Životní úspěch Svitolinové: Jako první Ukrajinka vyhrála Turnaj mistryň

28. 10. 2018, 12:30
Aktuality 54
TURNAJ MISTRYŇ - Vítězkou Turnaje mistryň se poprvé stala tenistka z Ukrajiny. Čtyřiadvacetiletá Elina Svitolinová ve finále otočila nepříznivý vývoj proti Američance Sloane Stephensové a slaví svůj dosud největší úspěch v kariéře.
Elina Svitolinová

Největšími úspěchy Eliny Svitolinové byly triumfy na turnajích WTA Premier 5. Na grandslamech byla z 25 startů pouze třikrát ve čtvrtfinále (French Open 2015 a 2017 a Australian Open 2018), dál se na nejprestižnějších turnajích ještě nikdy nedostala.

Životní titul získala až dnes na akci pro osm nejlepších tenistek současnosti. Čtyřiadvacetiletá rodačka z Oděsy v Singapuru vyhrála jako první Ukrajinka v historii Turnaj mistryň, na kterém startovala druhý rok po sobě.

Svitolinová soutěží prošla bez porážky. Petru Kvitovou porazila 2-0 na sety, další čtyři soupeřky - Karolínu Plíškovou, Caroline Wozniackou, Kiki Bertensovou v semifinále a Sloane Stephensovou v dnešním finále - zdolala ve třech setech.

Proti Stephensové, přemožitelce Plíškové ze semifinále, začala pomaleji a úvodní sadu ztratila. Od druhého setu ale ukázala svoji obrovskou bojovnost a chuť vítězit. Po zisku druhé sady šla ve třetí po vyrovnaných gamech a 23 minutách hry do vedení 3-0. Stephensová sice získala brejk zpět a snížila na 3-2, ale opět skvěle běhající Svitolinová koncovku kontrolovala.



Elina Svitolinová"Tohle je pro mě a mou kariéru mimořádný okamžik, dodá mi spoustu sebevědomí do příští sezony. Jsem moc spokojená se svými výkony," uvedla Svitolinová předtím, než převzala od Billie Jean Kingové vítěznou trofej, jež nese jméno této americké legendy.

Svitolinová získala čtvrtý letošní a celkově 13. titul a potvrdila, že finálové zápasy umí. Neprohrála v něm již podeváté v řadě a celkovou bilanci ve finále vylepšila na 13-2.

Ve světovém žebříčku se ukrajinská tenistka posune ze sedmého na čtvrté místo, její maximum je ještě o jednu příčku lepší. Jako neporažená vítězka dostane 2,36 milionu dolarů, přičemž dosud tenisem vydělala 2,8 milionu.

Vítězka loňského US Open a finalistka letošního Roland Garros Stephensová, jež na Turnaji mistryň debutovala, ukončí rok na pátém místě. Petra Kvitová bude sedmá a Karolína Plíšková osmá, v roli jedničky zůstane Rumunka Simona Halepová.

• TURNAJ MISTRYŇ •
Singapur, tv. povrch / hala, 7,000.000 dolarů
nedělní výsledky (28. 10. 2018)
• Dvouhra - finále •
Svitolinová (6-Ukr.) - Stephensová (5-USA) 3-6 6-2 6-2
• Čtyřhra - finále •
Babosová/Mladenovicová (2-Maď./Fr.) - Krejčíková/Siniaková (1-ČR) 6-4 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

54
Přidat komentář
FulnekUltras
bude prý předáno později. ;-) Pro dnešek děkujeme za krásný večer, pane prezidente...
Reagovat
Fandina
Držela jsem palce Vlčím očičkám. Zdá se mi, že hraje rychleji a víc u toho myslí. Ale oceňuji pohyb a atletický výkon Svitoliny. Hezky se na ní dívalo.
Reagovat
smazaný uživatel
Elina sa v závere druhého s Wozniackou triasla o postup zo skupiny. Rozhodlo par lopticiek..

A nakoniec to celé vyhrala. Tenis je krásny :)
Reagovat
smazaný uživatel
Sweetolinka strašně potěšila. Po mimořádně špatné druhé polovině sezóny, jsem čekal, že tam bude fackovací panák. A dopadlo to takhle. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Doufám, že nebude jako Aga a vyhraje i GS.
Reagovat
FerrariF50
já nevim no, mě teda nepřipadá srovnávání s Radwaňskou jak se tu děje na místě. Ten styl tenisu Svitolini mi tedy přijde o dost útočnější než obranářky, i když její obranný styl když byla fakt ve formě byl dokonce i fakt pro mě hezky koukatelný, to co občas vybrala a předváděla bylo až nadlidský.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já je srovnávám hlavě v tom ohledu, že obě vyhrály TM, ale na GS byly až na pár výjimek marné, i když byly dlouho ve špičce.
Reagovat
skott
pardon, ale Elina není Top 10 hráčka ani dvě sezony. Do kolika grandslamů šla z pozice nějaké větší favoritky? Maximálně tak do tří, jedno AO + dvě RG a to nijak výrazně. Srovnávat jí s Radwanskou, která již své šance propásla, opravdu není na místě, jak píše Ferrari (herně již vůbec).
Reagovat
smazaný uživatel
Myslel jsem to tak, že zatím je na tom podobně jako ona. Samozřejmě, že toho má ještě spoustu před sebou. A o tom, že bych je srovnával herně, nic nevím.
Reagovat
Nola
predvlani na FO mala na lopate Simonu, ktora tam bola najvacsou favoritkou, nedala to v hlave, od tej doby nema problem Simonu porazat, vlastne ona ma skor problemy s nenasadenymi hrackami.... ak ma niekde vyhrat, malo by to byt prave FO
Reagovat
Davor1
A do koľkých Premier Mandatory a Turnajov majsteriek šla ako favoritka? Myslím, že je tam podobný pomer, ako na Grandslamoch, napriek tomu má na konte 4 tituly z PM a jeden z TM a z GS maximum štvrťfinále. Zase z nej nerob nejakú neskúsenú hráčku, ktorá má všetko pred sebou. Budúci rok bude mať 25 a to je najlepší tenisový vek, takže ak nedá GS v najbližších 2-3 rokoch, tak sa tie šance budú už len znižovať. Nie je náhoda, že typologický podobné hráčky majú veľký problém vyhrať GS mimo antuky. Je väčšia šanca, že sa na jednom turnaji zblázni hráčka typu Muguruzi alebo Ostapenko, ako to, že Svitolina zvládne 7 zápasov pod tlakom za sebou na top úrovni bez toho, aby ju vystrieľala nejaká outsiderka, ktorá akurát bude mať najlepší deň v živote. Samozrejme, že je priskoro ju odpisovať, ja som napísal prognózu, ktorá je reálna z môjho pohľadu a ešte som dodal, že dúfam, že sa budem mýliť a ten titul jej prajem...
Reagovat
skott
Já bych řekl, že rád děláš často předčasné závěry. Samozřejmě že Elina je teď v letech, kdy by měla být na vrcholu sil. Z toho pohledu určitě mohla už dosáhnout víc na GS, nicméně dávat jí pouze dva tři roky je taky úsměvné;) Tak antuka (i tráva) má skoro vždy menší okruh favoritů, vzhledem k tomu že na hardu musí umět hrát prakticky všichni. Ale i na antuce to vyšlo třeba právě Jeleně. Já si právě naopak myslím, že tohle je přesně, co Elina potřebovala. Neříkám, že začne hrát grandslamová finále pravidelně, na to je ženský tenis moc otevřený, ale rozhodně jí to dodá důvěru, že na to má. Pořád je to výš než Premier turnaje.
Reagovat
Davor1
Gratulácia Eline. Za celý turnaj určite zaslúžený titul, hrala tam najkonzistentnejší tenis. Zase sa potvrdil trend z posledných rokov, že TM vyhráva hráčka, ktorá toho v sezóne veľa nepredviedla, obzvlášť na GS. Presne ako pred ňou Wozniacka, Cibuľková aj Aga.

Sloane veľká škoda, možno už nikdy nebude mať podobnú šancu. Doplatila na to, že hrala tretí ťažký zápas za 3 dni bez prestávky, Svitolina mala pred semifinále deň pauzu a dosť sa to v zápase prejavilo. Napriek tomu pre Sloane druhá veľmi dobrá sezóna po sebe, verím, že v tom bude pokračovať aj ďalej.

Zápas pripomínal djokomurárnu v najlepších časoch, miestami to vyzeralo skôr ako atletika, než tenis. Elina je fyzicky na tom fantasticky, len je otázkou, dokedy to takto vydrží, nemyslím si, že takýmto štýlom to pôjde ešte dlho bez zranení. Taktiež si nemyslím, že touto výhrou sa nejako dramaticky zmenia jej výsledky na Grandslamoch, pre mňa to bude asi vždy hráčka turnajov druhého sledu, aj keď by som jej veľmi GS titul prial. V tomto mi ale až príliš pripomína Agu a očakávam podobný priebeh kariéry...
Reagovat
janek_da
Dobřes to shrnul, kryso.
Reagovat
smazaný uživatel
nemyslím si, že Sloane už takovou šanci mít nebude, spíše naopak
Reagovat
Paseka
Tento povrch svědčí pinkálisktám - Radwanska, Wozniacki, Cibulková.
Reagovat
FulnekUltras
ganc richtich - snad to v Číně posviští víc
Reagovat
Nola
Cibulka je pinkalistka, to ma teda podrz :D
Reagovat
skott
Nádhera! Elina tím nejlepším možným způsobem završila skvělý rok ukrajinských tenistek. Přitom nechybělo mnoho a i přes dobré výkony jí málem zavřela už ve skupině Wozniacki.
Klobouk dolů před její fyzickou kondicí, kterou sice měla vždy perfektní, ale tady ze sebe dostala ještě víc než obvykle a obdivuhodně zvládla tři maratonské dvou a půl hodinové bitvy proti Top 10 hráčkám. Možná právě to jí ukáže cestu k podobným úspěchům i na GS. Věřím, že podobně jako u Simony Halep je to jen otázka času.
Také jsem zvědavý jak to bude s Andy Bettlesem, který společně s ní vyrostl z obyčejného mladého sparing partnera ve velmi dobrého kouče a Eli v něm má poklad, jak se ukázalo nejen na TM. Určitě by si zasloužil pozici stáleho trenéra.
Reagovat
FulnekUltras
zaslouženě odpracovaný titul - už přišel i její čas, a pět výher po sobě mluví jasně. Celkově se holky teď na špici pěkně střídají - a čas pro Káju i Petru určitě zase přijde též. Hlavně když už krakatice zavesí čo najskorej pálku na klinec... ;-)
Reagovat
Torn
Já se obávám, že Kája bude asi fakt jako Tomáš. Ten scénář výpadků začíná být už celkem standard. Nerad maluju čerta na zeď, ale vážně se bojim.
Reagovat
FulnekUltras
Každá holka si nakonec musí ten svůj kámen odvalit. A některé to holt berou hodně postupně. Kája to teď zvládla s Petrou a příště už proti ní bude myslím nastupovat psychicky úplně v pohodě. A jestli ještě dokáže dát Sloan v Praze, nevidím to s ní už příští rok zdaleka tak černě. ;-)
Reagovat
janek_da
rasisto
Reagovat
Fransoas
TM je ve správných rukou,ikdyž by se mi líbilo,kdyby místo Svitolin tam byla Karolína.
Reagovat
gigin
https://youtu.be/pzbTYhOvbpA
Reagovat
dunphy
Nejcennější titul kariéry a finálová bilance upravena na fantastických 13-2. Kdo by to byl řekl po té podprůměrné druhé půlce roku. Před TM byla možná v seznamu favoritek na titul na posledním místě.

Tohle by jinak mohl být přesně ten impuls pro zlepšení na GS. Vyhrála to největší mimo GS, takže už není důvod obávat se ani tam. Tak snad už příští rok. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Mám velkou radost, že Elina ukázala na turnaji fakt skvělou hru, která rozhodně nebyla jen o obraně. Zápas s Wozniacki byl pro mě předčasným finále, lepší zápas jsem tam neviděl.
Reagovat
tommr
překvapivá, ale zasloužená vítězka. Během sezóny to s ní přitom vypadalo všelijak a kvůli jejímu drastickýmu zhubnutí se dokonce spekulovalo, že s tenisem skončí. Ted pár kilo zase nabrala a hned se to projevilo pozitivně na její hře ...
Reagovat
Fransoas
Tak nakonec se to Svitolině podařilo.Na tomto TM to ovládla jako jediná neporažená hráčka. Gratulace.
Reagovat
Nola
Elina, najviac podcenovana hracka slavi titul, dokonca si vraj podla niektorych nezasluzila ani hrat na TM, pekne, snad to pojde aj na GS, ktore su zatial prekliate
Reagovat
FerrariF50
Jooo paráda Elinka :) ... a jsem i rád, že to nevyhrála černoška, toho už mám ve WTA až po krk. Odporný Sereně mi kazilo radost z WTA tenisu dost dlouho :)
Reagovat
Nola
Sloane je ale pekna cernoska a prijemna
Reagovat
FerrariF50
na černošku asi jo, ale můj tip to rozhodně neni. Jinak jako proti ní nic nemám, nemám nic proti nikomu v celym tenise, až na hnusnou namachrovanou a krajně nesympatickou Serenu. Z ní mi je fakt až zle jakej to je humus.
Reagovat
Fransoas
vy jste to vystihl aspoň na 200 %
Reagovat
FulnekUltras
+1 ;-)))
Reagovat
Fransoas
To je možný.jenže největší stín na WTA vytvořila největší megera.Žádná hráčka nevypadá tak příšerně jako Siréna.
Reagovat
FerrariF50
Hrozný je že se chová stejně odporně jak vypadá. Fakt bych ji natáhnul krávě a to že ženu bych neuhodil, ale ona neni žena.
Reagovat
Fransoas
Přesně. Ona vypadá jako gorila.myslela si,že nad ní není.Je příšernou ikonou Ameriky.
Reagovat
FerrariF50
Hlavně její tituly já osobně nikdy neuznám, protože ona je nasvalovaný chlap a to ještě hodně ošklivý chlap a tak se nedivim, že poráží normální ženy. Kdyby hrál třeba Roger, Novak nebo Rafa proti ženám tak jejich tituly taky neberu vážně. Ten humus vůbec nemá v ženskym tenisu co dělat. Zavřel bych ji do klece a vystavoval všem jako hrůzostrašný příklad mutace lidské DNA.
Reagovat
FulnekUltras
Tak do roku 2010 to s ní ještě šlo - ale pak už ji patologická ctižádost úplně semlela.
Reagovat
bIbec
nic moc. A to mám rád exotiku.
Reagovat
bIbec
ale jako vošklivá néni. V jejím věku je skoro každá pěkná. Říkat o pětadvacetileté holce, že je pěkná je něco podobného jako o trávě říkat, že je zelená.
Reagovat
FerrariF50
já osobně preferuji spíše něco takového :) Škoda že už nehraje, stýská se mi :-D https://i.pinimg.com/originals/3b/a8/3a/3ba83a2c8130b8d4059f8518285bac7c.png
Reagovat
FulnekUltras
+ good twerking ;-)
Reagovat
Fransoas
Já jsem také rád,že to vyhrála Ukrajinka.
Reagovat
smazaný uživatel
Dneska byla trpělivější, v závěru měla víc sil.
Reagovat
jirkaS
to je nářez!
Reagovat
FerrariF50
Ale už by mohly holky dohrát, bude čas maestra :)
Reagovat
FerrariF50
Hodně přeju Svitolině, její tenis se mi líbí, ona se mi taky líbí, pěkná holka a nemám důvod fandit Sloan.
Reagovat
Roger_Federer
Je nezkutecna, to co uběhá je mazec.
Reagovat
jirkaS
nic pro Káju ;-)
Reagovat
jirkaS
lítaj jak čamrdy 8-o
Reagovat
smazaný uživatel
Od stavu 4:1 a 40:0 boj o každý míček.
Elina běhavá jako Aga a má podobně šikovnou ruku.
Come on, Sloane!
Reagovat
dadaft
zatím je to paráda,,,,,,,,,,,,,,, asi bych měl fandit Sloane, když jsem na začátku turnaje říkal, že buď ona nebo Naomi vyhraje, ale Eline ještě nemá velký titul, tak budu přát jí.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist