Vaněk: Péťa nepotřebuje hodiny tréninku. Ale bez základního tréninku je to těžké

30. 8. 2019, 07:25
Aktuality 7
Po skvělém úvodu sezony prožívá Petra Kvitová kvůli zraněnému předloktí horší období. Její trenér Jíří Vaněk ale věří, že dvojnásobná vítězka Wimbledonu ještě může dokázat velké věci.
Profily hráčů
Kvitová a Vaněk (© j48tennis.net)

"Já jí strašně věřím. Když se všechno sejde, tak ji málokdo porazí," řekl Vaněk novinářům v New Yorku po prohře Kvitové ve druhém kole US Open.

Jeho svěřenkyně ve Flushing Meadows nestačila na Němku Andreu Petkovicovou. Obě vyrovnané sady ztratila v koncovce. "Vůbec netrénujeme, mezi zápasy jsme tu hráli osm minut. Chybí jí zápasová vyhranost," poukázal Vaněk na fakt, že Kvitová od května, kdy si natrhla sval v levém předloktí trénuje jen minimálně.

Jednačtyřicetiletý Vaněk, někdejší 74. hráč dvouhry, se s Kvitovou domluvil na spolupráci koncem roku 2016. Trénovat ale začali opatrně a se zpožděním, jelikož se hráčka zotavovala po vážném zranění prstů levé ruky z přepadení.

Přesto se Kvitová od té doby stále drží mezi elitou. "Péťa začínala od nuly. Někdo jí skoro uřízl ruku a podívejte se," vyzdvihl Vaněk, že od té doby vyhrála osm turnajů, v lednu byla ve finále Australian Open a málem se stala jedničkou. "Je vidět, jak nad těmi holkami vyčnívá. Ale musí se sejít zdraví s vírou v úspěch," podotkl.

Loni Kvitová v druhé půlce sezony bojovala s vyčerpáním. Nyní moc netrénuje kvůli záhadně otékajícímu předloktí. Pro trenéra je těžké, když se nemůže dostat ke svému řemeslu. "Tak to je," pokrčil Vaněk rameny a dodal: "Péťa je hráčka, která je schopná vytěžit z minima maximum. Nepotřebuje spoustu tréninku jako jiné."

Na druhou stranu zápas s Petkovicovou ukázal, že by přeci jen měla odehrát více hodin a zápasů. V rozhodujících moment si nevěřila. "Bez aspoň základního tréninku je strašně těžké čelit soupeřkám, které mají svůj den. Hodinu čekáte na jeden dva brejkboly a musíte si je vzít. K tomu potřebujete mít natrénováno."

Samotná Kvitová mluvila o tom, že jí je líto, že má poslední dobou častá omezení. V devětadvaceti letech totiž cítí, že jí utíkají nejlepší roky kariéry. "V něčem jí pánbůh nadělil a v něčem ne. Ale už toho dokázala dost a nemusí nikomu nic dokazovat. Když se bude tenisem bavit, tak je pořád schopná velkých věcí," řekl Vaněk.

V pořadí sezony je Kvitová aktuálně čtvrtá a pokud po konzultaci s lékaři neukončí předčasně rok, má šanci hrát Turnaj mistryň. "Pořád je to fantastický. Myslím, že všichni pořád naše hráčky moc tlačí k tomu, aby byly první na světě. Já jsem spokojený, že je do desítky a bojuje o Masters. Za mě je to pořád dobrý," uvedl Vaněk.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

7
Přidat komentář
Mantra
na té fotce vypadají jako pár
Reagovat
Torn
http://www.tenisovysvet.cz/article/detail/10146--nemohli-jsme-skoro-trenovat-odtajnil-trener-kvitove-v-cem-je-petra-jedinecna?fbclid=IwAR3ocJ_I67KK3gizEVBHtj198E7Q_Yi8j-AZhvMW66GuZksfzn0wOHmqsdc

Jako Serenu rád nemám, ale tvrdit, že mohla hrát do osmého měsíce a pak dva měsíce po porodu naskočit. Možná, kdyby všechno probíhalo maximálně ideálně, tak jo, ale reálně. :D
Reagovat
Torn
/trénovat.
Reagovat
sojka1
realne jde u tech "frajerek, co jenom rodi" o fyziologicke procesy s nasledkem zmeny funkce vsech systemu, vahove kotrmelce, hormonalni revoluci a emocni prestavbu osobnosti.... to se Vankovi hodne nepovedlo, smutny vyrok... :-(
Reagovat
Torn
Mi příjde, že se snaží prostě tak nějak hledat odůvodnění, kde není nutné. Petra má zranění, nelze čekat, že bude furt vyhrávat. I jako zdravá měla vzestupy a propady.
Reagovat
sojka1
ale presne, nemame ji prece hned mene radi, nikdo soudny tady od Peti jiste titul necekal - to ma letos na starosti prece Kaja... ;-) i kdyz teda zrovna Petkovic jeste sejmout mohla! :-)) I trochu vim, jak to Vanek myslel, ze nejde o uraz, tedy nasilne a nechtene omezeni, ale o prirozenou vec a vlastni rozhodnuti sportovkyne... take jsem napr. sveho casu pri behani ve Stromovce vidavala lehce vyklusavat atletky s briskem, videli jsme videa, jak to Serce behem tehotenstvi hazou do ruky a ona staticky odehrava micky, ze.... ale srovnani bylo neobratne a nemistne.
Reagovat
LukasH
Přesně. Petra od května nemůže pořádně trénovat, hraje minimálně, tak nevím, co se dál řeší. Projevilo se to podle mě s Kontou ve W a teď s Petko. A zrovna s tou má problémy i ve formě...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist