Veselý: Měl jsem obavy, ale musím se pochválit. Byla to vyrovnaná partie

28. 5. 2023, 19:39
Aktuality 10
Jiřímu Veselému se sice v 1. kole Roland Garros nepodařilo překvapit světovou pětku Stefanose Tsitsipase, navzdory porážce se ale snažil hledat pozitiva. Devětadvacetiletý rodák z Příbrami, který se teprve před měsícem vrátil na kurty po více než sedmiměsíčním zranění stehenního svalu, předvedl proti řeckému favoritovi bojovný výkon a prohrál až po třech hodinách a 16 minutách 5:7, 3:6, 6:4, 6:7. Přestože mezi novináři litoval nevyužitých šancí, věřil, že je na cestě zpět mezi elitu.
Jiří Veselý (© Profimedia)

"Myslím, že se musím spíše pochválit. Šel jsem na zápas trochu s obavami. Nevěděl jsem, co si od své hry představit a na jaké jsem úrovni. To, že jsem odehrál takhle těsné utkání proti jednomu nejlepších antukářů, je určitě motivace," uvedl Veselý.

"Určitě mi to dalo hodně pozitivní odezvy. Ten level tam je a to je základ, abych se mohl vrátit. Teď už člověk musí objíždět turnaje, porážet ostatní slabší hráče a prokousat se zpět. Bylo tam pár šancí, které kdybych využil, mohlo to být jinak. Ale byl to jeden z těch lepších zápasů tady v Paříži," doplnil.

Bývalá česká jednička měla v duelu s předloňským finalistou Roland Garros několik šancí. V prvním setu Veselý nedopodával za stavu 5:4, ve čtvrtém zase nevyužil ve zkrácené hře čtyři setboly. "Bůh ví, jak by to vypadalo v tom pátém setu. Bylo by fajn to tam dostat. Bylo to blízko a vypadalo to nadějně," řekl Veselý. "Škoda i prvního setu, který jsem nedoservíroval. Podmínky ale byly docela těžké. Podával jsem za stavu 5:4 proti větru a oběma nám dělalo problémy to odservírovat. Jinak se v tom ale těžko rýpat," doplnil hráč Sparty Praha.

Přestože Veselému patří v pořadí ATP 452. místo, do hlavní soutěže v Paříži se dostal díky chráněnému žebříčku. Před Roland Garros hrál jen na challengerech v Ostravě a pražské Spartě. Když proto viděl los s Tsitsipasem, pousmál se.

"Na jednu stranu jsem si říkal, že kdyby to bylo za odměnu ve druhém kole, bylo by to příjemnější. A to i co se týče bodů, které jsou teď potřeba. Pro mě ale byly tyhle zápasy s nejlepšími vždycky výzvou," řekl Veselý.

"Měl jsem rád velké kurty, velké zápasy a v minulosti jsem to několikrát potvrdil. Jsem rád, že jsem tu pozici obhájil. Zahrál jsem s ním velmi vyrovnanou partii. Teď je třeba to hodit za hlavu, vzít si pozitiva a jít dál," podotkl bývalý 35. hráč světa.

Navázal na krajana Zdeňka Koláře, jenž svedl v Paříži vyrovnanou bitvu s Tsitsipasem minulý rok. Také on prohrál ve čtyřech setech. "Viděl jsem z toho pár okamžiků. S těmi nejlepšími se vždy nejvíce příležitostí vyskytne na úvod turnaje, kdy se do toho snaží vstoupit co nejlépe a mají na sebe očekávání. Člověk to zná i z jiných turnajů, kde jsem byl ten favorit já," řekl Veselý.

I když prohrál první dva sety, ocenil, že zápas nevzdal. "Snažil jsem se na kurtu zůstat co nejdéle, protože zápasy s hráči na této úrovni jsou pro mě strašně důležité. Vrátit se na ten level, kondičně to stíhat, vydržet dlouhé zápasy... Těch pozitivních věcí je tam hodně. Teď se přesunu na trávu, která bude odlišná a uvidíme," uvedl Veselý.

Povzbudilo ho, že po zdravotních potížích zvládl i tříhodinový zápas. Netrápilo jej už ani naposledy bolavé tříslo. "Vydržel jsem tři a půl hodiny a to je hodně pozitivní. Teď nás čeká další práce, nabalovat výhry. Zajíci se počítají na konci roku, nebo spíše příští rok po Paříži, kdy člověk musí ten rok obkroužit a uvidí se, kam to půjde. Věřím, že děláme správné věci. Po té práci, kdy jsme se poslední půlrok chystali na návrat, to tam pořád je. Musí mě to povzbudit do další práce," dodal Veselý.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

10
Přidat komentář
Krisboy
J1rka skvěle. Takhle vyrovnanou partii s jedním z největších favoritů čekal kromě mě asi málokdo.
Pořád to má v ruce a ve Wimbledonu odveta!

smile
Reagovat
IngStavinoha
až to Panděros rozbalí v Chrámu, nebudou se soupeři stačit divit
Reagovat
lenkamarkova
Nechápu tady ty komentáře jaká soudnost, vždyť má Jirka pravdu. Já jsem čekala že to bude rychlý proces dostane 3x 6 1 nebo kanára. Uvědomte si že letos odehrál 4 zápasy na chalengrech a Tsitsipas je top hráč v top 10 a jeden z nejlepších antukářů na světě. To že s ním hrál Jirka vyrovnaně je velký úspěch. Nehrál turnaje přes půlroku. Jak dlouho se vraceli Thiem, Murray a další. Muchová se dostala do první padesátky po hodně dlouhé době, když loni nehrála kvůli zranění nebo Kenin té to trvalo asi 2 roky. Jestli je tady někdo nesoudný tak jste to vy s těmi komentáři.
Reagovat
Stan_Borowitz
Je to tak. Škoda toho nepovedeného kraťasu na setbolu v TB, mohlo to jít do pěti setů a Tsitsipas by si určitě vzpomněl na finále 2021 a taky, že podle H2H proti němu stojí lepší soupeř než tenkrát...
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
"Měl jsem rád velké kurty, velké zápasy a v minulosti jsem to několikrát potvrdil. Jsem rád, že jsem tu pozici obhájil. Zahrál jsem s ním velmi vyrovnanou partii. Teď je třeba to hodit za hlavu, vzít si pozitiva a jít dál,"

Člověk by řekl, že toto bude říkat někdo úrovně alespoň Gasqueta a ne takového břídila jakým je Veselý.
Reagovat
hanz
Hrozný, co z takovejch padá za hemzy...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nic proti Richardovi, ale stačí se podívat na jeho a J1rkovu H2H proti Jokerovi a je jasno, kdo je tady pánessmile
Reagovat
Stan_Borowitz
Přesně, je vidět, kdo tady rozumí tenisu! smile
Reagovat
com
jo pochval se za ten konec prvniho setu a za zmrvenej tiebrejk smile
Reagovat
hanz
smile
Souhlas, soudnost se už dávno vytratila.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist