Vesninová na trávě v Eastbourne vyhrála i druhé letošní finále

22. 6. 2013, 15:44
Aktuality 43
WTA EASTBOURNE - Jelena Vesninová sice teprve v lednu na sedmý pokus ukončila své finálové prokletí, dnes však získala titul i ve svém druhém letošním finále. Na trávě v Eastbourne smetla Američanku Jamie Hamptonovou 6-2 6-1 a na podniku WTA Premier si připsala nejcennější turnajové vítězství.
Profily hráčů
Jelena Vesninová

Jelena Vesninová měla před letošní sezonou velmi špatnou bilanci finálových duelů; ve dvouhře 0-6, na grandslamech ve čtyřhře 0-3 (celkem na okruhu WTA 8-13) a v mixu rovněž 0-3. 

Letos se však neúspěšná séria otočila o celých o 180 stupňů, neboť šestadvacetiletá Ruska se dostala celkem čtyřikrát do finále a ani jednou v něm neprohrála. Prokletí zlomila hned v úvodu sezony v Hobartu, kde až na sedmý pokus získala premiérový titul ve dvouhře, v březnu pak s krajankou Makarovovou vyhrála čtyřhru v Indian Wells a před dvěma týdny na Roland Garros poprvé v kariéře slavila i deblové vítězství na grandslamu.

Své čtvrté letošní finále a první na trávě si zahrála dnes v Eastbourne a ani na britských ostrovech se před svou finálovou soupeřkou sklonit nemusela. Vesninová v prvním vzájemném střetnutí smetla 6-2 6-1 Američanku Jamie Hamptonovou a získala druhý titul, nicméně první z prestižnější kategorie WTA Premier. Vítězství se ale jednoduše nerodilo, zápas hraný za silného větru trval 81 minut.

"Dnes to bylo vážně těžké hrát. Na začátku jsem si říkala, že se hlavně musím udržet v zápase a snažit se hrát každý bod. Nemyslet na vítr a bojovat. Dnes to nebylo o servisu, o dobrých forhendech nebo bekhendech... bylo to o bojovnosti. Pokud jste schopni hrát pod tlakem v takovém větru, tak je to dobré," komentovala Vesninová "Ve finále chcete vždy ukázat nejlepší tenis, ale dnes to nebylo možné. Výhra je výhra," přiznala na konci cesty za nečekaným triumfem.

Vesninová: Vyzrála jsem
Vesninová přitom do Eastbourne přiletěla se šňůrou čtyř porážek v řadě a v prvním letošním zápase na trávě musela otáčet zápas s Anou Ivanovičovou. Pak už ale zdolala i domácí Heather Watsonovou, druhou nasazenou Číňanku Na Li, v semifinále nedala šanci Belgičance Yanině Wickmayerové a dnes vylepšila svou finálovou bilanci ve dvouhře na 2-6.

"Asi nadešel můj čas. Asi jsem se trochu změnila jako hráčka i jako člověk. Dospěla jsem. Možná užteď vím, jak ve finále hrát. Když jsem předtím ve finále prohrávala, hrála jsem proti opravdu dobrým soupeřkám - většinou hráčkám Top 10. Ale neustále jsem si věřila a věděla jsem, že jednou můžu titul získat. Věděla jsem, že se to stane, když budu tvrdě pracovat a věřit si. A stalo se," dodala rodačka z ukrajinského Lvova, jež by ve světovém žebříčku měla posunem z 36. místa na 22. příčku vyrovnat své maximum z roku 2009.

Vesninová bude v prvním kole Wimbledonu soupeřkou Andrey Hlaváčkové. "Potřebuju si teď trochu odpočinout a věřím, že na další turnaj už bude zase ready."

Třiadvacetiletá Hamptonová se do svého prvního finále na okruhu WTA dostala z kvalifikace a zároveň i díky cenným výhrám nad Agnieszkou Radwaňskou, Lucií Šafářovou či Caroline Wozniackou.

"Ona (Vesninová) dnes v těch podmínkách hrála lépe než já. Byla jsem až překvapená, jak dokázala hrát všechny míče do kurtu. A navíc hrála dobrý tenis. Vyhrát si zasloužila," komentovala Hamptonová svou porážku v prvním finále. I přes to se pouhé dva týdny po svém prvním průniku do Top 50 posune už na 25. místo žebříčku WTA.

"To je velmi povzbudivé. Jsem na sebe pyšná. Jsem teď zklamaná, že jsem dnes prohrála, raději bych turnaj vyhrála, ale teď už se těším na další," řekla Hamtonová před cestou na Wimbledon, kde se v prvním kole utká s krajankou Sloane Stephensovou.

Ve finále čtyřhry neuspěla Klára Zakopalová. Po boku Rumunky Moniky Niculescuové se sice v utkání s Naděždou Petrovovou a Katarinou Srebotnikovovu ujala vedení 2-0, ale pak už na kurtu vládla favorizovaná rusko-slovinská dvojice. Turnajové jedničky nakonec vyhrály za hodinu dvakrát 6-3.

- WTA PREMIER EASTBOURNE -
(Velká Británie, tráva, 690.000 dolarů)
sobotní výsledky (22. 06. 2013)

Dvouhra - finále:
Vesninová (Rus.) - Hamptonová (USA) 6-2 6-1

Čtyřhra - finále:
Petrovová/Srebotniková (1-Rus./Slovin.) - Niculescuová/Zakopalová (Rum./ČR) 6-3 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

43
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě na toto téma. Je pravděpodobné, že v azbuce se píše jako Jelena ( e se čte jako je ). Ovšem anglický přepis je kupodivu Elena čili čteno s e na začátku. Asi se nechtěla psát po anglicku jako Yelena... Náš český přepis by byl Jelena... Tak nevím...
Reagovat
smazaný uživatel
Ne, žádná Yelena. Y nahrazuje ruská písmena J nebo Ja.
Švedova je v originále samozřejmě Jaroslava, což mnozí zdejší plácalové pořád odmítají pochopit. Anglická podoba je tedy Yaroslava. Stejným způsobem se upraví jméno Kudrjavceva, které taky obsahuje písmeno Ja.

V azbuce se píše Elena (pochopitelně s jinými grafickými znaky) a angláni tohle jméno logicky píšou taky Elena. Výslovnost ovšem zprzní, jak se každý divák britských stanic může přesvědčit. Místo správné výslovnosti Jelena říkají Elejna, což je dost komická záměna. Jankovič podle nich je zase Jelejna :-)
Reagovat
dadaft
tak už je rozpis na zítra...
court 18, to je ten maličký kurt hned u klubovny???
z toho obrázky bývají, ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Je nedele, a to znamena mala chvilka pro nasi Lucy...
...neco malyho jsem dodal na nas kanal:)
Tak doufam, ze se Vam to bude aspon trosku zamlouvat:), no hlavne Lucce...aby sa to zamlouvalo, a ji povzbudilo!!!
Toz zatim...a preji peknu nedelu:)
----
www.youtube.com/watch?v=pR7ZmsNClQM
Reagovat
VlS
Krása
Reagovat
dadaft
:))
Reagovat
dadaft
musím říct, že jsem byl docela roztrpčen z toho, jak moc včera hrála Hamptonová na prostředek kurtu, protože její hře je spíš vlastní, že je aktivní, rozběhá soupeřku a pak zakončuje do odkryté části dvorce... - a dneska se dočtu, že to byla taktika kvůli větru!!!!
ach jo.
Reagovat
Sonja
:-( Ten vítr byl včera fakt příšernej...
Reagovat
dadaft
den předtím taky pěkně foukalo a žádná taková taktika nebyla - mně přijde Hamptonová tak pohybově nadaná, že si i s větrem radí dobře, stejně jako umí hrát na antuce, na trávě i na betonu.
- navíc očividně nikam nevedla.
ale je fakt, že Elena hrála celý turnaj dobře a finále nebylo výjimkou, a Jamie, ta nevěděla co s rukama už před zápasem v tunelu. ))
Reagovat
smazaný uživatel
ahoj. tak tudle tenysku sem uz videl. ale mylsim, ze u toho tenysu nak divne rve, ale hraje docela dobre, to jo. deda rikal, ze moc hulaka, tak nevym. dik
Reagovat
Sonja
Hajááá
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem taky rád že vyhrála. Proč v textu píšete že to je Jelena, vždyť je to Elena, třeba Jankovičová ta je Jelena :D jak to tak čtu na netu tak všude píšou její kř. jméno jinak
Reagovat
horska.kraslice
V ruštině mají v azbuce tzv. měkké "e", které se na začátku slova čte jako "je" a uprostřed slova jako naše e s háčkem (ě). Takže je to Jelena (jiný příklad ruského jména: Jekatěrina, psáno Ekaterina). Pro úplnost - v azbuce existuje i jiné písmeno, které se vyslovuje jako "tvrdé e", ale to se užívá jen velmi výjimečně, např. ve slově "eto".
Reagovat
VlS
sem:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ruština
V českém přepisu je Jelena
Reagovat
smazaný uživatel
Občas to s cizími jmény v českých větách bývá složitější. Pokud emigrant ze Sojuzu získá cizí občanství, nelze už použít zde běžný přepis ruských (ukrajinských,...) jmen.
Dřív Jelena Baltača (Baltačová), dnes Elena Baltacha. Dřív Lepčenko, dnes jedině Lepchenko, případně Lepchenková.
Náš česko-ruský objev se jmenuje Siniaková, kde je na první pohled zřejmý anglický přepis. Její otec se doma nutně musel jmenovat Sinjak (S-i-n-ja-k). O ruské písmeno ja přišel až díky pasu, kde se ruská jména tímto způsobem standardně po anglicku przní.
Reagovat
smazaný uživatel
Díky za vysvětlení
Reagovat
smazaný uživatel
Nu ano, nejde ovšem o komolení ( radši slušně Broži ), nýbrž o velké dilema, jak přepisovat azbuku. Po staru ( po našem ), či po anglicku ? Každý ze způsobů má svá pro a proti. Jako obyčejně se u nás zatěžujeme, jak to dělat.... Můj názor je, přepisovat azbuku tzv. po česku a nestarat se příliš, co dělají v zahraničí... Ovšem přepis v pasu je jaksi zavazující, to neovlivníme...Takže jako všude, jeden velký zmatek.
Reagovat
J.M.
Tak já myslím, že totální zmatek jsi do toho vnesla právě tímto příspěvkem. :-) Úplně zbytečně, ta věc je jasná, jak bylo popsáno v příspěvcích výše, žádný zmatek v tom nevidím.
Reagovat
horska.kraslice
Katčin otec se jmenuje Sinjakov.
Reagovat
Sonja
Mrkni, kdo rušil Mariu při tiskovce...:-D

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1045028_471231929636098_1593800697_n.jpg
Reagovat
Sonja
Jo a ještě:
četla jsem, že Anička se rozešla s tím Markem:-X
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, typický Novak. :D

Vážně? Tak to by spolu moc dlouho nebyli. Otázkou zůstává, jestli je to pravda... Tak uvidíme, jestli Mark ještě bude sedět v její lóži.
Reagovat
Sonja
Já si pamatuju, jak Novaka zas na tiskovce rušila Caro:-D

No jo, byli spolu půl roku...prý ten rozchod potvrdil Aniččin manažer Gavin Versi
http://www.womenstennisblog.com/2013/06/21/ana-ivanovic-and-mark-stilitano-break-up/
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, to si taky pamatuju... :)
http://www.youtube.com/watch?v=Ta8_T_zgPrk

Aha, tak hlavně, aby to Aničku nějak nepoznamenalo. Ale věřím, že to bude v pohodě... Holt je holka zase single, to bude mít gigin radost. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Dá se někde najít video? :)
Reagovat
Mayo
náhoda
Reagovat
smazaný uživatel
zapomen, tu nejlepe trenuji Cesi a JJ,...:P

Potom jeste tajne Djoker koupil JJuv projekt...ale o tom vim jen ja, gigin a jeste par desitek plkalu na TP, bo bracha je kecka...
Reagovat
smazaný uživatel
Moje nejoblíbenější Ruska. Přeji ji to moc, působí na mě hodně pohodovým a uvolněným stylem.
Reagovat
smazaný uživatel
Vesnuška je fajn. Mně je taky sympatická a líbila se mi při vyhlášení debla na RG, jak řekla Saře a Robertě, že dneska sice vyhrála ona s Káťou, ale ony dvě jsou stejně nejlepším párem na světě. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tahle holka mi dělá radost, formu chytla hodně slibnou a teď přeju co nejlepší umístění ve wimbledonu ;) ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Je to dobré, mám ji ve Fantasy lize. :) Taky jsem jí to dneska přál, stejně jako Simoně. Myslím, že ji neskutečně posílil ten titul v deblu na RG. Elena čekala dost dlouho, měla na finále smůlu a tohle jí prostě muselo obrovským způsobem povzbudit. :)

Sonja: Tak nakonec Anička opravdu prohrála s pozdější vítězkou... A troufám si tvrdit, že byla ze všech hráček nejblíž k tomu, aby ji porazila. :)
Reagovat
smazaný uživatel
:D)
Reagovat
smazaný uživatel
Co tě tak pobavilo? :D
Reagovat
Sonja
Jj, nakonec žádná ostuda pro Anu:-P
Já jsem to sice přála Jamie, ale Eleně gratuluju a má mé uznání:-)
Reagovat
smazaný uživatel
...ta posledni veta:)))

Ale ja pridam zase svou, aby bylo celkove veselo.... Lucy chybelo s Jamie kousek, a ve finale by si Vesninu povodila:)
Reagovat
VlS
došlo na to, co jsem předpovídal sice až na Wimbl - psych únava Jamie sežrala. Chvílemi nebyla schopná trefit kurt. Škoda, celkem jsem jí první titul přál.
Reagovat
smazaný uživatel
Je doufam, ze si Jamie pekne odpocine a neco v Londyne uhraje...
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, ale zatímco moje věta je pravdivá, u tebe je to čirá spekulace. :D Caro chyběl proti Jamie úplně stejný kousek jako Lucce, ale jestli by ve finále porazila Elenu? To si takhle netroufám tvrdit. Elena měla v Eastbourne fakt skvělé výsledky...
Reagovat
rib
Já teda fandím Sloane a těším se, že se Jamie zamete a dojde daleko
Reagovat
dadaft
sedm z osmi zápasů v osmi dnech, to ujde.
myslím, že už trávu miluje, i když kromě letoška na ní sehrála jenom tři zápasy. ))
pokud dokáže být tak napružená jako proti Lucce, kdy po konečném úderu sama vždycky ještě poskakovala jako tenisák, tak by snad i v tom Wimbledonu něco uhrát mohla... )) --- od nynějška do konce US Open už jen bude psát body, už teď je +220 a ve třetí desítce. ))
americká série by už mohla zodpovědět hodně otázek, pokud jde o Hamptonovou........... - na každý pád, teď definitivně a plnohodnotně vstoupila na nejvyšší úroveň a bude moct v klidu hrát všechny důležité turnaje - - - následující rok ukáže, z jakého těsta je Jamie doopravdy.

co mě dneska zaujalo - jak si vždycky poposkočí těsně před zahráním svého parádního bekhendu. ))
zápasy s Wozniackou a Šafářovou byly skvělé.
Reagovat
Heather_Fedex
ja mam ve fantasy i jamie i elenu ;) tak pevne doufam, ze obema forma jeste aspon tyden vydrzi
Reagovat
Heather_Fedex
to poposkoceni mi je znamo u agnieszky ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist