Veselý si v Ostravě zahraje o druhý challengerový titul, Darcis vyřadil Rosola

4. 5. 2013, 12:27
Aktuality 44
CHALLENGER OSTRAVA - Jiří Veselý si na antuce v Ostravě poradil i se svým čtvrtým soupeřem a po výhře nad Slovákem Mečířem postoupil podruhé do finále challengeru. O druhý titul během necelého měsíce se utká buď s Belgičanem Darcisem, který zastavil nasazenou jedničku Rosola a vyřadil tak čtvrtého bývalého vítěze Prosperita Open.
Jiří Veselý (© prosperitaopen.cz)

Jiří Veselý tři týdny po premiérovém triumfu na antuce v tureckém Mersinu postoupil do svého druhého challengerového finále. Na domácí antuce v Ostravě si dnes poradil se slovenským kvalifikantem Miloslavem Mečířem, který v 25 letech naopak marně usiloval o své vůbec první finále.

"Další finále na challengeru! Mám obrovskou radost, ale stále ještě chybí jeden krůček k celkovému vítězství. Udělám pro to zítra vše, co bude v mých silách," píše Veselý na facebooku.

Devatenáctiletý rodák z Příbrami tak pokračuje ve výborné sezoně, ve které má na turnajích skvělou bilanci 30 výher a pouhých 3 porážek; 12-2 na challengerech a 18-1 na Futures, ze kterých vyválčil tři tituly.

Za postup do ostravského finále bývalý vítěz juniorky Australian Open a aktuálně 164. hráč světa získá 65 bodů, díky kterým si v žebříčku ATP polepší o zhruba 20 míst a poprvé tak pronikne do Top 150.

Pokud by však svěřenec Jaroslava Navrátila a jeho syna Michala dokázal Prosperita Open vyhrát, objevil by se už někde kolem 125. místa.

K tomu potřebuje v nedělním finále porazit vítěze druhého semifinále Steva Darcise, který má v Ostravě na svědomí vyřazení čtyř bývalých šampionů a zároveň tři domácích nadějí; devětadvacetiletý Belgičan postupně porazil Francouze Stephana Roberta (triumfoval v roce 2011), Iva Mináře (2006), Jana Hájka (2009) a dnes si vyšlápl i na nasazenou jedničku a vítěze ze sezony 2010 Lukáše Rosola

Český favorit sice za stavu 6-4 a 6-5 podával na vítězství, o servis ale poprvé v utkání přišel a nakonec ve třech setech padl. Sedmadvacetiletý rodák z Brna tak poznal hořkost porážky po předchozích deseti výhrách v řadě, které získal v Davis Cupu, minulý týden během premiérového triumfu na turnaji ATP v Bukurešti a nyní v Ostravě.

Devatenáctiletý Veselý dnes hrál na Prosperita Open i semifinále čtyřhry, ale s Adamem Pavláskem podlehli právě nedělnímu soupeři Darcisovi s jeho zkušeným krajanem Olivierem Rochusem 1-6 6-1 8-10.

Veselý by příští týden měl startovat na challengeru v Římě, po týdnu volna ho pak bude čekat kvalifikace na Roland Garros.

- CHALLENGER OSTRAVA -
(Česko, antuka, 85.000 eur)
sobotní výsledky (04. 05. 2013)

Dvouhra - semifinále:
Veselý (ČR) - Mečíř (SR) 6-2 6-4
Darcis (6-Belg.) - Rosol (1-ČR) 4-6 7-6(3) 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

44
Přidat komentář
Stan_Borowitz
škoda, že nedošlo na finále snů Veselý-Rosol, ale každopádně jestli bude Jirka pokračovat dál ve skvělých výsledcích a jeho výkonnost poroste dál tímto tempem, tak je do tří let naší mužskou jedničkou.
Reagovat
anton77
tak vzhledem k věku těch čtyř před nim je to hodně pravděpodobný. Za rok už by mohl bejt česká dvojka
Reagovat
Carloss
opravte mě, ale jestli Jirka vyhraje a bude teda kolem toho 125 místa, případně si ještě polepší na tom dalším challengeru, tak by snad ani nemusel tu kvaldu na Rolland Garros hrát, ne? :)
Reagovat
smazaný uživatel
no je potřeba si uvědomit, že hlavní soutěž hraje 128 hráčů, přičemž 16 se jich musí kvalifikovat. Pak sou tu také divoké karty, které volí pořadatelé turnaje. Těch je myslím 8. To už je 128-16-8 = 104.
Reagovat
smazaný uživatel
no hlavně jsou už přihlášky na RG uzavřeny, takže kvalifikaci hrát bude tak jako tak
Reagovat
ptpc
Len na doplnenie - v hlavnom pavúku je 128 miest. Z toho je 32 miest tzv. "predsadených", a z toho výplýva, že voľných ich ostane 96. Za ďalšie je si treba uvedomiť, že prihlášky na turnaje sa dávajú 6 týždňov dopredu, takže sa berie ranking hráčov v tom čase. Aby hráči mohli hrať kvalifikáciu, musia byť v rebríčku do cca 210. miesta. Odpoveď na Tvoju otázku teda je, J.V. sa tej kvalifikácii nemôže vyhnúť.
Reagovat
tommr
ledaže by dostal od pořadatelů divokou kartu, ale to asi v jeho případě moc nehrozí ... :)
Reagovat
ptpc
Asi tak...
Reagovat
Carloss
aha, díkec, tohle jsem neměl nikdy pořádně ujasněný.
Reagovat
smazaný uživatel
Veselý v Římě startovat nebude, má hrát a o týden později v Samarkandu, kde by měl snadno vyhrát další titul :))
Reagovat
tommr
a co ta plánovaná kvalifikace na FO? To zůstává v platnosti? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, bude mít teď týden volna, kdy vynechává Řím, pak letí do Uzbekistánu a pak na kvalifikaci FO.
Reagovat
freeteepek
Karlička vedla tuším už 2:0 v prvním setu, jenomže Nasťa se nevzdávala a tak se jí podařilo nakonec první set vyhrát. Ten obrat ve vývoji jí nakopnul zatímco Karličku srazil. Ta má myslím po dnešní pátém prohraném finále už tak velkej blok, že ho bude v budoucnu jen velmi těžko překonávat. V tomhle zápase přitom byla mírnou favoritkou. Nakonec ale rozhodla lepší vzájemná bilance, která jasně hovořila pro Pavljučenkovou.
Reagovat
Mayo
Jiří cítim, že budeš lepší ako naše polená Lacko a Kližan :)
Reagovat
Fandina
Píšeš o Jirkovi Veselém?
Reagovat
Mayo
Áno, prečo ?
Reagovat
Fandina
Jirka Veselý by mohl hrát dobře. Zatím se to tak jeví. Razantní podání i důrazné rány i třeba s náběhem na sít. Tak držím palce do finále a fandím ... pojď pojď pojď!
Reagovat
Mayo
fandíš mi do finále ? tak dik :D
Reagovat
Fandina
Fandím Jirkovi Veselému ... pojď pojď pojď!
Reagovat
Mayo
ale on si to tu neprečíta nevadí ?
Reagovat
Fandina
Tobě to vadí?
Reagovat
Mayo
ťažko napísať
Reagovat
Fandina
:-)
Reagovat
freeteepek
Podával ve druhém setu na vítězství. Tam byla velká šance a příležitost pro sázkaře při kurzu 10:1 vsadit na soupeře. Bohužel to podle Lukino nezvlád fyzicky. Jednoduše mu došla pára. Ve třetím setu už od začátku tahal za kratší konec. Darcis byl na servis obvykle suverénní, zatímto Lukáš o něj musel drsně bojovat. Pak ještě ke konci setu mu svitla naděje, ale Darcis těžký prohoz na síti zvládl a zachránil tak svůj servis.
Reagovat
tommr
podle mě spíš než fyzička rozhodla psychika. To zaváhání na servisu Lukáše rozhodilo a Darcise naopak povzbudilo. Ve třetím setu už byl obraz hry podobnej jako když hrál loni Darcis s Tomášem na OH - Darcis Lukáše ničil těma jeho hnusnejma slajzama a kratasama ...
Reagovat
Fandina
Každopádně byl Darcis od okamžiku podávání Lukáše na vítězství a v TB o chlup lepší. Lukáš na něj neměl co vymyslet. Tak zítra je potřeba, aby si s ním Jirka poradil a vyhrál. Podle má lepší servis než Lukáš a levácký, tak by to mohlo na Darcise zabrat. Jirko pojď!
Reagovat
Fandina
Dodatek ... to hodnocení podání Lukáš Jirka je pouze můj dojem ze hry tady v Ostravě. Ne komplexně. Lukáš tady nestavěl na podání.
Reagovat
smazaný uživatel
nijak nesleduju, tj. neznam hru Darcise ani Rosola, takze pouze dojem ze tretiho setu, ktery jsem od pulky videla. Lukas prilis stereotypni, dlouhe mice byly celkem bezzube, protoze (mozna efektni) vymeny neudrzel prave on. Byla tam sit, ale casto nepripravena, chtelo to "uhly".. a ty kratasy Darcise byly hnusny, :-) Lukas ale mohl taky nejaky zkusit.
Reagovat
Fandina
Podle mě to chtělo od Lukáše trochu důrazu jak na returnu tak při svém podání. Málo útočil. Tak snad příště.
Reagovat
tommr
Lukáš na tyhle technický údery moc není. Když se mu nepodaří soupeře umlátit tak bohužel nemá nic jinýho s čím by na něj moh vyrukovat ...
Doufám, že se Jirka Veselý na to jejich semifinále dobře díval a že se z toho náležitě poučil a na Darcise něco vymyslí. V předchozích zápasech tady na turnaji kratasy poměrně často používal a docela mu vycházely. Na svou výšku je docela šikovnej ... :)
Reagovat
Bob
Do toho!
Reagovat
Fandina
super pěkná hra a gratulka.

A teď Lukáši pojď také do finále Rosi ... pojď pojď pojď
stream Rosol Darcis Luky v prvním setu vyhrál 6:4 tak ještě jeden!
http://www.laola1.tv/en/int/tennis/atp-challenger-tour/prosperita-open-ostrava-center-court/video/501-2453-118237.html
Reagovat
smazaný uživatel
3. hra druheho setu slusna pretahovana, skoda, ze v neprospech Rosola. Jinak se mi libi kolik tam maji divaku a jak hezky fandej.
Reagovat
Fandina
tak kdyby Lukáš tu třetí hru měl, bylo by to lepší. Takhle je to pořád vyrovnané otevřené. Teď Lukáš na 2:2 a potřebovalo by to brejk. Luky ... pojď pojď pojď
Reagovat
tommr
jj škoda tý třetí hry - Lukáš v ní promarnil celkem 6 brejkbolů což by se mu mohlo vymstít. Pokud totiž set dospěje k tie-brejku tak to bude mít s Darcisem hodně těžký. Někde jsem čet, že Darcis je co se týče TB bezkonkurenčně nejlepší hráč na okruhu ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
...a mel si pravdu...bohuzel. Snad treti set Lukas da, rozhodne spatne nehraje.
Reagovat
tommr
škoda toho zaváhání na servisu když Lukáš podával na vítězství v zápase - až do tý chvíle byl Lukáš jasně lepší. Snad ho ten prohranej TB nerozloží ... :)
Reagovat
Fandina
Škoda, že Lukáš ten set nedotáhl a TB prohrál. Teď hraje Darcis o trochu líp. Ale ještě může Lukáš otočit. Luky pojď!
Reagovat
Fandina
Tak bohužel. České finále nebude. Ve třetím setu byl Darcis lepší. Nevadí Luky. Držím palce příště. Pojď!
Reagovat
smazaný uživatel
No tak to je opravdu velka SKODA, ze to Lukas nedotahl. Jak vzal Darcisovi podani na 6:5 tak ho uz mel dat, jenze.....I ve tretim setu mel par sanci ho brejknout, ale sance nevyuzil. Nevadi, alespon Jirka je ve finale.
Reagovat
Fandina
Přesně tak. Jirka dobře a zítra držím palce. Vyhraj to. Jirko pojď!
Reagovat
tommr
Darcis je takovej nenápadnej tenista, kterej sice nikdy nic velkýho nevyhraje, ale čas od času dokáže nějakýho lepšího tenistu upinkat k smrti. Snad Jirka ve finále Lukše pomstí ... :)
Reagovat
Fandina
Darcis tady postupně porazil Miniho, Háječka, Rosiho. Tak doufám, že Jirka se už nedá ... úsměv
Reagovat
Fandina
koukej vyhrát. Držím palce ... pojď pojď pojď!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist