Veselý se na challengeru neprosadil ani v Praze. Zkušenosti chce sbírat na futures

2. 5. 2011, 20:48
Aktuality 11
CHALLENGER & ITF PRAHA - Ostruhy mezi muži se snaží získávat sedmnáctiletý tenista Jiří Veselý. Vítěz juniorské dvouhry i čtyřhry na Australian Open minulý týden prohrál v prvním kole v Ostravě a stejně dopadl i dnes na pražské Štvanici. Stále tak čeká na první vítězný zápas na challengerovém turnaji, na kterých si zatím připsal čtyři starty.
Jiří Veselý

Jiří Veselý se snažil v deštěm přerušeném utkání challengeru Strabag Prague Open 2011 vzdorovat Matthiasi Bachingerovi z Německa, ale 97. hráči světa podlehl po setech 2-6 5-7. "Myslím, že jsem podal slušný výkon. Vyčíst si nic nemůžu. Musím dál makat a doufat, že takového borce budu brzy porážet," řekl Veselý ČTK a serveru iDnes.

Po dvojnásobném juniorském triumfu v Melbourne se vrhl na soutěže mužů, před Ostravou a Prahou odehrál turnaje kategorie futures a pokaždé skončil ve druhém kole.

"Přechod mezi muže je určitě těžký, je to náročnější než hrát s juniory," uvedl 828. hráč žebříčku ATP. "Na futurech je to celkem vyrovnané, tam bych mohl i slušně uspět. Na challengerech je to o krůček výše. Ti hráči jsou od 150. do 200. místa a jsou daleko zkušenější než já a mají určitě sebedůvěru větší," uvedl Veselý.

V souboji s Bachingerem ve druhém setu naznačil, že není proti hráči první stovky bez šance. "Pomalinku bych herně s takovými soupeři mohl hrát vyrovnaně. Otázkou je, jestli už je můžu porážet, to si ještě nemyslím. Musím na sobě tvrdě pracovat a věřím, že se to zlomí i mezi muži a úspěchy přijdou," konstatoval 195 centimetrů vysoký tenista, který hraje levou rukou.

Ve druhém setu Veselý vyrovnal z 2-4 na 4-4 a v rozletu ho zastavila dešťová přestávka. Po pauze měl dovést set do tie-breaku, ale neudržel při servisu vedení 40-15. "Hrál jsem až moc opatrně a na to se většinou doplatí," řekl.

Po Australian Open měl období, kdy byl středem pozornosti a cítil, že je na něj větší tlak. "Očekávání výsledků je, ale myslím, že se toho jinak moc nezměnilo. Akorát jsem známější než předtím," usmál se hráč, který se ocitl i v nominaci na březnový zápas Davisova poháru s Kazachstánem.

Nyní se Veselý chystá na další turnaje futures v Teplicích, Mostu a Jablonci nad Nisou. "Určitě bych hrál raději rovnou challengery, ale je potřeba, abych uspěl na futurech. Je potřeba odehrát hodně zápasů a získat sebevědomí. Měl bych turnaje futures vyhrávat, tím si zlepšit postavení v žebříčku a pak přejít na challengery," řekl Veselý, kterého na konci této série čeká útok na juniorský titul na Roland Garros.

Veselý ale nebyl jediným Čechem, který dnes turnaje vstoupil. Do druhého kola postoupil Lukáš Rosol i Ivo Minář, kteří se svými soupeři neztratili ani set. Minář byl dokonce neprůstřelný na servisu a chystá se pomstít Veselého, neboť si o čtvrtfinále zahraje s Bachingerem.

Z domácích hráčů do soutěže zasáhnou ještě pátý nasazený Jan Hájek, Jan Blecha a v taháku prvního kola se Jaroslav Pospíšil postaví bývalé světové pětce Fernandu Gonzalezovi.

Na štvanické antuce se souběžně koná také turnaj žen kategorie ITF s dotací 50 tisíc dolarů. Dnes se odehrály pouze dva zápasy a oba měly zcela jednoznačný průběh: černý kůň Sabine Lisická a Lucemburčanka Minellaová se svými soupeřkami neztratily ani game.

Nasazenou jedničkou je Lucie Hradecká, roli turnajové trojky plní Andrea Hlaváčková. Do soutěže zasáhnou také talentované sestry Plíškovy a teprve patnáctiletá Tereza Hejlová.

- CHALLENGER PRAHA (Česko, antuka, 100.000 dolarů) -
pondělní výsledky (02. 05. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Rosol (ČR) - Janowicz (Pol.) 6-4 6-4
I. Minář (ČR) - Ščukin (Kaz.) 6-4 6-3
Bachinger (4-Něm.) - Veselý (ČR) 6-2 7-5

- ITF PRAHA (Česko, antuka, 50.000 dolarů) -
pondělní výsledky (02. 05. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Lisická (8-Něm.) - K. Kučová (SR) 6-0 6-0
Minellaová (Luc.) - Fockeová (Něm.) 6-0 6-0

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
Mimochodem, nechápu, proč do hlavní soutěže dostala divokou kartu Němka Gesa Focke (nar. 1992), která tenis v podstatě ani moc hrát neumí, resp. na hodně na amatérské úrovni. Dnes samozřejmě prohrála dvakrát 0:6, a to s nijak skvělou hráčkou Minellou z Lucemburska. Když se podíváte na její výsledky, tak dosud na okruhu ITF neuhrála ve čtyřech zápasech ani set, a to hrála kvalifikace "desítek". Její předchozí výsledky:

2010

4:6, 0:6

1:6, 1:6

0:6, 1:6

2011

0:6, 0:6

I s dnešním zápasem tedy v 10 setech uhrála dohromady 7 gamů.

Udělení divoké karty si dovedu vysvětlit snad jedině tím, že její tatínek je štědrý sponzor ČLTK, nebo co. Být na jejím místě, tak bych měl tolik soudnosti, že bych tuto WC odmítl.
Reagovat
VlS
Zrovna jsem ti chtěl napsdat proč a v poslední větě to píšeš sám :-D
Reagovat
VlS
V přžedposlední větě
Reagovat
smazaný uživatel
V tomto případě je očividné jaká obrovská propast je mezi juniory a dospělými.Ono vyhrát GS v juniorce zase není žádná velká sláva.Viz.sestry Plíškovi nyní paběrkujíc na ženských ITF turnajích.
Reagovat
smazaný uživatel
tak juniorský GS je jako hrát turnaj kde jsou hráči od 900. místa dolů
Reagovat
smazaný uživatel
Osobně si myslím, že Veselý -- pokud se nějak extrémně nezlepší od základní čáry -- příliš úspěšný mezi muži nebude. Má sice razantní a velmi slušný servis, ale ve výměnách od základní čáry dnes s Bachingerem neměl skoro vůbec šanci, pokud netěžil z prvotní výhody ze servisu. Z nějakýho důvodu není schopen se do balonu pořádně opřít, spíše jen pinká, řekl bych, že třeba takový Robin Staněk dává ve svých 16 letech větší bomby z forhendu i bekhendu.

Jinak Romčo, sestry Plíškové jsou blbý příklad, protože mají ještě čas. Dobrým příkladem by byla např. Krist. Kučová (SVK), někdejší vítězka juniorky na US Open (tuším 2008), která opravdu dlouhodbě paběrkuje na ITF turnajích a dnes dostala v 1. kole dva kanáry od Sabiny Lisické.
Reagovat
Stan_Borowitz
O to obdivuhodnější jsou pak výkony hráčů jako Nadal, kteří už v juniorském věku dokázali porážet i špičkové světové hráče.
Reagovat
smazaný uživatel
I když je tedy pravda, že před Kristýnou (momentálně 205.) a Karolínou (momentálně 234.) je docela dost hráček z ročníku 1992 a mladších:

92. Christina McHale (11/05/92)

122. Heather Watson (19/05/92)

146. Zarina Diyas (8/10/93)

151.Sloane Stephens (20/03/93)

165. Larcher De Brito, Michelle (29/01/93)

170. Tomljanovic, Ajla (07/05/93)

176. Linette, Magda (12/02/92)

190. Garcia, Caroline (16/10/93)

199. Arruabarrena-Vecino, Lara (20/03/92)

201. Bogdan, Elena (28/03/92)
Reagovat
smazaný uživatel
nebo Berdych v 18ti letech porazil tehdejšího Federera na olympiádě, která měla pro Federera větší prioritu než jakýkoliv jiný turnaj!
Reagovat
smazaný uživatel
mezi 200. a 150. místem není rozdíl z ohledem an výkony.
Reagovat
smazaný uživatel
Lopaťák: nevím, co přesně tím chceš říci, ale když se podíváš na výsledky Sloane Stephensové nebo Zariny Diyas, jsou výrazně lepší (a řekl bych i kvalitativně hodnotnější) než výsledky Kristýny.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist