Veselý v indickém Puné přežil mečboly i proti Berankisovi a je ve finále!

8. 2. 2020, 12:40
Aktuality 129
ATP PUNÉ - Jiří Veselý v indickém Puné druhý den po sobě vyhrál zápas po odvrácení mečbolů. Dnes byl dokonce čtyřikrát jediný míček od porážky s Litevcem Ričardasem Berankisem, než ho ve více než tříhodinové bitvě udolal 6-7 7-6 7-6 a potřetí v kariéře postoupil do finále turnaje ATP. O druhý titul si 26letý Čech zahraje s Duckworthem, nebo Gerasimovem.
Jiří Veselý

Zápas o titul si šestadvacetiletý český reprezentant zahraje po téměř pěti letech. Naposledy hrál ve finále v dubnu 2015 v Bukurešti. Jeho soupeřem v neděli bude o rok starší Jegor Gerasimov z Běloruska, s nímž se ještě nikdy neutkal. Osmý nasazený hráč, jenž v pořadí ATP figuruje na 90. místě, porazil turnajovou šestku Australana Jamese Duckwortha za hodinu a půl 7:6, 6:4.

Dosud jediný singlový titul získal Veselý v lednu 2015 v Aucklandu. V posledních sezonách se mu nedařilo a v žebříčku se propadl na aktuální 107. místo. Nynější úspěšné tažení ho ale v příštím týdnu poprvé od května loňského roku vrátí do první stovky.

"Se svým výkonem a bojovností jsem moc spokojený. Nevzdal jsem se. Měl čtyři mečboly a já vydržel bojovat. Dneska se to zase vyplatilo," řekl na kurtu Veselý, jenž dva mečboly odvracel i ve čtvrtfinálovém duelu s Bělorusem Iljou Ivaškou. "Doufám, že se udržím na vlně. Snad dokážu udělat z těch dvou zápasů, které jsem otočil, svou výhodu. Budu hrát s větší sebedůvěrou a budu bojovat," dodal k finále.

S Berankisem se Veselý utkal podruhé v kariéře a o tři roky staršímu soupeři oplatil porážku z loňského US Open, kde v prvním kole prohrál po více než čtyřech hodinách v pětisetové bitvě. I tentokrát byl jejich duel vyrovnaný.

V obou úvodních setech Veselý jako první přišel o podání, vždy ale dokázal vzápětí odpovědět a dovést sady do zkrácené hry. V prvním tie-breaku od stavu 6:4 promarnil čtyři setboly, jeho soupeř naopak využil hned první příležitost. Ve druhém pak český tenista na druhý pokus set k výhře dotáhl.

V rozhodující sadě se situace obrátila. Veselý šel jako první do vedení, Berankis ale okamžitě srovnal. Další brejkbol český hráč za stavu 4:4 nevyužil a opět došlo na zkrácenou hru. V ní Veselý odvrátil od stavu 3:6 čtyři mečboly a sám první šanci ukončit zápas využil.

• ATP 250 PUNÉ •
Indie, tv. povrch, dolarů
sobotní výsledky (08. 02. 2020)
• Dvouhra - semifinále •
Veselý (ČR) - Berankis (Lit.) 6-7(8) 7-6(3) 7-6(7)
Gerasimov (3-Běl.) - Duckworth (Austr.)  7-6(2) 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

129
Přidat komentář
darek.vrana
No jestli je pravda, že vyhrál už 7. rozhodující tb v řadě, tak klobouk dolů. Hlava byla vždycky jeho hlavní slabinou, tak třeba se to teď začne lámat a začne si v klíčových chvílích víc věřit. Možná vyzrává a po narození dcerky se víc uvolnil. Šest odvrácených mečbolů ve dvou zápasech taky mluví za vše. Třeba ještě nějakou kariéru udělá, pořád je relativně mladý. Koneckonců třeba Štěpánek se v tomhle věku teprve pomalu zabydloval na okruhu, Novák taky vyzrál až někdy v 28 letech, Korda, Rosol a další...
Reagovat
makro99
od 15. července, 7. vítězný rozhodující TB v řadě: Stebe, Lorenzi, Uchiyama, Masur, Karlovskyi, Ivashka, Beranskis... všechny informace o Jirkovi v tomto vláknu jsou stoprocentně ověřené.
Reagovat
lvicek
Teda po tech vykonech, co hral na tech turnajich misto AO, bych tohle fakt necekala! Tak at se mu to sejde jeste i zitra, drzim palce. Takovych moznosti asi moc nebude.
Reagovat
Elip13
Musim tu pozvednout Vaška Pospíšila. Zahraje si po šesti letech finále. Neuvěřitelný. Už loni při Davis Cupu jsem si všimla, že se mu forma vrací. Hlavně teda halové podmínky mu dost sedí. Mám z něj radost.
Reagovat
turista
Gratulka. Hurá! Jirka skolil berana. Tak zitra ještě ten titul. Pojďme!
Reagovat
Vlk-v-trave
Nevim jak dopadl Stan Borovicka, ale K0ukam, ze j1rka z Pribrami rozhodne, ikdyz rekord nepadl.
Vysledek neprekvapil, preci jiz od zacatku turnaje vime, ze j1r1 se tady pokousi o TB rekord a historicky prulom v tenisove historii o kterym se nesnilo ani Fedalovi.
A vzhledem k tomu, ze tady tlacili krisboy, makro, fisk, a pricmrdaval gigin, tak opravdu jen blazen si mohl myslet, ze ten BERAN bude mit nejakou sanci vyhrat, jasne beran to neni nejaky bejcek...ale my tady hovorime o tenistovi NOVE ERY!

*
Co mi propomina, ze letos to bude 30. let od vzniku tohodle songu, az tomu nemohu snad ani uverit...je to jako sen...:)

https://www.youtube.com/watch?v=WTn6HF1kPTQ
Reagovat
Nola
Jirka je buh.... Vasek /ceske korene/ vyradil hracov T20,10.... je potom kym? :DDD
Reagovat
steve79
Jirka je buh. Chtel bych videt ve finale French Open proti Nadalovi v patem setu:D
Reagovat
FulnekUltras
ty kaštany z ohně za Tebe, Jirko, už prostě nikdo nikdy tahat nebude - čili

POOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOJĎ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

a ukaž zas jednou Indii, co umí bob made in Czechoslovakia... ;-)
Reagovat
sojka1
videla jsem jen par micu z uvodu a pak uz jen ruch okolo mouchy... mam z Jury ohromnou radost, zase si za tim spolehlive sel! Jo a "kde je ten prdola, co tady" ne cepuje pivo, ale psal, ze na MP Jura nema hlavu? :-))
Reagovat
gigin
Já mám splněno ve třech, J1rka též, kdoví co El Matador a býček v jedné osobě, Stan.
Reagovat
Chrenda
evidentně chce byt zase tou jedničkou, tak ještě par pohárů a budeme mít zase hvězdu.
Reagovat
Fandina
super, sice jsem trnula ve třech TB, hlavně v těch dvou posledních, ale je to tam. Mač byl pěkný a oba hráli super. Jsem ráda, že Jirka vyhrál. Dobře podával, dobře byl u míče, rychlý, evidentně moc chtěl vyhrát a stalo se. Kdyby takhle hrál pořád, tak se o českého kluka zástupce v hlavních soutěžích nebojím. A moc držím palce do finále. Dneska to byl výborný zápas.
Reagovat
Fransoas
V této strhující bitvě je úspěšný náš hráč.Našel bych v tom 3 pozitivní momenty. 1)- vyrovnal s ním vzájemnou bilanci ; 2)- dostal se po dlouhé době do finále;- 3)- posune se tímto do první stovky. Gratulace k mentální výhře.
Reagovat
makro99
Vyzdvihnul bych tu jedničku!
Reagovat
makro99
A všimli jste ten Lotyšův zoufalý výraz v těch posledních čtyřech pěti gamech? Herně měl sice navrch, ale věděl, že TB se nezadržitelně blíží... a ta Jirkova statistika je na okruhu už všeobecně známá. 7 vítězný rozhodující TB v řadě.
Reagovat
gigin
Litevcův dpč už.
Reagovat
makro99
:)))
Reagovat
makro99
Já se omlouvám, vím, že už to tu bylo včera... ale nemoh sem si pomoct. :)
Reagovat
gigin
Ale já znám tvůj humor a mám ho rád ;)
Reagovat
makro99
díky :) všichni víme, že Lotyš je na okruhu jen JEDEN - aspoň pro nás :)
Reagovat
gigin
Teď ale mluvíš vážně doufám.
Reagovat
makro99
Jj.
Reagovat
Petr_Fisk
To je možná tou angličtinou, Čechovi to zní naopak.
Reagovat
martinek37
Chudák Berankis zkoušel v poslednim TB možné i nemožné včetně jestřába, ale odvrátit nevyhnutelné stejně nemohl. Jirka překvapil, herně jde nahoru, tak snad to tak bude pokračovat.
Reagovat
steve79
Jirka muze vyhrat French Open s timto tenisem.
Reagovat
Petr_Fisk
Pokud ale bude mít chuť se zúčastnit.
Reagovat
makro99
To ozhodně ano. Pokud se nebude hrát na anutce a ve Francii.
Reagovat
Krisboy
Já bych byl opatrný. Nezapomínej na Thiema, Zvereva, Fogniniho nebo Pellu.
Reagovat
EllNino
Viděl po hodně dlouhé době Jiřího hrát celkem dobře ... snad to bude takhle držet a není to zase jen výjimka potvrzující pravidlo ...

Po více než roce Čech ve finále ATP turnaje, pokud nepočítáme Tomáše, tak naposledy byl ve finále právě Jiří 2x v roce 2015, což je opravdu dlouhá doba :)

Myslel jsem, že se toho už nedožiju :))
Reagovat
Krisboy
Kamarádi, co na to říct? J1rka je prostě démon. Já jsem po prvním setu rozčilením usnul, nakonec se to ukázalo jajo dobrý tah.

Skvěle, J1ř1!!!!!!
Zbývá poslední krok. Jdu si dát panáka.
Reagovat
Petr_Fisk
Já jsem přemohl spánek na poslední chvíli a přineslo to své ovoce.
Jirka je 88. v žebříčku a 71. místo je vzdálené jeden zápas.
Reagovat
Vlk-v-trave
Hlavne aby se mezi tou top100 pakazi neskazil...je dobre si je drzet na distanc, jde hlavne o Wimbl, tam potrebuje do prvnich kol takeve plejery jako Djokovic nebo Nadal, idealni na rozehrani...jak pujde moc vysoko...dost tezko to pujde...spatne neni jit take z kvaldy. Mit nejakou tu peknou rozcvicku do turnaje.
Reagovat
fujtajblick
Prvni mecbol promenit... super. Gratulace k finale
Reagovat
Petr_Fisk
Tak a jsme ve finále...ale byla to dřina. Snad z toho nebudu mít kýlu...
Reagovat
George_Renel
Ale jo, dnes tedy klobouk dolů.
Reagovat
Mantra
Bije se v hruď!
Reagovat
Mantra
užívá si to, hecuje diváky a ti skandují ....
Reagovat
EllNino
nemá na to hlavu viď, ty plácale :D
Reagovat
Mantra
však nemá, v 1. sadě df na sb soupeře, tady vyhrál jen díky slabšímu soupeři - já mu to přeji, ale hlavu nemá
Reagovat
EllNino
hlavu nemá, proto otočil z 3:6 ... ale samozřejmě zmíníš jen to špatné :))
Reagovat
Mantra
však jsem psal, že vyhrál díky chybě soupeře na MB - nebo ne?
Reagovat
EllNino
nenapsal :)
Reagovat
makro99
dyť to má v nicku - "Ve východních náboženstvích jako je hinduismus či buddhismus slouží k opakovanému recitování" - ale v tom Pune se to aspoň hodí :)
Reagovat
EllNino
jojo, je to tak :)
Reagovat
George_Renel
Ten slabý soupeř ovšem byl v žebříčku poněkud výše.....
Reagovat
Petr_Fisk
A v tom je ta J1rkova genialita.
Kdyby Berana smetl hladce ve dvou setech, tak by ho Indové tak nemilovali...:)
Reagovat
Fandina
Nevím jestli Indové, ale že mu tam fandili Češi s transparentem "Jirko do toho", to jsem si všimla. :-))
Reagovat
makro99
To byli Indové právě.
Reagovat
Fandina
To si nemyslím. Já viděla blonďatou dámu a kolem lidi s evropskou vizáží.
Reagovat
makro99
Já sem zahlíd malé Indíky. Ale ta kamera to střihala sem tam, aby zachytila co nejvíc té euforie, takže ruku do ohně bych za to nedal.
Reagovat
Fandina
To je možné, ale skupina dětí s nápisem Jirko do toho, ta vypadala ryze evropsky a hlavně tam byli evropsky vypadající dospělí kolem nich. blondýna i muž. Spíš jsem se divila, kde se tam zřejmě Češi berou.
Reagovat
FulnekUltras
pročby ne, skvělé žrádýlko za pár šušňů, ochotní domorodci, spolehlivá doprava, ušáci daleko - můžu jedině doporučit ;-)
Reagovat
Petr_Fisk
z 3:6 na 6:6 v TB.
Jirka by to už měl přestat dramatizovat a rázně zakročit.
Reagovat
makro99
Fakír...
Reagovat
Mantra
ho tam uspává
Reagovat
Petr_Fisk
Umí to skvěle, jen to občas trochu přežene.
Reagovat
makro99
To je takové mentální cvičení, každý zápas zkouší jeden krok přidat..
Reagovat
Petr_Fisk
Občas se ale probudí až v šatně. Je to o tom timingu.
Reagovat
Mantra
tvl to je infarktové :-D
Reagovat
sojka1
nemas na to hlavu, co? ;-) :-)
Reagovat
FulnekUltras
ještě že neuvidím ani finále ;-)
Reagovat
makro99
Neskutečný 2. servis, za tohodle stavu.
Reagovat
makro99
tak, víceméně zbytečné dvě a třičtvrtě hodiny máme za sebou; a jdeme na to..
Reagovat
Petr_Fisk
To bylo pro diváky a teď se teprve ukáže kvalita.
Reagovat
gigin
odešel vyťukávat IRL a tady je to pusté.
Reagovat
Petr_Fisk
téměř...
Reagovat
gigin
jste Jurovi oznámili výsledek mého mače na dvorci Akademie Renáty Voráčové? Jasná otočka...
Reagovat
Petr_Fisk
telepatie - jste propojení...
Reagovat
gigin
Bude to tak.
Reagovat
Petr_Fisk
Jirkova závislost na tiebreacích už začíná být lehce patologická.
Reagovat
misa
Dnes se i v rozhodujících setech grandslamů hrají tiebreaky, tak je potřeba trénovat.
Reagovat
Petr_Fisk
Jiří má jiné priority...:)
Reagovat
Petr_Fisk
Indické děti se kvůli Jirkovi učí skandovat česky....Je to náš velikán.
Reagovat
FulnekUltras
však i svou vizáží dokonale zapadá ;-)
Reagovat
Vlk-v-trave
To bez pochyby.
Reagovat
Vlk-v-trave
Je mozne, ze po tomto zapase, se deti ve skolnich skamnach nebudou ucit jen o Zizkovi z Trocnova, ale take o Jirkovi z Pribrami.

Drzim palce vsem tlacitelum:)
Reagovat
FulnekUltras
push up ;-)))
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak já se musím začít chystat na vlastní zápas... je to na vás, kolegové.

Musíte to zvládnout beze mne. Věřím vám!
Reagovat
Vlk-v-trave
Me moc never, ja se take chystam pomalu vyrazit, ikdyz ne na vlastni zapas:) Jsem v rekonvalescenci.
Pocital jsem, ze to dnes dame do hodky, max hodky a pul, ta mucha nam to trochu skomlikovala.
Reagovat
Petr_Fisk
Zlom vaz...Já už dnes jen regeneruji po čtyřhodinovém běhu na lyžích...:)
Reagovat
Vlk-v-trave
Ochozy bouri...a skanduji Jirka,,,ikdyz zni to take jak Zizka...coz je mozne...
Reagovat
Vlk-v-trave
Behem TB jsem chytl fatalni black-out, zacal jsem zmatene prostouravat vsechny stats. a zapomnel na deni na kurtu.
Reagovat
Petr_Fisk
To je teprve pro J1rku ta správná výzva. Kolik hráčů vyhrálo turnaj ATP s jedním funkčním okem?
Reagovat
Jon61
Vlkodlak Berankis snad neubližuje slepému, chromému, hluchému... :)
Reagovat
Stan_Borowitz
To byl teda pech...
Reagovat
Stan_Borowitz
A taky v tom jistě hrálo svou roli to oko.
Reagovat
Petr_Fisk
Které máš na mysli?
Reagovat
Stan_Borowitz
Vlastně všechny oči...
Reagovat
Ela-fon-isi
Nejdřív jsem si podle výsledků myslela, že opakují včerejšek, ale dnes Ji?rka zakončil pěknou dvoujchybou. :-) Mrknu za 30 min na další TB. Pěknou zábavu!
Reagovat
Petr_Fisk
Jen abys nelitoval, takových zápasů je jako šafránu...
Reagovat
Petr_Fisk
sorry nelitovala...:)
Reagovat
steve79
Jirka je lepsi nez Djokovic. Podivejte se na vzajemnou bilanci :D
Reagovat
Vlk-v-trave
Ano, to my vime, proto sledujemy tyhle zapasy, a ne zapasy s Djokovicem, soustredujeme se hlavne na kvalitu a ne kvantitu.
Reagovat
Krisboy
To je kruté. Ale je to jen první set, hrajem dál. Starosti mi dělá to oko. Jinak je J1rka lepší.
Reagovat
Petr_Fisk
Jirka myslí na diváky, kteří chtějí za své peníze drama. Nic se neděje a oko má ještě jedno.
Zápas pořádně ještě nezačal...:)
Reagovat
misa
Přesně tak, Žižka měl taky jen jedno oko, později dokonce žádné a jaký to byl válečník.
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak nakonec, kdo jiny po Zizkovi, nez prave J1r1.
Reagovat
Krisboy
Je to jistě velká výzva i pro Jirku.
Reagovat
Mantra
DF na setball, předtím několik neproměněných sb svých - no to se bojím napsat čím by to mohlo být :-D
Reagovat
Krisboy
Shit.
Reagovat
Vlk-v-trave
Beran uz ze zoufalstvi nasadil ruzek,,,to ho dostalo do hry...
a je tu dalsi utok j1rky na rekord...
...ikdyz...rychle hledam ve stats. rekord TB jednookych hracu.
Reagovat
Stan_Borowitz
Kuwa, to byla smůla na tom prvním SP.
Reagovat
Krisboy
J1rka servíruje opravdu excelentne. Chtělo by to méně ue v dlouhých výměnách. Ale Ric už se sype.
Reagovat
Vlk-v-trave
j1rka eso po slepu...
Reagovat
Vlk-v-trave
j1r1 jde hrat se zavrenyma ocima...tak snad ten kurt bude trefovat.
Reagovat
tromas12
Co se tam děje?
Reagovat
Vlk-v-trave
ani se neptej.
Reagovat
Petr_Fisk
Jiří usoudil, že na soupeře mu bude stačit funkční jedno oko.
Reagovat
Vlk-v-trave
nevypada to dobre...
Reagovat
Vlk-v-trave
Jako j1rka je hrac nadsvetove urovne, s jednim okem je schopny porazet i takove hrace jako Djokovic, ale na druhe strane stoji Beran, a to trochu meni situaci.
Reagovat
Petr_Fisk
Možná ho ale nechce porazit jen s jedním okem, bylo by to dehonestující.
Reagovat
Krisboy
A sakra, J1rku napadl nějaký extrémně agresivní hmyz. To je nepříjemné.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ajaj, zranění oka na začátku TB...
Reagovat
Petr_Fisk
není to nějaká alergie?
Reagovat
Vlk-v-trave
spis nejaka muska...
...si vybrala fakt nejlepsi chvilu na to, litat nekam do oka.
Reagovat
Vlk-v-trave
A opet tu mame jeden z famoznich zapasu teto sezony. Pochopitelne Senor Alegria v hlavni roli, J1r1 si ziskava rozhodne respekt divaku svym pohybem na kurtu pripominajici indickeho guru...
...s naprostym klidem na servisu predvadi smrtelne akce. Nikam se nezene, je tady v sazce prekonani rekordu v TB... v napeti je cely svet, zda se to dnes povede...
Litevec zkousi ruzne fligny, ale i jego famozni volejovy zabak na siti neuspel.
Reagovat
Krisboy
Škoda toho gamu, šance tam byla. Úroveň hry se zvedá. Tak pojďme.
Reagovat
Petr_Fisk
Jiří plánuje to plně "rozbalit" až v tiebreaku.
Teď ale tím ďábelským backhandem trochu odkryl svůj potenciál.
Reagovat
Stan_Borowitz
J1rka dnes servíruje jako pánbůh...
Reagovat
Petr_Fisk
a skvěle se pohybuje.
Reagovat
Stan_Borowitz
Teď zase bylo slibné vedení 30:0 na podání soupeře.
Reagovat
Stan_Borowitz
Koncovka prvního setu. Vidím to na TB. V tom se projeví J1rkova mentální převaha.
Reagovat
Petr_Fisk
Tak jdeme na to.
"Sportu zdar a tlačičům zvlášť"...:)
Reagovat
Krisboy
Pomalu přebírá otěže zápasu. Ricardas přestává stačit, neb je na J1rku maličký.
Reagovat
Petr_Fisk
Přišel jsem právě včas...:)
Reagovat
Krisboy
Ještě to bude těžké, Ricardasova hra šla nahoru, téměř na J1rkovu úroveň, nic není hotovo.
Reagovat
Petr_Fisk
To bude jen Jirkova taktika - soupeře nejdříve uspí a pak tvrdě udeří.
Reagovat
Krisboy
J1rka se zase rozjíždí pomaleji. To bude tím počasím tam.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist