Wimbledon čeká ukrajinský duel, Kalininová i Curenková marně zahánějí myšlenky na válku

28. 6. 2022, 11:35
Aktuality 29
V druhém kole ženské dvouhry Wimbledonu se bude hrát emotivní ukrajinský duel mezi Lesjou Curenkovou a Anhelinou Kalininovou. Obě hráčky přiznaly, že se od únorového vpádu ruských vojsk na Ukrajinu špatně soustředí na tenis a myšlenkami jsou stále u svých blízkých doma.
Anhelina Kalininová

"Necítím se dobře, mám starosti. Od začátku války cítím napětí pokaždé, když bombardují oblast, kde žiju. A i když pracuju každý den s psychologem a snažím se těmhle pocitům vyhnout, nejde to," uvedla třiatřicetiletá Kyjevanka Curenková po pondělním vítězství v 1. kole nad Britkou Jodie Burrageovou.

Pětadvacetiletá Kalininová u sebe ubytovala rodiče, jejichž dům v Irpini u Kyjeva byl těžce poničen na začátku ruské invaze. "V domě jsou obrovské díry a žádné byty už tam nejsou. Nedá se tam žít, takže mám rodiče ve svém bytě, kde žiju s manželem. Jsem šťastná, že jsou v bezpečí, mají možnost žít a já můžu hrát tenis," řekla devětadvacátá nasazená Kalininová, jež v prvním kole zdolala Maďarku Annu Bondárovou.

Obě Ukrajinky se shodly na tom, že se ve Wimbledonu cítí příjemněji než na jiných turnajích WTA Tour, protože se nemusí setkávat s hráčkami z Ruska a Běloruska. All England Club totiž na rozdíl od ostatních turnajů zástupcům spojeneckých zemí start neumožnil.

"Je fajn být na turnaji, kde nemusím vidět hráčky z těch zemí. Ve většině případů to není nic osobního, ale jsme prostě v situaci, kdy naše země jsou ve válce. Rozhodně se tady cítím lépe," uvedla 101. hráčka světového žebříčku Curenková.

Dodala, že otevřenou podporu Ukrajině projevila v rozhovoru s ní pouze jedna hráčka z Běloruska. "Neslyšela jsem o nikom jiném, kdo by se vyslovil proti válce. Takže neznám jejich názory a z toho, že se mnou nemluví, mám špatný pocit a úzkost," řekla Curenková o hráčkách z Ruska a Běloruska.

Kalininová nepovažuje za spravedlivé, že WTA Tour a mužská ATP Tour zareagovaly na zákaz startu Rusů a Bělorusů ve Wimbledonu rozhodnutím, že se na londýnské trávě nebudou udělovat body do světového žebříčku. "Nedají se přece porovnávat body a zákaz startu těch hráčů s tím, co se děje na Ukrajině," řekla. "Nemůžete srovnávat to, o co (Rusové a Bělorusové) přicházejí, s tím, že umírají spousty lidí, lidé jsou na útěku, matky s dětmi, lidé ztrácejí členy rodiny, peníze, práci. Nemají nic, jsou v podstatě bezdomovci."

I když jsou tenisové profesionálky téměř neustále na cestách, jejich myšlenky ovládá válka v jejich vlasti. "Emočně už pro mě tenisové vítězství nebo porážka nic neznamenají. Můj život ovládá jen jedno téma: válka. A tu nic nepřekoná," řekla vítězka čtyř turnajů WTA Tour Curenková.

Výhry, a to především na štědře dotovaných grandslamech, ale dávají možnost finančně pomoci rodině a dalším lidem na válkou zničené Ukrajině. "Záleží mi na tom, protože čím dál dojdu, tím více peněz vydělám pro rodinu a další lidi. Nejsem žádná superhvězda, takže pomáhám, jak se dá. A těch lidí, kteří pomoc potřebují, je hodně, takže je to pro mě velká motivace," řekla Kalininová. Za postup do 2. kola se ve Wimbledonu rozdává 78.000 liber (2,2 milionu korun), ve 3. kole je to už 120.000 liber (3,4 milionu korun).

Curenková s Kalininovou by rády ve vzájemném zápase nastoupily se stužkou v modro-žlutých ukrajinských barvách, ale nejsou si jisté, zda jim to organizátoři dovolí. "Uvidíme, co bychom mohli udělat ještě jiného. Pobavíme se o tom," řekla za obě Kalininová.

Ondřej Jirásek, ČTK

Komentáře

29
Přidat komentář
Grape
Od Wimbledonu by bylo hezké gesto, kdyby jim ty stužky povolil. smile
Reagovat
FulnekUltras
na žádné stužky a placky se v Chrámu naštěstí nehraje smile
Reagovat
Stan_Borowitz
a k ničemu z toho nemuselo dojít. Přestat bombardovat civilisty na Donbasu a začít plnit dohodu Minsk II, neusilovat o vstup do NATO a získání jaderných zbraní, přestat opěvovat válečné zločince Banderu a Šucheviče a rozpustit neonacistické polovojenské organizave jako Azov, Ajdar a další.

A byl by mír a byla by i Ukrajina....´
Reagovat
brixner
Možná, že vyvěsej na Centr ukrajinskou vlajku...smile Z toho by se už jeden posralsmile
Ještě by to chtělo reportáž, podbarvenou tklivym klavírem vo tom, že hrály spolu dvě ČEŠKY, třeba to zabere, dyť jsme tak malá zemička a chtělo by to taky nějakou podpůrku vodněkadsmile
Reagovat
Nola
smile
Reagovat
FulnekUltras
a ještě něco pro milovníky us "sankcí" - které mimochodem samotní ušáci nijak nedodržují a s řadou hlavně nerostných ruských komodit obchodují vesele dál - na úkor doufám že jen dočasně zblblé a z usa podělané Evropy

https://www.youtube.com/watch?v=GuPoLoaF0sE
Reagovat
FulnekUltras
plus ještě užitečné info pro všechny glorifikátory alternativních (neruských ;-))) zdrojů energie...

v sedmé minutě se nenechte odradit reklamou ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=G5QPHog-WXo
Reagovat
Grape
1) Boje na Donbasu odstartovaly provokace proruských separatistů, kteří i v zabíjení civilistů vedou (byť Ukrajina není bez viny)
2) Minské dohody porušili jako první separatisté.
3) Proč by Ukrajina nemohla usilovat o vstup do NATO? Co je sakra Rusákům po tom co dělá suverénní země?
4) Ohledně jaderných zbraní je vidět, že dobře věděli proč je chtějí...
5) Opěvování Bandery se rozhodně netýká většiny Ukrajinců.
6) Azov nikdy neměl na Ukrajině žádný významný vliv a není o nic radikálnější než mnohé organizace, které vesele působí na druhé straně a o jejichž rozpuštění nikdo neuvažuje.
7) Stačilo tak málo - aby jeden skřet a jím zfanatizovaný národ nechali žít své sousedy v klidu a netoužili obnovovat sovětské impérium.
Reagovat
annah
smilesmile
Reagovat
FulnekUltras
viz můj koment níže - primární průšvih je trvalá přítomnost a roztahování ušáků v Evropě po WW2, dovršené před osmi lety Majdanem (mimochodem také jakoby "náhodou" během OH) - z dlouhodobého hlediska můžeme být všichni rádi, že tady Rusové (momentálně i za nás) hájí svůj strategicky přirozený prostor, byť prvoplánově jistě nepopulárními prostředky

smilesmilesmile
Reagovat
FulnekUltras
přičemž Ukrajina v dané chvíli slouží pouze jako ryze imperiální nástroj USA k plánovanému ovládnutí nejrozsáhlejších nerostných nalezišť na planetě - což si dnes hlavně mladší generace bohužel téměř není schopna uvědomit

smilesmilesmile
Reagovat
Grape
Všude v Evropě, kde jsou Američané v nějaké podobě přítomni, je tak po dohodě s daným státem, tudíž o nějakém roztahování nemůže být řeč.
Roztahuje se pouze Rusko na Ukrajině, neboť to tam působí proti vůli daného suverénního státu. smile
Jestli Putin touto válkou něčeho dosáhl, tak maximálně toho, že Evropa teď bude o americkou přítomnost na kontinentě stát mnohem víc než před 24. únorem. smile
Reagovat
FulnekUltras
Dohodu o recipročním odsunu vojsk z území Německa (NDR, NSR) po jeho sjednocení ušáci jednostranně porušili a Gorbačova sprostě podvedli. Teď se akorát starají, aby lidi z tvé sociální bubliny měli "trvale udržitelný" nikdy nekončící strach z Ruska. A tvrdě za to platili omezováním vlastních životů - čemuž zatím primitivně konzumní křupani bez širšího rozhledu ještě nadšeně tleskají. Ale to není nic nového. Ještě hodně vody tady řekami proteče, než si zmatení ajfounoví koloběžkáři konečně uvědomí, kdo je ve skutečnosti ohrožuje a vede do záhuby. Éra zdánlivě monopolárního světa řízeného USA a jeho expanzivně parazitními nadnárodními zájmy však už každopádně definitivně skončila. A to je víc než dobře. smile
Reagovat
FulnekUltras
https://echo24.cz/a/SxwSy/valka-proti-putinovi-zapad-nevyhraje-katastrofa-ukrajina-nemecky-vedec-welzer?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=763030&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
Reagovat
Stan_Borowitz
Re 1) Když už je nějaké tvrzení neudržitelné (kyjevský režim žádné civilisty na Donbasu nikdy nezabíjel), propaganda "takticky ustoupí do předem připravených pozic" a připustí, že "k určitým drobným chybám docházelo", ale druhá strana je přece daleko horší.
Re 2) Zajímavé je, že i sám Kyjev už tvrdí, že Minské dohody nechce a nikdy nechtěl plnit. Máš najké staré noty.
Re 3) Stačí použít tvou vlastní logiku - a proč Kuba nemohla mít na svém území sovětské rakety? Proč nemohl mít Irák na svém území ZHN (které nakonec stejně neměl)? Grenada si sama rozhodnout o svých vnitřních záležitostech? Atd. atd. Co je sakra USA do toho, co dělají sduverenní země?
Re 4) Podle toho, co dokáže kyjevský režim dělat i svým vlastním lidem, tak díky bohu, že se tak nestalo. Už bychom byli zpět v jeskyních.
Re 5) Možná ne, obyčejní lidi to vždycky akorát odserou (jako nakonec i u nás), ale těch, kdo mají v rujou moc a zbraně, ano. Jinak by nemohli po pachateli genocidy a válečném zločinci Šuchevičovi pojmenovat jeden z hlavních prospektů v Kyjevě a ulice v řadě dalších měst, stavět mu muzeum a sochy na každém rohu.
Re 6) Viz re 1). Navíc opravdu nevím o žádné oficiálmní jednotce RA, která by se otevřeně hlásila k nacistické ideologii, vraždila a jinak terorizovala na území RF ukrajinsky mluvící spoluobčany. Pro podporu nacistické ideologie zakázal v roce 2015 dokonce Kongres USA podporu těchto jednotek (není to jen Azov, ten je nejznámější).
Re 7) Nic na světě se neděje bez příčiny...
Reagovat
FulnekUltras
smilesmilesmile
Reagovat
Grape
1) Já nikdy netvrdil, že Ukrajina je zcela bez viny.
2) Logicky, když je separatisté od začátku porušují. Pro Ukrajinu je celkem naprd, když by ty dohody dodržovala jen ona...
3) Tady překvapivě souhlasím - až na ten Irák, který prokazatelně používal ZHN proti vlastním lidem i dalším zemím v regionu.
4) Naopak, mít Kyjev jaderné zbraně, tak k tomuto konfliktu nikdy nedošlo. Bohužel v roce 1994 Ukrajinci uvěřili, že Rusko bude dodržovat smlouvu. Naivita.
5) Dejme tomu - ale že to vadí zrovna představitelům země, kde se jeden z největších masových vrahů historie umístí v anketě "Největší Rus" na třetím místě, kde si dalšího masového vraha nechávají v mauzoleu a stále jej nekriticky obdivují - to mi fakt hlava nebere. Rusové v tomhle nemají Ukrajincům vůbec co vyčítat.
6) V Rusku už je dnes nacismus v podstatě státní ideologií, byť ne oficiálně. Ale když si vezmu tu rétoriku ve státní televizi, v médiích, ta nenávist k jiným národům (nejen k Ukrajině) v čem se to liší od Německa třicátých let?
Reagovat
Vlk-v-trave
Ze se na to nevykaslete:D
Fakt si myslite, oba dva, ze nekde v tomhle Svete, je nejaky politik, kteremu zalezi na lidech?
Tedy mozna krom nejakych malych statecku typu San Marino, kde si vidi do kuchyne.

Ehhh... zbytec... je to chlapi hra, a vy fakt chcete byt jejich loutkama? Jedno jaky stat...rezim... je to vsechno smecko na lidi:)

https://www.youtube.com/watch?v=0obBdrfUMzU

Dejte pokoj uz s tim:) Si nicite jen nervy...
Reagovat
Grape
Mně to nervy neničí smile.
Největší problém dnešní doby je právě tenhle přístup: "Všichni politici jsou špatní, všichni kradou, nikomu nejde o lidi, je úplně jedno kdo tam bude."
No... není. smile
A přitom i věřím tomu, že politikům nejde o lidi. Ale naprosto zásadní pro mě je, jestli mě ten daný politik nechá svobodně žít anebo se bude snažit řídit můj život. V tom vidím dost podstatný rozdíl mezi Ruskem a třeba USA nebo námi. Fakt by mě moc zajímalo, co by všichni tihle relativizátoři všeho říkali po půl roce života v Rusku.
Reagovat
Hook2424
Proč to neříct jednoduše, cílem dezinformací je přesně to, co píše Vlk v trávě. Všichni jsou špatní a zkorumpovaní. Co je vlastně pravda? Všechno dohromady má průměrného jedince zmást, zmýlit a uvést na, když už ne nepravou, tak alespoň na nejednoznačnou cestu.
Reagovat
Grape
Jojo, asi jsi to vystihl lépe. smile
Reagovat
Stan_Borowitz
Jak říkali "experti", když potřebovali vysvětlit, proč je naši 30 % dluhu vůči HDP horších než třeba 135 % u Itálie, 107 % u USA nebo dokonce 237 % u Japonska - důležitý je přece trend. A ten u nás v oblasti občanských svobod opravdu není dobrý, začínáme se k tomu Rusku dost rychle přibližovat...

Já Putinovi nijak nefandím (ale ani Zelenskému), jen tvrdím, že se tahle válka nijak neliší od válek, které vedly USA a my jim tleskali. Prostě si velký stát řekl, že mu něco nevyhovuje, zatlačil na menší stát a protože se ten menší nepoddal, tak se do něj pustil. Od amerických intervencí se to liší vlastně jen tím, že Rusko to dělá s menším počtem vojáků, nedělá to na druhém konci světa, nepoužívá tolik hi-tech hraček a nevadí mu větší ztráty.

A když do davů najížděly "vraždící kamióny", nebo vystříleli Charlie Hebdo a klub Bataclan, tak se nesmělo generalizovat a paušálně odsuzovat určitou náboženskou skupinu. A najednou jsou Rusové jedna banda a zakazuje se jim kde co, i když mají na Putinova rozhodnutí asi tak stejný vliv jako my na Bidenova.

Ten dvojí metr a pokrytectví je to, co mi vadí na "našich" politicích a médiích.
Reagovat
Hook2424
Souhlas! Mimochodem Minské dohody spoluvytvořili Němci a Francouzi. Bezpochyby jejich znění poškodili Ukrajinu, jak vojensky, tak politicky, tak i územně!
... Chtěli mít klid na svoje surovinové kšefty s Ruskem a nějaká Ukrajina jim byla ukradená!
... a je jim i teď!
Reagovat
FulnekUltras
a ušákům dvojnásob - pro ty je hlavní, že vedou permanentní válku, aniž by se (zatím) bojovalo u nich - se všemi myslitelnými přínosy pro jejich špinavé kšefty smile
Reagovat
FulnekUltras
přičemž my jim - jako už 30 let - děláme nanejvýš tak užitečné idi-oty smilesmilesmile
Reagovat
FulnekUltras
jooo, Majdan 2014 se "západu" pěkně prodraží...

i když třeba válka skončí v dohledné době nějakou nadnárodní (územní) dohodou
Reagovat
Hook2424
Tobě se prodraží vyhledat pomoc psychologa! Měls to udělat už dávno!
Reagovat
FulnekUltras
sám bys měl něco dělat s tou sklerózou - jestli je ti teda aspoň třicet ;-)
Reagovat
Hook2424
Tobě se prodraží vyhledat pomoc psychologa! Měls to udělat už dávno!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist