V minulém desetiletí spolu ovládli US Open. Teď Damm Paese trénuje

4. 9. 2015, 17:20
Aktuality 0
Před devíti lety spolu Martin Damm a Ind Leander Paes vyhráli na US Open titul ve čtyřhře. Dnes jsou v New Yorku znovu jako tým, jen role mají jiné: Damm je od léta Paesovým trenérem.
Profily hráčů
Martin Damm a Leander Paes

"Kdybych začínal s někým novým, musel bych ho poznávat. S Leanderem to rovnou naskočilo. Rozumíme si," řekl třiačtyřicetiletý Damm, který se zná s Paesem již od šestnácti let. "Jedeme naše hlášky: "Přesně tááák. To je vono. Ty vole." 

Paes měl o Dammovy služby zájem už loni v listopadu, ale to ještě liberecký rodák pracoval se Slovákem Martinem Kližanem. Jenže koncem července skončili. "Napsal jsem Leanderovi a on hned volal: Přijeď do Montrealu a jedeme!" 

Dammovi se to hodilo. Jeho rodina se zrovna stěhovala do Ameriky. "Takže jsem neotálel a rovnou jsem do toho skočil. Pauzy nejsou při trenéřině dobré. Je fajn být na túře, kde jsem celý život a kde mě to baví," řekl bývalý pátý deblista světa. 

Se stejně starým Paesem si nyní po Kližanovi užívá více klidu. "Je to větší pohoda. Ulevilo se mi. Leander ví, co chce. Má zkušenosti a svůj režim. Mladí kluci ho dva dny drží a pak pět dní ne. Neříkám, že se předře, ale ono to ve 42 letech není zapotřebí. Má trochu bříško, ale pořád má rychlost, dynamiku i energii," řekl Damm. 

Paes má v plánu hrát tenis do olympiády v Riu de Janeiro 2016. S Dammem jsou domluveni do konce roku. "On potřebuje spíš sparingpartnera. Ale děláme na několika věcech," řekl Damm. Třeba se snaží zlepšit Indovi liftovaný bekhend. "Měl dojem, že ho neumí. Většinou zahrál čop a šel k síti. A teď už dokáže bekhendem s horní rotací dát return, ve výměně trefí dva za sebou velice slušně," doplnil. 

S Paesem tvořili deblový pár dva roky. Vyhráli US Open 2006 a ve stejném roce prohráli ve finále Australian Open. Pouto mezi nimi je silné. "Má dobré srdce. Je fajn kluk. Drží slovo a nehledá kličky. Můžeme se bavit otevřeně. Známe se," řekl Damm a toleruje Paesovi pozdní příchody. "On je éterická bytost," usmál se. 

V Indii je podle Damma Paes velkou celebritou. "Když někdy vidím jeho mobil na stole, má na něm 500 nepřečtených mailů a 650 zpráv. Zná ho tam každý. Jako u nás Jágra," porovnával Damm. "Nemají tolik globálně slavných sportovců." 

Paes hraje Davis Cup kvůli jen olympiádě
Za čtrnáct dnů bude bude Paes stát v Dillí proti Čechům v baráži Davisova poháru. "Bere to sportovně," řekl Damm. Soutěž družstev hraje Paes kvůli olympiádě. "Kdyby nebyla, nehrál by. Vztahy v jejich federaci nejsou ideální," řekl Damm. 

Damm neví, jak dlouho bude jako trenér jezdit po světě. "Tohle je nádeničina. Když si hráč vzpomene, tak druhý den jdete. Je to až potupné. Za patnáct let bych tu nechtěl strašit. I když uvidíme, nechci se rouhat," řekl. 

Rád by se taky svému věnoval synovi Martinu Dammovi mladšímu, který se letos stal českým mistrem do 12 let. "Hraje docela dobře. Je hodně vysoký, levák a baví ho to," řekl pyšně.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist