Kalifornie uvidí finále dvacítek! Ósakaová smetla Halepovou, Kasatkinová udolala Venus

17. 3. 2018, 07:32
Aktuality 23
WTA INDIAN WELLS - Do finále velkého turnaje v Indian Wells postoupily dvě dvacetileté tenistky, které spolu v Kalifornii trénovaly tweener. Japonka Naomi Ósakaová si v semifinále po deklasování Rumunky Simony Halepové připsala první skalp světové jedničky a bude bojovat o premiérový titul, Ruska Darja Kasatkinová předtím vyhrála bezmála tříhodinovou bitvu s Venus Williamsovou a vyřadila tak třetí hráčku Top 10 v řadě.
Naomi Ósakaová

Před začátkem turnaje spolu trénovaly, když Darja Kasatkinová zasvěcovala Naomi Ósakaovou do tajů tweeneru. O dva týdny později obě dvacetileté naděje ženského tenisu v Indian Wells postoupily do svého největšího finále, v němž svedou první ostrý vzájemný souboj.

"Bude to zajímavé. Protože obě máme jiný styl hry. Myslím, že obě jsme v takto velkém finále poprvé, takže to bude zábava," těší se Ósakaová.

Naomi Ósakaová v kalifornské poušti odstartovala výhrami nad bývalými elitními tenistkami Marií Šarapovovou a Agnieszkou Radwaňskou, následně potvrdila roli favoritky proti Američance Vickeryové a Řekyni Sakkariové, s níž ztratila svůj jediný set na turnaji, a v posledních dvou kolech si vyšlápla i na světovou pětku Karolínu Plíškovou a jedničku Simonu Halepovou.

Japonská naděje tak poprvé na jednom turnaji porazila dvě hráčky Top 10, s nimž vyhrála čtyři z posledních šesti duelů. První hráčku světa porazila poprvé na třetí pokus. 

"Přijde mi, že každá soupeřka je proti mě pod tlakem, protože je nasazená. Já se jen v každém zápase snažím hrát konzistentně a nemám strach z toho, jestli vyhraju, nebo prohraju," prohlásila Ósakaová.

Na o šest let starší Halepovou našla recept až ve čtvrtém vzájemném střetnutí, ovšem pohrála si s ní ve velkém stylu a dorazila ji kanárem. Ósakaová sice v úvodu zápasu nepotvrdila brejk na 2-0, ale od stavu 3-3 už neprohrála ani game a za 63 minut zvítězila 6-3 6-0. 

"Byla jsem trochu nervózní. Ale jsem spokojená s tím, jak jsem zápas ukončila. Bylo lepší zvládnout svůj servis, než abych ji musela brejknout," ," řekla svěřenkyně Sashy Bajina Ósakaová, jež byla první japonskou semifinalistkou turnaje WTA Premier Mandatory a stala se první japonskou finalistkou v Indian Wells.

"Hlavně na začátku druhého setu jsem byla trochu překvapená, protože mi několik bodů darovala. Ale snažila jsem se o tom nepřemýšlet a nekoukat na druhou stranu kurtu, protože bych ztratila koncentraci," komentovala Ósakaová, jež zahrála stejně jako soupeřka 16 winnerů. Halepová ale spáchala také 27 nevynucených chyb.



"Dnes jsem byla úplně mimo hru. Neměla jsem cit pro míč, nemohla jsem se soustředit," popisovala své pocity Halepová, podobně jako dva dny předtím předchozí neúspěšná vyzývatelka Ósakaové Karolína Plíšková.

"Ósakaová je silná hráčka a dnes byla lepší. Byla lépe připravená a byla připravená vyhrát. To jsem já nebyla. Ale pozitivní je, že jsem si tady po vážném zranění zahrála semifinále. Takže jen kvůli tomuto zápasu nebudu turnaj hodnotit špatně," dodala Rumunka, jež si v lednu poranila kotník a v únoru léčila zánět v chodidle.

Ósakaová postoupila do svého teprve druhého finále na okruhu WTA a bude v něm usilovat o premiérovou trofej. Na domácím podniku v Tokiu 2016 totiž nestačila na Dánku Caroline Wozniackou.

44. hráčka světa Ósakaová si v žebříčku zajistila posun již na 26. místo a pokud by udržela neporazitelnost, polepší si ještě o další čtyři pozice.

Kasatkinová vyhrála bitvu proti Venus
To skvělá forma Rusky Darjy Kasatkinové se datuje už k začátku února, kdy si v Petrohradu proti Caroline Wozniacké připsala svůj druhý skalp světové jedničky. Nyní vyhrála už devět z deseti posledních zápasů, z toho čtyři proti hráčkám Top 10, a na druhém turnaji po sobě se dostala do finále.

V Indian Wells, kde hraje poprvé jako hráčka Top 20, porazila už čtyři žebříčkové lépe postavené soupeřky. Po Češce Kateřině Siniakové vyřadila i Sloane Stephensovou (13. v WTA), Caroline Wozniackou (2.), Angelique Kerberovou (10.) a v semifinále udolala po téměř třech hodinách skvělého tenisu 4-6 6-4 7-5 Venus Williamsovou (8.).

"V závěru zápasu mi trochu docházely síly, ale nakonec jsem našla způsob, jak vyhrát," řekla unavená Kasatkinová, která svedla s o 17 let starší Venus třetí třísetovou bitvu a podruhé odešla jako vítězka. Tentokrát uspěla poté, co ve třetím setu prohrávala 4-5 a 0-30.



"Po takovémhle zápase moc nemluvíte. Dokonce i během prvního setkání s trenérem a bratrem jsem toho moc neřekla. Jste plni emocí, které se dají těžko popsat," řekla nadšená Kasatkinová, jež vyhrála čtyři zápasy v řadě proti grandslamovým šampionkám.

"Venus hrála opravdu dobře. Byl to těžký zápas. Mám k ní velký respekt, protože hraje úžasný tenis. A zahrát si proti ní semifinále na tak velkém stadionu před neuvěřitelným publikem, bylo skvělé. Chvílemi jsem se na kurtu dokonce usmívala. Dala jsem do toho srdce a vítězství je sladká třešnička na dortu," dodala Ruska.

Kasatkinová tak porazila už tři hráčky elitní desítky po sobě a vzájemnou bilanci si s nimi vylepšila na 10-16. A pokud by v Indian Wells dokázala proměnit své celkově čtvrté finále v druhý titul, který slavila zatím jen loni v Charlestonu, dostala by se v žebříčku před devátou Petru Kvitovou a sama se stala hráčkou Top 10.

• WTA PREMIER MANDATORY INDIAN WELLS •
USA / Kalifornie, tv. povrch, 7.699.000 dolarů
páteční výsledky (16. 03. 2018)
• Dvouhra - semifinále •
Ósakaová (Jap.) - Halepová (1-Rum.) 6-3 6-0
Kasatkinová (20-Rus.) - V. Williamsová (8-USA) 4-6 6-4 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
Rogers
Velmi příjemný a konečně ženský tenis předvádí dvacítka Darja. Jen více mládí a ženskosti.
Reagovat
Pavlis
Nebývá příliš obvyklé, aby Halep s Kerber dostaly takovou čočku. Je to povzbuzující. Obecně za ten vzestup mladých dvacítek může loňská absence Viky, Petry, Sereny, selhání Halep, Karolíny, Kerber. Dost to vlastně rozhodila i Masha, která se už asi jen stěží dostane zpátky na vrchol. Aga taky dole. Věk a čas nezastavíte.
Reagovat
smazaný uživatel
AHOJTE, mám možnost získat za poloviční cenu vstupenky na French Open. Je úplně jedno jaké kolo. Stačí si říct a můžete jet i třeba na finále. Byl jsem tam již 3krát a pojedu tam po čtvrté, protože vidět nejlepší hráče v Paříži na grandslamu je úctihodný zážitek. Pokud nevěříte mohu poslat video jak přichází Djokovič na stadion a nebo pár selfie ,které jsem pořídil. Dále Vám mohu poradit s dopravou do Paříže a s dopravou v Paříži. Není problém. Pište mi do zpráv a jakmile si to přečtu odpovím. Ptejte se na cokoliv ohledně grandslamu Zbývá už jen několik vstupenek.
Reagovat
Nola
dakujem, ja potrebujem vidiet ako Djokovic FO vyhra :D ak mi to zarucis, tak podojim cele pribuzenstvo, priatelov, znamych.......
Reagovat
EllNino
přál jsem si tam Vee, ale Daria to zvládla lépe v koncovce :) Stejně i myslím, že vyhrjae Naomi, ta holka konečně trochu ukazuje emoce a je to hned vidět na výsledcích :)
Reagovat
galisj
Naomi vyhraje,je skromná,sympatická a nervy má taky v pořádku.Je to moje čokoláda.
Reagovat
Fandina
Tomu se ani nedivím. Kosatka kosí a Osaka jede. Obě hrály dobře už v Dubaji, jedna byla ve finále a Osaku porazila pozdější vítězka Svitolina. Ten zápas jsem tam viděla, vůbec mě to nepřekvapuje, že obě vyhrávají. Tak jsem zvědavá, jak dlouho jim to vydrží.
Reagovat
janek_da
kosatka kosí , osaka seká
Reagovat
Fandina
jooooooooo to je přesné :-))
Reagovat
smazaný uživatel
tak je to logicke,
ruska jeste pouziva kosu
a japonka moderni sekacku...
Reagovat
blixa
Pokud ovšem Ruska není SMRT ! To by mělo oprati sekačce, byť moderní, jisté výhody ... ;-)
Reagovat
blixa
SMRT - strana mírových revolučních tradic !!! ;-)
Reagovat
Pavol
Daria to dá aj keď je viac unavená. Chce ísť do tej prvej desiatky.
Reagovat
smazaný uživatel
zaase budem s tebou nesuhlasit, podla mna to Naomi zvladne :)
Reagovat
Pavol
Nesúhlasiť je jedna vec a mať pravdu druhá vec. Počkáme do zajtra.
Reagovat
Pavol
Niečo od Kabátov.

Povídám hochu vracím se z flámu hráli jsme karty se zdá
partii pokra o budoucí vládu dík Bohu vyhrál jsem já.
Já měl z pekla štěstí a nebo pár trumfů v rukávu podvod - já vím
chcete mě soudit tak dejte mě na kříž jsem váš
ďábel a syn

PS Kasatkina ohromná bojovnosť a húževnatosť. Mládí vpred.
Reagovat
Krisboy
Mládí vpřed! Simony je mi trochu líto...vyhraje někdy něco velkého, nebo bude celou kariéru Berdychovat? Ale Darja i Naomi zaslouženě, pěkně to tam vyfackovaly :)
Reagovat
Kozoroh
Tak Simona vyhrála IW před třemi lety. A v posledních dvou letech Madrid.
Reagovat
PetaM
Bravo! Světová jedničko ...
Reagovat
smazaný uživatel
Halepová je No I. "bez důvěry", zatím vlastně nic nevyhrála. Po Paříži a Wimbledonu bude už v ?demisi?. ? Má teď plno bodů, může zapojovat v mozku centra, které ještě nikdy nepoužila a tak vykládá o nasazování Sereny a podobné jiné nesmysly. Serena hlavně takové věci nemá zapotřebí a pochybuju, že by takovou "protekci" vůbec chtěla.
Nic se nedá dělat, takto lze být No I. donekonečna, než začne zlobit loket nebo koleno?.. Tenisu to nepřináší nic. I to je konec konců jedno.
Reagovat
Krisboy
Tak tak, Safinová, Jankovičková, Plíšková, Halepová. Copak mají tyto dámy společného? :D Ale jak píšu níže, Halepka tuto společnost dříve nebo později opustí. A dá-li Satan, tak i ta Karolína :)
Reagovat
EllNino
Škoda, že Dinara nemá aspoň jeden, ta si ho zasloužila ....
Jelena si to nahrabala hlavně na malých turnajích no, a na US Open 2008 byla od titulu celkem daleko ...
Karolína tak nějak to samé, co Jelena s tím, že Jelena vyhrála aspoň 'pátý GS' v Indian Wells, Karolína má jen P5 v Cincinnati a jinak jen Premiery, co se týče titulů...
Simona si myslím, že vyhraje RG, pokud se zase nepodělá, už musí mít pokomplex, protože věechny 3 finále na GS byly enormě vyrovnané a ani jeden nevyšel
Reagovat
Krisboy
Jasně, není to úplně Berdych, je na tom lépe. Byla jedničkou a pár velkých titulů má taky. Ale ten GS by fakt potřebovala, resp. bych jí ho moc přál. Ale ona ho získá, snad na něj nebude čekat deset let jako Wozniacki.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist