Veselý vyhrál Futures v Shenzenu! Teď ho čeká kvalifikace v Melbourne

8. 1. 2012, 13:20
Aktuality 2
Jiří Veselý zahájil první sezonu čistě mezi dospělými asi nejlepším možným způsobem. Osmnáctiletý talent českého tenisu se raduje ze svého druhého vítězství na turnaji Futures, když ovládl soutěž v čínském Shenzenu. Pro Veselého to byla generálka na kvalifikaci o Australian Open.
Profily hráčů
Jiří Veselý

V minulé sezoně se Jiří Veselý ještě zdokonaloval především v juniorských soutěžích. V lednu na Australian Open vyhrál dvouhru i čtyřhru, na US Open se dostal do finále singlu a ve Wimbledonu sahal po deblové trofeji. Celkem během sezony posbíral tři trofeje ve dvouhře a takřka celý rok strávil v pozici juniorské světové jedničky. ITF ho v prosinci vyhlásila jako nejlepšího juniora sezony 2011.

Letos v červenci však rodák z Příbrami oslaví 19. narozeniny a juniorské soutěže jsou tak pro něj od 1. ledna 2012 tabu. Zkušenosti už tak musí sbírat definitivně pouze na turnajích mezi dospělými. Jako 603. hráč žebříčku ATP však zatím musí postupně střádat body z menších turnajů Futures, či spoléhat na divoké karty na challengery či snad i turnaje ATP.

Jako vítěz loňské juniorky Australian Open má již zajištěnou divokou kartu na start v kvalifikaci o úvodní grandslam sezony v Melbourne, kde boje o hlavní soutěž začnou už v polovině příštího týdne.

Generálku na kvalifikaci Veselý absolvoval v těchto dnech v čínském Shenzhenu na místním turnaji Futures s dotací 15.000 dolarů. A byť byl český tenista nenasazený, dokázal soutěž vyhrát. Cestou porazil i turnajovou dvojku Japonce Moriyu, aktuálně 328. hráče žebříčku ATP, aby v dnešním finále nenasazeným tenistů porazil 6-4 7-5 Američana Austina Krajiceka.

Levoruký Veselý na turnaji této kategorie triumfoval poprvé loni na jaře v Teplicích, dnes slaví první titul za hranicemi rodné vlasti. Za vítězství obdrží 25 bodů do žebříčku, ve kterém se posune ze 603. místo o zhruba sto míst vzhůru. Vylepší tak své maximum.

- FUTURES SHENZEN -
(Čína, tv. povrch, 15.000 dolarů)
kompletní výsledky Jířího Veselého (02. - 08. 01. 2012)

Veselý (603-ČR) - Lee (566. hráč světa-Tchaj-wan) 6-3 3-6 6-3
Veselý (603-ČR) - Moriya (328-Jap.) 6-4 7-6(4)
Veselý (603-ČR) - Ya-Nan Ma (1131-Čína) 6-2 6-3
Veselý (603-ČR) - Yu Chang (847-Čína) 1-6 7-5 6-4
Veselý (603-ČR) - Krajicek (760-USA) 6-4 7-5

* číslo v závorce udává pořadí v žebříčku ATP před startem turnaje

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Byla jsem zvedava kolik bodu bude mit?Pro hrace tak daleko v zebricku je to velky skok nahoru. Tak at se dari a setkavame se snim brzy pravidelne na turnajich ATP.Uvidime, jak se mu podari prechod mezi dospelaky?
Reagovat
smazaný uživatel
Super výsledek, jsem zvědavý zda uhraje v kvalifikaci na AO aspoň jedno kolo, každý bod by byl dobrý.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist