Wilandera tenis pořád baví. Teď bude tenisem bavt diváky v Praze

19. 11. 2009, 07:00
Aktuality 0
Bavit fanoušky i sám sebe přijel do české metropole Švéd Mats Wilander. Někdejší první hráč světa přijal pozvání svého dávného kamaráda a deblového partnera Karla Nováčka a v sobotu bude jednou z hvězd exhibice Advantage Tennis.
Profily hráčů
Mats Wilander

Stále často trénuje s raketou v ruce, protože se díky tomu udržuje v kondici. "Nerad chodím do posilovny a tenis je to nejlepší, jak zůstat fit," řekl dnes Wilander v Praze novinářům.

Na jaké tedy hraje úrovni? "Myslíte ve srovnání s tou před dvaceti lety? To nejde. Nohy se tak rychle nepohybují, takže se člověk dostane později k míči, ale myslím, že to je dobrý. Je třeba se bavit a hlavně pobavit lidi," podotkl.

Podle Wilandera je důležité, že svoji hru příliš nestuduje a nesrovnává se s léty, kdy byl nejlepší na světě. To mnoho vysloužilých hráčů nedokáže. "A pak se tím trápí a nechtějí hrát. Důležité je přepnout v hlavě a uvědomit si, že není nutné vyhrávat, ale hru si užívat. Já si chci zahrát a zpotit se," řekl.

S Nováčkem jsou velcí kamarádi
Do Prahy na exhibici přijel především díky kamarádství s bývalým osmým hráčem světa Nováčkem. To vzniklo kolem roku 1990 na turnaji v brazilské Itaparice, kde byli oba s manželkami. "Byli jsme tam jediní Evropané, začali jsme se bavit a zjistili, že máme hodně společného - stejné turnaje, hokej, golf. Všechno nám sedlo," řekl Wilander. "Je to souhra chemie, jestli si ti dva rozumí nebo ne," dodal Nováček.

Wilander přiletěl v úterý z amerického Idaha, kde žije s manželkou a čtyřmi dětmi. Těšil se na prohlídku města a stihl ochutnat české pivo. "Musím se vyrovnat s časovým posunem a navíc mám s českým pivem dobré zkušenosti," řekl. V minulosti totiž s pivem obchodovali s bývalým švédským tenistou Joakimem Nyströmem. "Dováželi jsme české pivo a dodávali na to švédské etikety," uvedl.

Ve své éře šokoval v roce 1982, kdy jako nenasazený mladíček vyhrál antukové French Open. V 17 letech a devíti měsících tehdy byl nejmladším vítězem turnaje. Celkem v kariéře vyhrál 33 turnajů dvouhry, z toho má ve sbírce sedm grandslamových titulů.

I dnes, třináct let po skončení kariéry, zůstává tenis hlavní náplní jeho života. Je televizním komentátorem, sedm let byl daviscupovým kapitánem Švédska a nenechá si ujít žádný důležitý tenisový zápas, ať už v hledišti nebo alespoň z obrazovky. "Z tenisu mám i po dvaceti letech pořád požitek. Hodně ho hraji a bavím se," řekl Wilander.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist