Výjimečný počin Collinsové. Během dvou týdnů vyhrála dva prestižní turnaje na dvou površích

7. 4., 22:06
Aktuality 11
WTA CHARLESTON - Danielle Collinsová (30) dokázala jako první od roku 2013 vyhrát dva turnaje během dvou týdnů na dvou různých površích. Osm dní po životním triumfu na hardové tisícovce v Miami ovládla také antukový podnik WTA 500 v Charlestonu, kde výjimečný úspěch stvrdila jednoznačnou finálovou výhrou 6:2, 6:1 nad ruskou šampionkou z roku 2017 Darjou Kasatkinovou (26) a zopakovala 11 let starý počin slavné krajanky Sereny Williamsové. Američanka, jež po sezoně ukončí kariéru, zároveň zaznamenala svou rekordní sérii 13 výher v řadě.
Danielle Collinsová získala svou nejcennější antukovou trofej (© Profimedia)

Kasatkinová – Collinsová 2:6, 1:6

Danielle Collinsová v konkurenci světové špičky jako jedna z mála obešla nepsané pravidlo o náročném přechodu z tvrdého povrchu na antuku. V sobotu 30. března ovládla turnaj WTA 1000 na tvrdém povrchu v Miami a v neděli 7. dubna dobyla antukové klání WTA 500 v Charlestonu.

Místo oslav a odpočinku po nejcennějším triumfu bez potíží zvládla únavný přesun z Floridy do Jižní Karolíny i bleskový přechod na pomalý povrch a v poslední sezoně kariéry si užívá svou životní formu.

V Charlestonu skolila někdejší světovou dvojku Paulu Badosaovou, bývalé šampionky Ons Jabeurovou a Sloane Stephensové, Belgičanku Elise Mertensovou, světovou sedmičku Marii Sakkariovou a nakonec deklasovala i 11. hráčku světa Darju Kasatkinovou.

Collinsová od úvodu praktikovala svou útočnou hru a dostala soupeřku pod tlak. V prvním setu nastřílela 19 winnerů a nastavila tempo utkání. Nakonec využila 4 z 12 brejkbolů , KAsatkinovou zasypala 37 vítěznými údery a po 77 minutách zvítězila bez ztráty podání 6:2, 6:1.

Americká tenistka s o čtyři roky mladší Ruskou vyhrála druhý ze čtyř vzájemných duelů a opět uspěla v posledním střetnutí na turnaji. Před třemi lety zvítězila ve finále v San Jose.

Statistiky zápasu Darja Kasatkinová – Danielle CollinsováStatistiky zápasu Darja Kasatkinová – Danielle Collinsová (@ Livesport)

Collinsová vyhrála 26 z 27 posledních setů a ztratila v nich dohromady jen 69 gamů. Letošní bilanci vylepšila na 22:7 (včetně kvalifikací 26:7), v počtu výher se vyrovnala nejlepším Ize Šwiatekové a Jeleně Rybakinové.

V hodnocení sezony 2024 jí patří již 4. místo zajišťující start na Turnaji mistryň. Ve velkém stylu by tak mohla zakončit svou poslední sezonu, po které ukončí kariéru. Touží totiž po založení rodiny, které jí už několik let komplikuje onemocnění revmatoidní artritidou.

Třicetiletá Američanka si během 19 dní připsala 13. výhru v řadě a překonala svou nejdelší šňůru bez porážky z léta 2021. Tehdy rovněž kralovala na dvou površích, jen v opačném pořadí, v menší konkurenci a triumfy od sebe dělilo 14 dní.

Zatímco před třemi lety cestou za triumfy na antuce v italském Palermu (WTA 250) a na domácím hardu v San Jose (WTA 500) nečelila hráčce TOP 10 a pět výher zapsala proti tenistkám mimo TOP 100, během aktuální vítězné série skolila už tři členky TOP 10 a všech třináct neúspěšných vyzývatelek je členkami elitní stovky - z toho devět figuruje v TOP 30.

Vyhrát dva turnaje na dvou různých površích během dvou týdnů dokázala jako první od roku 2013. Naposledy se to povedlo Rumunce Simoně Halepové na antuce v Norimberku a na trávě v Hertogenboschi a krátce předtím Sereně Williamsové, která stejně jako Collinsová dominovala v Miami a Charlestonu.

"Když jsem vyrůstala, Serena byla mým idolem. Sestry Williamsovy nás všechny naučily, že nezáleží na tom, odkud pocházíte, jak vypadáte nebo kolik peněz mají vše rodiče. Pokud si nastavíte mysl a budete tvrdě pracovat, je možné všechno. Táta mi dělal trenéra, rodiče mě všude vozili a pracovali na dvě i tři směny, aby podpořili můj sen," řekla Collinsová.

Svou finálovou bilanci Collinsová vylepšila na 4:1, přičemž všechny tituly vtěsnala do dvou krátkých období. Po oslavách v roce 2021 (Palermu a San Jose) přidala další dvě trofeje v sezoně 2024 (Miami a Charleston). Jedinou finálovou porážku utrpěla na Australian Open 2022. Ve světovém žebříčku se bývalá světová sedmička vrátí do elitní dvacítky a posune se na 15. příčku.

Šestadvacetiletá Kasatkinová při žádné z pěti účasti v Charlestonu nechyběla ve čtvrtfinále a v roce 2017 ještě jako teenagerka slavila svůj první z aktuálně šesti triumfů na okruhu WTA. Poslední triumf sedmý získala již v srpnu 2022 v kanadském Granby, od té doby ve finále pětkrát v řadě prohrála 0:2 na sety, z toho potřetí v této sezoně.

"Na okruhu mi budeš chybět, ale po dnešním zápase si tím už nejsem jistá," hořce se usmála Kasatkinová po dnešním debaklu směrem ke své přemožitelce.

Výsledky turnaje WTA 500 v Charlestonu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
Sinuhet1
jen takova pikantnost: Danielle nosi na kurty diamantovy naramek v hodnote 50 000 USD (zdroj: puntodebreak)
Reagovat
aligo
Vydělala si na něj, tak proč by ne? Pro mě za mě, ať chodí třeba v korunce
Reagovat
Haitik
A i jsem četl, že nahrdelník a naušnice nebo co to, tak taky hodnota podobná :D
Reagovat
zfloyd
myslím , že se z ní stala jedna z favoritek na Paříž
Reagovat
aligo
Bude teď spolufavoritka na každém turnaji kde bude. S touhle hrou co teď předvádí? Může vyhrát cokoliv. Ona je typ jako Petra, všechno bude o ní a jak moc se bude vyhazovat. Tak to ostatně bylo celou její kariéru
Reagovat
mara10
Je to kočka podle mě
Reagovat
Sinuhet1
Gratulace Navic posun na 15. misto.... Opravdu super posledni sezona
Reagovat
Dobry-den
Dneska vyhrávají tituly samý sympaťačky.
Reagovat
EllNino
Pohádka pokračuje :)

Tak ještě ten GS Letos, 4. místo v Race je taky bomba :))
Reagovat
com
Collins je takova nafrnena, moc ji nemusim..

Ale je dobra, to se musi nechat
Reagovat
Yonaash
Já se přidávám, taky se mi moc nezdá. To je to americké sebevědomí - Gauff je ze stejného těsta.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist