Veselý v Umagu zvládl tříhodinovou bitvu a postoupil do druhého kola

15. 7. 2019, 18:30
Aktuality 29
ATP UMAG - Jiří Veselý se v prvním kole turnaje v chorvatském Umagu pořádně zapotil. Český tenista přehrál momentálně až 453. hráče světa Cerdika-Marcela Stebeho až po více jak třech hodinách boje 7-6 3-6 7-6. Ve druhém kole Veselý narazí na Andujara, nebo osmého nasazeného Argentince Mayera.
Jiří Veselý (© AFP)

Jiří Veselý sice letos ve Wimbledonu neobhájil loňskou osmifinálovou účast, i tak ale zůstává účast ve třetím kole travnatého grandslamu jeho dosavadním letošním maximem. Český tenista letos hrál semifinále na challengeru v Cannbeře a třikrát se prodral do čtvrtfinále challengerů (ve španělské Marbelle, v marocké Marrákeši a poté i na domácí půdě v Ostravě), na výraznější úspěchy však český tenista letos čeká.

V úvodním kole antukového podniku v chorvatském Umagu narazil český tenista na momentálně až 453. hráče světa Cerdika-Marcela Stebeho z Německa, jenž letos vyhrál pouhé dva zápasy na turnají kategorie Futures. Kariéru německého tenisty, jehož maximem v žebříčku ATP je 71. příčka, brzdí zranění - v roce 2013 byl na operaci s kyčlí a před rokem musel podstoupit operaci zápěstí.

Český tenista ztratil jako první v úvodním dějství podání a pustil tak Němce do vedení, za stavu 4-5 ale Veselý zabojoval a vzal si ztracený servis zpět. O vítězi prvního setu pak rozhodovala až zkrácená hra, v níž si německý hráč brzy vypracoval nadějné vedení 5-1, k setbolu ho však Veselý nepustil. Českému tenistovi se podařilo nepříznivý vývoj tie-breaku otočit a po zisku šesti bodů v řadě nakonec získal první setu na svou stranu.

O osudu druhé sady rozhodl brejk německého hráče v osmé hře, díky kterému vedl 5-3 a v následující hře bez problémů set dopodával do konce a srovnal na 1-1.

Průběh třetí sady se zpočátku zdál být jasnou záležitostí pro českého tenistu, jenž se brzy dostal do vedení 5-1. O náskok však Veselý přišel, když německý tenista získal čtyři hry v řadě. Drama poté vyvrcholilo až ve zkrácené hře, v níž už si český tenista náskok 5-0 pohlídal, a nakonec po více jak třech hodinách boje zvítězil 7-6 3-6 7-6.

Ve druhém kole čeká čtvrtfinalistu z roku 2017 Španěl Pablo Andujar, nebo osmý nasazený Argentinec Leonardo Mayer.

• ATP 250 UMAG •
Chorvatsko, antuka, 586.140 eur
pondělní výsledky (15. 07. 2019)
• Dvouhra - 1. kolo •
Veselý (ČR) - Stebe (Něm.) 7-6(5) 3-6 7-6(2)

Komentáře

29
Přidat komentář
Fransoas
Ve druhém kole narazí veselý na favorita z Argentiny.Musel by hrát jako proti Zverevovy a jěště mít větší štěstí než soupeř.Potom by mohl mít šanci.Je to také mentální stránka.Pokud by postoupil,uvěřil bych,že se chce vrátit minimálně do stovky.
Reagovat
Fandina
super. Už pár dní jsem v Umagu a na zápase jsem byla, sice ne do konce, jeden a půl setu, ale byl to těžký mač. Stebe hrál výborně, ale Veselka dovedl vytáhnout výš svůj level, když to bylo potřeba. Takže super. Na jeho zápase bylo spousta Čechů, měla jsem pocit že jsem v Česku. :-)
Reagovat
FulnekUltras
jsem si říkal, že před Tvýma očima ze sebe Jirka to maximum prostě vymáčknout musel... ;-)))
Reagovat
Torn
Proti hráči, co aktuálně je v páté stovce. To je zkrátka škoda.
Reagovat
makro99
Jako Novak! Je to o hlavě..
Reagovat
FulnekUltras
jooo ;-)))
Reagovat
panzer.dragon
:-)))
Reagovat
Fransoas
Nevěřil jsem,že Jirka Veselý s hráčem z páté stovky a rozdílem 300 míst může mít takový problém.Ve třetím setu vedl 5 : 1 a málem zápas prohrál.Nevim co tedy bude hrát ve druhém kole.Je to protrápená výhra.
Reagovat
darek.vrana
To je tak, když se díváš jen na žebříček a nevíš souvislosti. Stebe samozřejmě nehraje jako hráč 5. stovky. Jirka měl vyhrát snadněji, ale zrovna v tom 3. setu, když ztratil vedení, tak nehrál vůbec špatně. A dvě výhry v tiebreaku jsou pro něj moc cenné.
Reagovat
double10
No, jenze souvislosti jsou pravr presne takovy, ze Stebe letos hraje jako hrac paty stovky a je to hrac total bez formy.. Ztratu vedeni 5:1 ve tretim.nepochopim, Jirka tam hral opravdu spatne.
Reagovat
Stan_Borowitz
Co je na tom k nepochopení? Jirka to potřeboval dostat do tie-breaku, protože v tie-breacích se teď vyhrávají velké zápasy.
Reagovat
Fransoas
Ano když se TB vydaří,tak bych s tím souhlasil.Je ale nevyzpytatelný.Při ztrátě jednoho míčku může být rychlý konec.Velké zápasy v TB hrají BIG 3.
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak z pohledu J1rky je to tak, že z BIG3 ho dokázal porazit jen Rafa...
Reagovat
makro99
A letos už Jirka v tibreacích rozhodl třeba zápasy s Fabiem v předkole Monte Carla nebo s Jamiem Wardem v Dubaji.
Reagovat
com
tak Jirka ma zas jednou kliku na soupere.. Nejdriv nedoservuruje zapas a v tiebrejku ztrati vedeni 5:1 :D
Reagovat
SpacialRecognition
Ty jsi velmi jednoduchá osoba, že?
Reagovat
com
lůza zůstane lůzou :D ignor hńupe :D
Reagovat
Krisboy
To víš, Karolína opět vyhořela ve Wimblu, tak se s tím ještě nesrovnal.
Reagovat
Torn
Tak zrovna tohle je pravda, Jirka je solidně mimo a 3 sezóny nic nepředvedl, že porazil na W Zvereva, to především tím, že ten je teď herně fakt mimo.
Reagovat
Grape
Jirka vypadá, že to snad nedotáhne...
Reagovat
Krisboy
O J1rku tady ale přece nejde...
Reagovat
com
No tak clanek je o Jirkovi a i se tu pise o Jirkovi.. Jedinej kdo je trosku natvrdlej a taha sem Karolinu ses ty
Reagovat
Torn
Jestli má com depku z Karolíny, tak to nemá vliv na jeho hlody, on plácá něco furt. :D Spíš o vítězstvích Jirky se nedá dost často říct, že by se o ně až tak zasloužil no.
Reagovat
Krisboy
Já myslím, že výkony Karolíny ovlivňují naprosto VŠE, co tady píše. Je jí posedlej a její neúspěchy se ve formě frustrace, urážek, nadávek a posměšků projevují v jeho komentech.

A J1rka to dal. Chtěl si pořádně zahrát, tak to natahoval, no...
Reagovat
Torn
To si nemyslím, jen trollí. Každopádně říkat, že to Jirka schválně prodlužoval, to beru jako vtip. :D
Reagovat
Krisboy
:D
Reagovat
George_Renel
No, TB z 1:5 otočený na 7:5, něco tam možná z W zůstalo.
Reagovat
panzer.dragon
konečně se v tenisovým světě něco dějě :-)
Reagovat
com
a jakmile nehraje na grandslamu, tak uz prohrava, takze klasika :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist