Veselý porazil Lajoviče a poprvé je ve čtvrtfinále challengeru. To ho posune do Top 200

11. 4. 2013, 15:07
Aktuality 25
Jiří Veselý na antuce v tureckém Mersinu zdolal ve třech setech čtvrtého nasazeného Srba Dušana Lajoviče a poprvé postoupil do čtvrtfinále challengeru. Za něj získá 15 bodů do světového žebříčku ATP, v němž se tak poprvé objeví v Top 200. O semifinále si zahraje s Němcem Reisterem.
Jiří Veselý

Jiří Veselý letos na začátku sezony startoval na čtyřech turnajích Futures a když tři z nich vyhrál, přišel čas přesedlat na turnaje vyšší kategorie. V březnu se tak objevil na challenger v Sarajevu, kde si proti Slovinci Kavčičovi připsal premiérový skalp hráče Top 100. Následně měl i velkou šanci postoupit poprvé do čtvrtfinále, poslední dva fiftýny ale proti domácímu outsiderovi Brkičovi nezískal.

Po třech týdnech volna a především tréninku se levoruký Veselý objevil na svém jubilejním 10. challengeru v tureckém Mersinu. Včera ve svém prvním letošním zápase na antuce smetl 6-2 6-1 Uzbeka Farrukha Dustova a potřetí postoupil do 2. kola, kterým zároveň vyrovnal své maximum.

O jeho překonání se dnes devatenáctiletý rodák z Příbrami utkal s o tři roky starším Srbem Dušanem Lajovičem, který je aktuálně 153. hráčem světa. Veselý proti nasazené čtyřce získal hladce první set, ve druhém ale dvakrát ztratil podání a rozhodnout tak musela sada třetí.

V té svěřenec Jaroslava Navrátila a jeho syna Michala prohrával už 0-3 a po sérii 6 prohraných gamů v řadě nebyl v ideálním psychickém rozpoložení. Zbraně však nesložil, bojoval dál, dvakrát soupeři sebral servis a rázem vedl 4-3 s výhodou brejku. Při výměně stran se Srb nechal ošetřit a český tenista musel po téměř desetiminutové pauze odvracet brejkbol. Při něm však nečekal nečekal na chybu soupeře a třemi výbornými údery ho zlikvidoval. Následně si došel na síť i pro gamebol, který proměnil po dlouhé výměně luxusním kraťasem.

Lajovič byl v tu chvíli již nalomený a Veselý se dostal už na returnu ke třem mečbolům. Šestý game v řadě ale získat nedokázal, srbský tenista se ještě vzepřel a utkání zdramatizoval. Ovšem český hráč se o výhru připravit nenechal, při celkově 5. mečbol donutil soupeře k chybě a po 2 hodinách a 15 minutách boje tak zvítězil 6-2 3-6 6-4.

"V prvním setu jsem hrál skvělý tenis, hrál jsem agresivně a dělal málo chyb. Od druhého setu jsem se začal cítit trochu nervózněji a začal jsem více chybovat. On toho skvěle využil a nedal mi nic zadarmo. Za stavu 0-3 ve třetím jsem si řekl, že něco musím změnit, především nesmím kazit. Uklidnil jsem se a zvládl jsem dodržet tuhle taktiku až do konce zápasu. Jsem strašně rád, že se mi to podařilo otočit," komentoval Veselý dnešní utkání pro Tenisportál.cz.

V závěru utkání byl prý nervózní jen při servisu soupeře, kdy už mohl zápas ukončit. "Nervozitu jsem cítil při jeho podání, když jsem vedl 40-0 a měl ty tři mečboly. Při svém servisu jsem byl už klidný a věřil jsem, že to doservíruju," přiznal.

K dlouhé pauze ve třetím setu, kdy si Lajovič vyžádal medical timeout, dodal: "Myslím, že měl něco se stehenním svalem, ale nevím, jestli ho to opravdu tolik bolelo nebo se mě snažil trochu dostat z tempa. Možná obojí. To není ale podstatný, důležité je, že jsem to dotáhl do vítězného konce."

Veselý tak letos včetně turnajů Futures vyhrál už 21 z 23 zápasů a v Mersinu postoupil poprvé do challengerového čtvrtfinále. Za něj si do žebříčku ATP připíše 15 bodů, které mu zajistí premiérový posun do Top 200.

V premiérovém čtvrtfinále se Veselý utká s 195. hráčem žebříčku Julianem Reisterem, který dnes vyřadil nasazeného krajana Dominika Mefferta.

Bývalý vítěz juniorky Australian Open Veselý se po skončení turnaje v Mersinu přesune na challenger do Říma. Následně bude koncem dubna startovat na dalším challengeru v Ostravě, posléze by měl absolvovat kvalifikaci na podnik Masters 1000 v Římě, challenger v Neapoli a také kvalifikaci French Open.
- CHALLENGER MERSIN -
(Turecko, antuka, 42.500 dolarů)
čtvrteční výsledky (11. 04. 2013)

Dvouhra - 2. kolo:
Veselý (ČR) - Lajovič (Srb.) 6-2 3-6 6-4
Reister (Něm.) - Meffert (8-Něm.) 6-4 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
Frick
..byl ten Němec kurzově poměrně favorizován, když jsou na žebříčku na tom skoro stejně?
Reagovat
smazaný uživatel
jediny, co me napada, ze v r.2011 se Julian Reister vyhoupl do TOP100, tak mozna proto...
Reagovat
George_Renel
dnes pokračoval ve včerejším výkonu a jde dále! Velká gratulace. Při tomto vývoji a při udržení stability výkonu, a při tom, že vlastně co nahraje se mu počítá, by bylo docela zklamáním, kdyby na konci sezóny nebyl na hranici první stovky.
Reagovat
smazaný uživatel
Peknej zapas, libi se mi jak si u toho vzdycky zarve:-) Dobry bylo jak zase otocil vyvoj druheho setu a nenechal to zajit do tretiho tentokrat. To uz naznacuje jistej posun. Tiebreak byl fakt peknej....doufam, ze to dotahne co nejdal!
Reagovat
r176
veselý vyhrál 1 set 6:2
Reagovat
smazaný uživatel
Pekne, taky koukam...tak snad ted da i ten druhej, tak hladce...
Reagovat
kohlik
ten druhej je zatím katastrofa
Reagovat
smazaný uživatel
Uplne stejny, jak vcera prvni set krasnej, drtil soupere a slo mu to...a druhej set chybuje.
Reagovat
tommr
snad už se definitivně chytnul i mezi dospělejma ... :)
Jinak velice ocenuju, že redakce v článku uvedla i jeho předpokládanej herní program na příští měsíce. Bylo by fajn kdyby se podobný informace objevovaly častěji i u dalších našich předních hráčů a hráček ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Noo, to by bylo hodne supr. S tím programem našich hráčů/ček. I ostatní z top10 bych ocenil.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky jsem ocenila. Specialne u Veselyho to vzdycky pracne hledam...To neni vubec spatnej napad ten program, at mame my vsichni tady prehled...:-)
Reagovat
Fandina
Ano, určitě by to byl námět i pro redakci webu, ale nevím, co všechno by to obnášelo, samozřejmé práci, tomu rozumím, ale kdyby tu byl takhle přehled o našich tenistech a tenistkách těch předních samozřejmě, bylo by to super.
Jinak já se u kluků dívám i na tohle, je to na pár turnajů dopředu, ale jsou tam i ostatní naši kluci i třeba Mertl a ostatní.
http://live-tennis.eu/playersSchedule
Reagovat
smazaný uživatel
jezismarjajosef, Nando uz prohraje s Ramirezem-Hidalgem!!?? Vzpominam si, ze jsem dokonce chtela tohle jmeno po uz davnem zapase s Berdou navzdycky zapomenout, jeho tenis mi prisel taak odpudivy - a vida, vzpomnela jsem si i, ze je Ruben.. ;-)

Jinak Johne, Ryana jsem ti uz davno odpustila.. :-) Come on!!! Ale nejde mi stream... :-(((
Reagovat
smazaný uživatel
Podle flashscore, byl 1.set u Johnů 6:4 a oni hráli dál.
Reagovat
smazaný uživatel
blbne tam net, jsem tak otravena.. :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Stav můžu hádat podle live kurzu. Ty jediný jedou dobře, je to na pikaču
Reagovat
Elrondin
Jirkovi k postupu do Top 200 a moc držím palce do dalšího kola, aby těch bodíků bylo ještě více, Jirko pojď!
Reagovat
Fandina
Gratulace. Moc hezky se to čte. A třeba se také projevuje nová spoupráce s novým trenérem Jaroslavem Navrátilem. Tak držím palce a jen tak dál. Přeji úspěch. Jirko pojď!
Reagovat
smazaný uživatel
Zajímavý 3. set :D
0:3 z pohledu Jirky.. Jirka si bere medical time out a asi 5-6 minut je ošetřovat..
Jirka otočí na 4:3, Lajovič si bere medical time out a je ošetřován tak 10 minut.. Bohužel nebylo vidět co si nechávají oba ošetřit, protože se okolo nich udělal hlouček asi tak pěti lidí a nic nebylo vidět :D Avšak gratulace Jirkovi :-))
Reagovat
Frick
Němčour je asi hratelnej, co? Stejně jako soupeři v možnym SF...

Teda, on tam není skoro nikdo, koho by nemohl Jirka porazit, co?

A kdyby vyhrál, tak by atakoval kolikátý umístění v ATP?
Reagovat
Frick
Jaký tam může být potenciál? Sice mu bude teprve 20, ale když by Tomáš ještě skoro o rok mladší, tak dal v Athénách Fedexe...

Nicména koukám, že třeba Štěpec se ve věku Veselýho plácal kolem 170. míta a nakonec udělal TOP 10, byť na krátký čas jenom...
Reagovat
darek.vrana
Těžko říct, naši hráči se většinou prosazovali později (Štěpánek, Novák, Korda), Berdych byl zase extrémně talentovaný už v mládí. Každý hráč má tu cestu jinou. Já ale věřím, že tam potenciál je. Vycházím z toho, že Veselý je vysoký, hraje tvrdě a má tvrdý servis. To jsou v dnešním tenise hlavní předpoklady. Navíc jako bonus je levák a je i celkem šikovný.
Reagovat
smazaný uživatel
Prosim link na

Finale KHL
Reagovat
smazaný uživatel
dobře jirko.preji ti!
Reagovat
smazaný uživatel
gratulace
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist