Z nudného zápasu nakonec dramatická bitva. Vyhrála Clijstersová

2. 4. 2010, 09:48
Aktuality 8
WTA MIAMI - Atraktivní semifinálový duel Belgičanek Kim Clijstersové s Heninovou měl dlouho jednoznačný průběh, nakonec však diváci v Miami viděli třísetové drama. Více štěstí a odhodlání vyhrát měla Clijstersová, jež si o druhý letošní titul zahraje s Venus Williamsovou.
Kim Clijstersová a Justine Heninová

Než ukončily první část svých kariér, svedly spolu Kim Clijstersová a Justine Heninová dvaadvacet bitev. Po svém návratu na sebe narazily poprvé v lednu ve finále turnaje v Brisbane, kde Clijstersová odvrátila dva mečboly a v tie-breaku třetího setu vyhrála.

"Byl to jeden z nejzábavnějších a nejnapínavějších zápasů, které jsme spolu odehrály," vzpomínala před odvetou v Miami Clijstersová. "Byly to vždy velmi speciální zápasy, a také budou," přidala se Heninová.

Na Floridě to však na strhující bitvu dlouho vypadalo, naopak to mohla být zcela jednoznačná záležitost šestadvacetileté Clijstersové, jež na cestě do semifinále neztratila ani set. Nad o rok starší krajankou vedla 6-2 3-0 a měla brejkbol.

Jenže Heninová zbraně nesložila a vrátila se zpět do utkání. Druhý set získala ve zkrácené hře a vynutila si rozhodující dějství. Do té chvíle nebyly k vidění žádné excelentní výkony: bývalé světové jedničky v zápase zahrály celkem více než sto nevynucených chyb a udělaly 18 dvojchyb.

Vše divákům vynahradily ve třetím setu. V něm se strhla přetahovaná prošpikovaná spoustou agresivních výměn od základní čáry, náběhy na síť a i povedenými pokusy o zkrácení hry. 

Clijstersová byla za stavu 5-6 a shodě dvě výměny od vyřazení, útočnou hrou se ale stejně jako v lednu Brisbane postarala o to, že rozhodne tie-break. V něm za při vedení 6-3 nevyužila tři mečboly, následný vypracovaný šťastným volejem na síti ale už nezahodila a po svém návratu postoupila již potřetí do finále.

Bilance vzájemných zápasů je tak nyní vzácně vyrovnaná 12-12. "Oba letošní zápasy rozhodovaly tie-breaky. Vyhrát jsme mohly obě. Co na to říct, jsem šťastná, že jsem znovu vyhrála já," pochvalovala si vítězka loňského US Open Clijstersová.

"Jsme zklamaná, samozřejmě. Když už jsem se dostala z takového tlaku, měla jsem to dokončit vítězstvím. Kim mi ve druhém setu nabídla šanci, abych se zápase ještě něco udělala. V závěru jsem hrála lépe, ale ale ona bylo tou, která využila své šance," řekla po utkání Heninová, jež na čtvrtém turnaji po návratu potřetí do finále nepostoupila. Zatím čeká na první titul. "Nebyl to nejlepší zápas, ale ona hrála lépe a agresivněji v důležitých momentech a to rozhodlo," řekla Heninová.

Matka dvouleté dcery Jady se ve finále utká s Venus Williamsovou, která po setech 6-3 6-4 porazila Marion Bartoliovou z Francie, se kterou loni prohrála ve finále turnaje ve Stanfordu.

V Miami měla devětadvaceiletá Američanka největší prooblémy v úvodu druhé sady, když ztratila podání. Od stavu 0-3 ale kurt znovu ovládla a po devíti letech v Key Biscayne postoupila do finále.

"Na zdejší zápasy se vždy moc těším. Dosáhla jsem tu už spousty dobrých výsledků," vzpomínala Venus na triumfy z let 1998, 1999 a 2001, přičemž v sezoně 2000 kvůli zranění nehrála. Tehdy její vítěznou sérii na Floridě ukončila až po 22 utkáních v roce 2002 v semifinále její sestra Serena.

Nyní vyhrála ji 15. utkání po sobě, což se jí podařilo naposledy před šesti lety. Po triumfech v Dubaji a Acapulku bude o třetí titul v řadě usilovat proti Clijstersové, se kterou poslední tři duely prohrála.

"V minulosti jsme spolu sehrály dobré bitvy. Myslím, že naposledy jsme se střetli loni na US Open. Tam to byl zápas nahoru dolů," vzpomíná Belgičanka na divoký zápas, který vyhrála 6-0 0-6 6-4. "Víte, pokud Venus hraje svůj nejlepší tenis, jen těžko ji můžete porazit. Musím věřit hlavně ve své šance."

"Na finále se moc těším. Je hezké hrát, když víte, že vás podporuje spousta přátel a lidí z rodiny," pochvaluje si Williamsová.

- WTA PREMIER MANDATORY MIAMI (USA - Florida, tv. povrch, 4.500.000 dolarů) -
čtvrteční výsledky (01. 04. 2010)

Dvouhra - semifinále:
V. Williamsová (3-USA) - Bartoliová (13-Fr.) 6-3 6-4
Clijstersová (14-Belg.) - Heninová (Belg.) 6-2 6-7(3) 7-6(6)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
ako tipujete zapas cjisters-wiliams 2?
Reagovat
tito
Kim Venus 2:0 ...:)
Reagovat
smazaný uživatel
williamsova dostane v prodlouzeni gol
Reagovat
smazaný uživatel
goooooooooooo kim
Reagovat
smazaný uživatel
Fandím Venus... :) Ale jsem rád že Clijsters nepustila Henin do finále.. :) Venus to musí dát věřím jí...
Reagovat
smazaný uživatel
Venus je píííííííííííííp!!!!Osle
Reagovat
smazaný uživatel
proč by měla být jako pííííp? to ty si osel hlupáku!
Reagovat
smazaný uživatel
A co seš pak ty??
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist