Vyčerpaný Djokovič vzdal Roddickovi, titul neobhájí

27. 1. 2009, 08:25
Aktuality 19
Horké australské slunce dnes sebralo obhájci vítězství na Australian Open Novaku Djokovičovi veškeré síly, a tím i naděje na zopakování loňského úspěchu. I když se srbský tenista při teplotě 36 stupňů ve stínu snažil doplňovat energii jídlem i speciálními nápoji, čtvrtfinále s Američanem Andym Roddickem musel ve čtvrtém setu vzdát.
Novak Djokovič

"Měl jsem křeče a bolesti po celém těle. Myslím, že lidé viděli, že jsem měl problémy s pohybem. Neměl jsem nějaké velké bolesti určitých svalů, byla to celková slabost," popsal své potíže jednadvacetiletý srbský tenista, který odstoupil za stavu 7-6 4-6, 2-6 a 1-2.

Ve třetím setu si nechal ošetřit pravou nohu, krk a ramena, ale nepomohlo to. Zdravotní problémy prý byly hlavním důvodem, proč měl od třetího setu velké problémy s udržením vlastního servisu. "Už jsem nemohl podávat jako v prvních dvou setech. Od začátku třetího šla rychlost mého prvního servisu o dvacet až třicet kilometrů dolů, takže pro něj bylo mnohem jednodušší returnovat," uvedl.

Uznal, že Roddick si počínal dobře takticky. "Viděl, že mi dlouhé výměny nesedí, takže toho chytře využíval," řekl. Cestu za obhajobou titulu si představoval jinak. "Je to opravdu nešťastný způsob, jak zakončit Australian Open 2009. Opravdu jsem se snažil ze všech sil, ale někdy nemůžete bojovat proti vlastnímu tělu," poznamenal.

Zakleté grandslamy
Djokovič potřetí během necelých tří let vzdal zápas v závěrečných fázích grandslamu. V roce 2006 po ztracených úvodních dvou setech nedohrál čtvrtfinále Roland Garros se Španělem Rafaelem Nadalem, o rok později proti témuž hráči vzdal v semifinále Wimbledonu. Odmítl, že by to mělo cokoliv společného s nedostatkem motivace. "Vždycky jsem skrečoval z určitého důvodu. Kdykoliv jsem vzdal, bylo to proto, že jsem cítil, že nemohu pokračovat. To byl jediný důvod. Není naprosto žádných pochyb, že to v sobě mám. Moje hlava chtěla pokračovat," ohradil se.

Horka se obával a požádal organizátory, aby jeho zápas zařadili až do večerního programu, jenže ti mu nevyhověli. Jako poslední naplánovali na centrální kurt utkání mezi druhým nasazeným Rogerem Federerem ze Švýcarska a Argentincem Juanem Martínem del Potrem.

Připustil, že před příštím ročníkem australského grandslamu zváží změnu programu v přípravě. Tentokrát se totiž rozhodl strávit silvestrovské oslavy doma v Bělehradě, místo aby odcestoval k protinožcům a zvykal si na vysoké teploty.

Na turnaji v Brisbane pak vypadl hned v prvním kole a na titul nedosáhl ani v Sydney, kde skončil v semifinále. "Člověk se učí z chyb. Možná, že bych něco letos trochu změnil," připustil. "Ale myslím, že jsem měl dobrou přípravu. Ne zrovna nejdelší, ale dobrou," dodal.

Australian Open - úterní výsledky mužů:

Dvouhra - čtvrtfinále:
Roddick (7-USA) - Djokovič (3-Srb.) 6-7(3) 6-4 6-2 2-1 skreč D.
Federer (Švýc.) - Del Potro (8-Arg.) ... od 11:30 hodin

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Kubot, Marach (Pol./Rak.) - Fyrstenberg, Matkowski (6-Pol.) 6-2 6-2
Bhúpathí, Knowles (3-Ind./Bah.) - Lopez, Verdasco (Šp.) 6-1 2-6 6-4

TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Djoko co je s tebou co tě bolel bachor, mě to můžeš říct, já to nikomu neřeknu
Reagovat
smazaný uživatel
Viděla sem celý zápas a musím říct že v prvních dvou setech to byl opravdu skvělý výkon ale pak už bylo vidět že je vyčerpaný a hůř už se pohybuje ale určitě si zaslouží potlesk za to co dokázal. Věřim že se eště dostane do historie jako nejlepší tenista ikdyž letos Australian open nevyhraje. Já mu věřim a obdivuju ho. Je to beze sporu vytrvalý a silný hráč kterej si de za svym. A je pravda že ty kecy na Us open byly fakt blbý a jestli mu nevěří tak sou to s prominutím volové. Nole neni žádnej lhář.
Reagovat
smazaný uživatel
Sama by som to lepšie nenapisala ;-) Pekne sa to čítalo..
Reagovat
smazaný uživatel
:)Taky souhlas...To to zase schytám:)
Reagovat
smazaný uživatel
No, je to ťažké.. vzhľadom k tomu, že som videla len niečo v druhom sete, to neviem posúdiť. Ale keby bolo Djokovi dobre, tak by ho rozhodne porazil. Ale leze mi na nervy ten Roddick: je mi toho ľúto, nezaslúžil si takú obhajobu... keci!! Je falešný jak ked povie vrah, čo zabil 30 ludí, že to nechcel urobiť. A na tom US OPEN to bolo... hnusné od neho.... A ešte ty reči, že sa Djoko nedostane na druhé miesto.. to sú tiež len keci.. má čo zlepšovať, ale určite sa pred Federera dostane.. !!!!!!!
Reagovat
no1
komentátor eurosportu opěvuej roddickovu hru ale nemyslím si že hrál něco extra novak nemohl pořádně podávat tak to se potom není co divit že ho přehrával ....
Reagovat
carolyn
Nepofato, tak jak jsme na tom? Něco chci a mám to slíbeno :-P
Reagovat
smazaný uživatel
Dnes to vypadá slušně, Carolyn :-P
Reagovat
carolyn
Jůůů tak ok :-D
Reagovat
carolyn
Co se to tam děje? Včera Dokic dnes Djoka :-)
Reagovat
skott
Vzdycky radost videt tohohůe klauna prohrat.Nikdy se na druhe misto nedostane, mel by zapracovat na fyzicce.
Reagovat
no1
ty si noob omg, taky bych chtěl být klaun co vyhrál turnaj mistrů a AO. Důležitý je že ty si toho určitě dokázal víc :)
Reagovat
smazaný uživatel
Paráda, je vidět, že změne trenéra americkému bombarďákovi vskutku prospěla...A to prohlášení od Roddicka byla ironie, nebo to myslel opravdu vážně?? Ldyž si vzpomenu, co o něm říkal na US Open,tak nevím, nevím...:))
Reagovat
smazaný uživatel
Roddick nehrál špatně,ale nejde tvrdit že i dobře ,když Djokovic měl zdrav. problémy a tím pádem hodně kazil.Jinak by Djokovic vyhrál,ale dopadlo to tak jak to dopadlo.
Reagovat
smazaný uživatel
nevyhrál
Reagovat
smazaný uživatel
vyhral vzdyt prvni set roddicka drzel jen servis, druhy set se trochu zlepsil, nechci se vymlouvat na kdyby, ale myslim, ze by novak vyhral, jasne sel videt rozdil kvalit obou hracu
Reagovat
smazaný uživatel
to je zajímavý každej to videl že když andymu šel djokovič podat ruku že mu to byli líto jesli ste si nevšimli tak roddick na kocni lonske sezony zapracoval na cele jeho hre takze ma i vybornou mezihru a ne uz jenom servis a i kdyby byl djokovic zdravej stejne by prohral kdyz uz videl ze je v prdeli tak to raci skrecoval myslim ze andy pekne potrapi i federera:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Vím, že mu to bylo líto, ale vyhrát proti polovičnímu (zdravotntně) soupeři, to přeci taky není žádná výhra...Kdyby byl fit, mohl to být pěknej pětiseťák:)škoda...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist