Wozniacká a Vinciová začaly Turnaj šampionek hladkými výhrami

30. 10. 2012, 23:29
Aktuality 26
WTA SOFIE - Největší favoritka Caroline Wozniacká vstoupila vítězně do Turnaje šampionek, který letos prvním rokem hostí bulharská metropole Sofie. První bod si do svých skupin připsaly také Italka Roberta Vinciová a domácí Cvetana Pironkovová.
Caroline Wozniacká

Caroline Wozniacká začínala letošní sezonu jako světová jednička, vinou neúspěchů ale vypadla z Top 10 a na Turnaj mistryň se nedostala. Náplastí pro dvaadvacetiletou Dánku je alespoň účast na Turnaji šampionek v Sofii, kam si vstupenku zajistila až v září triumfem v Soulu.

Aktuálně 11. hráčka světa, jež před 14 dny vyhrála ještě turnaj WTA Premier v Moskvě, zahájila soutěž v bulharské metropoli hladkým vítězstvím 6-2 6-2 nad Su-Wei Hsieh z Tchaj-wanu.

"Snažila jsem se hrát co nejlépe, většinou chcete vyhrát ve dvou setech. Snad budu hrát takhle i v dalších zápasech," řekla Wozniacká, jež Tchaj-wanku zdolala i před měsícem v Pekingu, tehdy však po třísetové bitvě.

Ve své skupině Serdika se dostala do čela společně s Italkou Robertou Vinciovou, jež v zahajovacím zápase celého turnaje smetla 6-1 6-2 Slovenku Danielu Hantuchovou.

"Hrála jsem opravdu dobře a myslím, že pokud tu v takových výkonech budu pokračovat, mám velkou šanci dostat se do semifinále nebo i finále," řekla Vinciová. "Nikdy na kurt nejdu bezsebedůvěry, ale ona (Vinciová) dnes hrála opravdu velmi dobře," chválila Hantuchová svou přemožitelku. "Nedělala téměř žádné chyby, zejména v prvním setu. Totálně mě vyřadila ze hry, všechna čest, jak dnes zahrála," dodala poražená Slovenka.

Ve středu se ve druhém vzájemném střetnutí utkají Wozniacká s Vinciovou. Poprvé zvítězila Italka. "Bude to těžké. Roberta umí hodně měnit rytmus hry, musím na to být dobře připravená," uvědomuje si Dánka, jež v Bulharsku usiluje o návrat do Top 10. K tomu potřebuje turnaj vyhrát, nebo postoupit bez porážky do finále.

Turnaj šampionek se hraje ve dvou čtyřčlenných skupinách, z nichž vždy dvě hráčky postoupí do semifinále. Je určen pro nejlepších šest tenistek světového žebříčku, které v tomto roce vyhrály alespoň jeden turnaj kategorie WTA International, ale nedostaly se na prestižnější Turnaj mistryň.

Na osm doplnily startovní pole držitelky divokých karet Maria Kirilenková a domácí Cvetana Pironkovová, jež dnes otočila zápas s šestou nasazenou Číňankou Jie Zheng a vyhrála 2-1 na sety.

"Tohle je asi moje nejemotivnější vítězství mé kariéry. Ještě nikdy jsem nehrála před takovým publikem," popisovala Pironkovová. "Všem, kteří dnes přišli, chci moc poděkovat, protože se nemyslím, že bych bez nich vyhrála," pochvalovala si atmosféru 165 minut trvajícího zápasu.

"Na začátku jsem byla velmi nervózní. Nic nešlo tak, jak bych chtěla. Byla jsem příliš sevřená. Ale po prvním setu a několika gamech v setu druhém jsem se uvolnila a začala hrát tak, jak jsem chtěla. Myslím, že mi dnes dobře fungoval servis a hodně mi pomohl i bekhend, forhend a také můj pohyb," komentovala pětadvacetiletá Bulharka.

Poražená Jie Zheng k zápasu dodala: "V prvním setu jsem hrála skvěle. Ale pak jsem začala mít problémy s načasováním úderů. Každopádně to byl skvělý zápas, publikum je tu fantastické. Myslím, že fanoušci dodaly Pironkovové sílu, aby se do utkání vrátila."

Rusky Maria Kirilenková a Naďa Petrovová, jež v neděli triumfovaly ve čtyřhře na Turnaji mistryň, do turnaje vstoupí až ve středu.

První tři ročníky turnaje se konaly na Bali, kde triumf oslavily Aravane Rezaiová (2009) a Ana Ivanovičová (2010 a 2011). Sofia bude dějištěm až do roku 2014.

- TURNAJ ŠAMPIONEK SOFIE -
(Bulharsko, tv. povrch / hala, 750.000 dolarů)
úterní výsledky (30. 10. 2012)

Skupina Serdika:
Wozniacká (1-Dán.) - Su-Wei Hsieh (5-Tchaj-wan) 6-2 6-2
Vinciová (4-It.) - Hantuchová (7-SR) 6-1 6-2

Tabulka:
1. Wozniacká 1 1 0 2:0 1
1. Vinciová 1 1 0 2:0 1
3. Hantuchová 1 0 1 0:2 0
3. Su-Wei Hsieh 1 0 1 0:2 0

Skupina Sredec:
Pironkovová (8-Bulh.) - Jie Zheng (6-Čína) 2-6 6-4 7-6(4)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

26
Přidat komentář
tommr
spíš jako exhibice Wozniacký. Doufám, že jí trochu potrápí aspon ty Rusky, aby to nebyla taková nuda ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Dává to nějaká tv?
Reagovat
tommr
pokud vím tak to žádná běžná televize nedává, ale stream ze Sofie je velice kvalitní. Horší je to už s předváděnou hrou - dneska jsem při zápase Wozniacký několikrát usnul ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Mě z toho streamu hodně iritují takové rozprsknuté vločky, jak před a po opakování.
Reagovat
gigin
Supertennis na Hotbirdu.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak na stream se ted dívat nemůžu..:-( nevíš, jestli tam je s Caro Rory?

gigin - to je nějaká satelitní pozice, nemám naštelovaný satelit :-)))
Reagovat
gigin
No, kanál se jmenuje Supertennis. A družice Hot Bird :))
Rory byl v hledišti :)
Reagovat
smazaný uživatel
Problém je, že ten Super Tennis vysílá jenom na HD přijímačích. Dřív jsem ho měl, ale teď už ho nemám... Jak říká tommr, stream byl dneska v pohodě. Ale nechápu, jak u toho mohl usnout. Caro hrála moc dobře. :)

Pro Emičku: Jo, Rory tam je. Caro tam má Piotra, maminku Annu, Roryho a taky Sofii Arvidsson. :)
Reagovat
tommr
to se dalo čekat, že na to budeš mít jinej názor. A popravdě řečeno víc mě uspávala Vinciová než Wozniacká ... :)
Jinak Arvidssonový jsem si tam taky všim a vrtalo mi hlavou co tam dělá. Myslel jsem, že je tam jako turnajová náhradnice. Nenapadlo mě, že je tam jen na výletě s Caro ... :)
Reagovat
dadaft
trochu jsem to s tím publikem přechválil. na Nadiu s Jie moc lidí nepřišlo. ale na Cvetu se to asi sejde a divil bych se, kdyby lidi nezůstali na večerní zápas...
Reagovat
smazaný uživatel
Včera jsem na to koukal tak trochu jedním okem, protože jsem tady zároveň psal komentáře o exhibici. :) Myslím, že Caro předvedla pěkný výkon a ten výsledek tomu odpovídá. V prvním setu získala brejk ve třetím a sedmém gemu. V posledním gemu odvrátila dva brejkboly, pak využila svůj první setbol a ukončila první set... Ve druhém setu získala Caro brejk hned v první hře. Pak ještě brejkla v pátém gemu, na to Hsieh odpověděla rebrejkem, ale vzápětí Caro zase vzala soupeřce podání. Vedla 5:2 a pak dopodávala celý zápas...
Mám radost, že je Caro ve formě. Teď hraje přesně takový tenis, který se mi od ní vždycky líbil. :) Včera se jí dařilo spoustu věcí. Měla velmi dobré procento prvního podání (76%), zatímco Hsieh měla jenom padesát. Pak jsem taky od Caroline viděl nějaký lob a přechody na síť. Ke konci už Hsieh hodně útočila. Caro se musela bránit, ale zvládla to. :)

Už se těším na dnešní zápas proti Robertě. Chtělo by to vyhrát ještě aspoň třikrát, aby se Caro vrátila do desítky. Nebude to lehké, ale jestli bude hrát Caro jako včera, tak má velkou šanci. :)
Reagovat
dadaft
ještě snad dodám, že ze začátku měla Hsieh dost starostí s returnem. vypadá to, že už se Caroline odrazila ode dna...
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že dno vypadá úplně jinak než 11. místo na světě... Prostě se něco nepovedlo, ale i po tom nešťastném US Open jsem Caroline věřil, že ještě do konce roku zabojuje. Její dva tituly mi udělaly velkou radost a ještě je šance na třetí. :)
Reagovat
dadaft
myslím, že už zase stoupá. ))

Roberto, jdi se vycpat. ten druhý set byl úplně jako od Francescy. ona se taky umí kompletně vyházet.
Reagovat
dadaft
"hrála jsem dobře - a když hraju dobře, je těžké proti mě hrát ... jestli takhle budu hrát i dál, mám tento týden velkou šanci na semifinále nebo finále."
řekla Roberta Vinciová po zápase s Hantuchovou.
Daniela její slova potvrdila: "nikdy nejdu na kurt bez víry v sebe samu - ale dnes hrála (Roberta) extrémně dobře, nedělala žádné chyby. obzvlášť v prvním setu."
situace se jistě může změnit a už dnešek ukáže, jak na tom Roberta skutečně je - nicméně nedávno v Lucembursku musela Venus Williamsová předvést skvělý tenis, aby Vinciovou dokázala těsně porazit.
no, bude to dnes zajímavé...
Reagovat
dadaft
P.S. publikum je vynikající bonus sofijského turnaje. a je velice potěšitelné, že nepřišlo pouze na domácí hvězdu, ale že je účast slušná i na jiné hráčky...
Reagovat
tommr
doufám, že Vinciová zopakuje stejnej výkon i proti Wozniacký a porazí jí, aby měl závěrečnej duel Wozniacký ve skupině pořádnej náboj ... :)
Jinak ale tipuju, že postoupí Wozniacká a Vinciová z jedný skupiny a obě Rusky z druhý skupiny ...
Mimochodem co vůbec znamenají ty názvy skupin "serdika" a "sredets"?
Reagovat
dadaft
překladač z bulharštiny neřekl nic. ((
jinak je fajn, že autor doplnil článek o citace a tak. je čtivější.
(i když já teď vypadám jako opice)))
Reagovat
LubosZabloudil
dadaft: Citace byly doplněny mezi 8:00-8:30, takže jsme je dělali souběžně :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak se poučíme:
Serdika - centrální čtvrť v Sofii
Sredec - starobylé 10tis. městečko poblíž Burgasu
Reagovat
dadaft
tak to bychom měli. ))
ještě by někdo mohl zjistit, jak je to s tím bodováním...
Reagovat
smazaný uživatel
Serdika a Sredec jsou v podstatě staré názvy Sofie. Serdika nebo Serdica se mělo město jmenovat od 7.století před naším letopočtem až někdy do 5.-6. století našeho letopočtu. Sreděc se město jmenovalo v době panování slovanských kmenů v 9. či 10. století n.l. Název Sofia je ze 14.století.
Reagovat
smazaný uživatel
tady?
http://en.wikipedia.org/wiki/2012_Qatar_Airways_Tournament_of_Champions
Reagovat
dadaft
jj, zlatá wikipedie.
na stránkách WTA nejde zjistit nic.
Reagovat
tommr
takže jestli jsem to dobře pochopil tak každá hráčka má zaručeno minimálně 75 bodů pokud odehraje všechny zápasy ve skupině (na TM je to 210 bodů) a maximální možnej bodovej zisk je 375 bodů (na TM je to 1500 bodů) ...
Reagovat
smazaný uživatel
s těmahle bodama na mě nechoď, já na to nejsem. Ale jináč, je to tak.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist