Berdych si poradil s Kubotem, Štěpánek nestačil na Mónaka

16. 5. 2012, 17:13
Aktuality 14
Poloviční úspěšnost měli dnes v Římě čeští tenisté v mužské soutěži. Tomáš Berdych ani napočtvrté neztratil set s Polákem Lukaszem Kubotem a postoupil do osmifinále. Hůř si vedl Radek Štěpánek, který prohrál s Argentincem Mónakem 4-6 2-6.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych nastoupil ke svému úvodnímu zápasu v Římě tři dny poté, co na rychlé modré antuce v Madridu neuspěl ve vyrovnaném boji o titul. A přechod na pomalejší povrch jako by se na něm v úvodních gamech jeho dnešního souboje s Lukaszem Kubotem podepsal: s rozehraným soupeřem, který si na rozdíl od českého hráče musel účast ve druhém kole vybojovat, si prohrál svůj druhý servis a brzy prohrával 1-3.

V Praze žijící Polák Kubot neuhrál ve třech dosavadních soubojích proti Berdychovi ani set, a stejně dopadl i dnes. Za stavu 4-3 nabídl českému soupeři brejkbol, při něm zahrál dvojchybu, a od té doby už se utkání vyvíjelo jednoznačně. Tomáš Berdych ziskem dalších dvou gamů vyhrál úvodní set 6-4, v následující sadě natáhl svou sérii už na devět vítězných her v řadě a za 80 minut se radoval z výhry 6-4 6-1.

V osmifinále čeká českou jedničku v zajímavém duelu Nicolás Almagro. Toho sice Berdych porazil na Australian Open v zápase, po němž mu nepodal ruku, ale v Indian Wells mu to Španěl oplatil s 'kanárem'.

Šanci postoupit do osmifinále měl dnes v italské metropoli také Radek Štěpánek, jenže ten nestačil na Juana Mónaka z Argentiny. Český hráč sice nezačal špatně, v šesté hře sebral soupeři podání a vedl 4-2, od té doby ale prohrál šest gamů v řadě a nepříznivý vývoj zápasu už zvrátit nedokázal. Argentinský tenista, na kterého může Štěpánek narazit v září v semifinále Davis Cupu, zvítězil 6-4 6-2 a bude dalším soupeřem světové jedničky Novaka Djokoviče.

Už jedenáctkrát bojoval v Římě o titul Roger Federer, který na trofej z italské metropole stále čeká. Svůj dvanáctý pokus odstartoval soubojem s Carlosem Berlocqem. Argentinec se sice nevzdal bez boje, Federer, který se celkem třiadvacetkrát vydal k síti, ale po 70 minutách zvítězil bez vážnějších problémů 6-3 6-4.

V dalším kole čeká Švýcara další bývalý nejlepší hráč světa Juan-Carlos Ferrero, jenž v Římě vybojoval titul před 11 lety.

Nezaváhal ani pětinásobný vítěz turnaje Rafael Nadal. Španělský tenista porazil 6-1 7-5 Němce Floriana Mayera a oplatil mu porážku z prvního vzájemného střetnutí.

"Dnes byl důležitý první set a v něm jsem hrál agresivně," komentoval Nadal, jenž má v Římě bilanci 32 výher a pouhé 2 porážky. Tu poslední utrpěl vítěz z let 2005, 2006, 2007, 2009 a 2010 loni ve finále s Djokovičem.

O postup do čtvrtfinále se třetí hráč světa utká s krajanem Marcelem Granollersem, který zdolal domácího Fabia Fogninoho a letos poprvé vyhrál dvě utkání v řadě.

Výsledky - Řím - muži (antuka, dotace 2.950.475 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (7-ČR) - Kubot (Pol.) 6:4, 6:1, Mónaco (14-Arg.) - Štěpánek (ČR) 6:4, 6:2, Nadal (2-Šp.) - Mayer (Něm.) 6:1, 7:5, Federer (3-Švýc.) - Berlocq (Arg.) 6:3, 6:4, Del Potro (10-Arg.) - Južnyj (Rus.) 6:4, 6:2, Almagro (12-Šp.) - Querrey (USA) 7:5, 6:2, Granollers (Šp.) - Fognini (It.) 6:3, 6:4, Wawrinka (Švýc.) - Tipsarevič (8-Srb.) 6:3, 6:1, Seppi (It.) - Isner (9-USA) 2:6, 7:6 (7:5), 7:5, Simon (11-Fr.) - García-López (Šp.) 6:4, 2:6, 6:4, Gasquet (16-Fr.) - Lorenzi (It.) 6:3, 6:2.

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

14
Přidat komentář
Pe3k
Dobrá kvalita. Djokovic vs. Tomic [Rome 2R 2012] HD.

http://www.youtube.com/watch?v=GmuEiNK3Lfg&feature=g-all-u
Reagovat
smazaný uživatel
Jen mě tak napadlo, co je Soderlingovi? Kdy se hodlá vrátit?
A Roddick to po Miami taky zabalil, proč?
Reagovat
tommr
Soderling prej zvažuje konec kariéry - nemůže se z tý mononukleozy nějak vyhrabat ...
Roddick a Fish léčí nějaký bolístky, ale na FO by už měli hrát ...
Reagovat
smazaný uživatel
Hm, tak to je gigatragédie. Máš to přímo jako nějakou jeho citaci, nebo to jsou jen nějaký zprávy z jeho okolí?
Reagovat
smazaný uživatel
Jsou to jeho vlastní slova.
Reagovat
smazaný uživatel
Bože... tak to je hodně smutný.

Od tebe bych očekával jinej druh zpráv.
Reagovat
smazaný uživatel
nechci aby Soderling skončil :(
Reagovat
tito
Neskončí.
Reagovat
smazaný uživatel
Tito to asi vie priamo od neho. Každopádne v najbližších dňoch bude mať tlačovku, kde bude hovoriť o svojej budúcnosti. S určitosťou nebude hrať RG, W ani Olympiádu.
Reagovat
tito
Pochopitelně nevím :-))). Ale únavový syndrom po mononukleoze prostě trvale neinvalidizuje. Nic víc. Pokud ovšem nemá ještě nějaký jiný problém či neztratil motivaci.
Reagovat
Heather_Fedex
rog s tim mel taky problem, ale nejak zasadne to jeho karieru neovlivnilo.., ach jo, osud je svine. v kazdem pripade to bude pro mne jeden z nej. hracu, kt. nevyuzili svuj potencial naplno...
Reagovat
Heather_Fedex
robin mel herne i na grandslam, ale bohuzel...
Reagovat
tommr
v úvodu mě sice trochu vyděsil když pustil Kubota do brejku, ale poté co si v osmý hře vzal brejk zpátky už nebylo o vítězi pochyb. Druhej set už byla Tomášova exhibice ... :)
Proti Almagrovi to ovšem bude jiný kafe. Tomáš se ale od jejich posledního zápasu hodně zlepšil a tak doufám, že Almagrovi vrátí tu porážku z IW i s úrokama ... :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist