Veselý vyhrál v Turecku poprvé challenger

14. 4. 2013, 15:01
Aktuality 18
Devatenáctiletý Jiří Veselý vyhrál v tureckém Mersinu poprvé challenger ATP. Vítěz tří letošních turnajů kategorie Futures ve finále nedal šanci výše postavenému Němci Simonu Greulovi a úspěch slavil po vítězství dvakrát 6-1.
Profily hráčů
Jiří Veselý

Vítěz juniorky Australian Open z roku 2011 a rodák z Příbrami se v novém světovém žebříčku posune z 204. místa poprvé do druhé stovky.

"Určitě mám větší radost z turnajového vítězství než z žebříčku, protože žebříček je údaj a vítězství se daleko víc cení. Mám velkou radost, ale musím být pokorný, pracovitý a doufám, že mě úspěch nakopne k dalším skvělým výsledkům," řekl Veselý, který bude hrát příští týden challenger v Římě, v telefonickém rozhovoru ČTK.

Německého soupeře, bývalého 55. hráče pořadí ATP a nynějšího 157., porazil levou rukou hrající Čech za 55 minut, a nedopřál tak soupeři dárek k sobotním 32. narozeninám. Veselý zahrál 21 vítězných míčů a udělal jen sedm chyb. "Což je neskutečný číslo a mluví o všem," pochvaloval si Veselý.

Veselý až do tohoto týdne nebyl na challengerech ani ve čtvrtfinále, na turecké antuce však vyhrál všech pět zápasů. Porazil čtyři hráče Top 200 a v pondělí by měl být okolo 170. místa v žebříčku. "Už vím, že je všechno hratelný, což mi dodá vnitřní klid pro hru. Challengery jsem začal čerstvě a tohle je fantastický výsledek. Musím dál makat, abych byl lepší a dostal se na velké turnaje, to je cíl," řekl Veselý, který se opírá o servis, který mu létá rychlostí přes 220 km/h. Rekord už má 234 km/h.

Svěřenec daviscupového kapitána Jaroslava Navrátila a jeho syna Michala letos včetně turnajů Futures vyhrál už 24 z 26 zápasů. "Takhle skvělý úvod sezony jsem nečekal, vyhrál jsem čtyři ze šesti turnajů. Bilance to je ohromná a budu se snažit to udržet. Ale je třeba jít krok po kroku a dívat se dopředu," řekl Veselý.

V únoru ve Švýcarsku debutoval v Davisově poháru a pochvaloval si, že může být v týmu a trénovat se světovou šestkou Tomášem Berdychem. "Tomáš je borec a byla to velká čest v týmu být. Určitě mi i ten týden pomohl," řekl Veselý.

- CHALLENGER MERSIN -
(Turecko, antuka, 42.500 dolarů)
nedělní výsledek (14. 04. 2013)

Dvouhra - finále:
Veselý (ČR) - Greul (6-Něm.) 6-1 6-1

Komentáře

18
Přidat komentář
pepin
=10200208159064375&set=vb.290431189516&type=2&theater
Reagovat
vendulkabendulka
Kde hraje priste, vi nekdo prosim?
Reagovat
vendulkabendulka
Uz jsem to nasla, ode dneska by mel hrat v Rime na Rai Open.
Reagovat
tommr
jj tenhle týden hraje na challengeru v Římě spolu s Hájkem a Mertlem. Zítra by měl hrát první kolo s Ignatikem, kterej je v žebříčku jen o pár míst nad ním ... :)
Reagovat
Frick
Proč ho nevzal Navrátil do Astany?
Reagovat
SubOptikT
Vzal ho do Švýcarska ... dopadlo to tak, že prohrál s Laaksonenem. Dobře, že dal přednost challengerům.
Reagovat
darek.vrana
A co tím jako chceš říct, že prohrál s Laaksonenem? Že to teda byla chyba? Byla to pro něj cenná zkušenost. A Laaksonen je teď možná kvalitnější než všichni Kazaši.
Reagovat
SubOptikT
Tím chcu říct, že šlo o semifinále Davis Cupu. S bilancí jedné prohry s víceméně čampalou opravdu nevím, jakým by mohl být přínosem. Rozhodně udělal líp, že šel po bodech na challengerech.
Reagovat
Fandina
Jaroslav Navrátil je zároveň i trenérem Jirky, tak věděl asi proč ho do Astany nebral. Jirka byl také pře časem krátce nemocný nebo zranění, třeba to byl ten důvod, ale ať už byl Navrátilův důvod jakýkoli, je vidět, že udělal dobře. S Astanou a Jirka teď taky.
Reagovat
SubOptikT
Asi tak. Sám Veselý se vrátil ze šňůry futures v USA a na challengeru v Sarajevu nedokázal porazit ani Brkiče (uznávám, že porazil Kavčiče, ale myslím si o tom svoje). Myslím, že byl docela vyšťavený a sám prohlásil, že potřebuje oraz a pořádně potrénovat. Výsledek se dostavil a i v DC jsme postoupili i bez něho, nehledě na to, že tam se hraje na tři vítězné a to si myslím, že ještě nikdy nehrál. Takže dobrá rozhodnutí, nic víc.
Reagovat
darek.vrana
Hezky! Tak šup na turnaje ATP:).
Reagovat
smazaný uživatel
OBROVSKÁ GRATULACE A PŘEJI HLAVNĚ AŤ DRŽÍ ZDRAVÍČKO!!!!!
Reagovat
historik
Velká gratulace, budu držet palce dál!
Reagovat
nouma
Neskutečné takhle projít finálem a ještě de facto hladce. Gratuluji a jen tak dal.
Reagovat
Pe3k
Pěkně! Už je načase, aby přibyl kvalitní hráč pro DC team a český tenis obecně. Radek už asi dlouho nevydrží, tam kde je a od Rosola je současný stav asi jeho maximum.

Gratulace.
Reagovat
Fandina
Velká gratulace Jirko, jen tak dál. Držím palce Jirko ... pojď pojď pojď!
Reagovat
kada.tom
Gratulace, jen tak dál :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Velká gratulace, já to včera sledoval a hrál naprosto exceletně. Těším se na jeho další zápas v Římě.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist