Keysová zničila svou kamarádku Vandewegheovou a zahraje si o první grandslamovou trofej

8. 9. 2017, 03:35
Aktuality 54
US OPEN - Druhé americké semifinále mělo mnohem svižnější tempo. Madison Keysová v něm totiž zničila svou krajanku Coco Vandewegheovou, své velké kamarádce uštědřila třetí porážku v řadě během měsíce a poprvé v kariéře postoupila do grandslamového finále. Stejného úspěchu dosáhla o zhruba dvě hodiny dříve Sloane Stephensová, která bude další soupeřkou Keysové. Vítězka sobotního finále zvedne grandslamovou trofej nad hlavu premiérově.
Profily hráčů
Madison Keysová

Madison Keysová v domácím semifinálovém derby na letošním US Open po dalším fantastickém výkonu za 66 minut hry deklasovala 6-1 6-2 svou velkou kamarádku a krajanku Coco Vandewegheovou, kterou během měsíce porazila už potřetí v řadě, a zahraje si premiérové grandslamové finále.

Keysová do utkání vlétla neuvěřitelným způsobem. V úvodní sadě nastřílela 14 vítězných míčů, vyrobila pouhé dvě nevynucené chyby, na podání ztratila jen tři fiftýny a do vedení 1-0 na sety šla po pouhých 23 minutách. V prvních pěti gamech prohrála jen 4 z 24 bodů. Vandewegheová odvrátila "kanára" až na poslední chvíli, když v šesté hře zlikvidovala první setbol krajanky a poprvé udržela servis.

Statistiky zápasu
Vandewegheová - Keysová
0 esa 5
2 dvojchyby 1
61% 1. podání do kurtu 64%
45% úsp. po 1. podání 73%
50% úsp. po 2. podání 76%
9 vítězné míče 25
22 nevynucené chyby 9
10/20 úspěšnost na síti 3/6
0/0 využité brejkboly 4/7
čas 1:06

Vandewegheová se snažila ve druhém dějství něco změnit. Ani změna taktiky ale nepomohla. Keysová pokračovala ve výborném výkonu na podání i od základní čáry a Vandewegheová se naopak nedokázala vyvarovat dalším nevynuceným chybám. Keysová si za stavu 6-1 4-1 v útrobách stadionu nechala obvázat pravý stehenní sval. Na jejím výkonu se to ale nepodepsalo. Zápas zakončila pátým esem.

Byl to naprosto famózní výkon dvaadvacetileté Američanky. "Věděla jsem, že tuhle příležitost musím využít a jsem strašně ráda, že se mi to podařilo a jsem ve finále," radovala se.

Jednu starost přece jen měla, v průběhu druhého setu si nechala obvázat pravý stehenní sval. "Začala jsem sval cítit a trochu jsem se bála, aby to nebylo vážné. Raději jsem se nechala ošetřit co nejdříve. Teď se cítím skvěle. Lépe se snad ani cítit nemůžu," uklidnila domácí publikum.

O svou první grandslamovou trofej si to Keysová rozdá s další finálovou debutantkou a krajankou Sloane Stephensovou, které se pokusí oplatit dva roky starou porážku z Miami.

Stephensová v mnohem vyrovnanějším prvním americkém semifinálovém duelu přehrála domácí legendu Venus Williamsovou. "Sloane hraje jako vyměněná. Je vidět, že si to na kurtu užívá," řekla ke své další soupeřce Keysová.

Finálová bitva tak bude soubojem návratů. Stephensová se na kurty vrátila teprve před dvěma měsíci, Keysová letošní sezonu zahájila po operaci levého zápěstí až v Indian Wells. Dlouho se nemohla dostat do své nejlepší formy. Na amerických betonech však hraje znovu svůj nejlepší tenis.

Ve Stanfordu vybojovala svůj první letošní titul a vůbec premiérový na domácí půdě. Výborně hrála také v Cincinnati, kde vypadla až v osmifinále s pozdější vítězkou Muguruzaovou, s níž prohrála v tie-breaku rozhodující sady. Na US Open rovněž válí a po výhrách nad Mertensovou, Mariaovou, Vesninovou, Svitolinovou, Kanepiovou a Vandewegheovou, přemožitelkou světové jedničky a loňské finalistky Karolíny Plíškové, dosáhla životního úspěchu.

Z posledních 13 zápasů jich Keysová 12 vyhrála. Stephensová je na tom rovněž fantasticky, z posledních 16 duelů se z postupu radovala 14krát.

Keysová se po dnešní výhře vrátí minimálně na 12. pozici žebříčku WTA. V případě titulu čeká bývalou světovou sedmičku návrat do Top 10 na deváté místo. Poražená semifinalistka Vandewegheová vylepší své kariérní maximum a v pondělí bude figurovat na 16. příčce.

Američanky letošní US Open doslova ovládly. Poprvé od roku 1981 proběhlo na závěrečném grandslamovém turnaji sezony celoamerické semifinále. Po vyřazení Williamsové je jasné, že US Open bude mít v sobotu novou šampionku. Na rozdíl od mužů, kde letos vítězí staří známí, v ženském tenise získá třetí ze čtyř letošních grandslamových vavřínů hráčka mladší 25 let.

• US OPEN •
USA, tv. povrch, 50,400.000 dolarů
čtvrteční výsledky (7. 9. 2017)
• Dvouhra ženy - semifinále •
Keysová (15-USA) - Vandewegheová (20-USA) 6-1 6-2
Stephensová (USA) - V. Williamsová (9-USA) 6-1 0-6 7-5
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

54
Přidat komentář
Kozoroh
Madison vyhraje. Proti Coco dávala takové bomby (agresivní a přesně), že když to samé předvede proti Sloane, tak není o čem.
Reagovat
Krisboy
Taky myslím. Mad když je v ráži, je (skoro) jak Petra :)
Reagovat
FulnekUltras
s oběma bych si to uměl představit, podle okolností i současně ;)
Reagovat
a.magerova
Chlap neumí zároveň poslouchat (vnímat) a při tom si zavazovat tkaničky u bot... natož dvě baby současně... :-P
Reagovat
FulnekUltras
bych ze začátku jenom vnímal, pak by se vidělo ;)
Reagovat
a.magerova
Reagovat
Herbert_Hoover
CoCo má kamarádky? :))
Reagovat
vrabejka
Když už musí být americké složení tak jsem rád že postoupili mé favoritky :)
Vypadá to že ženské finále bude zajímavější než mužské.
Reagovat
smazaný uživatel
Žádné vrabejkovy favoritky nepoustoupilI :-D
Reagovat
vrabejka
Keys je moje dlouhodobá favoritka a hra Sloane se mi poslední dobou taky hodně líbí.
Reagovat
EllNino
tady jde o pravopis blbečku
Reagovat
vrabejka
jenom šašky zajímá pravopis když finišuje US OPEN.
Reagovat
blixa
Jenom šašek neumí používat měkký a tvrdý "i/y".
Reagovat
Fandina
nevím, jestli spisovně to není měkké a tvrdé
Reagovat
blixa
Já píšu řečí mluvenou, ne formální češtinou, to sis mohla už dávno všimnout. A ne proto, že neumím gramatiku ale že mě to tak baví.
Reagovat
Fandina
Nevšimla, dostanu vynadáno? Já o sobě ani nevěděla, kolik můžu udělat pravopisných chyb, než jsem tu začala psát. Některé byly překlepy, jak jsem rychle psala, ale mnohé jsou fakt chyby. Hlavně mám problém s mě a mně, ale taky už jsem napsala hrubku v i/y.
A samozřejmě také píši hovorovou češtinou. Ale do tebe jsem si chtěla jemně rýpnout. Tak promiň netykavko :-)). Samozřejmě, že je to normální, psát dobrej místo dobrý atd.. Nicméně někdy mě to napsané bouchne do očí.
Reagovat
EllNino
naučíš se konečně shodu podmětu s přísudkem, tupá hlavo ? :D
Reagovat
vrabejka
mám to správně maďare.
Reagovat
Krisboy
Co jsi měl z češtiny?
Reagovat
dunphy
Ne, nemáš. Ani toho Maďara ne. :D
Reagovat
EllNino
Konečně tý tupaně namachrovaný někdo pořádně vyprášil kožich, škoda, že se to nepovedlo Lucce nebo Karolíně ... Ale Madison to hrozně moc přeju a doufám, že vypraská i Stephens, protože už mě fakt vytáčí :D
Reagovat
horska.kraslice
Pokud Mad vyhraje, dostane se do desítky, kam patří!
Reagovat
misa
:) Kdyby si Lucka víc věřila, tak byl výsledek opačný. A finalistku US Open měla v Torontu taky vyřadit.
Reagovat
smazaný uživatel
To Toronto myslim tolik nemrzi jak USO...:)
Reagovat
misa
Ztratit 3 mečboly při vlastním podání zamrzí. Dodat Lucce víru ve vlastní síly nedovedl ani Rob v hledišti :)
Reagovat
smazaný uživatel
Podle me by sis mel dachnout Ele...:)))
A to ze prohraje, bylo jasne uz pred zapasem, Colleen nemela u me ani to 1 forehandovske procento...
...Spis mam podezreni, ze ji Colleen miluje a ty neoficialni zpravy, ze je na holky jsou asi pravdive:D) Jinak si jeji vykony proti Madison nedokazu moc vysvetlit, a to ze po prohranem zapase si k ni jde s usmevem sednout a kouka na ni jak "na bozi obrazek"...
...jako doufam, ze to je hluboke pratelstvi mezi nema, ale v dnesni dobe...je treba asi pocitat se vsim.
Reagovat
EllNino
já Coleen měl rád do zápasu s Markétu ve Fed Cupu, tam se chovala jako boží hovádko s prominutím, p výhře na 17tiletou holkou oslavovala, jako by vyhrála GS :) ... a tady mě zase naštvala proti Aze :) proti Lucce a Karolíně už se chovala slušně, a teď jak píšeš s tou Madison, měl jsou celkem podobné pocity, ale myslel jsem si, že je to jenom muj pocit ... ale třeba v tom ta láska fakt je, Coleen je spíš takový chlapecký typ ... a co žejo, to je její věc, možná to na ty prohry s Mad má vliv větší než si myslíme :)
Reagovat
misa
Slušně se chovala, protože celý zápas vedla.
Reagovat
smazaný uživatel
jo, ted si rikam, ze je skoda, ze se ta Colleen nezakoukala radeji do Lucy...co na te Mad vidi, sakra:D)
Reagovat
EllNino
Mad je moc pěkná :) teda aspoň pro mě :D
Reagovat
smazaný uživatel
No jenze pro Colleen ten FC je neco jak GS...proc si myslis, ze nam tu vzniklo to fulnecke perpetum mobile:D)?
To bych ji vubec nezazlival...vzhledem k tomu, jaky ma k FC postoj.
S Agou to bych uz chapal...krom toho dokaze rozmlatit raketu ve stylu Gulbise uplne vpohode:)
Reagovat
FulnekUltras
velice dobré postřehy ;)
Reagovat
Pedronegro
no konečně genderově vyvážený pohled, který staví fiasko našich děvčat do jiného, vlastně pozitivního, světla :)
Reagovat
Fandina
a mládí vpřed. Mad hraje super rány, asi nejtvrdší na okruhu a jsem ráda, že vyhrála. A Sloane je také dobrá, před lety byla za velký talent a jsem ráda, že to potvrzuje. Takže pěkné finále, trochu favoriuji Madison.
Reagovat
Krisboy
Jj, nejtvrdší forehand na okruhu. Btw. na ATP je Rosol druhý za Ponožkou:

http://on-the-t.com/2016/11/26/aoleaderboard-forehand-speed/
Reagovat
baggik
Zaplaťpánbůh! Madison děkujeme. Skromná holka vyhrála nad namachrovanou .....
Reagovat
smazaný uživatel
:D
Reagovat
kada.tom
Pro obě holky premiérové GS finále, jsem zvědav jak to pojmou, respektive zda to obě ustojí nebo jak vlastně to finále bude vypadat a jaký bude mít průběh.

Za sebe jsem fakt rád, že ve finále není hrubě nesympatická Vandeweghe. V druhém SF jsem sice o něco víc přál Venus, ale už včera jsem tu psal, že za postup Sloane se taky zlobit nebudu.

Ve finále budu přát o dost víc Sloane, ten její návrat je pohádka a pohár z New Yorku by byl pravým vyvrcholením amerického snu. Sloanina snu, který si snad ani nemohla vysnít. Pokud vyhraje Keys, taky mi to nijak extrémně vadit nebude.
Reagovat
VlS
A doufejme, že s parádním tenisem. Sympatické jsou mi obě.
V deblu bude doufám držet trofej matka Tereza :-)
Reagovat
PetaM
Výborně Madison!!! Poprvé jsem tě viděl hrát asi s Mášenou před Bůh ví kolika lety v Cincy a byla jsi skvělá. Věděl jsem, že z tebe něco bude a je skvělé ti fandit. Hraješ bezvadný tenis :) A teď ve finále sejmi tu namyšlenou Sloane a bude to úplně božííí. Moc ti ten titul přeju!!!!! :)
Reagovat
Frick
Americký tenis se pomalu může přestat bát toho, že by po W+W neměl někoho, kdo by byl schopen vyhrávat ty největší trofeje.

Ještě loni to taková tutovka nebyla, jakkoliv pochopitelně Keys nebo Stephens platily za talenty.

Další věc - ještě v květnu 2016 si Petra mohla říkat, že už je skoro pět let GS vítězkou s nejpozdějším datem narození.

Od RG 2016 se už ale 4x stalo/stane, že GS vyhraje později narozená dívka. V případě Ostapenko ho navíc vyhrála dívka, která byla v době triumfu mladší než Petr ve Wimbledonu 2011.

No a asi by se měly dát na pozor ty dlouholeté čekatelky. Aga a Caroline. Ty to asi budou mít se splněním si GS snu složité.
Reagovat
baggik
No Aga s Carolin už maj po sezóně. Pouze s defenzivním tenisem už GS nevyhraješ.
Reagovat
Krisboy
trénuje Mad ještě Davenport?
Reagovat
Ondřej.Jirásek
yes pes, byla v její lóži :)
Reagovat
Krisboy
Díky, zápas jsem neviděl. Potom je to jasné. Lindsay ví, jak vyhrávat grandslamy :)
Reagovat
aligo
CoCotka není ve finále, mrzí mě Venus, ale co šedá dělat, mladí se nezadržitelně řítí vpřed, ve finále nebudu mít jasného favorita, možná trochu víc Stephens, protože by to byla senzace, důležitější je pro mě, aby to byl kvalitní tenis a ne jako ten italský, kdy byly obě nervózní jako pes....
Reagovat
smazaný uživatel
keys krasna zena ale mimoradna tenistka a vyhraje tento GS
Reagovat
Frick
Myslel jsem si, že budu moci říct, že Lucka v Americe prohrála jen s finalistkami US Open. Nedá se nic dělat.
Reagovat
Krisboy
Cocotku asi souboj s našima holkama dost vyčerpal...Venus škoda, tý jsem to přál moc. Nevadí, příští Wimbledon je její.
Reagovat
Mayo
To je katastrofa. Presne opačne to dopadlo ako som chcel. Vo finále prajem menšiemu zlu Keys
Reagovat
Pavol
Mne to padlo presne. Venus je postaršia a Coco je v podstate slabučká.
Reagovat
baggik
To jsi asi jedinej, komu ta otravná Coco neleze na nervy.
Reagovat
smazaný uživatel
Ne, jediny neni. Me tedy na nervy vubec neleze:)
Jeste bych rekl ze je tu dalsi clovek, kteremu na beton na nervy neleze, a to Madison, nebot mit takovou kamaradku na okruhu je celkem pozehnani, dalsi darovacka Colleen:D))) A v tomhle tretim zapase to uz bylo proste uz hruza:)...nedokaze se prez to prenest... tak tyhle veci, to je v individualnim sportu vzdycky tezkou vyzvou.

A musim rict, ze jak jsem zapasil u Lucy s tim, jak hraje proti kamaradkam nebo ceskam, tak v tomhle porovnani, je Lucy jeste neskutecny drzak...:D)

Proste kazdy na to koukame jinak...

...ja se spis snazim vyhnout tomu, abych nezacal odpocivat u tenisu s pranim, aby nejaka hracka nebo hrac hukl...a jeste mit z toho radost. Ale chapu, ze zase nekomu na nervy leze...no:)
Jsou hracky, ktere taky nemusim, ale radeji je obchazim obloukem a nekazim si radost z tenisu:)...snazim se je tak nejak vytesnit z podvedomi...
Reagovat
Hector21
haaaaaaaa a už se to blíží

Maddie na vítězství v turnaji :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist