Zahlavová-Strýcová první finále prohrála. Titul v Praze slaví Szavayová

18. 7. 2010, 16:16
Aktuality 16
WTA PRAHA - Barbora Zahlavová-Strýcová se domácí vítězkou posledního ročníku ECM Prague Open na Štvanici nestala. Česká hráčka se v Praze dostala do prvního finále turnaje WTA, v boji o titul však podlehla 6-2 1-6 6-2 Maďarce Agnes Szavayové. Ta tak během 14 dní slaví druhý triumf.
Profily hráčů
Agnes Szavayová

Osmá nasazená Barbora Zahlavová-Strýcová hrála finále dvouhry WTA poprvé v kariéře a díky tomu se posune poprvé do elitní padesátky žebříčku. Na konto si připsala devatenáct tisíc dolarů, vítězka Agnes Szavayová dostala z dotace 220.000 dolarů částku 35 tisíc. 

"Hrála jsem celý týden úžasný tenis a škoda, že to nevyšlo dneska," řekla Zahlavová-Strýcová po utkání v televizním přenosu.

"Soupeřka hrála velmi dobře takticky a já jsem si ve třetím setu trošku myslela, že to půjde samo," doplnila česká tenistka. 
Po horkém týdnu se na finále výrazně ochladilo a hráčky se možná i proto pomaleji dostávaly do tempa. První tři hry se nesly ve znamení brejků a Zahlavová-Strýcová přišla o podání dvakrát. "To snad není možný, já jsem úplně vyřízená," spílala si česká hráčka po třetí ztrátě podání v první sadě, kterou po půlhodině ztratila.

Druhá sada začala podobně jako ta první výměnou brejků podání. Domácí hráčka ale zpřesnila hru a v dlouhých výměnách se prosazovala bekhendem, občas plzeňská hráčka zakončila i zkrácením hry. Nad vodou ji drželo také publikum, které se sešlo v počtu asi 2000 diváků. Češka se chytla, přestala chybovat a ziskem pěti her vyrovnala.

V rozhodující třetí sadě Zahlavová-Strýcová držela míč ve hře a létala po základní čáře, dokud soupeřka nechybovala. Tato taktika jí vynesla brejk na 2-1, ale domácí hráčka jej nepotvrdila, což ji vyvedlo z rytmu. V každé výměně se pak bojovalo o každý míč, ale byla to Zahlavová-Strýcová, kdo víc kazil, a zápas kvůli tomu prohrála. 

Szavayová využila po hodině a 56 minutách první mečbol a rozplakala se štěstím. "Byl to boj především mě samotné se sebou. Když jsem přemohla únavu a nervozitu, tak jsem vyhrála," řekla Szavayová, která měla po celý turnaj v zápasech obvázané obě nohy. Po špatném úvodu roku hraje nyní maďarská tenistka výborně. "Pracovala jsem tvrdě a výsledky nyní přicházejí i na kurtu," řekla svěřenkyně kouče Karla Wettera.

Jednadvacetiletá Szavayová tak během posledních 14 dní získala 4. a 5. titul. V podvečer mohla vše podtrhnout i triumfem v deblu, po boku Rumunky Niculescuové ale podlehly nenasazeným Bacinszké a Garbinové.

Turnaj WTA Tour v Praze po šesti letech kvůli finančním problémům skončil. Za rok by se měl na Štvanici vrátit challenger mužů s dotací 125 tisíc dolarů v termínu mezi Roland Garros a Wimbledonem.

Jedinou domácí vítězkou turnaje WTA v české metropoli zůstane Jana Novotná. Ta v roce 1998 vyhrála na Štvanici týden po triumfu ve Wimbledonu turnaj Czech Open, který skončil v roce 1999.

- WTA INTERNATIONAL PRAGUE (Česko, antuka, 220.000 dolarů) -
nedělní výsledky (18. 07. 2010)

Dvouhra - finále:
Szavayová (7-Maď.) - Zahlavová-Strýcová (8-ČR) 6-2 1-6 6-2

Čtyřhra - finále:
Bacsinszká/Garbinová (Švýc./It.) - Niculescuová/Szavayová (3-Rum./Maď.) 7-5 7-6(4)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

16
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Na zápas jsem se šla podívat s tím, že budu fandit Báře.. to se ovšem změnilo asi po půl hodině, kdy tam začla řvát že je lepší a být vzteklá na všechny okolo... Nepříjemná a nesportovně se chovající od začátku do konce... Szavay si výhru zasloužila, je dobře, že vyhrála!
Reagovat
smazaný uživatel
Barboře prostě ze Szavayové mrd.alo v hlavě, a tak to prohrála :-)
Reagovat
skott
Dojemna scenka na konci s maminkou.Az bych to Agnes nakonec pral, kdyby nebyla tak neskutecne laxni tenistka;) Kolik tu jsem videl odchodit zapasu bez zajmu o vysledek, to bych asi nespocital, pritom by mohla byt stabilni hracka ve dvacitce, kdyby vic chtela.Tim vetsi prekvapeni, ze zrovna ona vyhraje dva turnaje po sobe.Presto si myslim, ze v Budapesti ukazala ze sveho umeni vic (alespon ve finale a semi), v Praze uz bojovala viditelne hlavne s unavou, spatnymi vykony ji pomohly i nektere souperky (predevsim Lucka Hradecka vcera byla uplne jina hracka nez v predchozich zapasech).Pochvalu ale Agi zaslouzi, Strycova se doufam i diky ni podobne chvile nikdy nedocka!
Reagovat
smazaný uživatel
ty si spina
Reagovat
smazaný uživatel
vaaaaaaaaaaaaf vaaffff
Reagovat
smazaný uživatel
ty kuuuuuuuuuuuuuuuuund oooooooooooooooooooooo
Reagovat
steve79
Dobře že nevyhrála Strýcová, co na tom kurtu vyvádí to je děs a hrůza. Sprostě vykřikuje, chová se jak prase. Vrcholem toho bylo když prohrála, tak se ani soupeřce při podání rukou nepodívala do očí.
Reagovat
smazaný uživatel
Co je tak hroznýho na řvaní na kurtu? Příjde mi to lepší než doslova ječení některejch hráček při hře. Dokud neřve sprostě, tak se prostě povzbuzuje nebo nějak vybíjí emoce. Že je sprostá na trenéra a manžela v jednom, to je jejich věc i když to neni hezký.... A to s tím očním kontaktem, to nedělá spousta hráčů a hráček, nebo se jen krátce podívají jako dnes Barbora.
Reagovat
smazaný uživatel
Těch vrcholů je v jejím projevu víc. Škoda, že i po zápase nepoužívá svůj oblíbený slovník.
Naštěstí to nakonec dobře dopadlo, i když ještě mnohem líp by bylo, kdyby tehdy postoupila ta sympatická Švédka.
Szavay musela být nějak zdravotně limitovaná, takhle zoufalá první podání se hned tak nevidí. Být na druhé straně Serena, Agnéš by na její returny neměla šanci.
Reagovat
smazaný uživatel
Každá lepší hráčka by Agnes s takovýmto servisem vymetla z kurtu. Jenže Barbora není schopná zahrát vítězný míč, je to klasická "pinkálistka", která dokáže doběhnout a vrátit snad každý míč, ale potom jen čeká, zda soupeřka udělá chybu. A pokud soupeřka moc nechybuje, tak se hra Barbory zhroutí jak krabička sirek.
Reagovat
skott
Szavay v 1.setu 96% prvni servis a ve 3.setu 92% in.To jsou vyborna malo vidana cisla.Ze z toho nedokazala vytezit o neco vic, je vec jina.Zadna hracka by ji ale z kurtu nevymetla, kdyz jde temer pokazde do vymeny pres prvni servis.Vic nez se zranenim mela Szavay problem s celkovou unavou, kvuli ktere vypustila konec druheho setu a soustredila se na rozhodujici treti.
Reagovat
smazaný uživatel
no zrejme ti uniklo ze jeji prvni podaní bylo vlastne 2. podani.Jen topspinovy podani na jistotu co se tahne jako smrad a vyskoci.Proto i ta vysoka uspesnost(jeste aby ne) a neschopnost Barbory zabit micek.
Reagovat
smazaný uživatel
Ivokos to již vše důležité napsal za mě, jen dodám, že Agnes za celý zápas neudělala z podání přímý bod. Proč servírovala tak, jak servírovala, nevím, viděl jsem o to až od druhého setu.
Reagovat
skott
a co ma jako byt?Kdyz tam dostane prvni servis, ktery umistuje, tak ho stejne zadna hracka nebude atakovat.To si muzou dovolit jen vysoke tenistky Azarenka, Sharapova nebo ¨blazni¨ jako Pavlyuchenkova.Nesmysl rict, ze by ji kazda lepsi hracka vymetla.Szavay servirovala vyjma 2setu vyborne.
Reagovat
smazaný uživatel
To je věc názoru, pro mě podání, které dosahuje průměrné rychlosti 140km/h je pro soupeřku nabídka, navíc o umisťování se vůbec mluvit nedalo. Na takovýto servis se dá natlačit do kurtu a hrát jej brzo po odskoku, na to není potřeba být vysoká hráčka.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist