V Praze se chystají tři turnaje. Největší hvězdou bude González

7. 4. 2011, 12:43
Aktuality 1
Z české tenisové mapy sice loni zmizel turnaj okruhu WTA, hlavní město se ale letos může těšit na náhradu. Praha uvidí tři menší turnaje mužů i žen; hvězdou jednoho z nich bude bývalý pátý hráč světa a olympijský vítěz Fernando González.
centrální kurt v Praze na Štvanici

Pražské tenisové jaro zahájí na začátku května minigrandslam Strabag Open 2011 v podobě challengeru mužů a turnaje ITF žen a o týden později se ve Stromovce uskuteční již podruhé Sparta Prague Open i s českou jedničkou Petrou Kvitovou.

"Z pohledu svazu je to velká investice do budoucnosti. Kráčíme cestou menších turnajů a ne megalomanských velkých akcí," řekl na dnešní tiskové konferenci šéf tenisového svazu Ivo Kaderka. "Do turnajů ITF na Spartě, Štvanici jde vždy o investici zhruba tří milionů a nepřemýšlíme o jednom velkém turnaji," dodal.

Na Štvanici se bude hrát od 2. května a po třech letech se vrátí mužský challenger s dotací 100 tisíc dolarů. Poslední ročník se konal v roce 2008 a tehdy zkompletoval pražský hattrick Jan Hernych. Ženský turnaj ITF bude mít poloviční dotaci.

Hlavní hvězdou turnaje bude Fernando Gonzalez. Chilan je někdejší světovou pětkou a vítěz čtyřhry na olympiádě v Aténách. Na kurty se vrací po operaci kyčle; představit by se měl už na konci dubna v Bělehradu.

Stromovku pobaví Leconte s Bahramím
Fanoušci si zvykli k Negrelliho viaduktu chodit i na exhibice a tentokrát jim své umění ukáže bývalá světová jednička dvouhry i čtyřhry Švýcarka Martina Hingisová. V sobotu 7. května nastoupí košická rodačka proti někdejší šestnácté hráčce světa Daniele Bedáňové. Exhibici doplní čtyřhry například za účast dvojčat Karolíny a Kristýny Plíškových.

Na Spartě měla akce žen ITF loni premiéru a trofej z rukou olympijského vítěze Jana Železného a Hany Mandlíkové přebírala Lucie Hradecká, která bude titul obhajovat. Letos se začne 10. května a pořadatelé zdvojnásobili dotaci na sto tisíc.

Jako hlavní hvězdu zlákali do Stromovky světovou osmnáctku a českou jedničku Kvitovou. "Vždycky hraju ráda v Česku. Doufám, že potrápím obhájkyni nebo vyhraju," řekla Kvitová.

"Pořádáme největší ženský turnaj na našem území a chceme, aby byl věnován hlavně českým hráčkám. Turnaj určitě bude mít kvalitu a doufejme, že se další zajímavé hráčky přihlásí," řekla Petra Píchalová-Langrová ze Sparty.

Pro obhajobu turnajového titulu se rozhodla Hradecká. "Určitě by to bylo pěkné, ale bude to těžké," řekla v telefonickém rozhovoru ze Štvanice. "Turnajů doma moc není a jsem ráda, že se na mě mohou přijít podívat kamarádi a rodina," doplnila.

Také na Spartě se uskuteční exhibice. Ve čtyřhře se představí baviči Henri Leconte a Mansúr Bahramí a z domácích bývalých hvězd Karel Nováček s Jiřím Novákem

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist