Federer: Pořád mám na to vyhrávat grandslamy

23. 12. 2016, 15:30
Aktuality 36
Roger Federer už se v Dubaji tvrdě připravuje na úvod nadcházející sezony. Švýcar se od Wimbledonu na tenisové turnaje nedostal kvůli zranění kolene, které si přivodil během letošního Wimbledonu. Bývalá světová jednička nicméně stále věří, že i po dlouhé pauze má dost sil na to, aby vyhrála další grandslamové tituly a promluvila také o souboji o post světové jedničky.
Profily hráčů
Roger Federer

Roger Federer netriumfoval na grandslamovém turnaji už čtyři roky. Naposledy se z titulu z turnaje velké čtyřky radoval v roce 2012 v All England Clubu, když posedmé ovládl Wimbledon.

Pětatřicetiletý Švýcar se po dlouhé pauze k tenisu vrátí v prvním lednovém týdnu na akci smíšených družstev Hopman Cup. Federer stále věří, že má na to, aby zaútočil na ty nejvyšší tenisové mety.

Sedmnáctinásobný grandslamový šampion se k plné tréninkové zátěži vrátil minulý měsíc. Federera trápilo zranění kolene, které si vybralo v průběhu letošní sezony svou daň a Švýcara na kurt v druhé polovině sezony vůbec nepustilo.

Přesto zůstal Švýcar i s vidinou dlouhé pauzy pozitivní a sliboval, že udělá vše pro to, aby se na tenisové dvorce co nejdříve vrátil.

"Zůstávám pozitivní. Šanci vyhrát další grandslamový vavřín a velké zápasy určitě mám," řekla bývalá světová jednička. "Před grandslamovým finále uděláte vše pro to, abyste se cítili fyzicky stoprocentně připravení," dodal.

Federer si přivodil zranění kolene během letošního Wimbledonu. Vzápětí se připravoval na US Open, ale koleno ho stále trápilo, a tak se rozhodl letošní sezonu předčasně ukončit.

Švýcar už jednu operaci právě onoho kolene prodělal v únoru a hodně se mu ulevilo, když mu lékaři sdělili, že na další nemusí. "Po Wimbledonu jsem si sednul se svým týmem a stanovili jsme si cíl, že budu zdravotně v pořádku na přelomu listopadu a prosince. Věděli jsme, že si koleno musí odpočinout a se zátěží je třeba začít opatrně," uvedl Federer.

"Na začátku listopadu jsem odjel na dvoutýdenní dovolenou a byl jsem zvědavý, jak si koleno po dovolené povede. Naštěstí nenastaly žádné komplikace, vše bylo v pořádku," sdělil Švýcar a doplnil: "Pro mě bylo klíčové, že jsem nemusel na další operaci. To už by byla letos druhá a potřeboval jsem si odpočinout."

Federer už zhruba měsíc trénuje v Dubaji se dvěma hráči Top 350: Ernestem Escobedem a Mackenziem McDonaldem. "Postupně jsme jen pinkali a potom hráli i zápasy. Hrál jsem velmi dobře, ze začátku to bylo těžké, hlavně na servisu. Nemohl jsem najít tu správnou míru," popisoval svou přípravu.

"Postupem času se na tu dlouhou pauzu dívám pozitivně. Mé tělo si potřebovalo odpočinout a možná jsem si před pauzou ani neuvědomil, jak moc jsem si potřeboval odpočinout i psychicky," hodnotil čas strávený mimo tenisový kurt.

"Na konci letošní sezony mi ale začal tenis hodně chybět. A to je dobře. Díky tomu se na příští sezonu těším ještě více," radoval se.

A co říká bývalá světová jednička na změnu, která se odehrála v čele žebříčku? "Vůbec mě to nepřekvapuje. Andy vyhrál spoustu turnajů i grandslamů. Vždy jsem věřil, že na to má."

"Pokud Andy nebude zraněný, tak asi nějakou chvíli v čele zůstane," poukázal Švýcar na obrovskou porci bodů, kterou Djokovič v první polovině sezony obhajuje. "I v příští sezoně budou o post světové jedničky nejspíše bojovat Novak a Andy. Pokud by je chtěl někdo dostihnout, musel by vyhrát minimálně dva grandslamy."

Federer uznal, že na 18. grandslamový titul tak trochu čeká i kvůli Srbově dominanci. "Pro všechny bylo hrozně těžké ho porazit. Musíme tak přijít na to, jak proti němu uspět. Andy tu pomyslnou bariéru trochu prolomil a možná tak otevřel šanci pro jiné, aby grandslamy vyhrávali. Já osobně věřím, že grandslamy můžu vyhrávat i dál. Uvidíme."

 

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

36
Přidat komentář
Gulbis
Je to asi to samé jako kdyby Jágr říkal že má na to vyhrát Art Ross Trophy...Kecy v kleci
Reagovat
Krisboy
Kdyby ses radši připravoval na novou sezónu a tvrdě makal. Takovej talent a promarní ho vysedáváním u compu a diskutováním na TP. Jednu dobu jsi vypadal, že jdeš do Top10 a (jak říká jinde Brixner) - howno!
Reagovat
a.magerova
Reagovat
gigin
to je furt dokola. Co mají borci říkat? Tvl né, už na to nemám asi, budu tam ze sebe dělat kašpara. Včera například Gyrosek řekl, že asi vyhraje AO.
Reagovat
Pe3k
Tak urcite :D
Reagovat
Marduch
Tak Gyrosek říkáš? :D
Reagovat
Marduch
Zbytecne si na sebe zvysuje tlak a ocekavani tenisové veřejnosti, která by ho s dalším GS rada viděla. Ale vždycky zalezi, jestli to sportovec prohlašuje sam od sebe, nebo jestli odpovídá novinářům na otázku Myslíte pane Federer, ze ještě mate šanci vyhrát GS?
Reagovat
brixner
Já myslím, že Rogerova jediná(?) motivace dál se huntovat, je právě zisk ještě jednoho GS. Jistě, nastupují noví dravci, ale ani jeden z nich není oním dravcem z let 2003 atd.,prostě tu kvalitu nemají. Jasně, je tu "problém" v podobě Srba a Andyho, ale i tady asi bude přicházet jistá stagnace. Na antuce Roger asi už mnoho šancí nemá, na tři vítězné tedy! Ale myslím, že ve Wimbledonu se může ještě postavit komukoli! Já mu ten titul strašně moc přeji, můj soukromý tip je, že případný 18. titul z GS bude z Londýna, v Melbourne i New Yorku už může být proti němu i klima, těžko říci, je tu ještě Stan...Každopádně Rogera ještě nelze odepisovat, to v žádném případě!!! Myslím, že je mnohem silnější, než svého času v tomto věku Agassi nebo Connors!
Reagovat
Pe3k
To si kur. On je silnejsi i nez Herkules v jeho letech...a jeho fyzickou silu predci jen sila, kterou nosi v srdci :)
Reagovat
Marduch
Řekl bych, ze ho zbytecne podceňuješ..
Reagovat
Krisboy
Silnější než Herkules je už jenom Bivoj :)
Reagovat
Pe3k
Nebo Duffmen
Reagovat
Krisboy
Tak to je úplně jinej level. Ten je silnější než Herkules, Bivoj a Roger dohromady.
Reagovat
Ondra979
taky bych mu to přál,ale bude to složité, jediná reálnější šance je asi Wimbl, ale musí se aspon přiblížit formě z roku 2015, což bude otazník..Roger je pořád silný (vzhledem k věku samo),ale s tim Agassim nevím nevím, ten přece jen vyhrál 2x po 30 věku,2x byl taky ve finále a nevynechat AO2002 tak by asi byl přidal ještě jeden, tam Rogerovi holt ten jeden titul schází (zatím) :)
Reagovat
smazaný uživatel
Roger už evidentne silvestruje :)
Reagovat
smazaný uživatel
Roger? :-)
Reagovat
Krisboy
Tak Aus Open bude opravdu bez DelPa: http://sport.idnes.cz/del-potro-kvuli-bolavemu-zapesti-odrekl-ucast-na-australian-open-ph9-/tenis.aspx?c=A161223_205713_tenis_ten
Reagovat
Mayo
Roger uz nemusí vyhrávať GS. Uz ma vek. To, ze by ešte pridal GS vidím tak na 1% ale prajem mu.
Reagovat
Pe3k
Nekomu stacily 2% tak Rogerovi bude muset stacit 1%...
Reagovat
Ereinion
Ta šance je určitě vyšší...koneckonců poslední zápas v týhle sezóně bylo prohrané pětisetové wimbledonské semifinále s Raonicem. Djokovic i Murray budou mít příští rok třicet, taky už budou spíš klesat, i když má teď Murray za sebou asi nejlepší období. Jeden grandslam ještě Roger může urvat, vidím to tak na 30%.
Reagovat
steve79
Roger má pravdu, kdyby djoko tolik nedominoval, tak podle mě jeden Grandslam urval. V letech 2014 a 2015 hrál Roger skvělý tenis, ale jeden tenista byl prostě lepší.
Reagovat
Krisboy
To říkáš už asi pět let, Rogere. Respektivě 4 a půl, od posledního titulu.
Reagovat
jackiec
leda že by mu někdo vyřadil balkánce, to je jediný player kterého už fedex na 3 vítězné sety neporazí
Reagovat
Frantz
Ano a proto Nadala na 3 vitezne sety uz 10 let neporazil :-D
Reagovat
jackiec
nadala už nepočítám, ten už není schopen hrát grandslamy ve 2. týdnu
Reagovat
Roger_Federer
Memuze zato, ze se k nemu Rafa uz 3roky neni schopny na Granslemu ani dostat..;)
Reagovat
turista
No jo, Novak Djokovič si bude určitě chtít taky spravit chuť a doufám, že rozjede opět tu mašinu na tituly.
Reagovat
Carlos_Moya
V prdeli leda....
Reagovat
Pe3k
https://m.youtube.com/watch?v=sPU1o9OVGlc
Reagovat
kada.tom
Tohle opakuje už čtvrtým rokem a pořád nic ...
Reagovat
Kozoroh
Nezapomínej, že k tomu neměl daleko. V letech 2014-15 odehrál tři GS finále a jediný, kdo ho byl schopen zastavit byl No1e.
Reagovat
kada.tom
Andy taky byl Xkrát ve finále GS a má trofeje jen 3 ...
Reagovat
Tornes
Že má na to, aby vyhrával grand slamy, říká minimálně tak od roku 2002, kdy se dostal do top10. Zatím se mu to povedlo 17x. Přijde ti to málo?
Reagovat
Roger_Federer
My taky porad cekame, uz 4rokem...a porad nic..;)
Reagovat
D@nny
Sebevědomá prohlášení nejen u tenistů, ale u každého sportovce rozhodně vítám, je třeba si však říci zda je takové prohlášení pak vůbec reálné. Ačkoliv je Federer bezesporu "pán tenista", tak osobně ani trochu nevěřím, že by měl ve svém věku ještě šanci získat GS, natož pak bojovat o post světové jedničky. Nejstarším vítězem GS byl pokud vím Ken Rosewall, které vyhrál AO ve 37 letech. Byl to však rok 1972. Tenis se od té doby hrozně změnil a nyní víc než kdy jindy, je zapotřebí skvělé fyzické kondice a ta zákonitě s věkem klesá. Druhá věc pak je, že Andy konečně dosáhl na post světové jedničky a toto muselo jeho hře bezesporu dodat chybějící sebevědomí, Novak bude v nadcházející sezoně určitě motivovaný aby získal ztraceny post No.1 zpět, k tomu nová nastupující generace, která se začne dřív nebo později prosazovat i na turnajích velké čtyřky a Rafa s novým koučem. Toto vše ještě více bude komplikovat Rogerovi snahu o rekordní 18. GS titul. Suma sumárum beru toto prohlášení spíše jako snahu motivovat sebe sama, než cokoliv víc. Každopádně já osobně bych mu ten 18. GS titul upřímně přál:)
Reagovat
a.magerova
"Aby člověk dosáhl toho, co je možné, musí usilovat o to, co je nemožné."

Ernest Fischer

"Veliký cíl dává životu velký smysl."

Ladislav Pecháček
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist