Vondroušovou a Bouzkovou dělí v Bielu od hlavní soutěže jediná výhra. Smitková končí

9. 4. 2017, 14:08
Aktuality 27
WTA BIEL - Tereza Smitková si hlavní soutěž turnaje WTA ve švýcarském Bielu nezahraje. Nasazená šestka nestačila ve druhém kole kvalifikace 6-2 4-6 3-6 na Jasmine Paoliniovou z Itálie. Paoliniová si o místo v hlavní soutěži zahraje s Markétou Vondroušovou, jež přehrála Arynu Sabalenkovou. O postup do závěrečného kola kvalifikace usiluje ještě Marie Bouzková.
Tereza Smitková

Vypadalo to, že se Tereze Smitkové po nepovedeném vstupu do letošní sezony, kdy ve dvou úvodních zápasech uhrála jen sedm gamů, začalo dařit. Dvaadvacetiletá Češka poté došla na turnajích ITF ve Francii dvakrát do semifinále a špatně si nevedla ani na konci března v Croissy-Beaubourgu, kde v osmifinále nestačila v těsné třísetové bitvě na Belindu Bencicovou.

I čtvrtý letošní start na větších podnicích však pro ni končí v kvalifikaci. Smitková letos neuspěla v Hobartu, na Australian Open, v Budapešti ani tento víkend ve švýcarském Bielu.

Přitom začala dobře. V úvodním utkání ve švýcarské hale oplatila porážku z Hobartu Janě Fettové z Chorvatska. Ve druhém kole ale byla nad její síly 207. hráčka světa a především antuková specialistka Jasmine Paoliniová.

To, že Italce tvrdý povrch příliš nevyhovuje, se v prvním setu potvrdilo. Smitková nečelila jedinému brejkbolu, obě své šance na brejk využila a úvodní dějství za 23 minut suverénně získala.

Druhou sadu začala rychlým brejkem, který ovšem potvrdit nedokázala a její dominance se vzápětí úplně vytratila. V osmém gamu druhého setu přišla znovu o podání a přestože si dokázala vzít ztracený servis zpět, v další hře nabídla Italce setbol a ta ho bez zaváhání proměnila.

O osudu rozhodující sady a tím i celého souboje rozhodl šestý game. Do té chvíle ani jedna z hráček nemusela odvracet brejkboly. V šesté hře si však Paoliniová vypracovala vedení 40-15 na returnu a hned první brejkbol proměnila. Smitkové už se náskok soupeřky smazat nepovedlo.

O svou premiéru v hlavní soutěži turnaje WTA si jednadvacetiletá Italka poprvé zahraje s další Češkou Markétou Vondroušovou. Sedmnáctiletá rodačka ze Sokolova po obratu udolala třetí nasazenou Arynu Sabalenkovou.

Vondroušová tak vylepšila svou letošní bilanci v hale na 21-1. V úvodu sezony triumfovala ve Stammheimu a Grenoblu, na prestižnějším turnaji ITF v Croissy-Beaubourgu došla z kvalifikace do semifinále.

Kvalifikaci zatím zvládá skvěle i na své první letošní akci WTA. V Bielu po prohrané úvodní sadě přehrála Tessah Andrianjafitrimovou a dnes dokonala další obrat proti třetí nasazené Sabalenkové.

Nezačala ale vůbec dobře. Ve třetím gamu nevyužila brejkbol a nakonec prohrála čtyři hry v řadě. Jedno ze ztracených podání si sice vzala zpět, nicméně následně o servis potřetí přišla a tentokrát čistou hrou.

Ve druhém a třetím setu však na kurtu dominovala. Podání ztratila v dalším průběhu utkání jen jednou, běloruskou soupeřku celkem šestkrát brejkla a povolila jí jen tři gamy.

Vondroušovou doplní v závěrečném kole kvalifikace ještě Marie Bouzková. Osmnáctiletá Češka potvrdila roli favoritky proti Vivien Juhászové.

Bouzková letos získala titul na menších podnicích ITF v australském Perthu a americkém Orlandu. Své štěstí již jednou v kvalifikaci turnaje WTA zkoušela. V Acapulku vypadla hned v prvním kole kvalifikace.

V Bielu se ale české naději daří. V prvním kole nejprve vyřadila Rebeccu Šrámkovou a dnes si poradila s další Slovenkou. Zápas s Juhászovou si ovšem značně zkomplikovala, když vedla už 6-2 5-0 a servírovala na vítězství.

Poslední soupeřkou Bouzkové v kvalifikaci bude Amandine Hesseová. S Francouzkou se nikdy předtím neutkala. Hlavní soutěž akce WTA si vítězka juniorky na US Open 2014 zahrála poprvé a naposledy před dvěma lety v Acapulku.

• WTA INTERNATIONAL BIEL •
Švýcarsko, tv. povrch / hala, 250.000 dolarů
nedělní výsledky (9. 4. 2017)
Dvouhra - 2. kolo kvalifikace
Paoliniová (It.) - Smitková (6-ČR) 2-6 6-4 6-3
Vondroušová (ČR) - Sabalenková (3-Běl.) 2-6 6-2 6-1
Bouzková (ČR) - Juhászová (SR) 6-2 6-4
Sasnovičová (1-Běl.) - Sadikovicová (Švýc.) 6-3 4-6 6-3
Lottnerová (Něm.) - Hogenkampová (4-Niz.) 6-3 6-2
Hesseová (Fr.) - Jorovičová (8-Srb.) 4-6 6-2 6-3
Gjorcheskaová (Mak.) - Marcinkevicová (Lot.) 6-4 4-6 6-4
Solovjevová (Rus.) - Kerkhoveová (Niz.) 6-1 7-6(3)
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

27
Přidat komentář
smazaný uživatel
tesim se, protoze doufam, ze si Maruska s Market v Bielu konecne jakoby zahrajou.. ;-)
Reagovat
janek_da
:))
Reagovat
Haitik
Výborně Maruško! Tak snad to zítra taky vyjde.. :-) I když Hesse bude těžší oříšek.. :D
Reagovat
Frick
Asi to zranění stehen nedovovlilo. Kdo ví, jestli vůbec tam mělo smysl letět a neměla se z Mexika hned letět domu kurýrovat...

Docela jsem zvědav na další program. Tipoval bych Istanbul.
Reagovat
tommr
nakonec postupuje po výhře ve dvou setech, ale ve druhým setu si to hodně zkomplikovala když nechala stav dojít z 5:0 až na 5:4. Na třetí pokus už ale naštěstí zápas dopodávala ... :)
V závěrečným kole kvaldy jí čeká nebezpečná Francouzka Hesseová, která je sice momentálně jen o 22 míst před Marií, ale už bývala o hodně výš ...
Reagovat
EllNino
Markét i Maruš mě hodně potěšily, doufám, že nedopadnou jako Terka Smitková ...

Zvlášť Markét výhra nad nebezpečnou Arinou Sabalenkou je velmi cenná :) Maruška splnila 'povinnost', ikdyž žensky tenis že ....:D

Škoda, že Rezy musela skrečovat v Bogotě :/
Reagovat
George_Renel
Kolik je bodů za 2 kola Q?
Reagovat
EllNino
netuším, já na ty body moc nejsem, to se zeptej Fricka :)
Reagovat
tommr
za druhý kolo je 14 bodů, za výhru ve třetím 18 ... :)
Reagovat
George_Renel
Díky, slušné ohodnocení. Zvláště když to porovnáme s těžce vybojovanými jednotkami bodů na turnajích ITF.
Reagovat
Frick
Tak jednotky bodů jsou spíš na 10k, možná 25k. INT z kvaldy je tak na úrovni 60k ITF.

A zrovna pro Terku má smysl až tak těch 48 bodů za R16 z kvaldy.
Reagovat
Frick
V dvoukolové kvaldě je za postup do Q2 (resp. Q-finále) jen 12 bodů.
Reagovat
George_Renel
Ale já se celou dobu bavím, a z textu to vyplývá, o Bielu a tam se hraje 3 kolová Q....
Reagovat
tommr
řeč je ovšem o Bielu, kterej má tříkolovou kvalifikaci ...
Reagovat
janek_da
Škoda, že nemůžem sledovat její vzestup. To je asi nejvíc vzrušivé, jak sleduješ "svoji" hráčku, jak stoupá žebříčkem, jak se zlepšuje. Proto už i trochu na silu fandím Angie, když už je tou jedničkou.
Reagovat
Fandina
Bodíky jsou tady, doufám, že je to správné a platné, když je to na ofiku WTA.

http://www.wtatennis.com/all-about-rankings
Reagovat
George_Renel
Díky, to je ono.
32 Singles (32Q) 280 180 110 60 30 1 - - 18 14 10 1
Reagovat
tommr
zdolala dneska v kvalifikaci nejtěžší soupeřku a postup do MD už má na dosah. Antukářku Paoliniovou by měla zvládnout bez ztráty setu ... :)
Reagovat
Frick
Porazit by jí měla, ale otočku zápasu s Terkou by měla brát jako varování.
Reagovat
tommr
jj rozhodně nesmí soupeřku podcenit. Navíc potřebuje zápas ukončit co nejdřív, aby pak nebyla v prvním kole MD zbytečně vyčerpaná ...
Reagovat
smazaný uživatel
Pro Maky bude už velký úspěch samotná kvalifikace. Navíc může dostat Báru/Alize/Giorgi/Parmentier což jsou kvalitní tenistky
Reagovat
tommr
dokud Markéta nepostoupí tak se na možný soupeřky v prvním kole radši nedívám ... :)
Reagovat
Frick
Proti tý Maďarce je jasná favoritka s kursem 1,12!
Reagovat
Frick
Dnes mne čekalo ve Švýcarsku druhé kolo kvaldy. Los mi přivál do cesty nějakou Bělorusku. První set hrůza, tři ztracený servisy a vytekla jsem 2:6. Před druhym setem za mnou přišel můj trenér a poradil mi, že s vypletenou raketou se hraje mnohem lépe. Poslechla jsem ho a fakt to pomohlo.
Reagovat
smazaný uživatel
Super Maky to dala. Tak ještě jeden zápas a bude mít 1. zapsaný turnaj kam se sama kvalifikovala. Gratulace Maky, Paolini není žádná větší překážka. To že porazila Terku bych moc nebrala, Terka taky není žádná překážka
Reagovat
janek_da
Hlavně nepodcenit. A klidně ji na kurtu výsledkově znásilnit, aby zas nebyla utahaná.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale Maky teda nezačala vůbec dobře
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist