Z Dauhá bez titulu. Berdych na prvním turnaji po pauze prohrál finále s Bautistou

5. 1. 2019, 18:17
Aktuality 76
ATP DAUHÁ - Tomáš Berdych svůj první turnaj po půlroční pauze prvním titulem po více než dvou letech nevyšperkoval. V Dauhá ve finále podlehl ve třech setech Španělu Robertu Bautistovi.
Roberto Bautista

Tomáš Berdych se v Dauhá představil poprvé od loňského června a po půlroční pauze, během které dával dohromady bolavá záda, odehrál povedený turnaj. 

V novém outfitu od italské značky Hydrogen vyhrál čtyři zápasy proti Němci Kohlschreiberovi, Španělu Verdaskovi, Francouzi Herbertovi a Italu Cecchinatovi a přemožitele našel až v dnešním finále. O tři roky mladšímu Španělu Robertu Bautistovi, jenž si včera vyšlápl na světovou jedničku Novaka Djokoviče, v něm podlehl 4-6 6-3 3-6.

Každý set rozhodl jediný brejk. V prvním setu ztratil podání Berdych, a to v sedmé hře, kterou začal neúspěšnými voleji na síti. V závěru sady odvrátil při svém servisu tři brejkboly, ale o hru později při čtvrtém setbolu poslal míč za základní čáru.

Tomáš BerdychVe druhé sadě se prosadil český hráč díky tradiční zbrani, kterou je jeho drtivý forhend, a rovněž častějším výpadům k síti. Právě po jednom z úspěšných volejů proměnil brejkbol na 3-1, pak si podržel servis a set ukončil forhendem.

V rozhodujícím dějství si ale Berdych ve čtvrté hře vybral slabší chvilku. Udělal dvě dvojchyby a po bekhendu do sítě prohrával 1-3. Zbraně nesložil, odvrátil tři brejkboly na 1-5 a měl dvě šance dostat se zpět do hry, ale proti byla mimo jiné i páska, která vychýlila vítězný úder do autu. Berdych se pak jen s úsměvem otočil do publika na manželku Ester. V závěrečné hře už nedokázal Bautistu v cestě za triumfem zastavit.

Svěřenec Martina Štěpánka Berdych hrál dnes ve svém celkově 32. finále a prvním od května 2017. Poslední 13. titul slavil už v říjnu 2016 v čínském Shenzhenu. V Dauhá ve finále neuspěl už před třemi lety, kdy nestačil rovněž na španělského soka - Davida Ferrera.

"Bylo to mé druhé finále tady a zdejší trofej je nádherná," řekl Berdych a se zalíbením se zadíval na pohár pro vítěze se zlatým sokolem. "Kdo ví, kolik sezon ve své kariéře přidám, třeba přijedu za rok." Jediným český šampionem tak zůstává Petr Korda, který turnaj vyhrál v letech 1996 a 1998.

"Byl to skvělý týden, mám z něj radost. Těch šest měsíců bylo dlouhých, ale uteklo to a jsem rád, že jsem začal sezonu finále," řekl bývalý čtvrtý hráč světa Berdych, který si tento týden zajistil žebříčkový posun z 71. na 57. místo. 



Původně měl Berdych z Dauhá zamířit na turnaj do Aucklandu, ale už po včerejším postupu do finále se rozhodl svého premiérového startu na Novém Zélandu vzdát. Vzhledem k úspěšnému týdnu v Kataru, kde po dlouhé pauze odehrál pět zápasů během šesti dnů, odletí rovnou na první grandslam sezony do Melbourne.

24. hráč světa Bautista letos znovu potvrdil, že v přípravě na Australian Open se mu daří. Už čtvrtý rok po sobě totiž získal během prvních dvou týdnů nové sezony titul; předloni triumfoval v indické Čennaí, v letech 2016 a 2018 ovládl Auckland, kde bude titul obhajovat příští týden.

Dnes hrál třicetiletý Španěl své 16. finále a v jubilejním 250. zápase vyhrál podeváté v kariéře turnaj ATP World Tour 250.

• ATP 250 DAUHÁ •
Katar, tv. povrch, 1.386.665 dolarů
sobotní výsledky (05. 01. 2019)
• Dvouhra - finále •
Bautista (7-Šp.) - Berdych (ČR) 6-4 3-6 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

76
Přidat komentář
Hook2424
Batista byl po zápase moc šťastný. V utkání, které bylo hodně vyrovnáné byl šťastnějším, nikoliv lepším hráčem. Rozhodlo pár klíčových míčků, kdy se štěstěna většinou přiklonila k Bautistovi. Tomáš hrál po pauze obdivuhodně. Oproti svému optimu, byl slabší na servise, pocopitelně občas udělal nějakou tu zbytečnou chybu. Silný se mi zdál na síti.
Nejdůležitější bude, aby se ho zdraví drželo! Pak by mohl být na konci roku blízko TOP 10.
Reagovat
turista
Vyhrál hráč, který měl víc štěstí. Berďa byl výborný.
Reagovat
peggy
Blahopreji Bautistovi.
Reagovat
Mayo
Výborne Agut, je to veľký tenista.
Reagovat
turista
Berďa začal rok výborně. Ale škoda tohohle finále. Titul by Berďa potřeboval jako sůl. Rozhodly 2 až 3 míčky. Škoda! Tomáš nebyl horší než Bautista.
Reagovat
Kytka
Tak nějak k těm návratům po zdravotní pauze. Roger je famózní. It is king. Z ostatních lépe než Berdych snad jen Nadal, pokud šlo o antuku vloni. A ne po tak dlouhé době. Jinak Wawrinka a Murray se trápí dosud a Djokovičovi to taky trvalo. Takže fakt super návrat.Teď jen na to navázat na AO.
Reagovat
Nola
Tom nech nelutuje, ze nevyhral tento turnaj, vitazstvo prinasa smolu, priklady z minulosti:
Fedex ho vyhral v roku 2011, ten rok ho drtili jeho najvacsi superi, sice mu vysiel zaver roka, ale nevyhral ziadny velky turnaj, u Fedexa je to samosebou GS
Rafa vyhral Dohu v roku 2014, vyhral sice RG. ale prehral s Wawrinkom vo finale AO, ale v zbytku sezony bol mimo
Novak vyhral v roku 2016 a 2017, v roku 2016 urval 2 GS, ale Murray ukoncil rok ako NO1, rok 2017 radsej nekomentujem....
Reagovat
Herbert_Hoover
Bautista vyhraje teď 2 GS, ale rok zakončí jako jednička Novak, pech prostě Roberto no :(
Reagovat
Nola
snad nechces, aby gigin skoncil na psychiatrii :D
Reagovat
Herbert_Hoover
No, pravda, zrovna u gigina by mě to mrzelo :) Ale tak zcela zodpovědně bych mu nosil mandarinky..a informoval ho o každé prohře Roberta.
Reagovat
gigin
Blbečci :)))))
Reagovat
janek_da
jen at si odpocine :)
Reagovat
gambon
Berdas ukázal po dlouhé absenci skvělou formu a finále bylo hodně vyrovnané! Bautista byl o fous lepší, škoda těch breaků za stavu 2/4 v třetím setu. Tam mu chybělo trochu štěstí. At mu to vydrží na AO.
Reagovat
Fransoas
Vstup Tomáše po delší době je úžasný,i přesto,že se mu nepodařilo španělského soka přehrát.Finále je určitě pro něj přínosem před AO a do dalších zápasů.Gratulace za předvedenou hru.Přeji hodně vyhraných zápasů.
Reagovat
Patik
Škoda prial som mu to..je dobré že čelil Bautistovi a keď už teda prehral tak som rád že práve s ním..s Djokovičom by to bolo možno nedôstojné finále s ujmou na psychike..každopádne sezóna pred sebou dostane sa do lepšej formy veľa šťastia zdravia prajem..a víťazovi gratulácia.
Reagovat
peek
Bravo Tome!
Docela zírím na tvou hru po pauze, zdá se mi mnohem lepší než před pauzou. Tak ať to vydrží!
Reagovat
com
skalp svetove jednicky a ted titul, takze Bautista zaslouzene :) No a ty grimasy Ester v prubehu tretiho setu :D
Reagovat
EllNino
nejvtipnější na tom je, že jsi byl celý týden na trní, jestli to ten Tomáš nevyhraje :D ... a teprve teď jsi vylezl z kanálu :)) hrdino :D
Reagovat
Nola
najviac ho zaujima Ester, ktora je fakt pohladna, ako fandi jeden pan ho absolutne netrapi, hater, ako vysity, priala som Tomasovi, ale Bautista bol rozbehnuty, porazil skvelych hracov a titul berie celkom zasluzene
Reagovat
com
ja se pres tyden nedival, tak sem nekomentoval.. kazdej nesedi doma na podpore jako ty, aby mohl sledovat tenis od rana do noci :D
Reagovat
EllNino
na podpoře :D ty mě bavíš, ono člověk může dělat víc věcí najednou víš, ale to tvůj primitivní mozek nedokáže :))
Reagovat
com
asi tvuj zivot bude ohromne zajimavej, kdyz tu komentujes pomalu kazdej zapas ceskyho tenisty a tenistky, at uz hraji ve dve rano, okolo obeda, nebo k veceru.. evidentne toho musis stihnout fakt moc
Reagovat
EllNino
stíhám no :) jde o organizaci času
Reagovat
Fandina
A co stíháš, kromě tenisu. To by mě zajímalo.
Reagovat
gigin
Ano, EllNino je výkonný,vysokoškolsky vzdělaný, dvě zaměstnání, vše stíhá. Navíc je to vynikající tenisový hráč se zlatou rukou a mimořádným talentem, bohužel osud rozhodl jinak.
Reagovat
PetaM
To mu nevysvětlíš. Ale pokus dobrý, jen pro chudáka zbytečný.
Reagovat
gigin
Šulin no :DDDDD
Reagovat
com
a tady prikladny komentar vysokoskolskyho vzdelanyho jedince
Reagovat
gigin
Já vejšku nemám.
Reagovat
com
taky by to byly promarneny roky.. na popelare ji stejne nepotrebujes
Reagovat
gigin
To by ses divil. Třídit odpad není jen tak.
Reagovat
smazaný uživatel
com-ik com...
Reagovat
com
tys tu chybel.. taky si pod pobrecet, ze Berdych pohral :D
Reagovat
smazaný uživatel
K pláči jsou comovy komentáře, ne Tomášova hra.
Reagovat
EllNino
tragéd com opět nerozumí psanému textu, jak jinak :D
Reagovat
com
k placi jeho hra rozhodne nebyla.. To prave bylo jeho maximum :D
Reagovat
SpacialRecognition
Co udělala Karolína tak strašného že musí mít za fanouška takového vola jako seš ty?
Reagovat
com
uz ta tva prezdivka, ze si chodil do specialni skoly mluvi za vse.. jeste neco mas na srdci
Reagovat
EllNino
no, až na to, že spacial nemá se special nic společného :D :D ... nemusíš tady ze sebe dělat ještě většího hlupáka :D
Reagovat
SpacialRecognition
Na něj asi ani nemá cenu reagovat. :D
Reagovat
gigin
Nechápu jak někdo může přát takovej pizdě, jak je Princess RBA.
Reagovat
EllNino
ale on nefandí pizdě, on jen nepřeje Tomášovi, stejně jako Petře :D ....

Dosaď si tam třeba Brežněva a napsal by stejnou ódu, je to stejný muster :)
Reagovat
gigin
Jejda, až tak? :DDDDD
Reagovat
com
Kvitova je v posledni dobe spis k placi.. a v takovym pripade ji nejde neprat.. Proto sem se k jejim vykonum v posledni dobe radsi ani nezminoval :D
Reagovat
Patik
prečo nie ? keď si to podctivo vybojoval tak mu to doprajme a zaslúži si to.
Reagovat
gigin
Je to zjeb! Nic si nezaslouží.
Reagovat
Nola
:DDDD
ale, sak porazil tvojho favorita, ale aj toho mojho, a co s tym? mne ten Roberto, nevadi, ani Stan, koho nemusim je Ceccinato, a to talianov milujem.....
Reagovat
EllNino
ale to je z minulosti, pičoval na Gulbu :)
Reagovat
gigin
:DDDDD
Reagovat
gigin
Aj supervizor tam musel přijít.
Reagovat
Nola
sa pobili? ak ano, tak to prospelo tomu Bautistovi, mal mu dat Gulba viac do drzky :D miesto toho mu asi nabudil mozgove zavity a hra ako z retaze odtrhnuty
Reagovat
gigin
No moc nechybělo...
Reagovat
gigin
Petrohrad 2013, IW 2014.
Reagovat
janek_da
vsak Raonic Gulbu tipoval za nejsilnejsiho hrace, ten uz ma zkusenosti
Reagovat
EllNino
ale, gigin bojuje s minulostí, on je RBA taková ukřivděná plačka trochu :)
Reagovat
gigin
Ne trošku EllNino, hodně! Like a women.
Reagovat
Kytka
No finále nedopadlo. Ale po víc jak šestiměsíční pauze velice dobrý návrat - semifinále hrál po 11 měsících a finále po 20 měsících. A mezitím žádný český muž ani semifinále nehrál, natož finále. Trochu zhubl, je rychlejší, formu má, tak teď týden volna pře grandslamem v Austrálii a jen popřát dobrý los, aby se dostal co nejdál. Tady získal 150 bodů a posun v žebříčku o 14 míst dopředu. jestli bude hrát takhle a trošku toho štěstíčka na losy, může se vrátit tam kde býval před dvěma lety, herně na to má.
Reagovat
EllNino
Jirka veselý hrál semifinále v Antalyi minulý rok
Reagovat
Kytka
No tak to v předvčerejším článku psali špatně, když tvrdili, že 11 měsíců žádný Čech semifinále nehrál.
Reagovat
Kytka
I když to obsazení turnaje tady a v Antalyi se nedá srovnat.
Reagovat
EllNino
to ne, ale tak semifinále 250 to bylo :)
Reagovat
makro99
Pozor, Antalyia byla loni velmi kvalitně obsazená (Gael, Jirka, Damir...) a byla to generálka na Wimbledon...
Reagovat
Kytka
No a tady Nole, Thiem, Wawrinka atd. Tak nevím jaké máš pořadí.
Reagovat
makro99
No pořadí.. když se hrála Antalya, tak Nole byl zrovna č. 22 a zvažoval, že ukončí sezónu. A Stan by se tam nedostal ani do kvaldy... pořadí, to se musím kouknout, No. 261. Thiem? Ok, i když že by to byl zrovna kovanej travař...
Reagovat
Fandina
Škoda, ale RBA byl lepší. Hrál rychleji než Berďa a moc nechyboval. Jinak gratulka Berďovi k finále, když to tak bude pokračovat, tak bude v race jako po dnešku sedmý :-)).

Jinak v článku je asi chyba, poslední titul nezískal Berďulka předloni, ale v roce 2016. :-))
Reagovat
fujtajblick
hraje finále a samostatný článek pro komenty se objeví až po.. Je to smutné.. Asi administrátoři jsou na horách. A ten nadpis.
Málokdo čekal, že se Tomáš po tak dlouhé pauze probojuje do finále. A nadpis, je jak kdyby prohrál v prvním kole. Čekal bych trochu optimismu.
Reagovat
kada.tom
Pěkné představení v Dauhá, Tomáš ukázal, že ho není třeba ještě úplně odepsiovat. Snad bude tahle sezóna patřit mezi ty povedenější a Tomáš si ještě vybojuje nějaký titul, klidně z malého turnaje :-)

Na AO bych Tomášovi přál nějaké 2-3 vítězné zápasy, určitě na to má, samozřejmě nesmí potkat v 1. nebo 2. kole nějaké ultrafavority z TOP 10 ... :-)
Reagovat
George_Renel
Rozhodlo pár výměn Porážka se ctí,
Snad to Tomášovi ještě nějaký čas vydrží. Je to něco úplně jiného, než se dívat na ten náš druhý sled s Jirkou v čele.
Reagovat
kada.tom
my žádný druhý sled nemáme ... to je tak třetí, možná čtvrtý ... prostě Tomáš a za ním dlouho nic ..
Reagovat
Kytka
:)))))
Reagovat
Fransoas
Naprosto souhlasim.Připusťme,že Veselý měl určité zdravotní potíže v minulosti,ale jeho hra je slabá.Protoje až napouze ve stovce.S Tomášem se to vůbec nedá srovnat.
Reagovat
Padme
Skvělý týden, snad ještě na nějaký titul dosáhneš. Moc mile jsi mě překvapil.
Reagovat
EllNino
Škoda, zezačátku se zdál Tom lepší, ale prohrál si nakonec servis a první set šel za Agutem, ve druhém to zase vypadalo, že Španěl uzme druhý brejk, ale překvapivě ho získal Tomáš a do konce set hrál fakt výborně ... trochu se to zadrhlo, když měl brejkbol na 1:0 ve třetím, to byl klíčový moment bohužel, tam se to překlopilo na stranu Roberta a ten gem na 1:3 radši nekomentuju, to byl dáreček, který už Tomáš, ač odvrátil 0:40 za stavu 1:4 a pak měl BPs na 3:4, smazat nedokázal ... Roberto dopodával čistou hrou ...

Celkově ale návrat, který jsem opravdu nečekal ... už jen to, že dokázal porazit Kohliho, byl pro mě malý zázrak, ale on porazil ještě Nanda, Herberta a Cecchinata ... a pak sehrál naprosto vyrovnanou partii s Agutem, který mu zatápěl i v době, kdy byl Tomáš v top 10 ... hraje hrozně rychle a nízko po odskoku a skoro nedělá chyby, to je pro vysoké hráče prostě smrtící kombinace ...

Tomáš potěšil celým týdnem, přechody na síť, lepším servisem, i když dneska to nebylo tak dobré jako třeba s Herbertem, ale to je taky tím, že Bautista má daleko lepší return ...snad v Melbourne nechytne do prvních dvou kol nějakého vyloženě nehratelného soupeře ... a taky uvidíme, co s ním udělají zápasy best of five ...

GL, ty, poslední mezi všemi :)
Reagovat
Kytka
No je to pravda. Teď jsem zklamaná, ale kdyby mně někdo před turnajem řekl, že dojde až do finále, měla bych ho za blázna.
Reagovat
Pavol
Ale hádam s dobrým pocitom z predvedenej hry.
Reagovat
SpacialRecognition
Úžasný týden i tak, pro Berdycha.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist