Wozniacká úvod roku nezvládá. V Sydney končí i Zvonarevová

11. 1. 2011, 04:47
Aktuality 10
WTA SYDNEY - Světovou jedničku úvod tenisové sezony v dobré formě nezastihl. Caroline Wozniacká v Sydney nestačila už ve svém úvodním zápase na Slovenku Dominiku Cibulkovou, černý den favoritek pak podtrhly prohry Zvonarevové a Stosurové.. Zaskočit Kim Clijstersovou nedokázala Barbora Záhlavová-Strýcová.
Caroline Wozniacká

Caroline Wozniacká sice ještě grandslamový turnaj nevyhrála, loni však získala celkem šest titulů a v 20 letech se stala světovou jedničkou. Pět triumfů si připsala v druhé polovině roku, a tak má letos teoreticky možnost náskok navyšovat.

Úvod sezony ji ale v optimální formě nezastihl. Rodačka z Odense minulý týden na exhibici v Hong Kongu porazila Číňanku Na Li, pak ale utrpěla debakl 0-6 1-6 s druhou hráčkou světa Zvonarevovou.

O nic lépe si nevedla ani v Sydney, kde loni vypadla v 1. kole. A úvodní zápas nezvládla ani letos, kdy byla jako turnajová jednička nasazena rovnou do druhého kola. V něm na ni čekala Dominika Cibulková a Wozniacká s agresivně hrající soupeřkou prohrála za rovných sto minut dvakrát 3-6.  

Jednadvacetiletá Slovenka, jež s Dánkou v posledních pěti střetnutích nezískala ani set, v zápase vsadila na jedinou kartu. Od prvních výměn hrála aktivně a za svou útočnou hru byla sladce odměněna. Byť zaznamenala 30 nevynucených chyb, předvedla ještě o tři vítězné údery více a připsala si premiérový skalp světové jedničky. 

Až dosud měla ze zápasů proti prvním hráčkám žebříčku bilancí tří porážek (v roce 2008 prohrála s Jankovičovou, 2009 se Safinovou a loni se Serenou Williamsovou). Před třemi lety v Montrealu porazila Jankovičovou, na 'trůn' se ale dostala až o pár dní později.

"Myslím, že jsem porazila světovou dvojku, trojku, čtyřčku pětku, snad všechny. Jen ne jedničku. Konečně se mi to podařilo, takže mám samozřejmě velkou radost," smála se Cibulková. "Důležité bylo, že jsem si dnes od prvního až do posledního míče věřila, že vyhraju. Měla jsem plán a věděla, že když se ho budu držet, bude fungovat," komentovala rodačka z Bratislavy. 

Poražená Dánka na adresu Slovenky dodala. "Otec ji viděl hrát už včera proti Kirilenkové a prý hrála také velmi dobře. Už jsme spolu předtím hrály několik dlouhých zápasů, takže jsem věděla, že to nebude vůbec jednoduché."

Pasivně hrající Wozniacká zahrála jen deset 'winnerů' a pokud během příštích dvou týdnů na Australian Open neuhraje lepší výsledek, může přijít o post světové jedničky. Na ten si dělají 'zálusk' Zvonarevová a Clijstersová.

"Na startu sezony se potřebujete dostat do zápasového vytížení. Dnes jsem necítila, že bych hrála skvělý tenis, potřebuji odehrát nějaké tréninkové zápasy," vysvětlovala Wozniacká. "Minulý rok jsem měla začátek podobný. Tak doufám, že se to bude opakovat: start pomalý, konec skvělý," dodala hráčka, jež od nové sezony hraje s raketou Yonex. K té přešla od Babolatu.

Sestřih zápasu Wozniacká - Cibulková:


Záhlavová-Strýcová Clijstersovou nepřekvapila
A právě Kim Clijstersová v Sydney začala hladkým vítězstvím. Sedmadvacetiletá Belgičanka vyřadila poslední Češku v soutěži Barboru Záhlavovou-Strýcovou, kterou porazila 6-1 6-4.

Plzeňská rodačka vstoupila do zápasu proti favoritce s přílišným respektem. Před rokem s trojnásobnou vítězkou US Open uhrála pouhé tři hry a na psychice české hráčky to bylo znát. Po prohrancýh třech gamech ostych zahodila a za stavu 1-3 měla brejkbol, ale příležitosti nevyužila a první set ztratila 1-6. 

Druhé dějství už bylo vyrovnanější. Poté, co si obě hráčky vzaly navzájem dvakrát servisy, se Záhlavová-Strýcová po odvrácení brejkbolu ujala vedení 3-2. Ani Clijstersová své podání potřetí v řadě neprohrála, naopak v sedmé hře se postarala o rozhodující trhák. Čtyřiadvacetiletá Češka ještě za stavu 4-5 odvrátila mečbol a dostala se k brejkbolu na 5-5, ovšem Clijstersová žádné další drama nepřipustila.

"Ve druhém setu jsem ji nechala vrátit se do zápasu, protože jsem nebyla tak agresivní. Ona začala měnit hru a hrát více útočně. Ale v závěru jsem získala důležité body a byla jsem schopná její odpor zlomit," řekla Clijstersová.

I přes dnešní vyřazení nemá Záhlavová-Strýcová špatný vstup do sezony. Před odletem do Melbourne v Brisbane prohrála až ve čtvrtfinále Bartoliovou, v Sydney zvládla kvalifikaci a připsala si skalp Petrovové.

Sestřih zápasu Clijstersová - Záhlavová-Strýcová:


Zatímco Clijstersová si může bodově polepšit ještě tento týden v Sydney, Vera Zvonarevová už o tuto možnost přišla. Druhá hráčka světa podlehla dvakrát 5-7 Italce Flavii Pennettaové, se kterou na rychlém povrchu prohrála už čtvrtý z pěti soubojů.

Šestadvacetiletá Ruska v prvním setu dohnala ztrátu dvou ztracených servisů, přesto padla 5-7. Ve druhé sadě naopak vedla 5-3, nakonec ale opět prohrála stejným poměrem 5-7. 

Zvonarevová v Sydney prohrála už šestý ze sedmi zápasů. Z šesti startů se jen jednou dostala do 2. kola. 

V domácím prostředí se příliš nedaří ani Samantě Stosurové. Šestadvacetiletá rodačka z Gold Coast si sice v roce 2005 po odstoupení dvou soupeřek zahrála ve finále, z dalších pěti duelů ale vyhrála už jen jedno utkání. 

Dnes nestačila na Rusku Světlanu Kuzněcovovou, s níž dobře rozehraný duel neudržela a podlehla 6-3 3-6 4-6.

"Bylo to docela kvalitní utkání, se svou hrou nemohu být nespokojená. Odehrála jsem dobrý zápas a prohrál 4-6 ve třetím setu. Mám ještě na čem pracovat, ale opravdu to byl dobrý zápas," pochvalovala si navzdory porážce Stosurová.

Sestřih zápasu Stosurová - Kuzněcovová:


Začátek dnešního programu společného turnaje mužů a žen se kvůli dešti zhruba o hodinu posunul. I během dne byly zápasy vinou přeháněk často přerušovány. Předpověď na další dny je ale optimistická, vytrvaleji pršet by mělo zase až o víkendu.

- WTA PREMIER SYDNEY (Austrálie, tv. povrch, 618.000 dolarů) -
úterní výsledky (11. 01. 2011)

Dvouhra - 2. kolo:
Clijstersová (3-Belg.) - Záhlavová-Strycýová (ČR) 6-1 6-4
Cibulková (SR) - Wozniacká (1-Dán.) 6-3 6-3
Pennettaová (It.) - Zvonarevová (2-Rus.) 7-5 7-5
Kuzněcovová (Rus.) - Stosurová (4-Austr.) 3-6 6-3 6-4
Azarenková (7-Běl.) - Peerová (Izr.) 7-5 6-3
Li Na (8-Čína) - Razzanová (Fr.) 6-4 1-6 6-4
Klejbanovová (Rus.) - Martínezová (Šp.) 6-2 6-4 
Jovanovská (Srb.) - Rezaiová (Fr.) 7-6(4) 7-6(4)

Čtyřhra - 1. kolo:
Peschkeová/Srebotniková (3-ČR/Slovin.) - Bacsinszká/Voráčová (Švýc./ČR) 6-1 1-6 10-7

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
doufam caroline ze se vzpamatujes, to nejsi ty...snad nepochopitelna vymena rakety nebyla osudvou chybou :(
Reagovat
Twofinger
Nepochopitelny duvod muze byt celkem pochopitelny, treba nemale penizky od noveho sponzora Yonex...?
Reagovat
smazaný uživatel
ja chtel rict pro me nepochopitelna, jestli to udelala jen kvuli penezum tak me to mrzi
Reagovat
Twofinger
Skoro bych tomu i veril. Ukaze cas jak se na raketu Yonex adaptuje. Na Babolatku si stezovat nemuze, kdyz to s ni dotahla na vrchol.
Reagovat
smazaný uživatel
a mohla by se dejme tomu po pulroce vratit k babolatu? nebo je smluvne tak vazana, ze by mela velke sankce ci podobne veci
Reagovat
Twofinger
To nevim, urcite zalezi na smlouve, ale treba si tam nechala otevrena vratka pro pripadny navrat k Babolatu. Nebo bude hrat s raketou Babolat a nosit brasnu Yonex :-) jak to podobne dela Tomas Berdych s raketou Head a brasnou Dunlop. Ale to je spis koriozitka.
Reagovat
smazaný uživatel
Těžko se hraje favoritce proti někomu kdo riskuje a ono to tam padá..Chybí více zkušeností... ?!
Reagovat
smazaný uživatel
je mozne, ze Cibule hrala skvele, presto by si s ni mela svetova jednicka celkem dobre poradit..je to ostuda ..
Reagovat
SubOptikT
... jo - měnit raketu se nevyplácí ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist