Vítězkou Roland Garros je opět česká juniorka! 17letá Havlíčková ovládla dvouhru i čtyřhru

4. 6. 2022, 12:33
Aktuality 22
FRENCH OPEN - Soutěž juniorek na Roland Garros vyhrála znovu po roce česká naděje. Na Lindu Noskovou navázala 17letá Lucie Havlíčková, jež ve finále přehrála 6-3 6-3 Argentinku Solanu Sierraovou. O pár hodin později navíc triumfovala s krajankou Sarou Bejlek i ve čtyřhře, 'double' zkompletovala jako teprve čtvrtá dívka v historii French Open.
Lucie Havlíčková (© AFP)

Lucie Havlíčková proti nenasazené soupeřce potvrdila roli turnajové devítky a se Solanou Sierraovou si poradila za 74 minut. Soupeřce nenabídla a udělala o čtrnáct nevynucených chyb méně (21-35). Sierraová, jež v prvním kole zdolala Brendu Fruhvirtovou a ve včerejším semifinále zastavila Nikolu Bartůňkovou, zápas ukončila dvojchybou.

Sedmnáctiletá Češka hrála na grandslamu potřetí v kariéře a až tento týden v Paříži si připsala první výhru. Nakonec v šesti zápasech nenašla přemožitelku, byť čtyřikrát prohrála set.

"Moje taktika byla jít na kurt a užít si to. Sierru jsem neznala a neviděla jsem ji tu hrát. Ptala jsem se i ostatních českých holek, které s ní hrály. Čekala jsem těžký zápas, znovu na tři sety a připravovala se na to. Hrála jsem ale dobře, rychle a vyplatilo se to. Nakonec to bylo jen na dva sety," řekla Havlíčková na tiskové konferenci.

"Dnes ráno jsem poprvé vstala ještě před budíkem, asi jsem nemohla dospat," řekla Havlíčková Radiožurnálu. "Plán teď žádný moc nemáme, s tímhle fakt nikdo nepočítal. Nejsem člověk, co rád projevuje emoce, ale jsem teď šťastná," uvedla tenistka TK Sparta Praha.

Lucie Havlíčková (© AFP)French Open Havlíčková ovládla jako pátá Češka v historii. Nosková loni ukončila 44 let dlouhé čekání na titul z dvouhry juniorek, kterou před ní naposledy vyhrála Hana Mandlíková. V roce 1975 na pařížské antuce triumfovala Regina Maršíková a v roce 1972 Renáta Tomanová.

"Je skvělé být součástí historie, ale stále je to jen začátek. Doufám, že větší úspěchy ještě přijdou. Třeba titul na turnaji WTA nebo něco takového," usmála se Havlíčková.

"Je to úžasné, ještě zpracovávám všechny emoce. Je toho hodně co vstřebávat. I když jsem tu strávila na kurtu snad milion hodin, protože jsem hrála kromě dneška snad vždy třísetové zápasy, cítím se skvěle," uvedla Havlíčková.

Jako jedna z prvních jí gratulovala dvojnásobná wimbledonská šampionka Petra Kvitová. "Juchuuu Lucie! Moc ti gratuluji k titulu na Roland Garros. Sleduji, jak v TK Sparta makáš a mám z tebe radost," napsala na twitteru.

Svěřenkyně bývalého pátého deblisty světa Lukáše Dlouhého Havlíčková vyšperkovala úžasný týden ještě triumfem ve čtyřhře. S krajankou Sarou Bejlek, kterou včera vyřadila v semifinále dvouhry, ve finále porazily česko-švýcarskou dvojici Nikola Bartůňková a Céline Naefová.

Oba juniorské tituly na jednom Roland Garros před ní získaly pouze Martina Hingisová, Nataša Zverevová a Ágnes Szávayová.

• FRENCH OPEN 2022 •
Paříž (Francie), antuka, 43.600.000 eur
sobotní výsledky juniorů (04. 06. 2022)
• Dvouhra juniorek - finále •
Havlíčková (9-ČR) - Sierraová (Arg.) 6-3 6-3
• Čtyřhra juniorek - finále •
Havlíčková/Bejlek (1-ČR) - Bartůňková/Naefová (2-ČR/Švýc.) 6-3 6-3
• Dvouhra juniorů - finále •
Debru (14-Fr.) - Bailly (Belg.) 7-6(5) 6-3
• Čtyřhra juniorů - finále •
Butvilas/Poljičak (1-Lit./Chorv.) - Bueno/Buse (2-Peru) 6-4 6-0
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

22
Přidat komentář
hanz
Havlíčková:
Včera příjemně překvapila, hlavně servis držela nebývale (!) - z toho by si měly vzít ostatní české děvčice příklad. Pěkná svižná hra, stabilní servis, bekhend i forhend v dobré kvalitě. Chybělo mi víc winnerů, ale alespoň ukázala taktiku. Osvědčila se. Příslib do budoucna to určitě je. Hlavně ty rány budou platit na hodně soupeřek.smile
Reagovat
tommr
Lucka získala double když spolu se Sárou Bejlek porazily ve finále debla pár Bartůnková/Naef dvakrát 6:3 ... smile
Reagovat
annah
Zvládla to stejně jako loni Bára Krejcikova v turnaji dospelych. Jeden pohár nestacil. Byly dva. :-)
Reagovat
Ela-fon-isi
Blahopřeju k nečekanému triumfu! Taky ke kondici, hlavě, která dokáže ustát i tenhle velký stres a k rychlým reakcím. smile
Lucky hra pro mě není moc zábavná ( až na ten volejbal u sítě ) ale na to se nehraje.
Je vítězka!smile
Reagovat
lukasmarek2001
pokud se Sárou dnes vyhrají i debl, v pondělí se posune Lucka na 2. místo v juniorském žebříčku (se ztrátou okolo 200 bodů na první Marcinko - což není zas tak moc)
Reagovat
Pe3k
smilesmile
Reagovat
tommr
nečekaná ale naprosto zasloužená výhra. Před turnajem i vzhledem k těžkému losu asi Lucku na titul netipoval nikdo ... smile
Lucka mě dneska překvapila jak chytře a takticky vyspěle hrála. Když viděla jak je Sierra nervozní tak se zbytečně nehrnula do útoku a nechala soupeřku at se sama vyhází. Přitom to podle všech předpokladů mělo být právě naopak ...
Doufám, že se Lucka ted začne prosazovat i mezi dospělými a přidá se k naší juniorské "velké pětce" (sestry Fruhvirtovy, Nosková, Bartůnková, Bejlek) ...
Reagovat
Ela-fon-isi
Ten servis...smilesmile
Reagovat
tommr
pokud mluvíš o Lucce tak ta má servis velice dobrej a dneska nečelila ani jednomu brejkbolu ... smile
Reagovat
Ela-fon-isi
To ano, ale první skoro nebyl. Možná trémou. Viděla jsem ji hrát pořádně podruhé.
Reagovat
tommr
dneska hrála hodně na jistotu a moc neriskovala. Když se ale do podání opře tak má jeden z nejrychlejších servisů i mezi ženami ...
Reagovat
Mony
Jinak Ondro Jirasku, nevím, jestli jsi zaznamenal změny v českém jazyce, od loňska není povinné prechylovat
Reagovat
Mantra
tak měl napsat že vyhrála Havlíček?
Reagovat
Ela-fon-isi
Ne, Avlikova.smile
Reagovat
Mony
Sierra, Česká jména se nechávají. Sierraova je ale taky správně, jen jsou 2 moznosti
Reagovat
vavrinec
Tomu nerozumím. V češtině snad vzdělán jsem a přechylování nikdy nebylo povinné, pokud je mi známo. Snad ani v padesátých letech, kdy se zavedlo jako takřka standard.
Reagovat
Mony
Tak já vím, že z moderování na CT4 vyhodili kvůli nechylovani jednu bývalou lyžarku. I Kraus si pak v jeho show z toho dělal srandu
Reagovat
SydneyOpen
to byla Zuzana Kocumová, naprosto parádní komentátorka, škoda no smile
Reagovat
vavrinec
Ano, ale to proto, že tam bylo přechylování nařízeno jako firemní pravidlo, povinné pro všechny zaměstnance. Když vám zaměstnavatel nařídí nosit v práci červenou čepici, je to něco podobného. S pravidly českého pravopisu to nesouvisí.
Reagovat
Mony
Včera Sierra zastavila Bartunkovou s kanarem, ne Bejlek. Tu zastavila Havlickova
Reagovat
smazaný uživatel
Klasika. V textech pana Zabloudila se to chybami hemží pravidelně.
Reagovat
FulnekUltras
nic ti nebrání přihlásit se na TP do služby aspoň na zkrácený úvazek ;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist