský tenista se v klíčových chvílích opíral především o dobré podání. Druhý set pro sebe rozhodl jediným brejkem v osmém gamu. Ve třetí sadě znovu několikrát odvracel brejkbol soupeře, ale od stavu 3-3 získal tři hry za sebou a dovedl zápas do vítězného konce. Klíčová byla statistika využitých brejkbolů; Goffin proměnil jen dva z osmnácti, zatímco Berdych šest ze třinácti.

Šestadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí, který v sobotu po třech neproměněných mečbolech prohrál finále ve Winston-Salemu, se blýskl 17 esy a 40 vítěznými údery. Nevynucených chyb nastřádal třicet.

V dalším utkání českého daviscupového reprezentanta čeká estonský outsider Jurgen Zopp. Čtyřiadvacetiletý hráč rovněž letos zažívá premiéry na turnajích elitní čtyřky, ale až v New Yorku přešel přes první kolo, když zdolal Uzbeka Istomina.

Radek Štěpánek měl s jedenáctým nasazeným Nicolasem Almagrem aktivní bilanci dvou výher ze dvou vzájemných zápasů, dnes v New Yorku ale s favorizovaným Španělem prohrál 4-6 7-6 3-6 4-6.

Štěpánek na kurt nastoupil v tričku se Sochou svobody, ale v úvodní sadě mu štěstí nepřineslo. V sedmém gamu si prohrál podání a set ztratil. Druhá sada se vyvíjela jako na houpačce. Nejprve Štěpánek vedl 4-2, následně prohrával 4-5 s mankem brejku a nakonec set získal v tie-breaku, který vyhrál 7-5.

Třiatřicetiletý český tenista však ve třetí sadě dvakrát ztratil servis a prohrál ji 3-6. Ve čtvrtém setu se už nedokázal dostat ani k jednomu brejkbolu a kvůli ztracenému podání v páté hře ho prohrál 4-6. Stejně jako na letošním Australian Open a Roland Garros tak vypadl v prvním kole. Pouze ve Wimbledonu si dvě grandslamové výhry.

Andrea Hlaváčková a Lucie HradeckáČeský duel v úvodním kole ženské dvouhry vyhrála Andrea Hlaváčková, jež porazila dvakrát 6-4 čtyřiadvacátou nasazenou Kláru Zakopalovou a prožila tak sladký debut ve dvouhře na US Open.

Úvodní sada zápasu českých tenistek měla divoký průběh a k vidění bylo celkem sedm brejků. Zakopalová otočila z 0:2 na 3:2, ale pak Hlaváčková za stavu 5:3 podávala na vítězství. To se jí nepovedlo, jenže vzápětí znovu sebrala Zakopalové servis a dostala se do vedení.

Ve druhém setu si naopak devět gamů obě hráčky držely podání. Klíčovou chvíli však znovu lépe zvládla Hlaváčková, která v desátém gamu na returnu ukončila zápas a může se těšit na souboj s Galinou Voskobojevovou z Kazachstánu.

Stříbrná medailistka z olympijských her v Londýně tak napodobila svou deblovou partnerku Lucii Hradeckou, která zápas 1. kola vyhrála v pondělí. Zakopalová naopak ani při svém devátém startu na newyorském grandslamu nevyhrála.

Až zítra do turnaje vstoupí poslední český zástupce Jan Hájek, který se utká s domácím Brianem Bakerem.

- US OPEN 2012 -
(USA / New York, tv. povrch, 11.777.000 dolarů)
úterní výsledky českých tenistů (28. 08. 2012)

MUŽI:
Dvouhra - 1. kolo:
Berdych (6-ČR) - Goffin (Belg.) 7-5 6-3 6-3
Almagro (11-Šp.) - Štěpánek (ČR) 6-4 6-7(5) 6-3 6-4

Čtyřhra - 1. kolo:
Butorac/Hanley (USA/Austr.) - Hájek/Lacko (ČR/SR) 7-5 6-3

ŽENY:
Dvouhra - 1. kolo:
Hlaváčková (ČR) - Zakopalová (24-ČR) 6-4 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
Prima, že Tom prolomil prokletí prvních kol na velkých soutěžích a na jednicku vstup zvládl, Trochu jsem mela obavy, ale dobře to dopadlo. Radka jsem sledovala od poloviny druhého setu. Byla úroda všeho, tolik dvojchyb a tím pádem fiftýnků zadarmo si Almagro ani nezasloužil. Též breakballů jako máku na obou stranách. Almagro byl k poražení. Neuvěřitelně chyb outy za baslajnu, ale nakonec přece jen slavila úspěch agresivní hra. Na Radkovi od konce třetího setu byla přece jen jasně vidět únava, asi prostředí, jestli velká vlhkost a vedro už neustál. Bohužel čas se nedá zastavit a ty maratonské zápasy na více jak tri sety už prostě nedá. Tak snad debl, který je jen na dva sety zvládne lépe. Andrejce gratuluji a snad jí ta radost vydrží alespon ještě jedno kolo.
Reagovat
smazaný uživatel
komentátor 2ky eurosportu řekl Kim Clijstersová oznámila na turnaji ve Flashing Meadows že po něm se se po druhé loučí s kariérou SNAD už napořád
Reagovat
Fandina
k postupu do druhého kola. Držím palce a pojď pojď pojď
Reagovat
Fandina
A v českém derby Andrejka v druhém kole přeji úspěch držím palce ... pojď pojď pojď
Reagovat
smazaný uživatel
Nevíte, co je s Petrou Cetkovskou? Byla nasazená jako 28, ale nikde není po ní vidu ani slechu.Těžko mohla mít volný los v prvním kole. Odhlásila se? Možná jsem to přehlédl.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, odhlásila se kvůli zranění. Někdo tu psal, že kvůli kotníku.
Reagovat
brixner
:-))
Reagovat
smazaný uživatel
13 stupňů východně: Hot Bird 13C
Eurosport 2 HD - frekvence 11258 MHz, symbolrate 27500, polarizace H, modulace DVB-S2 8PSK, FEC 3/4, pilot off
Aktuálně: V.Williams

Každý divák satelitní pozice 13E Hot Bird se může dívat na program Eurosport 2 HD i bez placení. Už od 15.8. až na výjimky (fotbalová bundesliga je zakódovaná) jde tento program trvale bez vložené karty! Je na výběr několik zvukových stop, včetně českého komentáře.
Reagovat
smazaný uživatel
Dík za zajímavou informaci. Je možné to chytit ve všech koutech republiky i s menší parabolou, nebo je třeba nějaké solidnější zařízení ?
Reagovat
smazaný uživatel
nejsem Brož, ale měla by na to stačit obyčejná parabola 80 a mělo by to být dostupné všude.
Reagovat
freeteepek
Tak to zní až neuvěřitelně! Díky. Zkusím to.
Reagovat
smazaný uživatel
A když nemám Satelit v HD tak ten Eurosport 2 nemůžu chytit ?
Reagovat
smazaný uživatel
Správný dotaz, HD taky nemám ! předpokládám teda, že bude i SD, jen kousek vedle
Reagovat
smazaný uživatel
Předpokládáš špatně, Eurosport 2 v SD verzi jde jen s dekódovací kartou a zaplaceným balíkem u některého z poskytovatelů (Skylink, Digi, UPC nebo jiné cizí). Nechápu, že někdo má problém s HD přijímačem. Máme rok 2012, ne 2007, SD je už pár let out!

Pro sledování dočasně volného programu Eurosport 2 HD je nutný:
- multifokus, kde jeden z konvertorů přijímá pozici 13E Hot Bird nebo parabola nasměrovaná na 13E, ve velké části Evropy stačí 60-80 cm, v přilehlých oblastech (západní část Ruska, Turecko, Irák) je potřeba větší.
- HD DVB-S2 satelitní přijímač nebo PC DVB-S2 karta.

Pozn.: Při manuálním ladění frekvence 11258 se musí zadat ladění volných i kódovaných programů, volba FTA nestačí!
Reagovat
smazaný uživatel
ta poznámka je velice důležitá!
Reagovat
smazaný uživatel
Jo v HD je kvalita lepší, ale nevím proč jde signál později, nebo trvá než to příjmač vyprocesí. Prostě na SD už vím, že Berdych dal eso, ale v HD teprve nadhazuje.
Reagovat
smazaný uživatel
19 stupňů východně: Astra 1L
Eurosport DE - frekvence 12226 MHz, symbolrate 27500, polarizace H
Aktuálně: Mahut
Reagovat
smazaný uživatel
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/457454_10151001931552680_207625673_o.jpg

Pěkné foto, Maria královna a další princezny. Naše holky vypadají super.
Reagovat
smazaný uživatel
Moc pěkné! Dobře jsi to popsal. :) Holkám to moc sluší, stejně jako před Wimbledonem...

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/482049_10150888800207680_1360386820_n.jpg
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist