Vondroušová v Linci nezaváhala, Nosková první zápas v roli členky Top 50 nezvládla

7. 2. 2023, 13:06
Aktuality 21
WTA LINEC - Markéta Vondroušová si i na třetím letošním turnaji poradila s úvodní soupeřkou, svůj debut v Linci začala hladkou výhrou nad bulharskou kvalifikantkou Viktorijí Tomovovou. Linda Nosková svůj premiérový zápas v roli členky Top 50 žebříčku nezvládla a svou premiéru v rakouské hale zakončila hned v prvním kole, když nestačila na nebezpečnou halařku Alison Van Uytvanckovou.
Markéta Vondroušová

Markéta Vondroušová se loni v říjnu vrátila po půlroční pauze zaviněné zraněním a operací zápěstí, ale první turnaje na nejvyšším okruhu absolvovala až v lednu. Třiadvacetiletá Češka si připsala dvě výhry v Adelaide i na Australian Open a to samé se jí může podařit v linecké hale, kde debutuje.

V úvodním kole si poradila 6-3 6-3 s kvalifikantkou Viktorijí Tomovovou, Bulharku porazila jednoznačně i v prosinci na halové akci WTA 125k ve francouzském Angers.

Zatímco v úvodní sadě prohrála na podání jen pět fiftýnů a nečelila jediné brejkbolové hrozbě, ve druhé zaváhala na vlastním servisu dvakrát a jednou musela dohánět manko ztraceného podání. Brejk na 4-2 sice nepotvrdila, nicméně získala poslední dva gamy a po hodině a čtvrt postoupila.

Rodačka ze Sokolova bude na své třetí čtvrtfinále na turnajích WTA za poslední rok útočit proti další kvalifikantce Rebece Masárové. Španělka se švýcarskými kořeny po více než dvou a půl hodinách udolala 4-6 6-1 7-6(6) nasazenou dvojku a bývalou finalistku Jekatěrinu Alexandrovovou.

Statistiky zápasu Vondroušová - Tomovová

Nosková roli favoritky nepotvrdila
Linda Nosková na začátku ledna zazářila na silně obsazeném podniku v Adelaide, kde vyřadila dvě členky Top 10, bývalou světovou jedničku Viktorii Azarenkovou a stopku jí vystavila až ve finále pozdější šampionka Australian Open Aryna Sabalenková. Osmnáctiletá Češka o dva dny později vypadla v prvním kole kvalifikace úvodního grandslamu sezony, nicméně v uplynulém týdnu na sebe znovu upozornila, když v Lyonu z kvalifikace suverénně prošla do čtvrtfinále a zajistila si debut v Top 50.

Už ve druhém zápase po sobě ale nepotvrdila roli favoritky. Po pátečním čtvrtfinálovém nezdaru s Camilou Osoriovou dnes neuspěla v úvodním kole další halové akce v Linci, v Rakousku byla nad její síly hned Alison Van Uytvancková. Na své čtvrté čtvrtfinále na této úrovni tak zatím nedosáhne a v pondělí se možná se členstvím v nejlepší padesátce pořadí rozloučí.

Nosková tahala od začátku za kratší konec. V úvodním dějství sice zlikvidovala manko dvou brejků a soupeřce nedovolila set ukončit na podání ani na třetí pokus, ovšem v tie-breaku byla jasně horší (3-7) a ve druhé sadě neuhrála po vedení 2-0 už ani jeden game. V utkání celkem šestkrát ztratila servis a po prvním i druhém podání získala méně než polovinu bodů.

Statistiky zápasu Nosková - Van Uytvancková

O deset let starší Belgičanka, která slavila pod střechou čtyři ze svých pěti triumfů na turnajích WTA, si o své první čtvrtfinále na této úrovni od června zahraje s nasazenou Petrou Martičovou.

Kateřina Siniaková se zítra měla v prvním kole utkat s nasazenou Rumunkou Beguovou, ale během tréninku si poranila pravé zápěstí a z turnaje se odhlásila. Deblovou světovou jedničku, jež na konci ledna triumfovala ve čtyřhře na Australian Open, v hlavní soutěži nahradila Dánka Clara Tausonová.

"Bohužel jsem si při tréninku přivodila drobné zranění a po dlouhém zvažování jsme se s týmem rozhodli řídit se radami lékaře, abychom měli čas kontroly a odpočinek," napsala nejlepší deblistka na sociální sítě bez dalších podrobností.

Na rozdíl od dvojky Alexandrovové na úvod zvládla roli favoritky Řekyně Maria Sakkariová, která si poradila 6-1 7-6 se Španělkou Nuriou Párrizasovou Díazovou. Ve druhém kole se světová sedmička střetne s lucky loserem Varvarou Gračovovou (h2h 0-0), která nastoupila místo Danky Koviničové a vyřadila krajanku Annu Blinkovovou.

• WTA 250 LINEC •
Rakousko, tv. povrch / hala, 259.303 dolarů
úterní výsledky (7. 2. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Vondroušová (ČR) - Tomovová (Bulh.) 6-3 6-3
Van Uytvancková (Belg.) - Nosková (ČR) 7-6(3) 6-2
Sakkariová (1-Řec.) - Párrizasová Díazová (Šp.) 6-1 7-6(6)
Masárová (Šp.) - Alexandrovová (2-) 4-6 6-1 7-6(6)
Martičová (6-Chorv.) - Bassolsová (Šp.) 6-1 7-5
Gálfiová (Maď.) - Peraová (7-USA) 6-2 7-6(5)
Potapovová (8) - Bronzettiová (It.) 2-6 6-3 6-4
Lysová (Něm.) - Rachimovová (-) 6-4 7-6(5)
Gračovová (-) - Blinkovová (-) 7-5 7-5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

21
Přidat komentář
Torn
Docela se jí otevřel pavouk a pro hráčku jejích kvalit je finále v podstatě povinnost. Chtělo by to titul Markét.
Reagovat
GaelM
Aspoň někomu se tento týden daří. Má to zajímavě rozdané, v její čtvrtině pavouka už nezbyla žádná nasazená hráčka. Mohla by v Linci nahrábnout zajímavé body a zavrtat se hlouběji do top100 smile
Reagovat
tommr
Katka se bohužel z Lince odhlásila. Je to velká škoda, protože měla velice zajímavej los. Snad to nebude nějaký vážný zranění ... smile
Reagovat
Mira17
Linda N. by mohla hlavne trochu zmenit vyraz na kurte tomu se taky tezko fandi
Reagovat
tommr
Markétu ve druhém kole čeká překvapivě místo Alexandrový Masarova. Z toho co jsem viděl ale postoupila zaslouženě a bude hodně nebezpečná ...
Reagovat
EllNino
Že obě Lindy jsou pořád hodně mladé a nevyrovnané, ani kondičně nebudou zkrátka zatím podávat stabilní výkony po celou sezónu, sem tam jim něco uletí (Chennai, Adelaide, AO), ale jinak bude prostě sbírat zkušenosti ...

Letos za sebou mají každá střídavé úspěch a propad, ani jednou se jim nepovedlo 2x za sebou zopakovat předchozí výsledek :) Ale to tak prostě je, spíš naopak je s podivem, že se obě dostaly tak rychle na hranici první padesátky, na kterou ale zatím výkonostně spíš nemají (a teď myslím co se týče podávání stabilních výkonu týden co týden) ... ono se to buď ustálí (Kar. Plíšková), nebo budou létat celou kariéru (Petra) ... a uvidíme, co nakonec převáží :)

Chce to čas :)
Reagovat
Davor1
Už to stavanie ju do roly favoritky proti Van Uytvanck je proste hlúposť samo o sebe, Alison dlhodobo patrí medzi najlepšie halarky a Nosková len pár týždňov dozadu prehrala v hale aj s hráčkami ako Bartuňková či McNally...

Hlavne by sa na ňu nemali klásť nereálne očakávania po tom jednom top výsledku, pretože je to úplne zbytočný tlak, ktorý tú mladú hráčku môže rozložiť. Pri jej momentálnych kvalitách je úspechom každé QF WTA turnaja ako v Lyone, či každá výhra s hráčkou s podobným rankingom.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Jako dobre, ale dnesni perlou byl Cressy vs. Bellier... :)
Svetova trojka na saku vs. svetova jednicka:)
Reagovat
Dobry-den
Když Lindě nefunguje servis, tak se jí rozpadne celá hra. Příšerné představení. smile

Markéta přehrála slabou antukářku, ale žádná hitparáda to nebyla...

Bouzkovka vysmátá i po kanáru, s takovouhle hrou a přístupem brzy poletí z top 50. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smiležádná Bouzkovka, ale Maruška!
Reagovat
Patapuff
Seš takhle přísnej i na sebe? Třeba co se týká pracovních výsledků? Jedeš neustále na 100%?
Reagovat
misa
Maruška aspoň předvedla krásný úsměv smile
Reagovat
tommr
další bídnej výkon. Pod Kotyzou jí pšenka nepokvete ... smile
Reagovat
jackiec
Tak nahradil Krupu nebo ne? Kdosi psal že v Lyonu byl pouze jako záskok, tak nevím a nikde na netu jsem nic nenašel.
Reagovat
tommr
vypadá to že Krupa má nějakej vedlejšák u slovenský repre a tak si k trénování Lindy přizval Kotyzu. Jsem z toho neskutečně otrávenej. Linda by udělala nejlíp kdyby oba poslala do prd.ele ... smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nevím, ale ona taky vypadá nějak otráveně.smile
Reagovat
Pavol
Van Uytvanck nie je žiadne Béčko. Na tento fakt sa akosi pozabudlo. smile
Reagovat
tommr
a viděl jsi jí dneska hrát? To rozhodně nebyl žádnej dechberoucí výkon aby se na to Linda mohla vymlouvat ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
hrála rychle, tvrě, Linda nestíhala. Jak jsem psal, zachránit ji mohl, ve 2.setu za stavu 2:0 pro ní, tlak do BH Alison. Tam byla slabá, ale Linda toho nevyužila.
Reagovat
tommr
jj kdyby za stavu 2:0 proměnila ten brejkbol tak se zápas moh ještě zdramatizovat. Jenže brejkbol neproměnila a pak přišel totální kolaps a virtuální kanár ... smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist