Veselý se zapsal do grandslamové historie juniorů. Získal double!

29. 1. 2011, 07:38
Aktuality 23
AUSTRALIAN OPEN JUNIOŘI - Sedmnáctiletý Jiří Veselý jako první český junior získal 'double' na grandslamovém turnaji chlapců. Rodák z Příbrami na Australian Open po triumfu ve čtyřhře potvrdil roli největšího favorita i ve dvouhře, ve které v dnešním finále smetl 6-0 6-3 domácího Luka Savilleho. Soutěží tak prošel bez ztráty setu.
Profily hráčů
Jiří Veselý

Jiřímu Veselému se na grandslamech dosud příliš nedařilo. Příslibem bylo loňské čtvtrtfinále na US Open. Přesto vstoupil do letošní sezony jako juniorská světová jednička a na Australian Open tak mohl těžit z pozice nejvýše nasazeného hráče.

"Za poslední rok jsem se hodně zlepšil a hraju teď velmi dobře. Věřím si a myslím, že mohu dojít do závěrečných kol. Ambice mám vyšší než normálně. Měl bych turnaj vyhrát, nebo postoupit minimálně do semifinále, takže na sebe cítím větší tlak. Ale musím být na to připravený a doufám, že se budu zlepšovat," prognózoval po prvním kole sedmnáctiletý tenista, kterému loni dával rady i legendární Ivan Lendl.

Sebevědomý Veselý pak turnajem suverénně proplouval a dostal se až do dnešního finále, které se tradičně hraje na centrálním dvorci v Rod Laver Areně. Na českého tenistu čekalo domácí překvapení Luke Saville, jenž byl až 72. juniroským hráčem současnosti.

Veselý na grandslamech juniorů:
Australian Open 2011 ... vítěz
US Open 2010 ... čtvrtfinále
Wimbledon 2010 ... 3. kolo
French Open 2010 ... 1. kolo
Australian Open 2010 ... 2. kolo
US Open 2009 ... 2. kolo

Rodák z Příbrami sice stál i proti domácímu publiku, o půl roku mladšímu soupeři dával ale hned od začátku zápasu najevo, kdo je aktuálně nejlepším juniorem světa. Povedenými prohozy často trestal soupeřovy nepřipravené přechody na síť, zahrál 11 vítězných úderů a za 75 minut zvítězil hladce 6-0 6-3. 

Veselý tak bez jediného prohraného setu získal premiérový grandslamový titul. Na cestě za ním ztratil v šesti zápasech pouze čtyřikrát své podání.

"Je to něco, co si před turnajem neumíte představit, protože váš čeká šest zápasů proti nejlepším juniorům," řekl Veselý. "Ale myslím, že jsem hrál celý týden dobře, neztratil jsem set. Je to ohromné!"

Veselý se celý turnaj opíral o výborný servis. Ve finále pustil soupeře jen k jedinému brejku a podával i rychlostí až 213 km/h. Navíc ukázal i pevné nervy a na centrkurtu Roda Lavera svým výkonem umlčel domácí fanoušky.

Čeští vítězové juniorských grandslamů od roku 2010:
Dvouhra:
2011 Australian Open ... Jiří Veselý
2010 Wimbledon ... Kristýna Plíšková
2010 Australian Open ... Karolína Plíšková
2006 US Open ... Dušan Lojda
2002 Australian Open ... Barbora Strýcová
2001 Australian Open ... Barbora Strýcová

Čtyřhra:
2011 Australian Open
... Jiří Veselý/Horanský (ČR/SR)
2005 US Open
... Nikola Fraňková/Klejbanovová (ČR/Rus.)
2004 French Open
... Kateřina Böhmová/Krajiceková (ČR/Hol.)
2002 French Open
... Barbora Strýcová/Grönefeldová (ČR/Něm.)
2002 Wimbledon
... Barbora Strýcová/E.Clijstersová (ČR/Belg.)
2001 Australian Open
... Barbora Strýcová/Petra Cetkovská (ČR)
2001 Wimbledon
... Petra Cetkovská/Renata Voráčová (ČR)
2001 US Open
... Tomáš Berdych/Bohli (ČR/Švýc.)

"Před začátkem jsem byl nervózní, protože jsem hrál poprvé na centrkurtu před australským publikem, což nebylo jednoduché," řekl Veselý. Na kurtu to na něm ale nebylo znát - první set vyhrál za půl hodiny a soupeři nadělil "kanára". Český talent pak sice prohrával na začátku druhého setu 1-3, ale zápas ukončil ziskem pěti her v řadě. 

V Melbourne tak navázal na loňský triumf Karolíny Plíškové a stal se vůbec prvním českým juniorem, který vyhrál Australian Open chlapců. Navíc je teprve celkově čtvrtým českým juniorským vítězem v grandslamové dvouhře. V roce 1978 vyhrál Ivan Lendl French Open a Wimbledon, titul z travnatého turnaje získal v sezoně 1992 David Škoch a před pěti lety zvítězil na US Open Dušan Lojda. 

Veselý na Australian Open navázal na úspěchy juniorek: loni zde triumfovala Karolína Plíšková, Barbora Záhlavová-Strýcová se radovala dokonce dvakrát v letech 2002 a 2003.

První double po 12 letech
Levoruký tenista, jenž žil deset let se svým otcem a trenérem v Německu, je ale vůbec prvním Čechem, který mezi juniory vyhrál dvouhru i čtyřhru. A navíc to dokázal na jediném turnaji během jednoho týdne. Na letošním Australian Open totiž už včera po boku Slováka Filipa Horanského triumfoval v deblu a z Austrálie si odveze dvě cenné trofeje.

Juniorskou čtyřhru chlapců v minulosti vyhrál Tomáš Berdych před desíti lety na US Open po boku Švýcara Bohliho, a předtím ještě dvakrát Petr Korda a jednou Cyril Suk.

Dvouhru i čtyřhru na juniorském Australian Open naposledy opanoval Dán Kristian Pless před 12 lety.

O titul v deblu si Veselý zahrál i v posledních dvou letech na US Open, tehdy však nasbíral jen cenné zkušenosti. Senzační zlato slavil loni na premiérové olympiádě juniorů po boku Brita Goldinga.

Prosadí se mezi dospělými?

Juniorští vítězové grandslamů za posledních 15 let:
Australian Open: Veselý, Fernandes, Bhambri, Tomic, Klein, Sidorenko, Young, Monfils, Baghdatis, Morel, Tipsarevič, Roddick, Pless, Jeanpierre, Elsner, Rehnquist.

French Open: Velotti, Berta, Yang, Ignatic, Kližan, Čilič, Monfils, Wawrinka, Gasquet, Caudrado, Mathieu, Coria, F. Gonzalez, Elsner, A. Martin.

Wimbledon: Fucsovics, An. Kuzněcov, Dimitrov, Young, De Bakker, Chardy, Monfils, Mergea, Reid, Valent, Mahut, Melzer, Federer, Whitehouse, Voltčkov.

US Open: Sock, Tomic, Dimitrov, Berankis, Lojda, Sweeting, A. Murray, Tsonga, Gasquet, G. Muller, Roddick, Nieminen, Nalbandian, di Pasquale, Elsner.

Veselý trénuje v Prostějově a občas si zahraje i s českou jedničkou Tomášem Berdychem. "Tomáš je i můj idol a je skvělé, že s ním můžu občas zatrénovat," řekl Veselý. V Melbourne měl navíc možnost si zatrénovat se Španělem Davidem Ferrerem, kterého "připravil" na vítězný zápas s Rafaelem Nadalem. 

Svěřenec otce Jiřího Veselého a Jaroslava Machovského si připsal největší úspěch kariéry. "Tohle vítězství mi dodá hodně sebevědomí do dalších turnajů. Grandslam je něco speciálního," řekl.

Do dvou tří let by se chtěl Veselý dostat na okruhu ATP mezi světové hráče, což znamená přiblížit se elitní stovce. Aktuálně figuruje na 864. místě žebříčku. "Vím, že mám před sebou hodně tvrdé práce a dlouhou cestu. Člověk musí vydržet zdravotně v pořádku, trénovat každý den, ale začnu na tom dělat už letos," řekl Veselý.

Jednou by se chtěl prosadit jako třeba Berdych. "Každý chce být nejlepší na světě a já nejsem jiný," řekl Veselý, rovněž obdivovatel stylu Švýcara Rogera Federera. "Když mi bylo deset, tak jsem koukal v televizi, jak vyhrál poprvé Wimbledon, a od té doby ho sleduji. Obdivuji jeho hru a jednou bych chtěl být jako on," prozradil Veselý.

Z juniorských grandslamových vítězů často rostou velké hvězdy: Lendl, Federer, Murray, Nalbandian, Roddick, Tsonga, Monfils, Baghdatis nebo Gasquet. O řadě tenistů po úspěchu mezi juniory už ale také není příliš slyšet. Španěl Cuadrado byl nejvýše ve třetí světové stovce nebo Švýcar Roman Valent dosáhl maximálně na 300. místo. Žádný z juniorů, kteří vyhráli grandslamový turnaj za posledních pět let, se zatím mezi dospělými příliš neprosadil. Nejvíce potenciálu je podle odborníku v Litevci Berankisovi, Bulharu Dimitrovovi a Bernardu Tomicovi z Austrálie. Zařadí se mezi ně i Čech Jiří Veselý?

 

- AUSTRALIAN OPEN (Austrálie - Melburne, tv. povrch) -
sobotní výsledky juniorů (29. 01. 2011)

Junioři:
Dvouhra - finále:
Veselý (1-ČR) - Saville 6-0 6-3

Statistiky:
esa: 2-1
dvojchyby: 1-5
vítězné údery: 11-10 
nevynucené chyby: 19-26
brejkboly: 5/11 - 1-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
nando
Tak jsem zvědavej, co z něj vyroste. Případ Lojdy, ale i dalších (Valent,Cuadrado,Dimitrov...) by měl být zastrašující. Z jeho slov soudím, že to má v hlavě srovnaný a bude makat, makat, makat. Nic jinýho mu totiž nezbývá, konkurence je obrovská. To, že trénuje s Berďou a radil mu i Lendl ukazuje, že talent je to obrovský. Navíc levák, což je na příkladu Nadal vidět, jak obrovská je to výhoda. O to víc je škoda, že se Lojda neprosadil. No a hlavně mu přeju co nejvíc zdraví, pak už to bude jen na něm. A taky fandím Rumlerovi, další mladej kluk, dokonce ještě mladší, viděl jsem ho proti Nieminenovi v Prostějově a fakt se mi líbil.
Reagovat
smazaný uživatel
No zrovna Dimitrov na tom není úplně nejhůř, toho bych rozhodně jako zastrašující příklad neuváděl. Vždyt má teprve 19 let a už je na prahu první světové stovky, to není zase až tak špatný výsledek, navíc má už za sebou celou řadu slušných skalpů. Co se týče Lojdy, tak toho co chvíla brzdí nějaké zranění..Jinak máš ale pravdu v tom, že Rumler je také obrovský talent, tito dva by mohli v budoucnu tvořit společně s Berdychem DC tým a táhnout náš tenis dopředu..Až čas ale ukáže, jak tomu skutečně bude, či nebude..
Reagovat
nando
Tak to se omlouvám, já myslel že Dimitrov je starší. Ted jsem koukal na výsledky z loňska a Veselý tam dokázal porazit i lidi z první pětistovky, to je nadějný.
Reagovat
smazaný uživatel
Navíc se zdá, že Veselý má už teď lepší servis než Lojda, kt. žádnej velkej servisman není. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
dnesni noc...jsem dosel k zavěru, TomRF = Pe3k
Reagovat
smazaný uživatel
To jseš borec :) A pak kdo je tady schizofrenik :)
Reagovat
smazaný uživatel
gratulace ,snad z něj časem vyroste další hráč, který bude zdárně sekundovat Berdychovi či Štěpánkovi
Reagovat
smazaný uživatel
Je to sice pěkné, ale bohužel to pro jeho účinkování mezi dospělými nic neznamená. Lojda taky vyhrál USO a teď se plácá někde ve 3.stovce.
Reagovat
dabelsobul
Je to individuální, zda se pak prosadí mezi dospělými, nebo ne...
Reagovat
smazaný uživatel
Lojdu ale zbarzdil i špatný zdravotní stav, pokud si dobře pamatuji, přechodil mononukleozu, pak měl slepák apod.

Takže si především musíme přát, aby Veselému vydrželo zdraví.

Ale jinak jasně, nic to neznamená. Má ale slušné podání a zřejmě i další údery, takže předpoklady pro úspěch tam asi jsou.
Reagovat
smazaný uživatel
Velká gratulace.

Koukal jsem ale na statistiku, průměrná rychlost druhého podání 135 km/h, to bude muset výrazně zlepšit, jestli se chce prosadit mezi chlapama. Ledaže by ho dobře umis´toval a dával tam nějakej nepřijemnej spin.

Průměrná rychlost prvního podání 190 km/h, to je slušný. Nevíte, zda se do této statistiky počítaj i zkažená první podání, nebo jen ta, která jdou do dvorce?

Teď by to chtělo se posunout trochu výš na žebříčku chlapů, moc toho zatím neodehrál.

Btw, dává někdo nějaké větší šance Plíškovým, že by mohly být stabilními hráčkami první stovky? Mně přijde, že s tím jejich (ne)pohybem nemějí šanci uspět, snad jen Lindsey Davenportová se pohybovala srovnatelně / hůře, ale ta to zase kompenzovala přesnými bombami. :-)) Je to škoda ...
Reagovat
dabelsobul
Tak je mu 17 let, myslím že rychlost servisu má dost vysokou, na druhém má ještě spoustu času pracovat.

Do statistik se počítají jen povedená podání, ale jistej si taky nejsem...

Na chlapy má ještě čas, musí dospět jak psychicky, tak fyzicky. Zatím jen to ještě dítě :) Ale zkušenosti občas nabírat určitě může :)

Sestry Plíškovy nemají morálku na to, aby se mohly prosadit. Musely by dávat tenisu všechno, pak by se aspoň v té top 100 usadit mohly.
Reagovat
smazaný uživatel
pocitaji se jen dobra podani
pliskovy - no chance (je to jen muj nazor, nikdo nerika, ze to nebude jinak, ale to by byl asi zazrak)
Reagovat
smazaný uživatel
Můžu se tě prosím zeptat, jak to myslíš, že sestry Plíškovy nemají morálku. Jinak ty máš nějaké bližší informace, že by tenisu nedávaly všechno? Já je osobně považuji za velice inteligentní, cílevědomé a pracovité holky..A zároveň myslím, že obě mají více než reálnou šanci se v budoucnu prosadit do první světové stovky. Věřím, že je to jen otázkou času, kdy se prosadí..Každému se to nepodaří hned v osmnácti..
Jinak samozřejmě obrovská gratulace Veselému - je to úspěch jako blázen!!
Reagovat
dabelsobul
Potenciál mají obě velký. Oběma přeju úspěchy. Moje informace jsou už téměř dva roky staré, takže z dob jejich hlavního dospívání. V té době tenisu ještě nedávaly vše, účast na diskotékách byla prý hodně častá :) Ale v 16 nebo 17 letech, co čekat... V té době i slabší psychika, hlavně u Kristýny. Věřím, že postupem času si uvědomí svůj talent a prodají ho i mezi ženami.
Reagovat
misoSK
Pliskove sa podla mna chytia a do TOP 100 to zakratko dotiahnu, a asi aj vyssie...Viac ma znepokojuje nasa Tabakova, ta mala tiez slusny talent ale snaha a tuzba zlepsovat sa u nej nie je ziadna...a k Veselemu, ten ma este tak 2 roky cas kym zacne hravat pravidelne medzi muzmi, a takych 5-6 rokov na to aby sa zacal presadzovat vyraznejsie
Reagovat
smazaný uživatel
No já jsem právě nedávno četl, že Romana Tabáková má stále problémy ze zraněními, které ji brzdí v rozvoji její tenisové kariéry, v současné době má tuším vážné problémy s kolenem, takže to možná bude i tímto. Ale přiznám se, že to všechno vím jen z internetu, takže je možné, že máte přesnější informace.
Reagovat
misoSK
No je pravda ze teraz je zranena, ale uz pred tym ten tenis nebol na prvej kolaji, vid. ucinkovanie v istej modelingovej reality sou(priznam sa ze som to nesledoval a o celej relacii som sa dozvedel az prostrednictvom ucinkovania Tabakovej)
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, tak moc děkuji za bližší a přesnější informace! ;-) Já jsem po pravdě na několik modelingových fotek narazil, ale nevěnoval jsem tomu velkou pozornost. Každopádně je to velká škoda nevyužít takový potenciál, no holt je to pěkná holka a jsou to asi rychleji a jednodušeji vydělané peníze, než právě tím tenisem..
Reagovat
a.magerova
"Když mi bylo deset, tak jsem koukal v televizi, jak vyhrál poprvé Wimbledon, a od té doby ho sleduji. Obdivuji jeho hru a jednou bych chtěl být jako on," prozradil Veselý.
Tak Ti přeji ať Ti toto přání určitě vyjde :-))
Reagovat
smazaný uživatel
16 GS titulů, to by nebylo špatné. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
prostě borec, jen tak dál
Reagovat
smazaný uživatel
Super, velká gratulace.Když zdraví bude sloužit, určitě máš naději se v budoucnu dostat do top 10. Hodně štěstí!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist