Změna trenéra zabrala. Ósakaová v Pekingu otočila finále proti Bartyové a má další cennou trofej

6. 10. 2019, 11:10
Aktuality 41
WTA PEKING - Naomi Ósakaová ve finále v čínském v Pekingu zdolala ve třech setech Australanku Ashleigh Bartyovou a ke dvěma grandslamovým trofejím přidala také už druhý triumf na podniku WTA Premier Mandatory. Japonka tak pod vedením svého otce vyhrála už desátý zápas v řadě a ziskem třetího letošního a celkově pátého titulu se vrátila do hry o post světové jedničky na konci sezony.
Naomi Ósakaová (© AFP)

Naomi Ósakaová po lednovém triumfu na Australian Open nečekaně ukončila spolupráci s německým koučem Saschou Bajinem. Od té doby se během osmi měsíců dostala jen jednou do semifinále, do kterého navíc nenastoupila.

V polovině září se tak už podruhé v sezoně rozešla s trenérem, když propustila kouče Jermaina Jenkinse a začala se připravovat společně se svým otcem. A změna jí vlila čerstvou krev do žil, neboť z deseti odehraných zápasů má bilanci 10-0.

Dva týdny po triumfu na podniku WTA Premier v rodné Ósace dokázala jednadvacetiletá Japonka ovládnout také hvězdami nabitý podnik v čínském Pekingu.

V prvních třech kolech Ósakaová neztratila ani set a dvě soupeřky dorazila kanárem. Ve čtvrtfinále otočila souboj s šestnáct zápasů neporaženou Kanaďankou Biancou Andreescuovou, v semifinále přehrála dánskou obhájkyni titulu Caroline Wozniackou a v dnešním semifinále otočila nepříznivý vývoj proti světové jedničce Ashleigh Bartyové.

V prvním setu Ósakaová nevyužila ani jeden brejkbol, vybrala si jeden slabší game při svém servisu a sadu prohrála. Jenže o další servis už ve zbylém průběhu utkání nepřišla, zvítězila 3-6 6-3 6-2 a vzájemnou bilanci vyrovnala na 2-2.

"Říkala jsem si, že nesmím přestat bojovat. Tohle je finále a je čest v něm být. Nebyla jsem tu tak úplně v klidu, snad v každém zápase jsem aspoň jednou hodila raketou. Opravdu jsem tu moc chtěla vyhrát. Měla jsem pocit, že si musím něco dokázat," komentovala Ósakaová.


Japonka s haitskými kořeny ve svém sedmém finále získala pátý titul a opět velmi cenný. Dvakrát triumfovala na grandslamu (US Open 2018, Australian Open 2019) a dvakrát na akci WTA Premier Mandatory (Indian Wells 2018, Peking 2019). K tomu má již zmíněnou trofej z Ósaky.

Třiadvacetileté Bartyové se v Pekingu nepodařilo vyhrát čtvrtý třísetový zápas po sobě, když nenavázala na výhry proti Saisai Zheng, Petře Kvitové a Kiki Bertensové. Finále si zahrála popáté v sezoně, na tři triumfy z Roland Garros, Miami a Birminghamu ale ziskem celkově sedmého titulu nenavázala.

Bartyová si mohla dnešním vítězstvím téměř definitivně zajistit premiérové zakončení sezony na pozici světové jedničky. Porážka však ještě dává šanci Karolíně Plíškové, která na Australanku ztrácí 1161 bodů, a nově i Ósakaové, jež je 69 bodů za českou tenistkou. Teoretickou naději mají i Rumunka Simona Halepová a Kanaďanka Bianca Andreescuová.

Ve čtyřhře v Pekingu triumfovaly Bethanie Matteková-Sandsová a Sofia Keninová, které proměnily v cenný titul hned první společný turnaj. Ve finále americké tenistky zdolaly 6-3 6-7 10-7 lotyšsko-ukrajinské duo Jelena Ostapenková a Dajana Jastremská.

• WTA PREMIER MANDATORY PEKING •
Čína, tv. povrch, 8.285.274 dolarů
nedělní výsledky (06. 10. 2019)
• Dvouhra - finále •
Ósakaová (4-Jap.) - Bartyová (1-Austr.) 3-6 6-3 6-2
• Čtyřhra - finále •
Keninová/Matteková-Sandsová (USA) - Ostapenková/Jastremská (Lot./Ukr.) 6-3 6-7(5) 10-7
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

41
Přidat komentář
EllNino
Pro mě absolutní top letošního roku :) Famózní výkony, za mě top zápas Kvitová - Barty, hra světové extratřídy ... a dále pak Andreescu - Osaka, Barty - Bertens a finále třešínka na dortu, Naomi je v ráži opravdu top

Moc se těším na TM, tam by to mohla být špička špiček
Reagovat
FulnekUltras
Holky teď už nic zbytečně neznervózňuje, tak jedou... ;-)

od 12:50...

https://www.youtube.com/watch?v=T60-60fkjcI
Reagovat
kada.tom
Gratulace Naomi, jsem rád, že to finále vyhrála, když to nebyla Caro, tak jsem rád za Naomi, rozhodně sympatičtější z obou finalistek :-)
Reagovat
tommr
v článku se sice píše, že "(Osaka) se vrátila do hry o post světové jedničky na konci sezony", ale to není pravda. Osaka je na tom podobně jako Karolína Plíšková tzn. nemá nárok pokud se Bartyová zúčastní TM. Bartyový tam k udržení postu jedničky stačí odehrát tři zápasy ve skupině bez ohledu na výsledek ...
Reagovat
Krisboy
Ano, pokud má byť jen teoretickou šanci, je ve hře. Čili článek je pravdivý.
Reagovat
tommr
ale Osaka nemá ani teoretickou šanci. Bartyová už nemusí do konce sezóny vyhrát ani jeden zápas, aby zůstala jedničkou. Stačí jí třikrát prohrát na TM v základní skupině a už jí nikdo nemůže předstihnout ...
Reagovat
milik254
Ale stále je šance, že ty tři zápasy neodehraje
Reagovat
tommr
šance typu "třeba jí přejede tramvaj" neuznávám ...
Reagovat
Dobry-den
Tvoje přirovnání je mimo. Šance, že se třeba Barty na konci náročné sezóny zraní a tři zápasy neodehraje, je nesrovnatelně vyšší, než šance, že ji 'třeba přejede tramvaj'. Čili nemáš pravdu, Naomi stále teoretickou šanci má. :-)
Reagovat
com
a proc ses zase rasista a uprednostnujes cernosku nad beloskou, kdyz Karolina ma porad vic bodu, nez Osaka :D
Reagovat
Dobry-den
Na Naomi se lépe dívá. Nejen herně. :-)
Reagovat
Jon61
Ale pánové. Nevěřím na duchy, ale když se u hřbitova z rozvodu páry začala vylézat osoba, tak mi mi nebylo do zpěvu. :)
Reagovat
Jon61
Tak nejsem jediný člověk, který je posedlý hledat ve všem logiku. :)
To se raději nezmiňuji o dotázníku v nemocnici, kd yjsem byl uzemněň slovy, že o všem přemýšlím. :)
Reagovat
gocii
Tak tam se pocita i s tim, ze furt nejake turnaje zbyvaji, takze teoreticky si muze pripsat body tam a ikdyby ne tak zisk na finals je vic nez 1500 pokud by vyhrala kazdy zapas. Takze kdyz barty vsechno prohraje, tak ji to nebude stacit tech 210...
Reagovat
tommr
za výhru TM bez porážky je 1500 bodů. Za tři prohry ve skupině TM získá Barty 375 bodů. Žádná hráčka tedy nemůže na TM na Barty získat víc než 1125 bodů. Karolína Plíšková na Barty ztrácí 1161 bodů a Osaka dokonce 1230. Je tudíž evidentní, že už jí nemůžou předstihnout ...
Reagovat
gocii
Vsak za prohru je 70 ne? Tak proc 375?
Reagovat
tommr
nevím odkud čerpáš informace, ale za prohru ve skupině TM se už nějakej čas dává 125 bodů (a za výhru 250) ...
Reagovat
gocii
Tss to se maji 125 za prohru ???? a chlapi chudaci muzou odjet s prazdnou ????
Reagovat
tommr
taky mi to příjde divný, ale je to prostě takhle nastavený. Zřejmě se to bere jako určitej bonus za to, že se hráčky na TM kvalifikovaly ...
Reagovat
smazaný uživatel
Naomi je zlatíčko. Ženský tenis je skor takou bokovkou, ale Osaka je príjemným osviežením.
Reagovat
misa
Bethanie Mattek S. slaví v Pekingu deblový titul po třech letech, tehdy samozřejmě vyhrála s Lucií.
Reagovat
misa
Soňa sbírá tituly v singlu i deblu. Šikulka :)
Reagovat
Jon61
Byly tady uvedeneny termíny "hratelná", Sofia je ..., to nechám fantazii.
Pro mne takový typ žen by dokázalo udělat vlkodlaka ze seminaristy.
Reagovat
misa
:)
Reagovat
aape
gratulace Naomi k titulu, hezký zápas
Reagovat
tommr
konečně někdo Slajzbábu sejmul. Už byl nejvyšší čas. Porazit jí měly už Petra a Bertensová, ale obě selhaly a Bartyový výhru doslova darovaly. Osaka se na rozdíl od nich výhry nezalekla a zaslouženě vyhrála ...
Reagovat
Jon61
Bertens selhala, ale Petře spíše došly síly, Koala ogar se navíc ve 3.setu rozpodávala, Petra neměla při jejím servisu šanci, navíc kvůli únavě kupila chyby. Naomi titul přeji.
Reagovat
misa
No, bába... má 23 roků :)
Reagovat
dadaft
voleje dnes propadák od Barty :((
Reagovat
dadaft
final set

v první hře, podávala Ash, za stavu 40:30, šly dva forhendy křížem, a pak měla Barty možnost poslat to po lajně do otevřeného kurtu, ale zvolila bezpečnější variantu zase křížem........... a na to si Naomi počkala a poslala to po lajně ona a tím získala celou výměnu, shodu a pak i brejk.................. myslím, že to vyhraje Naomi
Reagovat
Jon61
Ať tu nejste sám. Naomi má opravdu smrtící bekhend. Obě tenistky jsou skvělé atletky, ale když vidím, jak Barty chodí, neumím si ji představit ve večerních šatech a s vysokými podpatky :)
Reagovat
dadaft
a kam by takhle vyšňořená dobrovolně chodila?
ona si raději navlíkne džíny a někde na zahrádce dá chlazené pivko...
Reagovat
Jon61
To byla nadsázka, proto ten emotikon. Já Barty říkám Koala ogar. Chlapecký vzhled, dobrácký pohled, kolíbavá chůze medvídka, i když koala není medvídek, ale vačnatec :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak se někdy podívej na hráčskou párty. Ash tam běžně má šaty. Na TM se určitě taky předvede v nějakých.
Reagovat
Jon61
Když musím... To je podobné jako povinná účast na školení o bezpečnosti ve fabrikách. Raději bych viděl Dajanu než Barty. Některá ženský půvab má, u jiné je to marnost nad marnost.
Reagovat
smazaný uživatel
Nemusí, holky chodí i v kalhotách na tyhle akce. Ona třeba Markéta Vondroušová taky nemá chůzi modelky. Tak to prostě je.
Reagovat
Jon61
Přece se nebudeme hádat. :) Ashly je skvělá tenistka, uznávám ji, ale ženský půvab ji chybí. Chtěl jsem jen zdůraznit povinnou prezentaci.
Pravdou je, že některé tenistky se spíše zapsaly krásou než dosaženými sportovními úspěchy.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tak.
Reagovat
dadaft
1 - 1

bekhendy v závěru setu od Naomi byly prostě BRUTÁLNÍ
Reagovat
dadaft
druhý set --- sledujeme elitu současného ženského tenisu a je to vidět.
extra classe
Reagovat
dadaft
v prvním setu Ash s přehledem 6:3
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist