Zahlavová-Strýcová smetla Schnyderovou a je poprvé ve finále

17. 7. 2010, 13:04
Aktuality 6
WTA PRAHA - Barbora Zahlavová-Strýcová si po osmi letech na okruhu WTA poprvé zahraje ve finále. Čtyřiadvacetiletá Češka si dnes v Praze připsala nejvyšší výhru, když deklasovala bývalou světovou sedmičku Patty Schnyderovou 6-2 6-0. O titul bude hrát s krajankou s Maďarkou Szavayovou, jež výhrou proti Hradecké zabránila čistě českému finále.
Barbroa Zahlavová-Strýcová

Barbora Zahlavová-Strýcová si za poslední rok zahrála čtvrtfinále až minulý týden v Bastadu. Narůst formy potvrzuje nyní v Praze, kde potřetí v kariéře postoupila do semifinále a se Švýcarkou Patty Schnyderovou se dnes utkala o premiérové finále.

Čtyřiadvacetiletá Češka souboj s bývalou světovou sedmičkou, jež je v aktuálním žebříčku čtyři pozice za svou dnešní soupeřkou, zcela ovládla. Ani jednou neztratila podání, mizerně hrající soupeřku nechávala dělat jednu chybu za druhou a za necelou hodinu zvítězila 6-2 6-0, což je její nejsnažší výhra na okruhu WTA. Dosud při výhře ztratial alespoň tři hry. 

Schnyderová hrála už devátý zápas za posledních dvanáct dní, neboť minulý týden hrála finále v Budapešti. V horkém počasí, které nad Evropou panuje skoro celý červenec, tak ztratila už hodně sil. Únava se nejvíce projevila právě v dnešním utkání, v kterém nastřádala neskutečných 28 nevynucených chyb.

Naopak bývalá dvojnásobná vítězka juniorky Australian Open hrála na jistotu. Do přílišného útočení se nepouštěla a zbytečně se neunavovala svým tradičním rozčilováním. 

"Je neuvěřitelný pocit, hrála jsem skoro bezchybný zápas. No, udělala jsem tak dvě chyby," popsala Zahlavová-Strýcová. "Ona hraje trošičku pomalý tenis, ale chytrý, takže jsem musela být trpělivá a vyšlo to," řekla česká hráčka. Jedinou krizi měla v prvním setu, kdy za stavu 4-1 prohrávala při svém podání 15-40. "Byla jsem fyzicky trošku dole, tam jsem musela být silná mentálně," řekla.

Zahlavová-Strýcová měla už po čtvrtfinálové výhře jistotu, že v žebříčku poprvé nakoukne do top 50.

"Je to úžasný pocit, ještě teďka se třesu. Jsem šťastná," radovala se po semifinálové výhře česká tenistka.

V premiérovém finále narazí na Agnes Szavayovou, jež vyhrála 6-2 6-4 nad domácí Lucií Hradeckou, čímž překazila čistě české finále. 

Hradecká letos v Praze vyhrála osm zápasů, když triumfovala na podniku ITF ve Stromovce. Dnes ji ale neposlouchal servis, o který se v předešlých utkáních opírala. Sice se úspěšně trefovala do prvního podání, body z něj ale získávala sporadicky. 

Hradecká si prohrála hned první servis v utkání, což podle ní ovlivnilo vývoj celého zápasu. "Ten game to pomalu rozhodl. Začala jsem strašně zbrkle, utekl mi začátek a probrala jsem se až za stavu minus set a nula tři. Dělala jsem strašně chyb, cítila jsem se na kurtu pomalá a ona hrála výborně," uvedla hráčka I. ČLTK.

Domácí turnaj přinesl Hradecké poprvé v sezoně postup do semifinále a díky tomu se dostane do hlavní soutěže grandslamového US Open. "To je určitě povzbuzení. Teď odjíždím na další turnaj (Bad Gastein) a doufám, že vítězných zápasů bude přibývat," přála si Hradecká.

"Je těžké hrát proti domácí hráčce, kterou přijde povzbudit hodně fanoušků, ale ze začátku byla nervózní. V druhém setu se hrál výborný tenis a já se mohla opřít o své sebevědomí, protože mám za sebou hodně vyhraných zápasů," řekl Maďarka v televizním rozhovoru.

Zahlavová-Strýcová: Kolena se mi nepodlomí
"Je mi jedno s kým budu hrát," řekla Zahlavová-Strýcová a tušila, že bude před začátkem finále malinko nervózní. "Ale kolena se mi klepat nebudou," dodala. Na finále by mohla přijet poprvé i její máma. "Ale možná zůstane doma, abych vyhrála. A bylo by krásné zvítězit v Praze, před českým publikem, před rodinou a při posledním ročníku," zasnila se. 

Szavayová bude však těžkou překážkou. Vítězka z Budapešti z minulého týdne potvrzuje na Štvanici skvělou formu. Sedmá nasazená dosud nepřišla ani o jeden set a skvěle hrála i proti Hradecké.

- WTA INTERNATIONAL PRAGUE (Česko, antuka, 220.000 dolarů) -
sobotní výsledky (17. 07. 2010)

Dvouhra - semifinále:
Zahlavová-Strýcová (8-ČR) - Schnyderová (Švýc.) 6-2 6-0
Medinaová (5-Šp.) - Hradecká (ČR) 6-2 6-4

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Výsledky: Jsem myslel, že Medina vypadla už ve čtvrtfinále... :-)
Dvouhra - semifinále:
Zahlavová-Strýcová (8-ČR) - Schnyderová (Švýc.) 6-2 6-0
Medinaová (5-Šp.) - Hradecká (ČR) 6-2 6-4
Reagovat
smazaný uživatel
aaaaa dyt tam je velka chyba hradecká prohrala se szavay a ne medina
Reagovat
smazaný uživatel
Díval jsem se teď v televizi na ct4 interview s Kaderkou a přišlo mi, že pořád říkal, že všechny úspěchy jsou díky jemu a jestli se něco náhodou nepovedlo, tak to není jeho vina. Zmínil, že Kodeš o něm prohlásil, že dlouhodobě nemáme žádnou juniory a on na to ať se podívá na Plíškovy a že je to samozřejmě jeho práce. To, že se v česku narodily 2 takové talenty, tak to neznamená, že v juniorech patříme dlouhodobě mezi elitu. Prostě se to nedalo poslouchat a jestli jsem ho neměl rád, tak teď ho přímo nesnáším. Škoda, že ho ten Kožušník nezesadil...
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak, Kaderka se rád chlubí výjimečnými úspěchy jednotlivců a pak to přenáší na celé generace, celý český tenis a chválí se, jak není úspěšný.
Reagovat
smazaný uživatel
Přeju ji výhru, když bude hrát jako dnes, šanci určitě má!
Reagovat
smazaný uživatel
ve finále nemáš nárok náno......

řezat, řezat a ještě jednou řezat !
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist