Zakopalová do 3. kola proti Schiavoneové, Kvitová smetla Baltachaovou

28. 6. 2012, 17:21
Aktuality 36
WIMBLEDON ženy - Klára Zakopalová je třetí rok po sobě ve 3. kole Wimbledonu. Česká tenistka dnes zvrátila vývoj utkání proti Bělorusce Govorcovové a o vyrovnání svého grandslamového maxima si zahraje s Francescou Schiavoneovou. Na Italku dnes nestačila Kristýna Plíšková. Suverénně zvládla své druhé vystoupení obhájkyně titulu Petra Kvitová.
Klára Zakopalová

Klára Zakopalová si minulý týden zahrála semifinále v Eastbourne a svou slušnou formu si přivezla i na trávu wimbledonskou. Den po nečekaně hladké výhře nad nasazenou Slovenkou Cibulkovou dnes na stejném kurtu (číslo 19) dokázala otočit nepříznivě se vyvíjející utkání s Olgou Govorcovovou.

Třicetiletá Češka v prvním setu neodvrátila ani jeden ze tří brejkbolů a za necelou půl hodinu hry prohrála 2-6. Pak už si ale svá podání bezpečně hlídala až do konce zápasu a nakonec za 101 minut vyhrála 2-6 6-1 6-2.

"Necítila jsem se dobře, špatně jsem podávala i běhala a ona hrála riskantně. Byla jsem mimo rytmus a převálcovala mě dost rychle," komentovala Zakopalová prohraný první set, po kterém se rozhodla udělat taktickou pauzu a odběhla na toaletu. 

"Zkoušejí to všichni, tak jsem se nestyděla," uvedla. Na záchodě si rovnala myšlenky. "Zavřela jsem se, potichu si nadávala a začala si sama pro sebe vyprávět. Že to musím změnit, že to takhle nejde, že to zkusím od prvního míče a podařilo se to," dodala k povedenému obratu.

Aktuálně 31. hráčka světa tak ve Wimbledonu postoupila třetí rok po sobě minimálně do 3. kola a už v pátek bude usilovat o vyrovnání svého maxima z roku 2010. Grandslamové osmifinále si zahrála také letos na French Open.

Příští soupeřkou Zakopalové bude předloňská vítězka Roland Garros Francesca Schiavoenová, se kterou česká hráčka prohrála oba vzájemné zápasy - oba však už před osmi lety.

Zakopalová, jež bude na londýnské trávě už za měsíc reprezentovat během letní olympiády, se ve třetím kole může pomstít za vyřazení své krajanky, neboť dvaatřicetiletá Italka dnes vyřadila Kristýnu Plíškovou. Dvacetiletá Češka, jež ve Wimbledonu před dvěma lety vyhrála juniorku a letos si připsala premiérovou výhru na grandslamu dospělých, s nasazenou Italkou prohrála dvakrát 4-6, i když měla oba sety lépe rozehrané. 

V úvodním dějství Plíšková vedla 4-2, brejk však nepotvrdila a po čtyřech prohraných gamech v řadě o náskok rychle přišla. Potvrdit nedokázala ani brejk z úvodu druhé sady, ve které se ujala vedení 2-0. Pak ale znovu ztratila čtyři hry v řadě a když nepříznivý vývoj zvrátit nedokázala, za 70 minut musela pogratulovat k postupu své soupeřce.

Přesto může být Kristýna Plíšková se svým vystoupením na letošním Wimbledonu spokojená; včetně úspěšně zvládnuté kvalifikace si připíše 160 bodů a v žebříčku WTA se posune ke 115. místu. Sestra Karolína bude jen o pár příček výše.

Přesvědčivě zvládla své druhé letošní vystoupení ve Wimbledonu jeho loňská vítězka Petra Kvitová. Světová čtyřka, jež měla v úvodním kole problémy s Amanmuradovovou, dnes smetla 6-0 6-4 domácí Britku Elenu Baltachaovou.

Kvitová v kulise zapadajícího slunce vyhrála první set nad Baltachaovou, až 101. hráčkou světa, za pouhých 22 minut. Česká favoritka se opírala o rychlé údery z obou stran, dobře podávala a měla hru pod kontrolou. První game soupeřce povolila až v jedenácté hře utkání, prohrála si pak i servis, ale komplikace nepřipustila. První tři mečboly Kvitová nevyužila, ale při čtvrtém už Britka její ránu nevrátila.

Šarapovová se na postup nadřela, Bartoliová končí
První varování má za sebou světová tenisová jednička Ruska Maria Šarapovová. Vítězka French Open musela ukázat hodně ze svého umění, aby ve druhém kole porazila v utkání rozloženém do dvou dnů Bulharku Cvetanu Pironkovovou 7-6 6-7 6-0. 

Šarapovová neměla v Pironkovové jednoduchou soupeřku. Bulharka hrála ve Wimbledonu semifinále v roce 2010 a loni došla do čtvrtfinále. "Kdyby hrála 365 dnů v roce na trávě, bude pravděpodobně ve světové pětce. Hraje rychle, je nebezpečná vždy, ale na trávě hraje extrémně dobře," řekla Šarapovová.

V prvním setu prohrávala 0-4, odvrátila pět setbolů a uspěla ve zkrácené hře. Ve druhé sadě byl zápas za stavu 3-1 pro Rusku kvůli tmě přerušen. V dohrávce začala opět lépe Bulharka. Získala ztracený brejk zpět a uspěla v tie-breaku. Až ve třetím setu Šarapovová dominovala. 

"Mám dojem, že se hrály dva zápasy," řekla vítězka Wimbledonu z roku 2004. "Ve středu začala skvěle, střílela vítězné míče, měla hodně šancí získat set, jenom jsem visela, ale zvládla to. Dohrávku jsem chtěla začít dobře, ale špatně jsme podávala a byla jak bez motoru. Až třetí set byl, jak měl," prohlásila.

Naopak  mnohem méně práce měla čtyřnásobná wimbledonská vítězka Serena Williamsová. Maďarku Melindu Czinkovou, jež postoupila z kvalifikace, porazila 6-1 6-4. Američanka při svém podání ztratila jen čtyři výměny. "Podávala jsem chytře, opravdu dobře, s tím jsme moc spokojená. A na centru se mi zase líbilo," řekla Williamsová.

Překvapení se urodilo na úkor světové devítky Marion Bartoliové. Finalistka z roku 2007 prohrála 4-6 3-6 s třicetiletou Chorvatkou Mirjanou Lučičovou, jež byla na londýnské trávě před 13 lety v semifinále.

- WIMBLEDON ženy -
(Velká Británie, tráva, 16.060.000 liber)
čtvrteční výsledky (28. 06. 2012)

Dvouhra - 2. kolo:
Kvitová (4-ČR) - Baltachaová (Brit.) 6-0 6-4
Zakopalová (ČR)
- Govorcovová (Běl.) 2-6 6-1 6-2
Schiavoneová (24-It.) - Kristýna Plíšková (ČR) 6-4 6-4
Šarapovová (1-Rus.) - Pironkovová (Bul.) 7-6(3) 6-7(3) 6-0
Azarenková (2-Běl.) - Oprandiová (Švýc.) 6-2 6-0
S. Williamsová (6-USA) - Czinková (Maď.) 6-1 6-4
Kerberová (8-Něm.) - Makarovová (Rus.) 7-5 6-3
Lučičová (Chorv.) - Bartoliová (9-Fr.) 6-4 6-3
Erraniová (10-It.) - Keothavongová (Brit.) 6-1 6-1
Ivanovičová (14-Srb.) - K. Bondarenková (Ukr.) 6-3 7-6(3)
Petrovová (20-Rus.) - Babosová (Maď.) 6-4 6-7(3) 9-7
Vinciová (21-It.) - Erakovicová (N. Zél.) 6-4 6-3
Görgesová (22-Něm.) - Jakimovová (Běl.) 7-6(3) 6-2
Jie Zheng (25-Čína) - Wozniaková (Kan.) 6-4 6-2
McHaleová (28-USA) - M. Johanssonová (Fr.) 7-5 7-5
Lepchenková (USA) - Pavljučenkovová (31-Rus.) 7-6(4) 6-4
Švedovová (Kaz.) - Bertensová (Niz.) 6-4 6-4
Paszeková (Rak.) - Cornetová (Fr.) 6-2 6-1
Wickmayerová (Belg.) - Voskobojevová (Kaz.) 4-6 6-3 8-6

Čtyřhra - 1. kolo:
Peschkeová/Srebotniková (3-ČR/Slovin.) - Broadyová/Kontaová (Brit.) 6-2 6-4
Hlaváčková/Hradecká (6-ČR) - Dateová-Krummová/Fudžiwaraová (Jap.) 6-4 6-3
Benešová/Záhlavová-Strýcová (8-ČR) - Kingová/Schnacková (USA) 6-4 6-1
Erraniová/Vinciová (2-It.) - Birnerová/Cetkovská (ČR) 6-2 6-1
Juraková/Marosiová (Chorv./Maď.) - Voráčová/Zakopalová (ČR) 6-3 7-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

36
Přidat komentář
Pe3k
Masakr!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tomu bych opravdu nevěřil, ale zvládnul to fakt výborně, nerozklepal se, spíš naopak. Před tim pátym setem si podle mě něco šlehnul a ono to zabralo:-)
Reagovat
freeteepek
Hrála výborně. Ale myslím, že v první tiebreaku hrála tam nějaký body jako podle kopíráku a Šarapovová to přečetla a díky tomu ten první set vyhrála. Škoda. Carevna to s ní dnes neměla vůbec jednoduchý.
Reagovat
dadaft
jj.
ten výpadek na servisu v tajbrejku druhého setu se u Marie jen tak nevidí. tipoval bych trochu na psychickou únavu. ať už Wimbledon dopadne jak chce, měla by si pak dát chvíli oraz a třeba chystat svadbu. vyhrála teď pár hodně velkých turnajů a člověk není stroj...
... jenže na druhé misce vah toho taky není málo. ))
Reagovat
freeteepek
Tak Rosol hrál v prvním setu výborně. I když mu Nadal pomáhal. Chybělo málo, aby ho urval a už mohl být největší upset na světě!V tiebreaku ztratil Lukáš první 2 body po svém prvním podání v zápase! Tam zřejmě doplatil na chybějící zkušenosti.Další 2 sety jsem neviděl. Ve třetím už mu asi trochu došly síly a měl tak smůlu. Hlavně při tom prvním ztraceným servisu, kdy Nadal se štěstím dvakrtá returnoval jeho první servis.
Reagovat
smazaný uživatel
Běžně používané levné paraboly 80 cm jsou oválné, rozměr odrazné plochy shora dolů je 80 cm a zprava doleva 71-72 cm. Jsou vhodné na multifokus a šilhání na víc pozic, ale jen pro silnější signál a menší rozsah pozic, např. od 13E do 23,5E nebo max. od 13E do 28E, ale slabší signály Astra 1N už takto šilhat nejde ani v Praze, ani v Plzni.

Z pozice 28E jdou v CZ/SK na libovolnou parabolu satelity Eurobird 1, Astra 2A a 2B (tam jsou právě ty vícekurtové přenosy BBC).

Astra 1N vysílá v britském svazku, v Evropě východním směrem signál postupně slábne. Pro západní, jižní, severní a střední Čechy stačí 80 cm (v ohnisku, ne při šilhání), východní Čechy víc, Morava 100-120 cm, sever Moravy a západní Slovensko ještě víc.

Na konvertorech většinou moc nezáleží, u slabších signálů spíš než na ceně záleží na vnitřní konstrukci ozařovače. Celá Astra 1N (BBC 1, 2, BBC One HD, BBC HD, všechny programy ITV a všechny již testované olympijské kanály) v Praze jede na 80 cm i na starší LNB 0,3 nebo 0,6 dB.
Reagovat
smazaný uživatel
Nezáleží na tom, co je uloženo v seznamu frekvencí a v seznamu satelitů v přijímači. Bývají tam starší neopravené údaje, manuálně lze frekvenci s novými parametry doladit vždy.

Parabola s jedním konvertorem přijímá jen jednu satelitní pozici, s monoblokem dvě pozice. Větší počet se řeší konvertory uchycenými na nějakém držáku (jako příslušenství existují držáky různých konstrukcí) nebo speciálně navrženou parabolou, která má již z výroby držák pro široký rozsah pozic (30 stupňů i víc).

Každý přijímač po nastavení v menu zvládá multifokus min. ze 4 pozic (některé značky jako třeba Topfield běžně 16 pozic), sloučení signálu z konvertorů do jednoho koaxiálního kabelu se provádí DiSEqC přepínačem.

Libovolnou satelitní pozici lze dobře nastavit i bez profiměřáků jen pomocí ukazatele signálu v přijímači. Při otáčení paraboly je nutné vidět na obrazovku (k tomu se dá použít stará vyřazená přenosná TV, nutný je scart konektor). Naslepo bez TV jen podle na netu zjištěného azimutu a elevace se nikdy nic přesně nastavit nedá. To není pozemní televize, kde pár stupňů směrové odchylky na vysílač nehraje roli. Na to zapomeň! Pokud někdo nezvládne nastavení paraboly, může si montáž zaplatit u anténářské firmy.
Reagovat
freeteepek
Už se hraje. Break!
Reagovat
freeteepek
Tak ve druhým setu jsem si z prdele vsadil při kurzu 51:1 na to, že ho vyhraje Baltachová. Myslím, že nechybělo moc, aby hru vyrovnala. Na Petru totiž vzápětí padla deka. Jak může hrát 9 her v řadě tak neuvěřitelně skvěle a potom najednou zmrznout? To vypadalo, jako kdyby Petra trpěla Sjorgrenovým syndromem a ne Venus:-) Už jsem si vážně myslel, že jí něco je. Působila unaveně.
Vím, že se to nikdy nejspíš nedozvíme, ale čím to je, že Petra jezdí na takových vlnách? Ví to ona sama? Ví to Kotyza? Ví to její psycholog?
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tyhle otazky si kladu pomerne casto. Nesleduju vsechny hracky a vsechny zapasy, ale pripadne mi, ze tyhle psychovykyvy jsou napadne caste prave u Petry. Takovej propad ve hre se ji s lepsi a zkusenejsi hrackou nemusi vyplatit.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tyhle otazky si kladu pomerne casto. Nesleduju vsechny hracky a vsechny zapasy, ale pripadne mi, ze tyhle psychovykyvy jsou napadne caste prave u Petry. Takovej propad ve hre se ji s lepsi a zkusenejsi hrackou nemusi vyplatit.
Reagovat
pepin
Já to také nechápu a ještě proti takové soupeřce, která byla od samého začátku prakticky odevzdaná k ničemu. Ta by potřebovala Lukášovi nervy. Fakt měli by se tím urřitě zabývat není to poprvé.
Reagovat
smazaný uživatel
No, Petra si tu slabou chvilku musi vybrat opravdu v kazdem zapase. Tak snad to ted uz bude v klidku.
Reagovat
petrulinka
Taky jsem si říkala, že Petra nám to asi potřebuje pokaždé trošku zpestřit či co. Ale hlavně, že to nakonec v pohodě dohrála.
Reagovat
smazaný uživatel
Hmmm.. musí. Když musíš, tak musíš. :-))
Normálka krátkodobá ztráta koncentrace, blbý je to, že soupeřka pak zbytečně ožije a začne kousat.
Ale vše OK, gratulace Petře a taky Kláře.
Reagovat
patriks
Tyto výpadky ve 2. setu jsou pravidelné, když však bude na 2. straně Serena tak je set odepsaný.
Reagovat
VlS
No, koukal jsem jak tele, když najednou z ničeho nic přestala hrát a začala se nesmyslně vyhazovat. Nějaký blik nebo co, měla ji na docvrnknutí, možná si myslela, že se to už dohraje samo a zbytečně si to protáhla, ale výsledek dobrej, hra až do 4:0 ve druhým setu perfektní. Snad to půjde dál nahoru.
Reagovat
smazaný uživatel
Masha - Tsvetana: Přišel jsem k tomu až v té chvíli, kdy Masha prohrála druhý set. Tu dnešní část druhého setu jsem vůbec neviděl, ale četl jsem, že Masha dala v tie-breaku nějaké dvojchyby... Tak jsem zkouknul až ten třetí set, který se Mashe mimořádně povedl. V prvním gemu to byla bitva, ale pak už měla Masha navrch. Hrála opravdu výborně a to její zaujetí pro hru a sebedůvěra podle mě rozhodly zápas. Já si nemůžu pomoct, ale mně se tak neskutečně líbí, když je Masha zabraná do hry. Já si myslím, že Masha je při výkonu sportu nejpřitažlivější na světě. Konkurovat jí může snad jenom Hope Solo. :)
http://foto.osobnosti.cz/hope-solo-544943

Ana - Kateryna: První set jsem neviděl. Druhý set jsem sledoval tak trochu jedním okem (psal jsem komentáře :D), ale konec už jsem viděl. Ana prohrávala 2:5, ale byl tam rozdíl jenom jednoho brejku. Za stavu 4:5 dokonce odvracela setbol, což se povedlo a srovnala. V další hře měla pár dobře rozehraných výměn, ale bohužel se je nepovedlo zakončit. Set nakonec dospěl do tie-breaku a Kateryna v něm udělala tři dvojchyby. To prakticky rozhodlo. Ana měla už náskok 6-0 a nakonec využila čtvrtý mečbol... V příštím kole nás čeká krásný zápas Ana - Julia. To se pomějem! :)

Vika - Oprandi: Řekl bych, že si Vika dneska dobře zahrála. Pro její dnešní soupeřku bylo 2. kolo asi velký úspěch. Nechci nikoho urazit, ale když si vezmu, že taková hráčka je ve 2. kole a Caro tam není, tak si uvědomuju, jak je to strašně zrádné... Přišel jsem k tomu za stavu 4:1 v 1. setu. Vika tam udělala pár chyb, které by se proti jiným soupeřkám asi nevyplatily, ale dneska si je mohla dovolit. Hodně zajímavé je, že ve všech šesti gemech druhého setu Vika prohrávala, ale všechny dokázala otočit. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Další zajímavé zápasy...

Galina - Yanina: Ta Galina je taky smolařka... Minulý týden v Eastbourne prohrála s Aleksandrou Wozniak v tie-breaku 3. setu a dneska 8:6 ve třetím... To se může stát snad jenom Galině a Caro. :(

Tamira - Alizé: Tamira potvrdila svoje možnosti... Já vím, že se pořád opakuju, ale fakt je to pro Caroline škoda. Tušil jsem, že která z nich vyhraje ten zápas 1. kola, tak potom může jít hodně daleko... V pavouku byly asi čtyři nenasazené ?hrozby?. Dvě z nich měly iniciály TP. Tsvetanu porazila Masha ve 2. kole a Caroline chyběl s Tamirou jeden míček... Možná se pletu, ale říkám vám, že Tamira bude ve čtvrtfinále (aby se měla Kučerová z idnesu čemu divit). Tam ji doufám porazí buď Vika nebo Ana.

Marion - Lucic: Tak to je pro mě velké překvapení, protože Lucic znám jenom podle jména. No a v Expres zprávách o tom není ani zmínka...

Kristýna (ne Karolína :D) - Francesca: Zápas jsem bohužel neviděl, protože jsem nenašel žádný stream, který by byl aspoň ucházející. Přesto si myslím, že výsledek 4:6, 4:6 není žádnou ostudou. Laura potrápila Francescu víc, ale pro Kristýnu to je určitě cenná zkušenost. Myslím, že Klárka bude mít ve 3. kole určitě šanci...
Reagovat
Mark976
Tyx jo, co děláš za práci, že máš čas to tak sledovat? takovou bych taky bral:o)
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem student a momentálně marod. :D No já nevím, dneska jsem toho tolik nesledoval... Ty zápasy v prvním příspěvku jsem vlastně ani neviděl celé a ve druhém příspěvku jenom komentuju výsledky.
Reagovat
pepin
Nechci se mýlit, ale mám dojem, že Tvoje oslavné komentáře moc lidí nezajímají a kor dneska. Dnes to tu žije Lukášem a Nadalem a ne vzpomínkama na prohru Caro apod.
Reagovat
smazaný uživatel
Nechci nic říkat, ale když tě to nezajímá, tak proč na to reaguješ? :D Já vím, že teď jede diskuse o mužském zápase, taky jsem se tam přesunul... Ale kvůli tomu přece holky nepřestanou existovat, ne? Mimochodem, všimni si toho, v kolik hodin jsem to psal. To měl Rosol ještě čas. :)
Reagovat
pepin
Monty, mám dojem, že v 20.56 a 57 Lukáš již hrál a dobře a za druhé píši, že to tady nikoho asi moc nezajímá, ne mě. To víš já si to nemůžu nechat ujít to tvoje novinářské hodnocení Tvých mušketýrek, i když musím přiznat, že v podstatě je to pořád stejné a vím co mohu očekávat.
Reagovat
smazaný uživatel
To je zvláštní. Ty si to nemůžeš nechat ujít a přitom tě to vlastně nebaví, protože to je pořád stejné... Tak to dělej jako Fandina. Ta už si moje příspěvky jenom tak přejíždí očima. :D Jasně, Lukáš už hrál, ale myslel jsem to tak, že na výhru měl ještě čas. :)
Reagovat
Sonja
Wow, má set!!:-)))
Reagovat
Heather_Fedex
fenomen!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
A už má DVA !!!
Reagovat
Sonja
Borec:-))))))))
Reagovat
Heather_Fedex
klarika musi doufat, ze olga tenhle portal necte, nevim, jak by zareagovala, kdyby se dozvedela o teto "takticke toalete" ;)
Reagovat
Fandina
Klárko, gratulace a na Fran taky tak, držím palce ... Kláro pojď pojď pojď
Reagovat
VlS
Můžu se zeptat, jestli platí to, co jsem napsal asi o 3 příspěvky níž?
Reagovat
Bob
by ji mohla porazit. Budu jí držet palce.
Reagovat
VlS
Klárko, pojď , pojď, pojď
Reagovat
a.magerova
VlS dávej bacha, abys nedojel na autorská práva ....úsměv
Reagovat
VlS
mi to odpustí :-D, já ji občas zastoupím, když nemá hned čas
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist