Vondroušová v Shrewsbury postoupila do finále. Poprvé od loňské olympiády

5. 11. 2022, 15:02
Aktuality 9
ITF SHREWSBURY - Markéta Vondroušová se po zranění dostává velmi rychle do formy. Na halovém podniku ITF W100 v britském Shrewsbury porazila 7-6 6-3 nejvýše nasazenou Ukrajinku Anhelinu Kalininovou a poprvé od loňské olympiády v Tokiu postoupila do finále. O titul se 23letá Češka hrající teprve druhý turnaj po půlroční pauze utká s Němkou Evou Lysovou. S krajankou Miriam Kolodziejovou si navíc zahraje o druhý deblový titul během dvou týdnů.
M. Vondroušová (© Richard Dawson)

Markéta Vondroušová od dubna do října kvůli zranění a následné operaci zápěstí půl roku nehrála a během pauzy vypadla z elitní stovky světového žebříčku.

Po šesti měsících bez tenisu se však rychle vrací do formy. Minulý týden ve francouzském Poitiers sice skončila hned v prvním kole na hráčce ze třetí světové stovky Julii Hatoukové, ale v deblu s Miriam Kolodziejovou získaly titul a nyní v britském Shrewsbury se jí daří už v obou soutěžích.

Ve dvouhře si poradila už se čtyřmi soupeřkami. Postupně vyřadila Švédku Mirjam Björklundovou, domácí Maiu Lumsdenovou, krajanku Barboru Palicovou a v dnešním semifinále si poradila i s nejvýše nasazenou Anhelinou Kalininovou z Ukrajiny. 49. hráčku světa porazila 7-6 6-3. 

23letá Češka přitom v úvodu zápasu ztratila tři ze čtyř gamů na servisu a prohrávala 3-5. V následných dvou gamech dokonce čelila třem setbolům, ale všechny zlikvidovala, od té chvíle už nečelila brejkbolu a po hodině a tři čtvrtě se mohla radovat z cenného vítězství.



Finalistka French Open 2019 Vondroušová postoupila do finále poprvé od loňského srpna, kdy v Tokiu podlehla Švýcarce Belindě Bencicové a získala stříbrnou olympijskou medaili. Ve finálových duelech na okruhu WTA má bilanci 1-4, na akcích ITF získala celkem sedm titulů, ten poslední slavila už před více než pěti lety.

Na podniku se stotisícovou dotací ve Shrewsbury se někdejší světová čtrnáctka Vondroušová střetne o titul se 126. hráčkou světa Evou Lysovou (h2h 0-0). 20letá Němka si v semifinále poradila 7-5 6-2 s bývalou světovou dvacítkou Anou Konjuhovou z Chorvatska a po nedávném triumfu v Trnavě si připsala 9. výhru v řadě.

Vondroušová je i ve finále čtyřhry
Vondroušová si v neděli zahraje finále ve dvouhře i ve čtyřhře. V deblu s Miriam Kolodziejovou, s níž v roce 2015 vyhrála juniorskou čtyřhru na Australian Open a na Roland Garros, v dnešním semifinále zdolaly 6-3 7-6 uzbecko-polské duo Nigina Abduraimovová a Paula Kaniaová-Chodunová.

O titul se čtvrté nasazené Češky utkají stejně jako před týdnem cestou za triumfem v Poitiers s 39letou krajankou Renatou Voráčovou a Francouzkou Jessikou Ponchetovou.

Vyhrát dvouhru i čtyřhru na jednom turnaji ITF může Vondroušová už počtvrté v kariéře a poprvé na takto dotované akci. Navázat může na Zielonu Goru 2015 (ITF W10), Přerov 2015 (ITF W15) a Stuttgart-Stammheim 2017 (ITF W15).

Forma Vondroušové musí dělat radost také kapitánovi českého výběru Petru Pálovi, který sokolovskou rodačku nominoval na finálový turnaj Billie Jean King Cupu. Ten začíná 10. listopadu.

• ITF W100 SHREWSBURY •
Velká Británie, tv. povrch / hala, 100.000 dolarů
sobotní výsledky (05. 11. 2022)
• Dvouhra - semifinále •
Vondroušová (8-ČR) - Kalininová (1-Ukr.) 7-6(2) 6-3
Lysová (Něm.) - Konjuhová (Chorv.) 7-5 6-2
• Čtyřhra - semifinále •
Kolodziejová/Vondroušová (4-ČR) - Abduraimovová/Kaniaová-Chodunová (Uzb./Pol.) 6-3 7-6(3)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
r176
Forma dobrá pro ITF podniky. Sice je super že uplácala finále ale do její formy to má sakra daleko.smile
Reagovat
Dobry-den
Forma dobrá, ale 4 zápasy minulý týden, tenhle týden už 7 a zítra další 2. Aby se nám holka zase nezranila. smile
Reagovat
EllNino
Skvělá forma, o tom se mi ani nezdálo po tom prvním zápase s Hatoukou, debl pomohl neskutecne
Reagovat
ladinec
Další co to v hlavě mimo tenisu nemá v pořádku. Otrok co byl vycvičený pro tenis.
Reagovat
com
skvela forma? smile Prvni finale po olympiade teda neni nic moc extra
Reagovat
EllNino
Plechovka na tom neni o moc lepe smile
Reagovat
tommr
Markéta si v Shrewsbury zahraje i finále debla ... smile
Reagovat
George_Renel
Pěkný dárek k svátku.smile
Reagovat
tommr
Markéta si poradila i s turnajovou jedničkou a je už ve finále! smile
První set byl hodně vyrovnanej a Markéta v něm musela dokonce odvracet 3 setboly. V TB už byla ale jasně lepší a herní pohodu si přenesla i do druhýho setu ve kterým soupeřku jasně přehrála ...
Markétě to dneska zpočátku moc nešlo na podání o které v prvním setu přišla celkem třikrát. Ve druhým setu se už ale na servisu zlepšila a dokonce zápas dopodávala čistou hrou ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist