Veselý v Prostějově pokračuje beze ztráty setu. Zítra si zahraje o titul

9. 6. 2017, 14:41
Aktuality 2
CHALLENGER PROSTĚJOV - Jiří Veselý i nadále na domácí půdě v Prostějově potvrzuje roli favorita a pokračuje beze ztráty setu. Dvojnásobný šampion dnes v semifinále prestižního challengeru jasně přehrál dvakrát 6-2 Tennyse Sandgrena ze Spojených států a již počtvrté postoupil na svém oblíbeném turnaji do finále. V něm bude jeho soupeřem Argentinec Federico Delbonis.
Jiří Veselý

Jiří Veselý se na domácí půdě v Prostějově, kde se tento týden koná prestižní challenger s dotací 127 tisíc eur, cítí jako doma. V letech 2014 - 2015 turnaj vyhrál, v roce 2013 si zahrál finále a celkově čtvrtou finálovou účast na domácím podniku vybojoval dnes, když nedal šanci Tennysovi Sandgrenovi ze Spojených států.

Třiadvacetiletý rodák z Příbrami má letos na antuce velmi slušnou formu. Antukové jaro zahájil v Marrákeši, kde poprvé v letošní sezoně vyhrál tři zápasy v řadě a postoupil do semifinále.

Další solidní výsledek přidal na French Open. V prvním kole antukového vrcholu sezony překvapil vítězstvím nad nasazeným Jackem Sockem, poté si poradil s Aljažem Bedenem a poprvé v kariéře postoupil do třetího kola pařížského grandslamu. V něm byl nad jeho síly favorizovaný Roberto Bautista.

Na antuce se však rozhodl stejně jako v předchozích pěti letech pokračovat a vydal se do oblíbeného Prostějova. Tam zatím potvrzuje zlepšenou formu. Set neztratil s Dmitrijem Popkem, Marcelem Arevalem, Uladzimirem Ignatikem ani se svým dnešním soupeřem.

Veselý se dnes mohl opřít o skvělý servis (64%), zaznamenal sedm es, na podání dohromady ztratil jen sedm fiftýnů a nečelil jedinému brejkbolu. Naopak Sandgren se na servisu trápil. O podání přišel v každém setu dvakrát a zápas zakončil nevynucenou chybou z forhendu.

"Určitě jsem podal nejlepší výkon v tomto týdnu. Do zápasu jsem šel s větším klidem. Hodně jsem si pomáhal servisem, neudělal jsem dnes až tolik nevynucených chyb," řekl novinářům Veselý. "Zápas byl o hodně dlouhých výměnách. Když jsem získal brejk, soupeř většinou vždycky povolil," dodal.

Těšil ho i lepší zdravotní stav. "Viróza už je lepší. Poprvé jsem se dnes dobře vyspal, od rána se cítím lépe. S krkem to ale lepší není. Už jsme zjistili, že mám vyhřezlou ploténku a musím navštívit po turnaji pana profesora Koláře. Není to nic dramatického, ale je třeba to podchytit," poznamenal Veselý.

Veselý si v sobotu zahraje o první letošní titul a celkově třetí z Prostějova. Takto suverénní výkony podával také v roce 2014, kdy beze ztráty setu celý turnaj vyhrál. Jeho poslední překážkou bude Federico Delbonis, s nímž odehrál dvě třísetové bitvy s bilancí 1-1. Šestadvacetiletý Argentinec v druhém semifinále porazil dvakrát 7-5 švédského kvalifikanta Markuse Erikssona.

Pokud Veselý zítra potřetí získá prostějovskou trofej, vyrovná rekord svých krajanů Radka Štěpánka a Jana Hájka.

O deblový triumf dnes bojoval Roman Jebavý. Český tenista po boku Hanse Podlipnika-Castilla ve finále prostějovského challengeru ale nestačil v dramatické třísetové bitvě na argentinské duo Guillermo Duran/Andres Molteni. Argentinci slaví třetí společný titul z challengerů.

"Před turnajem bych toto umístění bral. Ale vzhledem k tomu, že jsme v prvním setu vedli 3-0 a měli náskok i v úvodu velkého tie-breaku, tak mi finálový zápas zhořkl," posteskl si Jebavý.

Sobotní program začne od 10:00 exhibičním zápasem olympijských vítězů ve čtyřhře. Představí se zlatý medailista ze Salt Lake City 2002, akrobatický lyžař Aleš Valenta, tenisový šampion ze Soulu 1988 Miloslav Mečíř, trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem Jan Železný a judista Lukáš Krpálek. O hodinu později začne finálový zápas.

• ATP CHALLENGER PROSTĚJOV •
Česko, antuka, 127.000 eur
páteční výsledky (9. 6. 2017)
• Dvouhra - semifinále •
Veselý (2-ČR) - Sandgren (USA) 6-2 6-2
Delbonis (Arg.) - Eriksson (Švéd.) 7-5 7-5
• Čtyřhra - finále •
Duran/Molteni (2-Arg.) - Jebavý/Podlipnik-Castillo (3-ČR/Chile) 7-6(5) 6-7(5) 10-6
TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

2
Přidat komentář
EllNino
Měl by jít s tim jeho maskotem do cirkusu, viděli jste, co předváděli na kurtu ? :D
Reagovat
Kytka
Nevím, zápas jsem neviděla.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist