Kristýna Plíšková sérii domácích šampionek v Praze neprodloužila. Ve finále podlehla Barthelové

6. 5. 2017, 11:15
Aktuality 56
WTA PRAHA - Kristýna Plíšková v Praze svůj druhý triumf na okruhu WTA nevybojovala. Na antuce ve Stromovce sice vedla nad Monou Barthelovou 6-2 a 4-3 s brejkem v zádech, nadějně rozehraný duel ale nakonec prohrála. Německá kvalifikantka tak vyhrála osm zápasů během osmi dní, připsala si svůj čtvrtý titul a stala se první zahraniční vítězkou J&T Banka Prague Open.
Barthelová a Plíšková (© TK Sparta Praha)

Podnik WTA International J&T Banka Prague Open na antuce v pražské Stromovce se konal třetím rokem a i letos byla ve finále minimálně jedna česká tenistka.

V hlavní soutěži startovalo celkem sedm domácích hráček a čtyři z nich byly nasazené. Nejdál se však dostala překvapivě Kristýna Plíšková, které se na antuce nikdy nedařilo. Na okruhu WTA na ní vyhrála jediný zápas, na turnajích ITF byla jen třikrát dál než ve čtvrtfinále - a to už v sezonách 2008 a 2009 na podnicích nejnižší kategorie ITF 10k. 

V Praze ovšem Plíšková navázala na solidní letošní výkony a na oranžové drti výrazně zlepšila pohyb. Skalpem bývalé světové jedničky Jeleny Jankovičové získala sebevědomí, ve druhém kole ji pomohlo odsoupení nemocné obhájkyně titulu Lucie Šafářové. Pak otočila duel s Brazilkou Hadadovou Maiaovou a včera si výhrou nad Lotyškou Ostapenkou zajistila postup do svého druhého finále na okruhu WTA.

Navázat na triumfy své sestry Karolíny a Lucie Šafářová z předchozích dvou ročníků však už navázat nedokázala.

Kristýna Plíšková své první finále loni v uzbeckém Taškentu proměnila v titul a na dosah měla i vítězství v Praze. Na svou druhou trofej a vůbec první z antuky mezi ženami však nakonec nedosáhla. Proti Němce Moně Barthelovou, nepotvrdila za stavu 6-2 a 4-3 brejk a nakonec prohrála 6-2 5-7 2-6.

Statistiky zápasu
Barthelová - Plíšková
8 esa 9
10 dvojchyby 2
60 %
1. podání 'in' 65 %
69 %
úsp. 1. podání 61 %
38 %
úsp. 2. podání 37 %
37 winnery 47
23 nevyn. chyby 37
6/13 brejkboly 5/12
čas: 1:55

Do finálového duelu vstoupila mnohem lépe Plíšková. Začala potvrzeným brejkem a i když jednou neudržela své podání, díky 19 winnerům a pouhým 7 nevynuceným chybám zvítězila 6-2. Němka jí pomohla pěti dvojchybami.

V druhé sadě Plíšková otočila z 0-2 na 4-3 a měla brejk k dobru. Fanoušci se již těšili na vítězné oslavy, ovšem Ale Barthelová ukázala svoji sílu od základní čáry a vývoj otočila.

"Jseš vyndaná ze zásuvky. Zasuneme zásuvku a nabijeme. Musíš do toho jít. Začíná si tě vodit. Soustřeď se na servis a choď do toho," radil trenér Martin Fassati o pauze za stavu 4-5. V desátém gamu jeho svěřenkyně ještě odvrátila setbol, jenže za stavu 5-6 přišla o podání čistou hrou a především vinou 14 zbytečných chyb dějství ztratila.

V úvodu třetího dějství, před nímž se Plíšková převlékla a bílý komplet vyměnila za oranžovo-modrou kombinaci, ztratila spoustu sil. Nejprve neproměnila tři brejkboly a vzápětí musela bojovat o svůj servis přes pět shod. Závěr utkání nezvládla, od stavu 2-2 už neuhrála ani game a turnaj pro ni skončil porážkou.

"Jsem teď vyčerpaná, trochu mi došly síly. Hlavně v druhým setu, kdy jsem měla brejk. Nefungoval mi první servis, což mi také sebralo dost sil," komentovala zklamaná Plíšková.

"Mám trochu natažený sval na břiše, což mě dnes asi taky trochu ovlivnilo. Bylo to finále, moc jsem chtěla vyhrát, takže i nervy na mě dolehly. Ale celkově to hodnotím pozitivně - bylo to moje první letošní finále, k tomu na domácí půdě a na antuce," dodala lounská rodačka.

Svěřenkyně Martina Fassatiho Plíšková se díky životnímu turnaji na antuce posune poprvé do Top 50 světového žebříčku, v němž se posune na 46. místo. Nyní ji čeká rychlý přesun do Madridu, kde by měla už zítra vyzvat obhájkyni titulu Simonu Halepovou.

Šestadvacetiletá Barthelová, jež bývala 23. hráčkou světa, ale i vinou zdravotních problémů spadla do druhé stovky, si dnes zahrála ve svém sedmém finále. Ukončila v něm téměř tříleté čekání na čtvrtý titul, když navázala na své triumfy z tvrdého povrchu v Hobartu 2012, z haly v Paříži 2013 a z antuky v Bastadu 2014.

Start v Praze si Barthelová zajistila v kvalifikaci, ve které přežila tři mečboly a vyřadila Denisu Allertovou. V hlavní soutěži pak zastavila další dvě Češky, když včera otočila nepříznivý vývoj také proti Barboře Strýcové. K tomu přidala skalp přemožitelky Karolíny Plíškové Italky Camily Giorgiové. Dnes hraje osmý zápas během osmi dnů.


"Nemohu tomu uvěřit, že jsem tu vyhrála. Vůbec nevím, jak jsem to dokázala. Byla jsem totálně vyčerpaná. Ráno mi nebylo vůbec dobře, ale rozhodla jsem se hrát a nakonec jsem získala titul," radovala se Barthelová, jež vyhrál osm zápasů během osmi dnů. 

I proto nestihla kvalifikaci v Madridu. Místo cesty do španělské metropole si odpočine a odletí na další antukový turnaj do Říma.

• WTA INTERNATIONAL PRAHA •
Česko, antuka, 250.000 dolarů
sobotní výsledky (06. 05. 2017)
• Dvouhra - finále •
Barthelová (Něm.) - Kr. Plíšková (ČR) 2-6 7-5 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

56
Přidat komentář
Frick
To je ovšem trochu k zamyšlení. S jednim delším zápasem, kde se ale moc nebehalo, dvěma kratkejma a jedním w/o
Reagovat
tommr
no jako výmluva to působí opravdu dost divně obzvlášt když si uvědomíme, že její soupeřka hrála osmej těžkej zápas během osmi dnů ...
Reagovat
Frick
Když SPO nevyhraje Češka, tak ten samej "to" vychází ve Wimblu :o)
Reagovat
Frick
Když vedu 6:2 *4:3, tak už to mám docvaknout. Škoda. Na druhou stranu - sestra podobným způsobem přišla loni o mnohem, mnohem cennější trofej.
Reagovat
EllNino
tam tuším vedla 2:1 s brejkem a to v ženském tenise nic neznamená
Reagovat
Frick
Tak u ofenzivní hráčky na hardu to něco secjenom znamená. Jo, u Errani někde v Římě, tam asi ne, no...
Reagovat
EllNino
ve finále GS to fakt nic neznamená ...
Reagovat
smazaný uživatel
Vysvětluj něco teoretikovi, který kouká jen na čísla :-)
Reagovat
VlS
nás od druhýho setu rychle vyvedla z přehnanejch nadějí. Jak když přepneš vypínač, bože!
Reagovat
sprchon
Prej byla vyndaná ze zásuvky...
Reagovat
VlS
Kterej trouba ji vyndal?
Reagovat
sprchon
Asi ona sama. Ale taky to mohl bejt jenom ucpanej kabel...
Reagovat
VlS
Jo, uzel na drátu, to je pane mrcha :-(
Reagovat
Dobry-den
letos už popáté neudržela vedení. Doma ve finále je to ale asi nejbolestivětší. Herně jde nahoru, ale hlava se nezmění. Ale i se slabou psychickou se dá dojít relativně vysoko, příkladem je třeba Strejdovka, která se už relativně dlouho drží ve 2. desítce, tak uvidíme, no. Jako ségra ale podle mě Kristýna nikdy nebude.

Moně samozřejmě gratuluji, výhru si zasloužila.
Reagovat
vrabejka
Z kvalifikace až k titulu krásný příběh :)
Reagovat
horska.kraslice
Jako nedávno Markéta :-)
Reagovat
sprchon
Říkejte si, co chcete, ale Tynda jde nahoru. Dneska tomu chyběla ta třešnička na dortu, ale tak nikdo není dokonalej. :) To, jak k tenisu poslední dobou přistupuje, mě těší. Je vidět pokrok. Že na to má, to se vědělo už dávno, ale taky bylo vidět, že tomu pořád něco chybělo. Asi konečně našla trenéra, kterej jí vyhovuje. Najednou hraje se zápalem, běhá jako nikdy, je tam úderová jistota a razance... Pro Tyndu je tenhle turnaj rozhodně největší úspěch na antuce a s ohledem na to, že dva, tři roky zpátky se antuce vyhýbala a raději objížděla travnatý ITF někde v Asii, je to obrovkej posun. Mám z ní radost. Když jsem viděl zápas proti Jeleně, byl jsem výkonem Kristýny unešenej. A nemohl jsem uvěřit tomu, když to zopakovala i v dalších kolech. Myslel jsem, že prostě jen měla dobrej den. Prostě paráda, jen tak dál a jak řekla v rozhovoru, příště to vyjde. :)
Reagovat
Krisboy
Samozřejmě, že jde nahoru a finále, navíc doma, je rozhodně úspěch. Ale vyhrát to mohla, rozehrané to měla dobře.
Reagovat
sprchon
Mohla. I když Moně to taky nejde nepřát. Kousla se a zvládla to i osmej den po sobě. Z kvalifikace pro titul, navíc ve 2. kole kvaldy na pokraji vyřazení. :D Prostě je to asi lepší pohádka než ten příběh Kristýny...
Reagovat
Krisboy
Asi ano. Věřme, že to Týnu nakopne k dalším dobrým výsledkům. Příští finále bude vítězné :)
Reagovat
Haitik
Dobrý rozhovor s Černoškem, celkem na rovinu mluvil.. :D
Reagovat
tommr
čekal jsem, že ceny bude předávat Petra když už tam je ... :(
Reagovat
EllNino
vždyť ani neunese tu cenu :D
Reagovat
Pe3k
Hlavní je, že Petra chce startovat na Wimbledonu.
Reagovat
Pedronegro
dobře, že to Černošek řekl, není třeba spekulovat o RG a ten Wimbl ať vyjde :), jinak gratulace Kristýně za celý turnaj, je skvělá, a vlastně i Moně k nečekanému triumfu :)
Reagovat
smazaný uživatel
Přece ještě neukončila kariéru, aby předávala ceny :D
Reagovat
tommr
to je taky pravda - pro ještě aktivní hráčku se to asi nehodí i když je to už ted naše živoucí legenda ... :)
Reagovat
EllNino
:( Krásný emoce nakonec :)
Reagovat
mkubis17
no, co si budem povídat, za mě je Kristýna stokrát sympatičtější než Karolína :)
Reagovat
PetaM
Německo opět obsadilo Prahu. Bravo.
Reagovat
Krisboy
Zklamání obrovské. Musím to zajíst. Tullamore Dew už došla, zbývá mi jenom to žrádlo :(((
Reagovat
Bloody13
Týnko, Týnko, toho závěru druhýho setu je fakt škoda. Ale stejně bych tě omr..l :D
Reagovat
tommr
dneska názorně demonstrovala proč je její sestra o tolik úspěšnější. Jako už xkrát v minulosti měla skvěle rozehranej zápas a přesto ho dokázala prohrát. Ty svoje třísetový prohry by si už klidně mohla nechat patentovat ... :(
Reagovat
Torn
Možná zarámovat a pověsit si po pokoji, aby věděla, co se nemá opakovat. :D
Reagovat
vendulkabendulka
Je až neuvěřitelné kolik naprosto stejný tříseťáků takhle prohrála. Jednu chvíli to už vypadalo, že se tyto situace naučila zvládat, ale aniprd, je zas zpátky. Mám chuť ji nakopat do ****, takový talent, taková ruka a ona s tím nic nedělá.
Reagovat
EllNino
notak ...
Reagovat
r176
I tak velká gratulace Týně
Reagovat
EllNino
Mona vypálila Češkám rybník ... a to byla v 2. kole kvalifikace 3:5 0:40 na returu ve 3. setu ... inu taková je krása a krutost tenisu zároveň ;)

Achjooooooo, gratulace
Reagovat
EllNino
Typický vý*er Kristýny bohužel ...
Reagovat
Lunej..
Velka skoda, ale Tyna se tady predvedla dobre. A Mona si to pohlidala.
Reagovat
Torn
Možná v první setu, potom byla skoro až tragická.
Reagovat
r176
Zatím stejný jako Bára v semifinále :-(
Reagovat
Krisboy
Oh shit....0-40 bylo hodně nadějný, ale nic to neznamená...doufejme
Reagovat
Lunej..
Tyna ma behem turnaje moc pekny outfit. Mona se nam zvedla, Tyna chybuje, no snad to vyhraje.
Reagovat
Lunej..
Tyna ma moc peknej BH cross.
Reagovat
baggik
Coze ony uz hrajou?
Reagovat
Krisboy
Už Tynda skoro vyhrála.
Reagovat
baggik
To jeste ne, ale je to blizko. Diky clanku zde jsem stihl, alespon druhy set, takze diky TP! Kdyz ted hraly kazdej den do sesti hodin, cekal jsem finale az po obede.
Reagovat
lars
kvuli Madridu je to driv
Reagovat
Mayo
Zapinajte pomaly hokej.
Reagovat
Lunej..
Je cas dohanet rychle segru:) zatim hraje skvele a trener je sympatak.
Reagovat
sprchon
To je skvost zatím. Celej turnaj. :) Fakt ji nepoznávám.

Možná jí Petra posílá nějakou pozitivní energii, když sama nemůže hrát a jen se kouká. :D
Reagovat
Lunej..
Jsem ti rikala, ze to preju Tynde, tak na tom makam:)
Reagovat
sprchon
Tak ještě jeden set. :) Mona už nemá sílu, snad toho Tynda dokáže využít.
Reagovat
Lunej..
Zato hokej dopadl, co? Vypila jsem mraky piva a nacpala se utopenci:)
Reagovat
sprchon
Dopadl, pětikilo v kapse. :D Dneska ale vyhrajeme. ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist