Vinciová je v 32 letech poprvé v semifinále, Serenu nezastavila ani Venus

9. 9. 2015, 06:49
Aktuality 56
US OPEN - Roberta Vinciová ve 32 letech překonala své grandslamové maximum. Na US Open si po třísetovém boji s Francouzkou Mladenovicvou zajistila premiérový postup do semifinále dvouhry, v němž vyzve Serenu Williamsovou. Tu o její sen o zkompletování Grandslamu neobrala ani její sestra Venus.
Roberta Vinciová

Roberta Vinciová vyhrála všechny grandslamové turnaje ve čtyřhře, s krajankou Sarou Erraniovou vyhrála dohromady pět titulů. Celkem 110 týdnů strávila v čele světového žebříčku deblistek.

Nejlepšího grandslamového výsledku ve dvouhře se italská tenistka dočkala až na letošním US Open. Na svém nejoblíbenějším turnaji 'velké čtyřky' si potřetí za poslední čtyři sezony zahrála čtvrtfinále (na jiném grandslamu tak daleko nikdy nebyla) a ve 32 letech se poprvé prodrala až do semifinále. 

Bývalá světová jedenáctka a aktuálně 43. hráčka světa Vinciová v New Yorku využila příznivého losu. Nejtěžší soupeřka Eugenie Bouchardová před jejich vzájemným zápasem v osmifinále odstoupila a ve čtvrtfinále si poradila s Kristinou Mladenovicovou, která je v žebříčku jen tři místa před ní.

Dvaadvacetiletá Francouzka, která až dosud nebyla na grandslamu dál než ve třetím kole, především v úvodu a závěru zápasu doplatila na nervozitu. V prvních třech gamech uhrála jen tři míčky, v dalším průběhu se nedostala k brejkbolu a sadu ztratila.

Druhá sada nabídla více než hodinovou přetahovanou. Mladenovicová ztratila vedení 4-2 a za stavu 4-4 čelila brejkbolům, ale oba odvrátila a vynutila si třetí set. V něm měla mladá Francouzka tři brejkbolové šance na 3-1, ale neproměnila je, v maratónském sedmém gamu ztratila servis a do zápasu se už nevrátila. Vinciová vyhrála po více než dvou a půl hodinách 6-3 5-7 6-4.

"Tohle je skvělé, jsem poprvé v semifinále. Vůbec jsem to nečekala, ale je to neuvěřitelné. Přibližuju se teď svému snu a jsem opravdu šťastná," radovala se Vinciová.

"Dnes jsem byla na začátku zápasu trochu ztuhlá a napnutá. Hrajete o semifinále, věděla jsem, co je v sázce. I když se na to snažíte nemyslet, tak to ve vás je. Ve třetím setu jsem byla unavená, ale to Kiki také," řekla  Vinciová.

"Byl to dlouhý zápas a já se snažila bojovat a bojovat. Klíčem k úspěchu byl můj slasovaný úder, který Kiki nedokázala dobře číst. A rozhodnul dlouhý game ve třetím setu za stavu 3-3. Soupeřka po mém brejku znervózněla a její výkon šel dolu. Já se naopak uklidnila a závěr jsem zvládla," komentovala skvělá deblistka Vinciová. "Čtyřhry mi v mé kariéře pomáhají. Člověk je na různé situace více zvyklý a řeší je pak s větším klidem."

Serena a Venus WilliamsovyVe svém prvním semifinále bude Vinciová čelit největší favoritce Sereně Williamsové, se kterou ve čtyřech vzájemných zápasech neuhrála ještě ani set. Šestinásobná vítězka Serena v druhém semifinále zdolala 6-2 1-6 6-3 svou sestru a šampionku z let 2000 a 2001 Venus.

Serena po 28. vzájemném souboji zvýšila vedení ve vzájemné bilanci na 16-11, a grandslamech 9-5 a v duelech na US Open vede 3-2. "Venus je moje nejtěžší soupeřka ze všech a bylo to opravdu velmi složité. Byla výborná a bylo ctí s ní hrát," řekla Serena. 

Ostře sledovaný zápas začala lépe Serena. V prvním setu udělala jen dvě nevynucené chyby. Od stavu 1-2 získala pět her v řadě a přes vyrovnané výměny získala první set hladce. Ve druhé sadě ale Serena vypadla z rytmu, přidala pár dvojchyb a zlobila se. Fanoušci více tleskali Venus a Serena se tím možná nechala trochu vyvést z míry. I proto bojující Venus srovnala poměr setů. 

Třetí set rozhodla Serena v úvodu. Vybojovala brejk na 2-0 a sama už o podání nepřišla. Pomáhala si občas i servisem blížícím se dvousetkilometrové rychlosti. Zápas ukončila po hodině a 38 minutách svým dvanáctým esem v utkání. Sestry se u sítě objaly, Venus si pak rychle zabalila věci a zmizela v útrobách stadionu.



Duel sester Wiilliamsových přilákal do hlediště americké celebrity. Přišla třeba moderátorka Oprah Winfreyová, či obchodní magnát Donald Trump.


Světová jednička prodloužila své vítězné série. Na grandslamech vyhrála už 33 zápasů v řadě, na US Open neprohrála od finále v roce 2011 již 26 utkání a jako první po Chris Evertové může vyhrát dvouhru žen ve Flushing Meadows čtyřikrát po sobě. Na domácích betonech vyhrála dokonce už 48 zápasů v řadě a letošní bilanci vylepšila na 53-2.

A pokud majitelka 21 grandslamových trofejí ve dvouhře a vítězka posledních čtyř turnajů 'velké čtyřky' v New Yorku přidá ještě dvě výhry, zkompletuje Grandslam. To dosud dokázaly jen tři tenistky v historii: Američanka Maureen Connollyová (1953), Australanka Margaret Courtová (1970) a Němka Steffi Grafová (1988).

• US OPEN 2015 •
USA / New York, tv. povrch, 20.102.700 dolarů
úterní výsledky žen (08. 09. 2015)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
S. Williamsová (1-USA) - V. Williamsová (23-USA) 6-2 1-6 6-3
Vinciová (It.) - Mladenovicová (Fr.) 6-3 5-7 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

56
Přidat komentář
smazaný uživatel
A kdo by teda podle vás měl být namísto Vinci v semifinále, aby to nebyl výsměch? Ana, co prohrává s kdekým? Carla, Ekaterina nebo Genie bez formy? nebo Svetlana po zranění??
Reagovat
slacker
To je prece jeasny, Denisa Alertova. Snad se ji nechces taky smat?
Reagovat
smazaný uživatel
Nechci, jen narážím na to, že v téhle části pavouka to bylo jak připravený pro nějaký "překvapení"
Reagovat
smazaný uživatel
Asi tak. Máša se odhlásila, další vysoko nasazené hráčky byly nepředvídatelná Ana (schopná skoro kohokoli porazit i s kýmkoli prohrát), totálně bez formy Carla (která byla při losu pro nenasazené hráčky jako výhra v loterii, což potvrdila Denisa), pak Makarova, která taky poslední dobou neexcelovala. Dá se říct, že kterákoli hráčka z té čtvrtiny měla šanci, Vinci využila dobrého losu a pak měla trochu štěstí, tak je tam ona.
Reagovat
smazaný uživatel
Všechny výše zmíněné by byly důstojnějšími semifinalistkami než 32 letá Vinci.
Reagovat
EllNino
no taky byla nachvíli v desítce, tak jí to přej :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nejvyse byla jedenacta. Ja ji to preji, jen mi to prijde srandovni v kontextu velkohubych prohlaseni o silne konkurenci WTA.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby tam byla Makarovka, tak je to v pořádku.
Reagovat
tommr
ale i to je k postupu na GS potřeba ...
Jen doufám, že Petra dneska nedopustí, aby v SF byly dvě takový italský veteránky ...
Reagovat
EllNino
no už je tam jedna americká a jedna italská :) Ale Flavie je na USO vždycky nebezpečná, dneska to bude fuuška .)
Reagovat
tommr
no ta americká je ve zvláštní kategorii a o jejím postupu asi nikdo nepochyboval ...
Pennetta (a podobně i Vinci) ale zatím hrála letos kulový a chytla se až na USO kde se jí z nějakýho důvodu tradičně daří. Byla by proto velká škoda kdyby si s ní Petra nedokázala poradit ...
Reagovat
janek_da
V IW a Miami hrála Pennetta moc dobře. Hele vono to je taky v Americe.

A prohrát v NH v TB třetího setu s Woznou je myslím taky dobrá vizitka pro Vinci.
Reagovat
tommr
no tak dobře, opravím se - obě Italky hrály letos kulový všude kromě Ameriky kde se jim z nějakýho důvodu mimořádně daří. A u Petry je to bohužel právě naopak. Třeba se to ale dneska zlomí ... :)
Reagovat
VlS
Je úplně jedno, co letos kde hrály, tady prostě svoje zápasy vyhrály a prošly pavoukem tam, kde v něm jsou. Kiki to včera neustála v hlavě, předtím to neustála Petra Cetka, proto šly Italky dál. Na tom není co rozebírat a spekulace co by, kdyby k ničemu nejsou.
Serena Bobinu zničí ( pokud bude zdravá) a Flavii buď dnes zničí Petra, a kdyby ne, tak Vika, nebo Simona.
Že půlka Simona, Vika, Petra je bašlapaná ce srovnání se Serenou? A kdo věděl, že Maša odstoupí a další pocypadávají?
To je tenis.
Reagovat
Mayo
Forza Roberta
Reagovat
VlS
Souhlasím, forza na letiště a domů :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Co se týče Kiki, tak to beru ze dvou pohledů. Ten první: Kdyby mi někdo před začátkem turnaje řekl, že Kiki bude ve čtvrtfinále, tak to beru všema deseti. Je to zatím její životní výsledek na GS (dosud nebyla ani v osmifinále) a potvrzení dobré sezony. Druhý pohled: Kdy příště se dostane do čtvrtfinále GS a kdy tam bude mít takovou hratelnou soupeřku? Kvůli tomu jsem byl včera hodně naštvaný. Na druhou stranu, vzhledem k tomu zranění by hrát semifinále proti Sereně asi nemělo smysl...

Serena podle očekávání postoupila, i když to neměla až tak jednoduché. Já beru jako hotovou věc, že Serena bude ve finále. Vinci bude ráda, když proti ní uhraje pár gemů... Mně už to může zachránit jenom Vika, tak snad dneska vyhraje, abych měl semifinalistku na každém letošním GS. Dál uvidíme...
Reagovat
smazaný uživatel
Tady máš tu parádní současnou konkurenci. Vinci v SF na US Open. Ještě teď se směju. :)
Reagovat
lars
pres odstoupeni souperky v OF :(
Reagovat
VlS
Proč se na ty holky díváš? A Richard a Kevin u chlapů v QF je co?
Reagovat
slacker
No zrejme to jsou oba ctvrtfinaliste
Reagovat
smazaný uživatel
Promiň, ale Anderson hraje parádní útočný tenis, winner za winnerem, Murrayho, grandslamového šampiona dokázal udolat ve velké bitvě. Gasquet prožívá jednu ze svých nejlepších sezon v kariéře. Navíc oba jsou teprve ve čtvrtfinále a ne v semifinále jak Vinci.To je jak kdyby do SF postoupil Ginemo Traver...
Reagovat
kada.tom
Serena přešla pro ni asi přes nejtěžší soupeřku vůbec - svoji sestru Venus. K zápasu ... předně jsem ho od začátku do konce sledoval silou vůle, protože jsem byl nekonečně ospalej, což stále trvá, protože ani 4 hodiny spánku tomu nijak nepomohly ... no ale k zápasu samotnýmu:

Serena v 1. setu jasně ukazovala, proč je světová jednička, hrála velmi dobře, servis jí psal a zahrávala parádní údery (zkracovala, lobovala, prohazovala, ...) a i když se Venus snažila, tak to ničemu platný nebylo. Druhý set se ukázal být dosti opačným výsledkově, ale herně mi to přišlo dost podobné jen s tím rozdílem, že Serena zkazila víc míčů, což zapříčinilo skóre 1-6 ... třetí set rozhodla druhá hra, kdy Serena při servisu Venus předvedla tři mimořádné údery (doporučuji se podívat pak ...), rychle utekla na 3-0 a byť měla Venus náznaky šancí na to, že by mohla ještě sestru brejknout, nedošlo k tomu.

Serena tedy postoupila do SF, kde na ní čeká ... on tam na ni někdo čeká? Hmm, Vinci - já teda nevím, co má Vinci na čtvrtek v plánu, ale ten tenis asi neklapne, snad mi prominete, ale Vinci v SF grandslamu je opravdu výsměch, nerozumím tomu, co tam jako chce proti Sereně dělat. H2H je 4-0 pro Serenu, místo je pro Serenu, povrch je pro Serenu, ... asi všechno je pro Serenu - neočekávám jakýkoliv potíže, možná kdyby se Sereně nedařilo, tak třeba dva vyrovnané sety, ale moc tomu nevěřím, očekávám rychlý proces s výhrou ve dvou setech.
Reagovat
janek_da
Jaký výsměch dopr. Co měla prosim te Vinci dělat? Ona může za Mladenovič že se složila? Za Genie, že upadla?
Je tam, tak se s tím smiř.
Reagovat
kada.tom
je to výsmech tenisu, že někdo jako Vinci bez nějakých výkonů hodných SF GS se tam dostala ... a já to přetrpím, to SF asi nebude stát za mnoho, ale co :-)
Reagovat
janek_da
ty jsi výsměch
Reagovat
pepin
Nevím zda je to výsměch tenisu, spíše doklad toho, jak to v ženském tenise vypadá, protože například sledování zápasu Halep - Lisická bylo opravdu utrpením. A zápas o kterém se bavíte toho je dalším důkazem a ještě se díváš na mezeru v obličeji při každém detailním záběru.
Reagovat
smazaný uživatel
Další hnidopich... Hlavně, žes mě tady furt buzeroval kvůli komentářům o vzhledu tenistek a sám řešíš "mezeru v obličeji".
Reagovat
janek_da
Na základě jednoho, dvou zápasů hodnotíš kvalitu ženského tenisu? Tak tam přidej třeba i zápasy Petry s Baczinszkou nebo Jankovičovou.

Já to bral, že Sabine neměla den. To bys měl jako fanoušek Petry chápat. A Simona si taky občas vybírá slabší zápasy.

Mezeru ani nemá cenu komentovat.
Reagovat
smazaný uživatel
ano utrpeni je zjistit, ze divaci WTA jsou navykli po nejakych letech na bezduchy tenis...kdy pocitaji pouze winnery a UEcka...a kdyz nevi kudy kam, tak zminuji tzv. fyzicke nedostatky zen...typu skaredy chlapecek, mezera v zubech, krivy nos atd...v mych ocich jste pouze bezdusi ubozaci...a mysli si co chces...

btw. Turnaj byl nalosovany jak byl...a o tom proste take tenis je. Je opravdu vysmech jak nekdo komentuje ze Bobina je nekde v SF..., tak samo mohu dehonestovat postup Petry Kvitove turnajem, a ze je v QF zadarmo, bo nehrala s poradnou souperkou, jen pinkalkama, ktere jsou tak max. schopne vyhrat nejaky ITF turnaj...a nazaver abych ti zlepsil stredecni naladu a popral peknej den...
...lidi kteri si mysli, ze nejaka hracka ktera ma 32 let ((ikdyz u zen se vek nezminuje)) najednou bude produkovat styl, ktery si jako umanou, protoze si mysli, ze je IN, by mozna meli radeji sledovat curling, a mozna nejlepe i ten curling hrat, bo mozna by to bylo pro vsechny uzitecnejsi...

...nebot cist tyhle komenty Kady, nebo tvoje je rozhodne vetsim utrpenim, nez videt zapas Knapp Halep, kdy to pomalu fakt vypadalo, ze nehraji tenis, ale mozna nejaky baseball...nebot mic v kurtu to byla celkem pomalu rarirta...ovsem kdyz se clovek tak nejak nad tim zamysli, tak furt lepsi nez tyhle tendencni bezduche kecy...takze take preji hezky den, a jdu pokracovat v nejake zajimavejsi cinnosti...
Reagovat
George_Renel
Souhlas. Jen bych si dovolil dodat, že totéž platí pro vyzvedávání fyzických předností....
Reagovat
Lunej..
taky nechápu slovo "výsměch". Výsměch by bylo, kdyby ses tam dostal ty, ale proč by Vinci na to neměla? Ona jako měla takové štěstí, že nesáhla na raketu a hráčky samy kolabovaly nebo co? Je to světová hráčka, tak nevím, proč by tam neměla být. Proč se fandové neumí smířit s tím, že je to prostě sport a nebude všechno podle nich?
Reagovat
smazaný uživatel
Kiki to mohla klidně ještě otočit nebýt toho zranění. Jak už pořádně nemohla běhat, tak bylo jasné, že to Vinci nějak dotáhne...
Reagovat
janek_da
Už bych ji ani tak nevěřil, ale nebyly to jenom křeče?
Reagovat
VlS
Monty, Kiki se sesypala z kouzla okamžiku. Na zranění zapomeň, žádny se nestalo, možná křeče, ale jen proto, že Kristinka prostě premiéru v QF GS neunesla a kazila i to, co snad zkazit ani nejde ( a vedle toho byly parádní věci z jinýho vesmíru).
Vyhrála tenistka, která se se situací poprala líp, zranění do toho netahej.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty jsi doktor? Zranění se teda stalo, vždyť jí fyzioterapeutka zalepovala stehno. Jestli to byly křeče, natažený sval nebo něco jiného, to si netroufám tvrdit... Že to Kiki psychicky nezvládla v Tildenově gemu, o tom žádná. Ale pořád to ještě mohla otočit. Nikdo mi nevymluví, že ten zápas definitivně rozhodly její zdravotní problémy.
Reagovat
janek_da
A mimochodem. Vinci se na USO dostala 2x do QF, sedí ji to tam. Takže i při horší formě si tam věří.
Reagovat
smazaný uživatel
Každá z té části pavouka měla stejnou možnost, být tam Denisa, taky bys psal o výsměchu?
Reagovat
rosm
ty jsi fakt vysmech, vsichni to vime, ze je tam s obrovskym stestim, ale nemusis psat jako dement
Reagovat
flex
Nebo do toho tentokrát zasáhne mafie - italská.
Reagovat
rosm
Vinci neskutecny stesti na los a w.o. Jedna z mala co ji mohla dostat byla Allertova, kdyby vydrzela s tenisem s prvniho setu...
Reagovat
Vojtiik
zajímalo by mě, jestli Serena někdy měla v SF proti sobě podobný omyl jako je Vinci... vždycky mívám odstup s tím, že fakt každý může porazit každého, ale tohle prostě musí být masivní walkover
Reagovat
smazaný uživatel
Errani..
Reagovat
janek_da
Řekl bych Flipkens ve W 2013 jen tak něco nepřekoná.
Reagovat
Vojtiik
Flipkens má na trávu hodně nepříjemnou hru, navíc turnaj předtím taky na grassu se dostala v Hertogenboschi do finále a cestou ve wimby porazila solidní soupeřky, např i Kvitovou... na druhou stranu Vinci se dosud neutkala s nasazenou soupeřkou a genie ji skrečla:D .. to bych řekl, že je omyl ještě tak o dvě úrovně výš
Reagovat
janek_da
Vinci se už 2x dostala na USO do QF. Flipkens ve Wimbledonu kromě SF jenom jedno 3.kolo
Reagovat
kada.tom
ale tak Sára se alespoň na onom RG do té fáze dostala velmi přesvědčivými antukovými výkony, byla v TOP formě, ale to se o Vinci říci nedá
Reagovat
Vojtiik
FH asi mluví o USO 2012.. je pravda, že Sára je pro Serenu asi podobně příjemná soupeřka, jako je Vinci.. ale Sára v té dbě byla aspoň světová desítka a cestou porazila např. v té době solidně hrající Angie Kerber... takže to by se dalo alespoň trochu pochopit, že její účast v SF nebyla úplně mimo:)
Reagovat
kada.tom
no, to RG jí zastihlo ve vynikající formě a nejen to, celá antuka se jí docela povedla - však byla i světovou čtyřkou, nemílím-li se :-)
Reagovat
kada.tom
kristovo noho !!!! - nemÝlím-li se

fuj ... jak jsem to "i" mohl zmačknout ...
Reagovat
smazaný uživatel
http://sport.idnes.cz/kvitova-pohoda-new-york-kafe-nakupy-us-open-fef-/tenis.aspx?c=A150909_035233_tenis_elv

Fakt na vím, co od toho mám dneska čekat. Hroznej nezvyk - Petra v ČF GS jinde než ve Wimbledonu. (Naposledy FO 2012!) Jestli Petra vyhraje, tak jedině ve dvou setech, v tříseťáku jí moc nevěřim. Ideální by bylo zapnout robocop a moc se s tím nepárat. :D Ať už to dopadne jakkoli, ČF je úspěch. Hlavně se nevyházet ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Vojtiik
Geniální, úžasné :D :D jsem fanda westernů, neskutečně mě to potěšilo :D studio MGMuzza a Djangovič mě poslali do kolen :D
Reagovat
blixa
Hezkýýýý :D :D :D Claycourt Kid je dokonalej :D
Reagovat
smazaný uživatel
Ja ted v noci videl nekde na ES v tomhle duchu paradne zpracovany duel Kevin x Andy;)
Tak jsem to hledal, jestli to nekdo uz nedal na YT...bohuzel...ale snad bude, no a pri te prilezitosti jsem nasel tohle;)))
Podle mne na tom ES to byl asi jiny autor...
Reagovat
VlS
Dobrý, líbí moc
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist