Záhlavová-Strýcová s Wozniackou nevyužila setboly a po dvou tie-breacích padla

7. 4. 2011, 21:46
Aktuality 29
WTA CHARLESTON - Barbora Záhlavová-Strýcová v Charlestonu svedla vyrovnanou bitvu se světovou jedničkou Caroline Wozniackou. Nebojácně a odvážně hrající Češka měla v každé sadě dokonce setbol, nakonec ale více než dvou a půl hodinový souboj o čtvrtfinále prohrála.
Barbora Záhlavová-Strýcová

Barbora Záhlavová-Strýcová v Charlestonu zvládla dva třísetové zápasy a zajistila si prestižní souboj s Caroline Wozniackou. S tou se už jednou utkala a shodou okolností to bylo před rokem právě na podniku Family Circle Cup. Tehdy česká hráčka uhrála pět her a dnes prahla nejen po cenném skalpu, ale i odvetě. 

Druhý vzájemný souboj souboj začala lépe favorizovaná Dánka. První dva brejkboly ještě nevyužila, ve čtvrté hře ale již uspěla a ujala se vedení 4-1. Do té chvíle většinou jen v defenzivě vyčkávala na chyby soupeřky, díky nimž získávala snadné body. Jenže Záhlavová-Strýcová své údery zpřesnila, naopak Wozniacká neobvykle často kazila a bylo vyrovnáno 4-4. Set nakonec dospěl do tie-breaku, v němž se favorizovaná tenistka ujala vedení 4-0, pak však zkazila jednoduchý volej a zanedlouho ze stavu 5-1 čelila setbolu. Při něm česká hráčka mohla výměnu ukončit vítězným úderem, bekhend po lajně však poslala do autu a po dalších dvou chybách od základní čáry se o set definitvně připravila. 

Úvodní část zápasu nabídla celkem 30 vítězných úderů, když o dva více zaznamenala rodačka z Plzně. U sokyně narozené v Odense překvapilo především číslo na straně nevynucených chyb, kterých spáchala hned šestnáct. Jen o šest méně než agresivněji hrající Češka.

Nepovedený závěr prvního setu ale Strýcovou nezlomil. Naopak se hned ujala vedení 2-0, pracně vypracovaný náskok ale bohužel okamžitě ztratila. Pak už dlouho žádný brejkbol k vidění nebyl. A když už ano, za stavu 5-5 ho česká tenistka odvrátila. I o osudu druhého setu tak nakonec musela rozhodnout zkrácená hra. Sebevědomě hrající Záhlavová-Strýcová se v něm dostala ze stavu 3-6, když si při odvracení třetího mečbolu odvážně dovolila i perfektně provedený 'kraťas'. Drama pokračovalo, Wozniacká nevyužila další dvě možnosti zápas ukončit a bývalá dvojnásobná vítězka juniorky Australian Open se dostala k setbolu. Jenže stejně jako v prvním setu při něm chybovala a jednadvacetiletá Dánka už šestý mečbol proměnila. 

Česká tenistka, 48. hráčka žebříčku, s nejlepší tenistkou planety svedla vyrovnanou bitvu trvající dvě hodiny a 32 minut. S Wozniackou často držela krok v dlouhých výměnách od základní čáry a nebála se chodit pro body na síť. Na vítězné údery vyhrála 36-32, zahrála ale také celkem 49 nevynucených chyb (o osmnáct více než soupeřka).  

Z kurtu, na kterém si neodpustila řadu svých slovních výlevů, mohla odcházet se vztyčenou hlavou. Nicméně zklamání z porážky neskrývala a při balení 'báglu' si frustraci vylila na své raketě. 

"Takové zápasy jsou vždy těžké, protože hrajete proti světové jedničce. V prvním i druhém setu jsem měla setbol, a pokud tyhle výměny nevyhrajete, nemůžete chtít takový zápas vyhrát," komentovala česká tenistka, jež čeká na první výhru nad hráčkou Top 10. "Hrála jsem docela dobře, takže ta prohra bolí."

Měla jsem dobrý vstup do zápasu. Ale nepovedlo se mi pár úderů a ona se vrátila zpět do hry. Je to bojovnice, nikdy nevíte, co od ní můžete očekávat. Jsem ráda, že jsem postoupila," uvedla Wozniacká.

Záhlavová-Strýcová porážkou přišla o možnost změřit síly s Yaninou Wickmayerovou, na kterou může narazit už příští víkend v semifinále Fed Cupu. Belgičanka si dnes ve dvou setech poradila s Gruzínkou Annou Tatišviliovou a v pátek si zahraje o semifinále s Wozniackou.

Divoký druhý set předvedly sedmá nasazená Naďa Petrovová a Shuai Peng. Číňanka získala úvodní dějství, ve druhém ale prohrávala 1-4 a byla dva brejky pozadu. Nic nezvdala a za stavu 5-4 měla mečbol. Ani Ruska ale zápas nezabalila a vynutila si třetí sadu. V té už ale byla znovu úspěšnější Shuai Peng, jež si tak zajistila start ji v šestém letošním čtvrtfinále. 

V něm se utká s vítězkou z roku 2009 Sabine Lisickou, nebo Indkou Saniou Mirzaovou.

Už ve druhém kole mohl turnaj skončit pro Julii Görgesovou, Němka se však proti Birnerové dostala ze stavu 1-6 1-5 a dnes si vyšlápla i na nasazenou pětku Shahar Peerovou z Izraele.

WTA PREMIER CHARLESTON (USA / Jižní Karolína, zelená antuka, 721.000 dolarů)
čtvrteční výsledky (07. 04. 2011)

Dvouhra - 3. kolo:
Wozniacká (1-Dán.) - Záhlavová-Strýcová (15-ČR) 7-6(6) 7-6(9)
Görgesová (Něm.) - Peerová (5-Izr.) 6-2 6-3
Wickmayerová (6-Belg.) - Tatišviliová (Gruz.) 6-4 7-5
Shuai Peng (Čína) - Petrovová (7-Rus.) 6-3 5-7 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

29
Přidat komentář
smazaný uživatel
K zdejším diskuzím, slovy vítěze ATP turnajů ve Vídni, Praze, Paříži a Moskvě, Egona Bondyho :"Názory jsou jako díry do prdele, má je každý."
Reagovat
smazaný uživatel
Barča odehrála parádní zápas a skalp světové jedničky byl na dosah.O jejich emocích už bylo napsáno dost,když ji to pomáhá,tak prč ne.Každopádně příslib před Fed cupem.Určitě mě tam bude chybět Klárka Zakopalová,která má zaděláno na semifinále v Marbelle,možná by byla větším přínosem než Benešová,která je nějak mimo formu.
Reagovat
dabelsobul
Iveta má hodně nevyrovnaný výkony. Ale v týmu je hlavně pro debl, ve kterém by měla nastoupit právě s Bárou.
Reagovat
smazaný uživatel
Asi bych se měl k tomu zápasu vyjádřit, když mi tak hrubě nevyšel předzápasový tip, že Bára uhraje nanejvýš tři gamy. Byl tam sice dovětek, ledaže by hrála svůj nejlepší tenis a Wozniacká hrála velmi špatně, ale i tak.

Barbora mě zkrátka příjemně překvapila, hlavně i tím, že dokázala Wozniackou relativně často vyvést z rovnováhy i od základní čáry (a míč zakončit na síti). Zdá se mi, že přidala na razanci svých úderů.

Wozniacká, co si budeme povídat, hrála dost podprůměrně a udělala celkem dost chyb. Ale řekl bych, že zápas ukázal, že Báře zřejmě hra Wozniacké celkem vyhovuje, alespoň tedy v porovnání s hráčkami světové špičky, kt. hrají více agresivně (např. Na Li, Ivanovičová). Alespoň teda jde-li o utkání na antuce.

Na druhé straně by mě teda zajímalo, jak musela Bára hrát s radwanskou, že dostala 1:6, 0:6.
Reagovat
VlS
Tak s výjimkou Karoliny a Yaniny to dnes nevypadá jako úspěšný den favoritek. Peer, Stosur, Petrova i Hantuchová jsou venku
Reagovat
smazaný uživatel
Výborně Štouzr! Obhájkyně titulu mi dnes udělala radost. Je na nejlepší cestě zase upadnout do průměru, kde byla po velkou většinu (singlové) kariéry až do roku 2008.
Reagovat
smazaný uživatel
Stosurová dnes začala dobře, brzy byla break navrch a vedla 3:1. Pak se ale její hra úplně rozpadla, to byla hrůza, co tam předváděla. No, jestli rychle nenajde formu a sebedůvěru, tak po RG možná ani nebude v první dvacítce.
Reagovat
smazaný uživatel
A Christinu McHale, kt. dnes ve dvou setech porazila Hantuchovou a předevčírem doslova zmasakrovala Kleybanovou, se zřejmě vyplatí sledovat, vypadá to, že se Ámeričanům rodí budoucí skvělá hráčka.
Reagovat
VlS
Asi jo, jde jen o to, aby to vydrželo delší dobu. Oudin taky po úspěchu na USO vypadala nadějně a podívej, kde se dneska plácá a hlavně jak.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně. Já ji ostatně ani ještě hrát neviděl. Její výhry jsou ale tak nějak přesvědčevijší, než jak tomu bylo u Oudinové tehdy na UO. Tam se ty Rusky proti ní spíše sebe-destruovaly, obzvláště Šarapka a Petrovová.
Reagovat
smazaný uživatel
........ HOV.NO, pí.ča, cecky, JE-BAT a samozřejmě MRD.at v hlavě :)
Reagovat
smazaný uživatel
No a co.
Reagovat
smazaný uživatel
No až na to, že ta tenistka se jmenuje Záhlavová Strýcová, tedy bez pomlčky.
Kdy už pisálkové konečně vezmou na vědomí závazný způsob zápisu dvojitých příjmení (zásadně jen s mezerou, bez pomlčky!) do českých matrik?
Na turnajích to dokážou opsat dobře (včetně loňského Prague Open), jen pro ČTK a další pisálky je to neustále neřešitelný problém.
Reagovat
VlS
Sémanticky je takový zápis nesmysl, to by se musel její otec nebo manžel jmenovat Záhlava Strýc (nemohu vyloučit,že tomu tak není), nicméně málokoho asi zápis s pomlčkou či bez ní zmate natolik, aby nevěděl o kom je řeč. Řeč, ať mluvenou či psanou, považuji za prostředek komunikace. Pokud zápis nenarušuje komunikaci (tzn nezpůsobuje její nesrozumitelnost), tak je vše asi v pořádku a vadí to jen otravům, jako jsi ty :-)
Reagovat
misoSK
Ale ked je raz bez pomlcky tak preco to pisat s pomlckou? preco pisat inac ako je to spravne?
Reagovat
smazaný uživatel
První příjmení získala od manžela, druhé příjmení je příjmení za svobodna. Zaměnit pořadí nelze. Pomlčka je u českých občanek nepřípustná (stěžuj si ovšem jinde, nejsem autorem této závazné normy).
Každý stát má jiná pravidla, pomlčka (spojovník) se v mnohých státech používá. Např. u Španělek je na druhém místě vždy rodné příjmení její matky.

Nicméně zálibu v těchto stupidních zdvojených příjmeních nechápu. Proč všude dobrovolně vypisovat delší jméno? Ještě navíc "vylepšené" dvojím ová ová. Pokud pak dojde k rozvodu, stejně si to ženská znovu mění.
Reagovat
VlS
Mišo, dělám na Slovensku a minulý týden jsem málem upadl do vývrtky, když jsem viděl novotvary "softvér" "hardvér" a podobně, a opravdu jsem skoro upadl, když jsem to viděl v legislativní normě. To, že někdo něco vymyslel ještě neznamená, že to budu používat, protože já buď použiju programové vybavení nebo soft ware, do smrti budu psát gymnasium a ne gymnázium a president a ne prezident. Já neříkám, že někdo nemá psát (a souhlasím s Brožem, že používání dvou příjmení místo jednoho možná indikuje nějakou povahovou vlastnost nebo duševní stav, protože pokud se žena nechce přejmenovat, tak si může klidně ponechat dívčí jméno. Patří jí to, ať se trápí při vypisování hotelových formulářů na celém světě. Ale proč z toho tady dělat vědu, ne každý zná normu pro zapisování do matriky a nemyslím, si že je to důležité. Taková věc se dá jistě okomentovat přátelsky a normálně upozornit na správný tvar a nikoliv způsobem naznačujícím pochybnou inteligenci pisatele. Je to zbytečné a není to účinné.
Reagovat
smazaný uživatel
U mnoha cizích slov se postupně stále víc prosazuje český přepis, až nakonec převládne. Já osobně klidně softvér (nebo třeba tajbrejk) napíšu, i když stále ještě není kodifikován. Píšeš garage nebo garáž? Píšeš matchball nebo mečbol? Píšeš football nebo fotbal? Píšeš goal nebo gól?
Reagovat
VlS
Podívej, mě ani nenapadne někomu říkat, jak má co psát (až na výjimky a la kompjůtr, softvér a podobně je mi to opravdu dost jedno). mám celkem zajímavou zkušenost z Anglie. Byl jsem tam na trochu delším jazykovém kurzu a ptal jsem se lektorky na pravidla psaní čárek. Odpověď byla jednocuchá - napiš ji, kde se ti to líbí, já na to žádné pravidlo neznám. A to byla vysokoškolsky vzdělaná učitelka AJ se specializací na gramatiku. Gramatiku se totiž učí jen cizinci, protože u domorodců se její znalost předpokládá od přirozenosti a tak pod pojmem AJ se myslí především literatura zaměřená spíš na schopnost na vlastní psaní, než na encyklopedii národních básníků. (Fakt je, že AJ nezná lahůdky y-i, mě-mně, z-s a podobně, tam je to zkrátka o znalosti spellingu a ne všichni rodilí mluvčí jej opravdu perfektně ovládají). Na znalost jazyka se dívají pragmaticky - je ti - není ti rozumět. A to se mi líbí.
Reagovat
smazaný uživatel
Může si za to sama, Caroline je evidentě z formy a tenhle turnaj ani nejspíš nevyhraje. Barbora je psychicky mimo. Nemůžu říct, že hrála špatně, ale nevěřil jsem ji. Na kurtu je to pořád malej nervák...
Reagovat
smazaný uživatel
Dneska to bylo o hubu. Pokud tak zoufalý výkon předvede zítra proti hekně, končí.
Reagovat
VlS
A myslíš, že jen na kurtu? Tomu bych se dost divil, takhle emotivní člověk bude vše ventilovat kdekoliv bez ohledu na následky. Ale její vyhodnocení situace (mám IQ - 29) mě rozesmálo a připadalo mi to milé, na rozdíl od některých jiných hlášek pronesených v cizím jazyce :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Můžeme být na ni hrdí, i přesto že prohrála. :)
Reagovat
majkl005
to rozhodně....Bára hrála skvěle...snad její nejlepší zápas celé kariéry
Reagovat
smazaný uživatel
nejlepší zápas celé kariéry :-)
Reagovat
VlS
Za to jak hrála na sebe může být třeba hrdá nebo naštvaná, to je její věc. Za to, jak se chová a nadává se za ní bohužel stydím, i když by se měla stydět především ona.
Hrála dobře a zápas se mi líbil, ale nijak nezvedá hladinu mého národního sebevědomí, zatím co její chování je pro mne dalším důvodem k tomu, abych se cítil být raději Keltem. Po rozhovoru Verdasca bych určitě nechtěl být ani Španělem :-)
Reagovat
smazaný uživatel
neboj cizinci tomu nerozuměli. neví co říká.
Reagovat
VlS
Když někdo zařve foneticky psáno "šit", tak vem jed na to, že tomu amíci rozumí velmi dobře :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jeden šit je ovšem v porovnání s jejím českým projevem zcela zanedbatelný.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist