Všetíček si spolupráce s Kvitovou váží. Společně chtějí proměnit tuk ve svaly

8. 11. 2013, 20:07
Aktuality 31
Kondiční trenér Marek Všetíček přijal práci s Petrou Kvitovou jako čest a výzvu. Jeho cílem je dlouhodobě zocelit tělo wimbledonské vítězky, aby nebývala tak často zraněná, měla místo tuku svaly a mohla se pohybem i razancí úderů vyrovnat třeba Sereně Williamsové.
Profily hráčů
Marek Všetíček (© Martin Sidorják)

"Pro mě to je obrovská čest, že jsem byl oslovený. Toho si strašně vážím a na druhou stranu je obrovská výzva pracovat s opačným pohlavím," řekl Všetíček novinářům v Londýně, kde doprovází Štěpánka na Turnaji mistrů. S Kvitovou stihli krátce zapracovat na pohybu už po US Open a velký blok kondice je čeká na přelomu listopadu a prosince na Floridě. "Když přirovnám možnost pracovat s Petrou k fotbalu, tak to je jako když dostanete nabídku od Realu Madrid," řekl Všetíček. 

Třiadvacetiletá Kvitová chodí od léta se Štěpánkem a díky tomu si Všetíček přibral pod křídla i Kvitovou. "Radek je v jiném stupni úrovně z hlediska kondice. Je to hotový hráč, má své kondiční šablony zažité a je jasné, že Péťa je na začátku. Začne od piky, od vysvětlování techniky pohybu, napasování jiného režimu, než byla zvyklá. Ty změny bude pociťovat a jen čas ukáže, jak se s tím vypořádá," řekl. 

Uznávaný odborník začínal s kondicí v tenise jako jeden z prvních v roce 1988 s Karlem Nováčkem, později osmým hráčem světa. Pak byl po boku světové dvojky a vítěze Australian Open Petra Kordy a v posledních letech pracuje se Štěpánkem, kterému už několikrát pomohl po různých zdravotních problémech znovu do špičky. 

Chceme proměnit tuk ve svaly, ne redukovat váhu
Kvitová bude nejspíše hned od prvních turnajů v Austrálii ostře sledovaná a mnozí možná čekají od spolupráce se Všetíčkem zázraky. Ten přílišné nadšení krotí, protože ze zkušeností ví, že jde o běh na dlouhou trať. "Chci se zaměřit na to, aby Péťa nebyla zraněná, aby bylo její tělo odolnější a její kariéra se prodloužila. Nevyplaší mě tlak, který může vzniknout, že chceme všechno hned," řekl klidně.

Snahou Všetíčka s Kvitovou ani není redukovat váhu hráčky. "Náš cíl je proměnit tuk ve svaly," uvedl. "Podívejte se na Serenu (Williamsovou). Nepotřebujeme nějaké číslo. Potřebujeme svaly a do nich tréninkem dostat kvalitu, aby byly schopné reagovat na rychlý a agresivní tenis, jaký předvádí právě třeba ta Serena. Když s ní chce hrát, musí být konkurenceschopná nejen v úderech, ale i v pohybu," řekl. 

V době svého skvělého roku 2011, v kterém zářila a ovládla Wimbledon či Turnaj mistryň, spolupracovala Kvitová na kondici s Jozefem Ivankem a od loňského podzimu neúspěšně s Kristiánem Bajzou. "Minulost nezkoumám. Když Petřin tým zvažoval, v jaké oblasti by se mohla posunout, vybrali si kondiční trénink. Přišel jsem do rozjetého vlaku a budu se snažit ho rozjet ještě větší rychlostí," řekl Všetíček. 

Petra má v sobě vlastnosti profesionála
Už krátký trénink po US Open přinesl do hry Kvitové oživení. V Asii jeden turnaj vyhrála, jednou byla v semifinále, do kterého postoupila i na Turnaji mistryň. "Byla to příliš krátká doba, aby věci v kondici mohly mít vliv. Spíš to přičítám psychickému impulzu, který mým příchodem dostal celý její tým," řekl Všetíček. 

Se Štěpánkem se Všetíček dorozumívá očima, protože ví, že pracuje s hráčem milujícím tenis. "To je nádhera pro trenéra, když má svěřence, který se do práce těší," řekl Všetíček. Už stihl poznat, že s Kvitovou to bude podobné. "Ona se na trénink taky těší a má v sobě vlastnosti profesionála. Teď ale přijde ta největší zátěž, což prověří celý tým. My nevíme, jak bude reagovat. Musíme se s tím poprat," řekl. 

Všetíček ví, že musí být s Kvitovou velice opatrný na reakce hráčky a netlačit zbytečně na pilu. "V tenisu je strašně důležitá vlastnost a tou je improvizace. Nevím, jak bude Péťa na zátěž reagovat, a je tam princip postupnosti a nenechám se zatlačit časem, i kdyby ona měla ty výsledky horší," konstatoval Všetíček. "Vím, že tohle je odlišnost a u Péti je jiný práh bolesti než u Radka. To jsou věci, na které je třeba reagovat. Já brzdím, když začíná nějaký signál, a nejdu přes závit." 

Každý kondiční trenér má vlastní metody přípravy. Všetíček tomu svému říká tréninkový koktejl. "A záleží, jak ho namícháte. Nejde jenom o práci na kurtu, v posilovně a na atletickém oválu. Patří sem i výživa," doplnil.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

31
Přidat komentář
freeteepek
Tvrzení, že Petra je v oblasti kondiční přípravy oproti Radkovi na začátku mi přijde docela legrační. Je jí 23, už dokázala vyhrát kromě řady turnajů i GS a TM. Měla Ivanka, měla Bajzu. Kondiční přípravě pod vedením renomovaných odborníků se věnuje intenzivně tedy už pár let. Jak může být tedy na začátku? Bez potřebných návyků! Bylo všechno to, co doposud v této oblasti dělala, špatně???
Reagovat
pepin
Protože pochopitelně patřím k fandům Petry, ale zároven spolu s Tommrem k lidem, kteří v posledním čase psali o ní i kritické příspěvky dovoluji si zde říci také svůj názor. Nebudu tady hodnotit naši kritiku od Jirky a podobných, kteří celou dobu tvrdili jak je vše v pořádku apod. Vlastně moje kritika a můj názor spočívala v tom, že jsem byl přesvědčený, že Petra musí změnit tým a začít se chovat ve všech směrech jako špičková profesionálka. Zdá se, že spojení s Radkem přineslo kýžený začátek její nové a doufejme i správně nastoupené cesty. Marek to vše přesně popisuje ve výše publikovaném článku. Hlavně se mi líbí, že je odhodlaný pokračovat i kdyby to nepřineslo okamžité výsledky, které široká tenisová veřejnost bude očekávaat a i jeho příklady směrem k Sereně. Myslím si, že i Radek bude v tomto směru jako milující přítel Petře nápomocen a že nebude Marka nějak brzdit nebo požadovat aby se jemu věnoval více. Jen si nemohu odpustit jednu poznámku a to směrem k Davidovi. Jako zkušený trtenér, chlap přece musel vidět, že Petře něco chybí, nebo spíše přebývá. A ještě jednu věc. Na Petře se kromě toho co je popisováno se ohromně projevil její rozpadající se vztah. Není to hold tvrdá holka, ale dobrá, křehká duše. Tak si přejme, aby ji to s Markem i Radkem vše vycházelo.
Reagovat
smazaný uživatel
Pár poznámek:
- to, že se o kondičního trenéra, byť uznávaného, Petra dělí, to rozhodně profesionální není a dříve či později to bude dělat problémy
- kromě změny na postu kondičního trenéra Petra jinou změnu v týmu neprovedla, čili tvé přesvědčení naplnění nedošlo
- Všetíček je primárně Radkovo trenér a od toho se všechno bude odvíjet. Neříkám, že ho Radek bude brzdit, ale rozhodně nebude chtít brzdit sám sebe.
- změna kondičního trenéra se řešila už dávno před tím, než k ní skutečně došlo, dokonce i nějakou dobu koketovali se Všetíčkem, jenže ten v té době a stále trénuje Radka. Změna trenéra tedy nebyl Radkův impuls ani nápad.
- že Petru daleko nejvíc ovlivnil rozpad vztahu s Adamem, to tady tvrdím celou dobu. Možná proto, že je křehká, dobrá duše, padla Radkovi do náruče tak rychle. Jestli to bylo dobře, to se teprve uvidí.
Reagovat
LukasH
Vím, že na to máš tenhle názor, ale já osobně si prostě myslím, že je to to nejlepší, co Petru mohlo potkat. Vidím to tak, že se Všetíček bude věnovat hlavně Petře, jednak proto, že jak říká, Radek je už hotovej hráč a taky proto, že to bude Radek chtít.
Ten rozhovor na mě působí moc dobře, protože Všetíček jasně říká, co je jeho cíl. Navíc se mi líbí, jak zmiňuje Serenu. Prostě z toho mám dobrej pocit tak nějak intuitivně.
Reagovat
dadaft
některé věci nejdou lámat přes koleno, potřebují čas, aby uzrály.

mně se na tom rozhovoru moc líbí, jak to má Všetíček srovnané v hlavě - svaly jako z ocele se dají získat jen přes trénink přes únavu, jsou to v podstatě galeje, ale nikdy se nesmí překročit mez, že se něco začne poškozovat.
já doufám, že už tak za rok by se mohla začít vynořovat hráčka, která se bude moci plně koncentrovat na hru, protože fyzicky se bude cítit skvěle a silná.
uvidíme, uvidíme.
:D)
Reagovat
smazaný uživatel
Super postřehy, Všetíček mluví dobře a otevřeně. Snad to teda půjde a posune Petru z tohohle ohledu výš.
Reagovat
dadaft
na mě ten rozhovor taky udělal dojem.
Petru asi čeká dlouhodobý a poměrně tvrdý fyzický trénink, další dílek do skládačky, jejímž cílem je (a musí být) jediné - vyhrát zase grandslam.
vzhledem k tomu, v jak úžasné fyzické kondici je Radek Štěpánek, věřím že je to správný směr.
tak držím palce
Reagovat
tommr
ale už ted se zdá, že Všetíček je krok správným směrem. Snad se ještě jednou dočkám i toho, že si Petra pořídí i pořádnýho hlavního kouče ... :)
Reagovat
Fandina
Moc trenérů není, co by mohli o sobě říci, že jejich svěřenec vyhrál Wimbledon a TM. Tenhle trenér je dobrý. Samozřejmě záleží na Petře, když bude chtít ho změnit.
Reagovat
smazaný uživatel
Kotyza je pořádný kouč, v Česku lepšího nenajdeš. A v zahraničí taky ne, smiř se s tím.
Reagovat
darek.vrana
Pro mě je taky obrovská výzva pracovat s opačným pohlavím:).
S Petrou prý začnou od píky. Tak to je skutekně bájekné.
Reagovat
Sonja
Ježiš...
Reagovat
Fandina
rozhovor. Tak držím palce, aby se dařilo. Peti ... pojď pojď pojď
Reagovat
a.magerova
Člověče co TO říkáš?!!!
Přes rok nás tady šikanují a nadávají nám její fanatici, že přece Petra žádný tuk nemá a Ty tohle?! :-P

Doufám, že se vše podaří, držím palce!!!
Reagovat
smazaný uživatel
:D:D:D jenže on nečetl TP, jinak by si dal pozor, co říká :D:D
Reagovat
smazaný uživatel
chudak!!! Ted bude mit queshe za zadkem vedne vnoci :-D
Reagovat
LukasH
Myslím, že Petra to má těžší, protože její postava není primárně sportovního typu. Můžeme tady dokola rozebírat, že předtím byla špatně vedená, ale je zřejmý, že u Petry se skutečně musí najít ten správnej způsob. Například Lucce Š. nebo Sereně rostou svaly samy, pokud se trochu hejbou.
Všetíček je možná to nejlepší, co jí mohlo potkat.
A holky mají svým způsobem štěstí, že je Serena na okruhu a hraje tak jak hraje. V podstatě na všechny aspekty hry nebo fyzičky můžou říct - podívej se na Serenu.
Reagovat
smazaný uživatel
Magerka, Petra nebo Všetíček? :)
Reagovat
a.magerova
No to určitě tady nečetl ty nadávky a žvásty petrulinky a spol. o BMI, jinak by jistě mlčel...

Freedom: jo jo :-)))
Reagovat
PetaM
Každý má v těle tuk. Každý sportovec. Někdo ho má více, někdo méně. Ale dá se téhle věty krásně chytnout a udělat z Petry 200 kg ženu, která se není schopná pohnout. Bulvár :D
Reagovat
smazaný uživatel
Lunej: Tedkon mozna uz i ja :-D

LukasH: Nemyslim si, ze by zni chtel udelat Serenu. Vzdyt uz tedkon Petra ma perfektni techniku nato aby davala minimalne stejne pecky jako Serena. Ta je ale ma vice pod kontrolou nez Petra a par svalu navic se urcite neztrati...
Reagovat
LukasH
Tak jsem to nemyslel. Petra nikdy jako Serena vypadat nemůže. Ale Serena může bejt ve všem pro všechny tenistky inspirací.
Pokud bude mít Petra víc svalový hmoty, jen jí to pomůže, rány sice umí dávat i tak, ale nebude jí to tolik vyčerpávat.
Prostě mám z Všetíčka moc dobrej pocit. Quesh tu sice mluvil o tom, že je blbý, že trénuje i Štěpce, ale Všetíček se určitě mnohem víc zaměří na Petru.
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavne stim jak Stepec zacal objizdet challangery, tak si myslim, ze s jeho vekem uz se hlavne zameri na ctyrhru s Leanderem v dalsi sezone a tam ho asi tolik potrebovat nebude...
Reagovat
tommr
ideální by bylo kdyby Radek Všetíčka úplně přenechal Petře a sám jí ještě k tomu začal trénovat. Doufám, že k tomu během 1-2 let dojde ... :)
Reagovat
petrulinka
Nechápu, proč si bereš do huby moje jméno. Nedávno jsi tady psala něco o tom, že já se tady navážím do lidí a jaká ty jsi borka, která toto nedělá. No tak teď ses ukázala. A jak píše PetaM, každý má v těle tuk, někdo méně, někdo více, ale to neznamená, že je tlustý. A pokud umíš číst, tak si snad umíš přečíst, že Všetíček nikde neříká, že je Petra tlustá, pouze konstatuje, že je potřeba přeměnit tuky na svaly. Prostě Petra má pro tenis na takové úrovni málo svalů. Nic víc, nic míň. Vzhledem k tomu, že se zabývám již několik let výživou, tak o těchto věcech vím dost a nepotřebuju, aby nějaká magerka se do mě navážela. Takže ti doporučuju starat se o sebe.
Reagovat
petrulinka
Nechápu, proč si bereš do huby moje jméno. Nedávno jsi tady psala něco o tom, že já se tady navážím do lidí a jaká ty jsi borka, která toto nedělá. No tak teď ses ukázala. A jak píše PetaM, každý má v těle tuk, někdo méně, někdo více, ale to neznamená, že je tlustý. A pokud umíš číst, tak si snad umíš přečíst, že Všetíček nikde neříká, že je Petra tlustá, pouze konstatuje, že je potřeba přeměnit tuky na svaly. Prostě Petra má pro tenis na takové úrovni málo svalů. Nic víc, nic míň. Vzhledem k tomu, že se zabývám již několik let výživou, tak o těchto věcech vím dost a nepotřebuju, aby nějaká magerka se do mě navážela. Takže ti doporučuju starat se o sebe.
Reagovat
a.magerova
Kdo se tady jak ukázal nechám na posouzení jiným.
Reagovat
Fandina
Podle mě je trapná a.magerova.
Reagovat
smazaný uživatel
Každý má tuk, i Petra. Ale Petra ho rozhodně nemá mnoho, Všetíček nevšetíček. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Já doufám, že nedojde. Radek totiž není trenér a u tenisu coby vydrží, dokud ho nohy ponesou, jednak by to rozhodně neprospělo jejich vztahu.
Reagovat
smazaný uživatel
Oprava: Já doufám, že nedojde. Jednak Radek není trenér (a už vůbec ne lepší než Kotyza) a u tenisu coby hráč vydrží, dokud ho nohy ponesou, jednak by to rozhodně neprospělo jejich vztahu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist