Začaroval Estrella vysokohorské Quito? Vyhrál tam i třetí ročník turnaje ATP!

12. 2. 2017, 21:44
Aktuality 14
ATP QUITO - Victor Estrella nepatří ani do širší světové špičky a ještě v den svých 34. narozenin měl na kontě jediné semifinále na okruhu ATP. Dnes však šestatřicetiletý tenista z Dominikánské republiky slaví už třetí triumf, když třetí rok po sobě vyhrál antukový turnaj v ekvádorském Quitu. Letos cestou za titulem unikl dvěma soupeřům z celkem čtyř mečbolů, v dnešním finále přežil jeden proti Italovi Paolu Lorenzimu.
Profily hráčů
Victor Estrella

Ekvádorské Quito se do kalendáře ATP dostalo poprvé v roce 2015 a s odstupem dvou let se dá s nadsázkou říct, že turnaj byl 'ušitý' na míru jednomu hráči. Všechny tři ročníky v náročných vysokohorských podmínkách na antuce v nejvýše položeném hlavním městě na světě (2850 metrů nad mořem) totiž vyhrál jediný muž. Victor Estrella.

Estrella si přitom na žádném jiném turnaji ATP, na nichž má nyní bilanci 67-63, ve finále nezahrál. Pouze čtyřikrát byl v semifinále, šestkrát ve čtvrtfinále, z toho třikrát v Quitu.

Předloni se v Quitu stal historicky prvním finalistou a nakonec i vítězem turnaje ATP z Dominikánské republiky a zároveň nejstarším hráčem, jenž dosáhl svého premiérového triumfu. Loni vítězství obhájil a letos zkompletoval hattrick.

Tím se například Tomáš Berdych pochlubit nemůže. Z aktivních hráčů vyhráli alespoň jeden turnaj minimálně tři roky po sobě jen Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovič, David Ferrer, Stan Wawrinka, Kei Nišikori, Milos Raonic a John Isner. A teď už i Victor Estrella.

Vyhrát první tři ročníky některého turnaje ATP dokázal jako teprve třetí v open éře. V minulosti se to povedlo pouze Michaelu Changovi v Pekingu a Thomasi Musterovi v Mexico City.

"Vyhrát tady tři tituly je pro mě obrovský úspěch. Svůj recept na zdejší úspěch odhalím, až s tenisem skončím," vtipkoval dobře naladěný Estrella. "Ale příští rok se určitě vrátím. V Quitu budu hrát každý rok, dokud neukončím kariéru," slíbil Estrella, jenž je jediným tenistou v historii, který má tři tituly z jednoho turnaje a žádný jiný.



Aktuálně až 156. hráč světa Estrella, jenž byl v žebříčku nejvýše na 43. místě, letos vylepšil svou bilanci v Quitu už na 15-0.

Tento týden Estrella postupně porazil s potížemi Slováka Andreje Martina, proti nejvýše nasazenému Chorvatu Ivu Karlovičovi přežil tři mečboly, nejsnadněji si poradil s italským kvalifikantem Federicem Gaiem, v semifinále udolal v repríze loňského finále Brazilce Thomaze Bellucciho a v dnešním finále dvou veteránů utekl z mečbolu Italovi Paolu Lorenzimu, s nímž přitom prohrál všechny tři předchozí souboje.

Victor EstrellaDobře Estrella nezačal ani dnes. První set, v němž si tenisté nevypracovali jediný brejkbol, prohrál v tie-breaku a za stavu 6-7 a 2-4 to s ním nevypadalo dobře. Jenže v osmé hře Estrella poprvé přičichl k šanci na brejk, využil ji a vývoj druhé sady otočil z 2-4 na 7-5. Navíc v rozhodujícím dějství odskočil do vedení 4-2, jenže brejk nepotvrdil a o šampionovi rozhodoval tie-break.

Dominikánec v něm přežil za stavu 5-6 mečbol a po zisku tří míčků v řadě mohl začít slavit. V publiku se objal a políbil s přítelkyní, do antuky namaloval velké srdce. 



Na další velké oslavy ale moc času nemá, příští týden startuje na antukovém turnaji v argentinském Buenos Aires, kde se  prvním kole utká s Brazilcem Thiagem Monteirou.

"Letošní finále bylo bezpochyby moje nejtěžší," uvedl Estrella, který vyhrál ve třech setech i loni proti Belluccimu a předloni proti Felicianu Lópezovi. !Paolo mi nedaroval nic zadarmo, protože je to obrovský bojovník."

Pětatřicetiletý Ital Lorenzi si dnes zahrál ve finále turnaje ATP potřetí v kariéře, na kontě mu však stále zůstává jediný titul z loňské antuky v rakouském Kitzbühelu.

"Zdejší turnaj miluju a za rok se sem určitě vrátím," ujistil poražený Lorenzi. "Miluju zdejší publikum, péči organizátorů a podporu během celého týdne. Jsem za to vděčný. Odjíždím jako finalista turnaje ATP a to je pro mě důležité," dodal Ital, který se koncem minulého roku oženil.

• ATP 250 QUITO •
Ekvádor, antuka, 540.310 dolarů
nedělní výsledky (12. 02. 2017)
• Dvouhra - finále •
Estrella (Dom. rep.) - Lorenzi (It.) 6-7(2) 7-5 7-6(6)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

14
Přidat komentář
brixner
Nebo co to je? Vypadá jako Čegevara :-))
Reagovat
panzer.dragon
krásná trofej
Reagovat
rusedski
No jo, ale kam to má chudák furt dávat?
Reagovat
panzer.dragon
na zahradu jako trpajslíky
Reagovat
Kozoroh
" Tím se například Tomáš Berdych pochlubit nemůže. Z aktivních hráčů vyhráli alespoň jeden turnaji minimálně tři roky po sobě jen Roger Federer, Rafael Nadal, David Ferrer, Stan Wawrinka, Kei Nišikori, Milos Raonic a John Isner. A teď už i Victor Estrella."

Pane Zabloudile, ve výčtu jmen jste zapomněl uvést Novaka Djokoviče, který rovněž a dokonce několikrát zkompletoval hattrick. Pro připomenutí na AO, Dubaj, IW, Miami, Peking, Paříž-Bercy, TM.
Reagovat
bIbec
mně se líbí ten "točník" v nadpisu, to je pěkné :-)
Reagovat
LubosZabloudil
Děkuji za upozornění. Novak Djokovič je v této společnosti samozřejmostí :)
Reagovat
turista
Kozorohu, doufám že Novak Djokovič aspoň na pomalejším Key Biscayne titul obhájí a na antuce pak zase bude k neporažení.
Reagovat
svetova.dvojka
Když tam neletěl nikdo lepší..., 15:0 je neuvěřitelné, ale nebudeme si nic nalhávat, je to slabší turnaj...
Reagovat
Krisboy
Na starý kolena válí jak Borg.
Reagovat
Soptik
přeju mu to :-)
Reagovat
FulnekUltras
vysokohorský tenista ;)
Reagovat
panzer.dragon
Hezky, je to frajer
Reagovat
kada.tom
Estrella Burgos je v Quitu k nezastavení :-D
A to Lorenzi vedl už 7-6 4-2 ... stačilo depodávat.

Gratulace, radoval se (zase po roce) jako malej kluk :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist