Veselý potřetí v kariéře vyhrál challenger v Prostějově

10. 6. 2017, 13:31
Aktuality 16
CHALLENGER PROSTĚJOV - Jiří Veselý si dnes počtvrté za posledních pět let zahrál ve finále domácího challengeru na antuce v Prostějově a po úspěšném obratu proti Argentinci Federicu Delbonisovi navázal na své triumfy z let 2014 a 2015.
Jiří Veselý

Jiří Veselý zakončil solidní období na antukových turnajích triumfem. Třiadvacetiletý český tenista ovládl domácí antukový challenger v Prostějově, kde si dnes počtvrté za posledních pět let zahrál ve finále. 

Letos se do něj dostal bez ztráty setu, ale i vinou bolestí zad v něm začal proti Argentinci Federicu Delbonisovi prohranou úvodní sadou. Vývoj však dokázal otočit a také třetí vzájemný duel skončil třísetovou bitvou. Veselý tentokrát zvítězil nad o tři roky starším Jihoameričan 5-7 6-1 7-5.

Do duelu dvou leváků vstoupil Veselý slibně. Dařilo se mu podání a dostával soupeře pod tlak. Ve čtvrté hře prolomil Delbonisovo podání, jenže v následujícím gamu brejk nepotvrdil a začal zápolit s vlastní psychikou. Kazil i snadné míče, v rychlém sledu ztratil tři hry po sobě a první set se stal kořistí 139. hráče žebříčku ATP Delbonise.

Druhý set Veselý začal další ztrátou servisu, ale následujících šest her patřilo jemu a bylo vyrovnáno. "Překvapilo mě, jak bylo pro mě po získání brejku soupeře lehké vyhrát druhý set," poznamenal Veselý.

Ve třetím dějství si oba hráči až do stavu 5-5 hlídali podání. V jedenácté hře ale Delbonis udělal dvojchybu, zkazil dva lehké míče na síti a otevřel soupeři cestu k vítězství. Při vlastním podání Veselý proměnil třetí mečbol.

"Dnes to byl nejtěžší zápas z celého týdne. Ať už herní úrovní, tak i po psychické stránce. Nepředvedl jsem tak dobrý výkon, jako včera, nefungoval mi servis," komentoval Veselý, který si v průběhu zápasu nechával promasírovat záda.

"Jak mám tu vyhřezlou ploténku, tak si nemohu pořádně nadhodit míček. Ale neustále jsem bojoval a snažil se udržet v zápase. Ke konci zápasu jsem moc nevěřil, že bych mohl vyhrát. Byl jsem negativní. Ocitl jsem se v takovém rozpoložení, že jsem měl problém soupeřovo podání vrátit přes síť. Při svém podání jsem si více věřil," Dělal jsem chyby, bylo to těžké a těsné. Myslím, že rozhodla podpora fanoušků," uvedl příbramský rodák, který získal celkově šestý challengerový titul. Jednu trofej už má i z okruhu ATP.

Veselý se stal třetím trojnásobným šampion prostějovského challengeru, když se vyrovnal svým krajanům Janu Hájkovi (2006, 2009, 2010) a Radku Štěpánkovi (2003, 2004 a 2013).

"Zápas nebyl hezký ani kvalitní. Daleko cennější je pro mě vyhrát s horším výkonem, který je podložený velkou bojovností. Pro mě je dnešní úspěch mimořádný v tom, že jsem se počtem výher vyrovnal Štěpánkovi a Hájkovi. Rád bych nyní přidal ještě také nějaký ATP titul," řekl novinářům Veselý.

"Tenhle turnaj je pro mě srdcová záležitost. Sice bych teď byl raději v Paříži, ale jsem rád, že se mi tady ten týden povedl a doufám, že další tituly tu v příštích letech přidám," uvedl Veselý, který na French Open skončil ve třetím kole na raketě Španěla Bautisty. Ve stejné fázi turnaje vypadl i ve čtyřhře s Romanem Jebavým.

Veselý má před sebou týden volna, po kterém se představí na prestižním turnaji na trávě v londýnském Queen's Clubu, což je jeho jediná příprava na Wimbledon. Především se však chce dát zdravotně do pořádku a je nejisté, zda turnaje na trávě stihne.

Dnešnímu finálovému duelu předcházelo exhibiční utkání olympijských vítězů ve čtyřhře. Tenisový šampion ze Soulu 1988 Miloslav Mečíř společně s judistou Lukášem Krpálkem v utkání na čas remizovali s lyžařsko-atletickou dvojicí Aleš Valenta, Jan Železný 5-5. Na empajru seděl ambasador turnaje Radek Štěpánek.

• CHALLENGER PROSTĚJOV •
Česko, antuka, 127.000 dolarů
sobotní výsledky (10. 06. 2017)
• Dvouhra - finále •
Veselý (2-ČR) - Delbonis (Arg.) 5-7 6-1 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

16
Přidat komentář
Krisboy
Málokdo by jako J1rka dokázal velkoryse přenechat Pohár Mušketýrů Rafovi a odjet kvůli domácím fanouškům na menší turnaj do PV. Holt nejen skvělej hráč, ale i charakter!
Reagovat
Frick
Tak to bylo boží, co tam spolu předvedli. Ale ona myslim tahle rasa bejvá jako cirkusovej psík.
Reagovat
Torn
Jako výsledek určitě fajn, ale tak nějak si říkám...Jirka je trochu někde žebříčkově jinde, aby bral tyhle "pouťáky" vážně. Ještě u Markéty se to dá pochopit, ale u něj? Tu výhru atd. mu přeju, ale i když ho většinou kritizuju, myslim si, že má na to hrát trochu lepší turnaje a vyhrávat je, ale i body z Prostějova mu určitě pomohou v lepším obsazení na turnajích.
Reagovat
Ahoj200
Veselému gratulace, ovšem ty výsledky, co se tam v prvních kolech tradičně jako každý rok rodily, to bylo ke zblití. Zlatá Jižní Amerika.
Reagovat
smazaný uživatel
Legenda. Odskocil Nadalovi, Federerovi a Djokovicovi v Prostejove uz na tri tituly. To uz nedobehnú.
Reagovat
smazaný uživatel
Vesely asi razi heslo,radsej prvy v Prostejove ako druhy v Parizi
Reagovat
darek.vrana
Je pravda, že vytěžil z těch dvou týdnů maximum. Postoupil na RG nejdál, jak to šlo, aby stihnul Prostějov. A než riskovat, že nějakou haluzí třeba prohraje s Nadalem, to radši titul v Prostějově a oslava s Leem. Má to dobře spočítaný:).
Reagovat
SubOptikT
Vítěz turnaje byl v podstatě známý hned, když se J1rka přihlásil. Forma má vzestupnou tendenci, ve Wimbledonu budou odborníci žasnout!
Reagovat
Stan_Borowitz
Právě že odborníci žasnout nebudou. Žasnout budou "odborníci".
Reagovat
SubOptikT
Pravda, omlouvám se za fatální nepřesnost, která se pouze nedopatřením vloudila do mého příspěvku.
Reagovat
Jabadu
Já trvám na opakování ceremoniálu se psem Leem!
:-)
Reagovat
Krisboy
Jj, to bylo pěkný :D
Reagovat
tommr
konečně nějakej opravdu originální vítěznej rituál ... :)
Reagovat
Herbert_Hoover
No vidíš, J1rko, šestý grandslam jsi vyhrál..teď už jen těch zbylých pět :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jirka je pašák, domácí tituly se nenechávají zahraničním výletníkům. Snad se naladil na vítěznou strunu, a na trávě zase předvede své umění.
Reagovat
smazaný uživatel
Skvělé Jirko, jen tak dál.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist