Zlomený Veselý nešetří sebekritikou: Možná očekávám víc, než na co mám

3. 7. 2015, 14:26
Aktuality 59
Jiří Veselý napsal na trávě ve Wimbledonu podobný příběh jako na nedávném Roland Garros. Na obou grandslamech od sebe čekal víc a po brzkém vyřazení vypadal zlomeně. Marně se zamýšlel nad příčinami, proč letos střídá zářivé okamžiky se špatnými.
Profily hráčů
Jiří Veselý

"Musím si trochu promyslet, jaké mám vůbec cíle a co od sebe sám očekávám," hlesl jednadvacetiletý Veselý. "Možná od sebe očekávám víc, než na co mám. Opravdu nevím, kam bych se momentálně sám zařadil. Vždycky jsem věřil, že dokážu hrát na vysoké úrovni, ale poslední dobou si myslím, že patřím spíš níž než výš." 

Na trávě v All England Clubu dnes prohrál ve 2. kole s domácímu Jamesem Wardem, až 110. hráčem světa. Označil to za nevyužitou šanci. "Los byl naprosto skvělý. Ale tohle není poprvé, co jsem odevzdal zápas s jasným outsiderem. Je potřeba se nad sebou zamyslet a už konečně pochopit, že pokud se chci prosadit, musím tyhle zápasy zvládat. Už to přestává být legrace," řekl Veselý. 

Faktem je, že letošní rok buď zahraje skvěle, nebo končí brzy. V lednu získal v Aucklandu svůj první titul na okruhu ATP, ale pak přišlo sedm porážek v řadě, po kterých hrál semifinále v Casablance a finále v Bukurešti. Od té doby ale má zase negativní bilanci, která čítá na velkých turnajích tři výhry a sedm porážek. 

"Týdnů, kdy jsem v optimální pohodě a dokážu zahrát tenis, který umím, je strašně málo. Je krásný, že hraju v tréninku pěkně a padá mi to tam, ale to je úplně k ničemu, když to v zápasu zatím předvádím strašně zřídka," řekl Veselý. 

Od začátku sezony nově spolupracuje se slovenským koučem Ladislavem Simonem. Nemyslí si, že chyba je na straně realizačního týmu, a změnu neplánuje. "Myslím, že ty chyby jsou opravdu ve mně," řekl sebekriticky tenista z Příbrami. 

Veselý: Vymlouvat se na věk nemá smysl
Možná na sebe vyvolává až příliš velký tlak. Hraje první rokem jen velké turnaje na ATP, přesto jeden turnaj vyhrál a byl ve finále. A patří k mladé, nastupující generaci a má před sebou ještě mnoho let. "Ale vymlouvat se jenom na věk nemá smysl. Vím, že mám určitě na víc než na druhé kolo grandslamu nebo i ostatních turnajů. Bohužel ale něco chybí. Nevím, co to je, ale musím se s tím poprat," řekl. 

Zdá se, že se trápí, pokud nezahraje skvělý výsledek. Přitom předností velkých hráčů je, že se z případného neúspěchu rychle oklepou. "Asi jsou mentálně víc zralí, možná odolnější nebo víc přesvědčeni o svých kvalitách. Nevím, jestli jsem málo sebevědomý, nebo až moc. Nevím, jak na tom jsem," řekl Veselý. 

Je si vědom, že stejně jako v juniorech, mezi kterými byl světovou jedničkou, musí jít postupně po malých krůčcích. "Nikdy jsem neudělal obrovský skok, takže asi musím být o něco trpělivější a překousnout to," řekl a vzhlížel ke zbylé části roku. "Je pořád čtyři pět měsíců do konce sezony a mám šanci uhrát kopec bodů."

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

59
Přidat komentář
hluuusa
To se jinak neda rici. Prohrat s Wardem, ktery letos na okruhu, krome challengeru, snad ani nevyhral zapas, proti Wardovi, ktery si do posledni chvile neveril a opakovane daval Jirkovi pri vlastnim podani sanci vratit se do zapasu, je proste ostuda. Ale hlavne ten jeho opatrny herni projev, je to chlap jako hora, levak a pritom se do toho neumi poradne oprit nebo se toi udelat boji. Nejlepe mu jdou paradoxne prohozy a copy. Hraje jako zenska a hlavu ma podobne silnou... Hruza. Uz se od nej nenecham takhle frustrovat. Nekdo tady spravne rekl, ze vyhlizime Berdychova nastupce, ale Vesely to sotva bude. To by musel hodne pritvrdit a i zlepsit podani. Na levaka by mohlo byt nebezpecnejsi.
Reagovat
Stan_Borowitz
na nějaké chlubení to není, ale tragédii bych z toho nedělal.

Ono od televize to vždycky vypadá o dost jednodušeji než na kurtě.
Reagovat
freeteepek
Seber se Jirko. Věř tomu, že můžeš vyhrát Wimbledon. Něco málo chybí, abys byl k nezadržení. Podívej se na holky! Karolína se za poslední rok ohromně zvedla, i když se jí na GS zatím také nedaří. Věří ale, že to zlomí:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Moc to řešíš, Jirko. Je to sport, kdyby každý vždycky podal svůj nejlepší výkon, tak se to ani nemusí hrát. A soupeři taky něco umí, mluvíš o Wardovi, jak kdyby to bylo největší jelito :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Problém je v tom, že Jirka nezvládá opravdu ty těžké momenty zápasů, a jestli chce pomýšlet na nějaké velké výsledky, musí se trochu napravit :)
Reagovat
dadaft
na druhou stranu Ward hrál výborně, skvělý lehkonohý travař, žádný snadný soupeř.

někdy je nejlepší lék trpělivost.
Reagovat
EllNino
přesně tak ...zdá se mi, jako by chtěl všechno hned, přitom kolik hráčů v jeho věku je ve stovce, no moc ne, kolem 10 ...
Reagovat
smazaný uživatel
nezlob se na me ale to nemuze byt omluva, ja mu nefandim vubec ale kdyz vidim jak je radeni mezi obri talenty a na strankach atp mezi budouci hvezdy tak me to prijde k smichu
Reagovat
smazaný uživatel
radeny*
Reagovat
EllNino
a proč ? kolik je jich v současný době lepších ...Thiem, Kyrgios, Coric ? moc ne
Reagovat
Kytka
Z Kyrgiose bude jednou hráč, který bude sbírat grandslamy. Je to podobný správně drzý frocek jako Hewit, má kuráž. A Thiem je taky výborný. Dále ani Kokinakis není k zahození. Bojím se, že z Jirky nebude ani takový Berdych. Ten od počátku dokázal, když měl v zápase navrch, chytit příležitost za pačesy a doservírovat¨. Zejména, když měl 3 matchbally v řadě.
Reagovat
smazaný uživatel
Proč k smíchu? On ten potenciál má. To, že ho zatím nevyužívá, je jiná věc. Já ho teda jako velkého šampiona nevidím, protože v důležitých chvílích opakovaně selhává, ale do top 10 by se v budoucnu klidně podívat mohl.
Reagovat
smazaný uživatel
Mě zas přijde k smíchu v jedné větě nasekat tolik chyb..
Reagovat
smazaný uživatel
:D :D jako ty si na strankach tenisu abys hodnotil carky a me/mne? jedine potvrdils ze si myslis to same co ja
Reagovat
Enterprise
Nejsem žádný hnidopich, ale psát spisovně mi nepřipadá jako nějaký nadlidský úkon.
Reagovat
EllNino
najdou se i tací, pro které je to nemožné :)
Reagovat
smazaný uživatel
no jestli i tobe vadi na tenisovem portalu spatne me/mne tak netvrd ze nejsi hnidopich
Reagovat
EllNino
mně spíš vadí ta absolutní ignorace čárek :)
Reagovat
smazaný uživatel
nevypada to vabne, to je pravda....ale je smesne ze jedine co me v cestine slo byly diktaty, takze je to jen o moji lenosti :D
Reagovat
EllNino
příšerný ale, já studuju češtinu víš, tak mě to vyloženě sejří :)
Reagovat
smazaný uživatel
to pro tebe musi byt prave prijemne zpestreni videt neco nespisovneho ne? :D
Reagovat
smazaný uživatel
příšerný ale, já studuju češtinu víš, tak mě to vyloženě sejří :)A co máš za známky, studente.
Reagovat
Stan_Borowitz
:-))
Reagovat
Cico93
.-)
Reagovat
ta-dah
:-)))no, pokud ji studujes doma po nocich, dobre delas; mas totiz vazne co zlepsovat:-)
Reagovat
Enterprise
Zaměňování mě/mně je poslední, co mi v psaném projevu vadí. Ale podobně jako EllNino trpím, když někdo píše souvětí absolutně bez čárek :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Obvykle je mi jedno, jestli někdo dělá pravopisné chyby, ale v případě, že ten někdo kritizuje ostatní si holt občas podobné rejpnutí neodpustím. :-)
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, přesně tak to cítím i já. Aby měl u mne kritický hlas nějakou váhu, musí mít po formální stránce alespoň základní úroveň. Jak lze někomu věřit, že zvládne to těžší (obsah), když nezvládá to jednodušší (formu)?
Reagovat
smazaný uživatel
:D :D co to melete vsichni? to mam brat jako urazku nebo jak? :D cili vase logika jestli tomu rozumim: kdyz clovek pise ko*otiny spisovne tak se do da brat a kdyz nekdo napise kvalitni nazor ale udela spatne carky tak se to brat neda...
Reagovat
smazaný uživatel
Problém je především, když někdo píše ko*otiny a ještě nespisovně.
Reagovat
smazaný uživatel
to se nestalo tak nevim kde je problem
Reagovat
spaniel
Ja myslim ze stalo. Konkretne nahoře v 15:36. Kdyz je nekdo světová jednicka v juniorech, tak to asi znamena ze je talent a je normalni, ze se s nim počítá jako s budoucí hvězdou.
Reagovat
smazaný uživatel
ne nestalo, a opravdu byt svetova jednicka v juniorech znamena pro muzsky tenis opravdovy ho*no..to je asi jak dorostenecky fotbal a muzsky fotbal
Reagovat
smazaný uživatel
ale aspon nejaky argument, nekdo me tady radsi vycetl ze nepisu carky :D
Reagovat
Stan_Borowitz
Ne, to není naše logika. To vůbec není logika, s původním výrokem jsi totiž provedl zcela nesprávnou logickou operaci. Takže ten problém opravdu nebude jen v čárkách...

Jinak platí, co píše ige a spaniel.
Reagovat
smazaný uživatel
nespravnou logickou operaci :D nesjte nahodou vsichni dotceni ze sem to rekl o veselem? ze treba kdybcyh to rekl o kokinakisovi tak si toho nikdo z vas ani nevsimne?
Reagovat
Stan_Borowitz
Z A => B neplyne, že B => A, to je jedna ze základních logických premis.

Ale jinak máš samozřejmě trochu pravdu, s Jirkovou rodinou se dobře znám a protože vím, jaké oběti to stálo, aby se Jirka dostal tam, kde je, tak mě tyhle kecy primárně serou.
Reagovat
slacker
Muze mi tu nekdo vysvetlit bez narazek, co je A a co je B?
Reagovat
smazaný uživatel
V matematice se tomu říká výroky.
Reagovat
slacker
Prazdnou poucku co se rika v matematice si nech od cesty.
Me zajima co je konkretne co je zde mineno vyrokem A a co tim B. Abych mohl posoudit jestli tam vubec implikace at tim ci onim smerem nejaka vubec je.

Kdyz uz te zajima matematika, uz jsi dostudoval co znamena extrem a jak souvisi s definicnim oborem?
Reagovat
Stan_Borowitz
To bych teda myslel, že si to budeš umět odvodit, ale asi tě pořád mám tendenci nějak přeceňovat...

Tvrzení: Když někdo nezvládá formu, nebude pravděpodobně zvládat ani obsah.
Výrok A = někdo nezvládá formu
Výrok B = nezvládá ani obsah
A => B
forward tvrdí "podle vás, když někdo napíše koko*iny gramaticky správně, je to ok."

Což určitě netvrdíme, alespoň ne podle pravidel výrokové logiky, protože nic takového se nedá z mého původního tvrzení korektně vyvodit.

Pro hnidopichy - základní tvrzení se nevztahuje na ty, kterým základním v pochopení tak relativně jednoduché struktury, jako je česká gramatika, brání nějaká překážka, kterou nemohou ovlivnit.
Reagovat
slacker
Zakladem je uz neplatnost/nesouhlas s puvodni myslenkou A=>B a nikoliv jeji negace.
Negace rika ze podminkou kvalitniho obsahu je jeho kvalitni forma. Pokud existuje kvalitni obsah podany nekvalitni formou, odporuje to povodni implikaci. Ale nekvalitni obsah zabaleny do spravne forme, implikaci neodporuje. Tedy ho pripoustite.

Pripoustite formu bez obsahu ale popirate obsah bez formy.
Reagovat
Stan_Borowitz
Hezké. A pak že to nejde. Akorát z toho nějak vypadl ten pravděpodobnostní prvek...
Reagovat
slacker
Fuzzy logic byla jen pro zajemce. Ja nemel
Reagovat
Stan_Borowitz
No, já o tom mluvil v pravděpodobnostní formě od počátku...

Mimochodem, jestliže prohlásím "podle vaší logiky...." tak původní výrok nerozporuji, ale interpretuji. Čili byte měli dokázat (pokud pomineme pravděpodobnost a omezime se na pravdivostní hodnoty [0,1], že z w(A => B) = 1 lze korektně odvodit w(non A conj B) = 1, kde w je pravdivostní hodnota. Možná to jde, já nevím a nechce se mi tím ztrácet čas. Ostatně to tvrdíte vy, tak byste to měli dokázat.
Reagovat
smazaný uživatel
jake kecy? za prve sem presvedcen ze 99% tenistu ktere sou v podstate profici to obeti stalo ale chapu ze u tebe je to osobni a za druhe ja nikoho neurazil. Myslel sem to vseobecne ze patri do skupiny hracu kteri sou nepravem povazovani za nejake budouci hvezdy, muze to tak byt ale nedali nam duvod ZATIM si to myslet...na zadnem skvele obsazenem turnaji neudelal uspech, neprosel od ctvrtfinale snad nikdy, nikdy neporazil nejakou hvezdu, tak podle ceho si to mam myslet? ze to rikaji "experti"?
Reagovat
Stan_Borowitz
Ok, však tebe taky nikdo neurazil, akorát jsme tě upozornili na to, že bys mohl alespoň rámcově dodržovat formu, jestli chceš, abychom brali vážně obsah. Ale k tomu se už nechci vracet...

V prvé řadě si musíme otevřeně říct, že celý ten povyk kolem mladých talentů, včetně předávání cen pro "hvězdy budoucnosti", je jen marketingový humbuk, který k tomu showbusinessovému kolotoči prostě patří, ale na druhou stranu má asi tak stejný význam jako třeba ceny Eurovize.

Nicméně, když už měli někoho zvolit, tak koho tedy? Jirka byl v té době ve své věkové kategorii nejvýše postaveným hráčem na žebříčku a přechod z juniorů do seniorské kategorie zvládl skvěle. Koho jiného měli zvolit? Letos třeba zvolí někoho jiného.

A co se talentu týče, asi ho mít bude, když se mezi všemi těmi miliony dětí, které tenis po celém světě trénují, dokázal jako jeden z mála krátce po přestupu z juniorské kategorie dostat do první stovky. Ano, teď má krizi, neví jak dál a jemu samotnému se zdá, že se zasekl. To ale vnímám pozitivně, jako že má vyšší ambice, že nechce dopadnout jako všichni ti Hájkové, Pospíšilové, Rosolové a jaksevšichnijmenují. Že chce dosáhnout minimálně stejných úspěchů jako Štěpánek a Berdych. Všechno to opěvování a některé dobré výsledky ho trochu vynesly do oblak, no a teď se vrátil na pevnou zem. To je podle mne dobře, on tu krizi překoná a půjde nahoru.
Reagovat
Roger_Federer
+1
Reagovat
smazaný uživatel
Jirka má na hodně, škoda jen, že v důležitém okamžiku zahraje slabý úder, nebo prostě udělá nějakou chybu.
Reagovat
smazaný uživatel
a proto ma na hodne? radi se do skupiny hracu kteri sou extremnimn zpusobem precenovani
Reagovat
smazaný uživatel
Tenisově na to má, škoda jen ta hlava..
Reagovat
FandimRF
Ale to snad jen mezi českými médiemi, ti mají bohužel ve zvyku dělat z každého našeho sportovce hned hvězdu první velikosti, když vyhraje jeden malý turnaj. Docela nezáviděníhodná pozice pak pro ty sportovce u nás...
Reagovat
smazaný uživatel
Naše média především zoufale hledají Berdychova nástupce..
Reagovat
Kytka
Přesně tak. A já mám při svém věku obavu, že už se nedočkám ani takového hráče jako je Berdych. Je mi už dost let. Veselý to asi nebude a Pavlásek? To je otázka.
Reagovat
slacker
Pavlasek uz to tuplem nebude
Reagovat
smazaný uživatel
Proč ne? Hraje chytře a když se hecne umí zahrát fakt skvěle. Viz Davis Cup
Reagovat
FandimRF
Heh, skvěle - ale možná tak mezi hráči třetí stovky...
Reagovat
smazaný uživatel
Chceš mi říct, že když se před vyprodanou čez arenou parádně vytáhl, a v pátem setu byl lepší jak Jirka, tak je to nepoužitelný nemehlo? Teď vyhrál challanger, dejme mu čas, já myslím, že nám ještě ukáže,.
Reagovat
Kytka
Neumí v rozhodném okamžiku zahrát naplno tak, jako když takový okamžik není. Prost se stáhne a hraje přespříliš opatrně a bázlivě. To je cesta do pekel. Zatím nevidím, že by kdy měl na desítku. V desítce je jich jen 10 a dalších padesát se jich tam prostě nevejde. A to chlapíci co tam jsou se o to místo tam pořádně rvou.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist