Letošní sezona na ATP, část III. Djokovič zkompletoval kariérní grandslam, Murray podruhé ovládl Wimbledon

14. 12. 2016, 16:55
Stalo se... 5
Osmému tenistovi v historii se podařilo zkompletovat kariérní grandslam. Svého vytouženého titulu z French Open se letos dočkala světová jednička Novak Djokovič. Trofej pro vítěze Wimbledonu dobyl po třech letech podruhé v kariéře domácí miláček Andy Murray.

Největší hvězdy se v prvním květnovém týdnu sjely do Madridu, kde se konal další podnik série Masters. Do módu neporazitelnosti nastavil letos již poněkolikáté svoji hru Novak Djokovič. Srbského tenistu ve finále nepřekonala ani světová dvojka Andy Murray.

Djokovič se do finále v Madridu probojoval po pěti letech, a letos dokonce neztratil set. Postupně si poradil s Bornou Čoričem, Robertem Bautistou, Milosem Raonicem a Keiem Nišikorim. Ve finále sice druhou sadu proti Andymu Murraymu ztratil, nicméně v těch dalších dvou jasně dominoval.

Srb získal v Madridu rekordní 29. titul z turnajů série Masters, čímž stanovil nový rekord. Hned v závěsu za ním byl s 28 tituly Rafael Nadal.

"Byl to velkolepý zápas, který na konci rozhodlo jenom pár míčů. Měl jsem spíš štěstí, že jsem to zvládl," prohlásil Djokovič, který si připsal celkově 64. titul, čímž se vyrovnal Petovi Samprasovi a Bjornovi Borgovi.

Murrayho nejvíce potrápil hned ve druhém kole Radek Štěpánek. Český tenista dokázal jako jediný sebrat světové dvojce set. Britovi třísetová výhra dodala sebevědomí a s Gillesem Simonem, Tomášem Berdychem ani Rafaelem Nadalem ztrátu sady nedopustil.

"Škoda, že se mi nepovedlo obhájit titul, ale Novak dnes znovu ukázal, jaké velké věci umí. Ne náhodou je jednička," řekl Murray. "Celkově to pro mě byl pozitivní týden. Ještě před pár lety bych si ani nepomyslel, že bych na antuce mohl porazit Rafu a pak odehrát vyrovnaný zápas s Novakem."

Nejdále z Čechů došel Tomáš Berdych. Česká jednička skončila po výhrách nad Denisem Istominem a Davidem Ferrerem ve čtvrtfinále na raketě Andyho Murrayho.

Na Brita nevyzrál ve druhém kole ani Radek Štěpánek. Český veterán znovu prošel kvalifikací a v hlavní soutěži vyřadil Vaška Pospíšila. Proti světové dvojice ale už neuspěl.

Další turnaj letošní sezony musel vynechat Roger Federer. Švýcara trápila tentokrát záda, a tak se z Madridu raději odhlásil a přislíbil účast v následujícím týdnu v Římě.

• ATP MASTERS MADRID •
Španělsko, antuka, 5,719.660 eur
Finále:
Djokovič (1-Srb.) - A. Murray (2-Brit.) 6-2 3-6 6-3
Česká účast:
Berdych - čtvrtfinále
Štěpánek - 2. kolo


Příprava na antukový vrchol sezony - French Open vyvrcholila pro mnoho tenistů na dalším turnaji série Masters v Římě. Tam oplatil Andy Murray finálovou porážku z Madridu světové jedničce Novakovi Djokovičovi. Brit porazil Srba na antuce poprvé v kariéře a oslavil svůj 12. titul z turnajů Masters.

Murray to dokonce dokázal beze ztráty setu. V žádném zápase neztratil více než šest gamů a suverénně si došel pro titul. "Gioco Murray" nezaznělo v zápasech Brita jen 25krát: Michajl Kukuškin (6), Jeremy Chardy (4), David Goffin (6), Lucas Pouille (3), Novak Djokovič (6).

"Už jsme spolu letos odehráli několik těžkých zápasů. A sám vím, jak je to vždycky těžké, když odehrajete večer před finále těžké semifinále. Uvědomuju si, že Novak byl dnes unavený a mě to určitě pomohlo," uvedl Murray.

V Římě už se obhájce titulu Djokovič v cestě do finále trápil mnohem více. V prvním kole zvládl dva těsné sety proti Stephanovi Robertovi, následně otočil zápas s Thomazem Belluccim, dvě náročné sady odehrál i proti Rafaelovi Nadalovi a v semifinále udolal v tie-breaku rozhodujícího dějství Keie Nišikoriho.

"Tenhle týden byl fyzicky náročný. Věděl jsem, že zápas proti Andymu bude vyžadovat hodně energie a nejlepší tenis z mé strany. To se bohužel nestalo," řekl po zápase Djokovič. "Andy si zasloužil vyhrát, celý týden hrál na vysoké úrovni a byl v Římě jasně nejlepší," dodal.

Nejpotupnější porážku své kariéry utrpěl Tomáš Berdych. Rodák z Valašského Meziříčí si nejprve v roli nasazené osmičky poradil s Albertem Ramosem, ovšem ve třetím kole neuhrál proti Davidovi Goffinovi ani jeden game.

V Římě se po měsíci objevila světová trojka Roger Federer. Švýcar se však s turnajem rozloučil už v osmifinále, v němž byl nad jeho síly rozjetý talent Dominic Thiem.

Největším překvapením byla semifinálová účast Lucase Pouilleho. Francouz se do hlavní soutěže nakonec dostal jako lucky loser po odhlášení Jo-Wilfrieda Tsongy.

• ATP MASTERS ŘÍM •
Itálie, antuka, 4,300.755 eur
Finále:
A. Murray (2-Brit.) - Djokovič (1-Srb.) 6-3 6-3
Česká účast:
Berdych - 3. kolo


Svůj čtrnáctý titul vybojoval na domácí půdě ve švýcarské Ženevě Stan Wawrinka
. Loňský vítěz French Open si tak nemohl před zahájením cesty za obhajobou titulu z antukového vrcholu přát lepší generálku. Ve finále zdolal Marina Čiliče.

V úvodních zápasech byl Wawrinka naprosto suverénní. Proti Albertovi Ramosovi ztratil jen dva gamy a snadnou práci měl i s dalším Španělem Pablem Carreñem. V semifinále potrápil Švýcara Lukáš Rosol, který si jako jediný soupeř vynutil tři sady. Ve finále stačily Wawrinkovi k zisku domácího titulu dva těsné sety.

"Vyhrát titul na domácí půdě je jako splněný sen. Fanoušci byli skvělí," radoval se Wawrinka. "Marin je vynikající hráč. V závěru jsem byl hodně pod tlakem," pochválil soupeře.

Čiličovi se na antuce v posledních letech příliš nedařilo. Ve švýcarské metropoli však exceloval. Beze ztráty setu si poradil s Ernestsem Gulbisem, Federicem Delbonisem i Davidem Ferrerem a téměř po čtyřech letech se probojoval do finále antukového turnaje.

"Byl to skvělý týden a rozhodně jsem nečekal, že se probojuju až do finále. Vezmu si z turnaje jen to pozitivní a už se těším na Roland Garros," řekl Čilič.

Svého nejlepšího výsledku v sezoně dosáhl Lukáš Rosol. Letos poprvé vyhrál tři zápasy v řadě a probojoval se do semifinále, když přehrál Roberta Ortegu-Olmeda, Johna Isnera a Andreje Kuzněcova. Navíc jako jediný sebral set pozdějšímu vítězi Stanovi Wawrinkovi.

Už ve druhém kole se s turnajem rozloučil obhájce titulu Thomaz Bellucci. Brazilec v prvním kole smetl Michajla Kukuškina, v dalším utkání ale utrpěl debakl od Federica Delbonise.

• ATP 250 ŽENEVA •
Švýcarsko, antuka, 556.195 eur
Finále:
Wawrinka (1-Švýc.) - Čilič (3-Chorv.) 6-4 7-6(11)
Česká účast:
Rosol - semifinále


Francouzské antukové kurty si mohli tenisté vyzkoušet už o týden dříve. V Nice se podařilo poprvé v kariéře obhájit titul talentovanému Dominikovi Thiemovi. Rakušan narazil ve finále na další talent Alexandera Zvereva, jehož dorazil kanárem.

Thiem proplul do finále ve velkém stylu. Hladce přehrál Leonarda Mayera, Andrease Seppiho i Adriana Mannarina. Set ztratil až ve finále s Alexanderem Zverevem. Rakouský tenista se ale včas zkoncentroval, německého soupeře vyprovodil kanárem a získal svůj pátý titul na antuce.

"Byl to neuvěřitelný týden. Poprvé jsem obhajoval titul a zvládl jsem to," radoval se Thiem. "Možná jsem hrál v předchozích zápasech lépe, ale finále je vždy výjimečné, protože můžete hodně získat i ztratit."

Zverev se na svou finálovou premiéru na okruhu ATP Tour pořádně nadřel. Třísetová bitva ho minula jen v prvním kole, kdy mu po dvou odehraných setech vzdal Kyle Edmund. Němec v dalších kolech udolal Marcela Granollerse, Gillese Simona a Joaa Sousu.

"Na kurtu jsem tento týden strávil přes 12 hodin, takže jsem trochu unavený. Proti Dominikovi musíte být v nejlepší kondici, je to jeden z nejlepších antukářů současnosti. Je těžké vyhrát, když se necítíte stoprocentně v pohodě," komentoval utkání Zverev.

Letos posedmé se s turnajem rozloučil už v prvním kole Jiří Veselý. Český tenista nestačil potřetí v řadě na loňského finalistu Leonarda Mayera.

• ATP 250 NICE •
Francie, antuka, 520.070 eur
Finále:
Thiem (1-Rak.) - A. Zverev (8-Něm.) 6-4 3-6 6-0
Česká účast:
Veselý - 1. kolo


Na druhém grandslamovém turnaji French Open se znovu zapsal do historie Novak Djokovič. Srb ve svém čtvrtém pařížském finále poprvé uspěl a zkompletoval svou grandslamovou sbírku premiérovou trofejí z pařížské antuky. Světová jednička ve finále přehrála Andyho Murrayho.

Djokovič si postupně poradil s Yen-Hsun Luem, Stevem Darcisem, Aljazem Bedenem, Robertem Bautistou, Tomášem Berdychem, Dominikem Thiemem a ve finále s Andym Murrayem, přičemž jeden set ztratil jen s Bautistou a v závěrečném boji o titul.

Teprve jako osmý muž v historii se může Djokovič chlubit kompletní sbírkou grandslamových trofejí a navíc ovládl čtvrtý grandslamový podnik v řadě, čímž zkompletoval i nekalendářní grandslam.

"Tohle je pro mě speciální, možná nejhezčí v kariéře. Čekal jsem na to dlouho a jsem nesmírně šťastný, že jsem to dokázal," radoval se šťastný Djokovič. "Chtěl bych poděkovat všem blízkým za to, že mi odpouštějí a tolerují všechno možné v běžném životě. Ze srdce děkuju."

Své premiérové finále v Paříži si zahrál Murray. Měl ovšem plné ruce práce. Už v úvodu turnaje musel zvládnout pětisetovou bitvu s Radkem Štěpánkem i neznámým Mathiasem Bourguem.

Murray se v dalších zápasech dostal do herní pohody a vcelku bez větších komplikací vyřadil Iva Karloviče, Johna Isnera, Richarda Gasqueta i loňského vítěze Stana Wawrinku. V boji o titul však neuspěl a prohrál už osmé grandslamové finále z deseti odehraných.

"Jsem samozřejmě zklamaný, takhle jsem si výsledek nepředstavoval, ale Novak hrál extrémně dobře," řekl Murray. "On se chytil poté, co jsem nevyužil brejkbol v první hře druhé sady. Pak se uvolnil a jeho hra šla nahoru. Ještě na konci čtvrtého setu jsem skoro našel cestu, jak se ještě udržet v utkání, ale nestačilo to," dodal.

Novak Djokovič se svou premiérovou trofejí z French Open

Loňský vítěz Stan Wawrinka svůj triumf v Paříži nezopakoval. Švýcar ale znovu došel daleko. Těsně před branami finále podlehl Andymu Murraymu. Poprvé od roku 1999 chyběl na turnaji velké čtyřky jeho krajan Roger Federer, kterého stále trápila záda.

Z Čechů dopadl nejlépe opět Tomáš Berdych. Česká jednička si poradila s Vaškem Pospíšilem, Malekem Jazírím, Pablem Cuevasem a Davidem Ferrerem. Do svého druhého pařížského semifinále však Berdych nepostoupil, znovu nestačil na Novaka Djokoviče.

Své maximum z roku 2014 vyrovnal postupem do druhého kola Jiří Veselý. Rodák z Příbrami prohrál s Nicolasem Almagrem.

Se štěstím se do hlavní soutěže jako lucky loser dostal Adam Pavlásek. A svou grandslamovou premiéru zvládl. V prvním kole přehrál Roberta Carballese, ve druhém kole už byl nad jeho síly domácí Jeremy Chardy.

Stejně jako minulý týden v Ženevě i na Roland Garros si vynutil Lukáš Rosol proti Stanovi Wawrinkovi rozhodující set. Ani tentokrát ale nakonec neuspěl, když ztratil nadějné vedení 2-1 na sety.

I poslední český zástupce Radek Štěpánek se s pařížskými dvorci rozloučil v prvním kole. K českému tenistovi byl los po úspěšně zvládnuté kvalifikaci hodně krutý a přisoudil mu do prvního kola světovou dvojku Andyho Murrayho. Štěpánek bojoval statečně, dokonce vedl 2-0 na sety, zkušený Brit však utkání otočil.

Deblovou soutěž ovládl po výhře nad bratry Bryanovými pár Feliciano López/Marc López. Španělé vyhráli mužskou čtyřhru na French Open naposledy v roce 1990, kdy triumfovali Sergio Casal a Emilio Sánchez.

• FRENCH OPEN •
Paříž, Francie, antuka, 16,008.750 eur
Finále:
Djokovič (1-Srb.) - A. Murray (2-Brit.) 3-6 6-1 6-2 6-4
F. López/M. López (15-Šp.) - B. Bryan/M. Bryan (5-USA) 6-4 6-7(6) 6-3
Česká účast:
Berdych - čtvrtfinále
Pavlásek - 2. kolo
Veselý - 2. kolo
Rosol - 1. kolo
Štěpánek - 1. kolo


Přechod z antuky na trávu vyšel parádně Dominikovi Thiemovi. Rakušan jako první hráč v letošní sezoně ovládl turnaje na všech třech površích. Premiérový titul na trávě si zajistil v německém Stuttgartu, kde ve finále porazil domácího Philippa Kohlschreibera.

Thiem tak potvrdil vynikající formu, která ho dosud provázela. Nebyla to cesta jednoduchá. Už v prvním kole Rakušana potrápil Sam Groth. O nic lehčí duel čekal Thiema ve čtvrtfinále proti Michajlovi Južnému. V semifinále proti Rogerovi Federerovi musel likvidovat dva mečboly a vývoj utkání otáčel i ve finále proti Philippovi Kohlschreiberovi.

"Před turnajem jsem neměl žádná očekávání. Je to neuvěřitelné. Tenhle titul považuji za nejcennější. V posledních dvou letech jsem na trávě neměl nijak oslnivé výsledky. Tenhle turnaj byl navíc silně obsazený. Nemohu tomu uvěřit," žasnul Thiem.

Naopak Kohlschreiber byl v průběhu turnaje suverénní. Set neztratil proti Pierrovi-Huguesovi Herbertovi, Denisovi Kudlovi, Radkovi Štěpánkovi ani Juanovi Martínovi Del Potrovi.

Ve Stuttgartu se postaral o překvapení Radek Štěpánek. Český veterán absolvoval úspěšně kvalifikaci a v prvním kole udolala Denise Istomina. V následujícím utkání si vyšlápl na druhého nasazeného Marina Čiliče. Vzápětí nestačil na domácího Philippa Kohlschreibera.

• ATP 250 STUTTGART •
Německo, tráva, 675.645 eur
Finále:
Thiem (3-Rak.) - Kohlschreiber (7-Něm.) 6-7(2) 6-4 6-4
Česká účast:
Štěpánek - čtvrtfinále


Turnaj v nizozemském Hertogenboschi ovládl podruhé v řadě francouzský tenista Nicolas Mahut
. Loňský šampion si ve finále poradil s Gillesem Müllerem a celkově slavil svůj čtvrtý turnajový triumf na trávě. Na jiném povrchu zatím turnaj nevyhrál.

Mahut měl však s obhajobou titulu plno starostí. Úvodní utkání proti Lukášovi Lackovi zvládl bez problémů, v následujících třech duelech s Paulem-Henrim Mathieuem, Bernardem Tomicem a Samem Querreym musel po prohrané první sadě vývoj utkání vždy otáčet. Turnaj zakončil dvousetovou výhrou nad Gillesem Müllerem a potřetí v kariéře získal v Hertogenboschi titul.

"Zahrát si finále je vždy výjimečné. Vyhrát trofej je nejdůležitější. Takové věci se nedějí každým dnem. Utkání jsem začal dobře a snažil jsem se hrát uvolněně," popisoval své pocity Mahut.

Díky parádnímu servisu, kterým je Müller na okruhu všeobecně známý, přehrál Robina Haaseho, Guillerma Garcíu-Lópeze, nejvýše nasazeného Davida Ferrera i turnajovou trojku Iva Karloviče. Přesto Lucemburčan ani ve svém čtvrtém finále na okruhu ATP Tour na premiérový titul nedosáhl.

• ATP 250 HERTOGENBOSCH •
Nizozemsko, tráva, 635.645 dolarů
Finále:
Mahut (8-Fr.) - Müller (7-Luc.) 6-4 6-4


Největší tenisové hvězdy se každoročně před Wimbledonem sjíždí do londýnského Queensu a německého Halle. Na domácí půdě v londýnském Queen's Clubu vybojoval rekordní pátý titul Andy Murray, čímž se stal nejúspěšnějším hráčem turnaje. Ve finále se Britovi podařilo otočit duel s Milosem Raonicem.

Loňského vítěze Murrayho hned v úvodním zápase pořádně potrápil Nicolas Mahut. Proti krajanovi Aljazovi Bedenemu už Murray tolik práce neměl. Do tří setů však musel proti dalšímu krajanovi Kyleovi Edmundovi, v semifinále s Marinem Čiličem i v boji o titul s Milosem Raonicem.

"Před turnajem jsem měl velkou motivaci. Vyhrát zde popáté v kariéře je úžasné. Tenhle turnaj má velkou historii a jsem rád, že mohu být její součástí," řekl Murray. "Prohrával jsem o set a brejk, byl jsem hodně frustrovaný. Poté jsem začal hrát lépe na returnu i servisu," hodnotil utkání.

Raonic ztratil v průběhu turnaje jediný set, a to v prvním kole s talentovaným Nickem Kyrgiosem. V dalších utkáních proti Jiřímu Veselému, Robertovi Bautistovi a Bernardovi Tomicovi už ani jednou nezaváhal. Svůj druhý letošní a celkově devátý titul ale Kanaďan nezískal.

Do hry se zapojil z českých nadějí jen Jiří Veselý. Ten prohrál už v kvalifikaci, ale díky odhlášení Alexandera Dolgopolova si hlavní soutěž přece jen zahrál. V prvním kole vydřel výhru nad Jeremym Chardym a ve druhém kole alespoň potrápil pozdějšího finalistu Milose Raonice.

• ATP 500 QUEENS •
Londýn, Velká Británie, tráva, 1,928.610 eur
Finále:
A. Murray (1-Brit.) - Raonic (3-Kan.) 6-7(5) 6-4 6-3
Česká účast:
Veselý - 2. kolo


Finálové složení v německém Halle bylo velmi překvapivé, ale zároveň potěšující pro domácí fanoušky. Do finále se totiž probojovali nenasazení Florian Mayer a Alexander Zverev. Titul nakonec získal zkušenější Florian Mayer.

Tehdy až 192. hráč světa vybojoval svůj druhý kariérní titul a zajistil si po výhrách nad Brianem Bakerem, loňským finalistou Andreasem Seppim, Dominikem Thiemem a krajanem Alexanderem Zverevem návrat do elitní stovky. Vše mohlo být jinak, pokud by k utkání druhého kola nastoupil Kei Nišikori, jehož trápilo zraněné žebro.

"Vyhrát doma a tak prestižní turnaj je největším vítězstvím mé kariéry," řekl po zápase dojatý Mayer. "Nemohu uvěřit tomu, že mé jméno bude figurovat mezi takovými hvězdami, které tu triumfovaly v předchozích letech."

Zverev si během cesty do svého druhého kariérního finále poradil s Viktorem Troickým, Benjaminem Beckerem, Marcosem Baghdatisem, a v semifinále dokonce ve třech setech vyřadil osminásobného šampiona a obhájce titulu Rogera Federera.

Přechod z antuky na trávu nevyšel Tomášovi Berdychovi. Česká jednička vypadla v Halle už v prvním kole, když nestačila ve dvou tie-breacích na Marcose Baghdatise.

• ATP 500 HALLE •
Německo, tráva, 1,826.275 eur
Finále:
F. Mayer (Něm.) - A. Zverev (Něm.) 6-2 5-7 6-3
Česká účast:
Berdych - 1. kolo


Pro svůj premiérový titul si na trávě v Nottinghamu došel Steve Johnson
. V průběhu turnaj vyřadil oba nejvýše nasazené hráče. Američan udolal ve finále ve dvou těsných setech Pabla Cuevase.

Na hru šestého nasazeného Johnsona nedokázali najít recept John Millman, Vašek Pospíšil, turnajová jednička Kevin Anderson, Andreas Seppi ani vítěz dvou letošních turnajů Pablo Cuevas.

"Nebudu lhát, je to krásný pocit. Letos jsem měl několik vzestupů i pádů, ale tenhle týden jsem na trávě hrál opravdu dobře. Po pár zápasech tady v Nottinghamu jsem si říkal, že mám definitivně šanci celý turnaj vyhrát," řekl Johnson.

Druhý nasazený Cuevas se na postup do svého premiérového finále na trávě dost nadřel. Těžká utkání zvládl proti Stephanovi Robertovi, Danielovi Evansovi, Marcosovi Baghdatisovi i Gillesovi Müllerovi. Celkem odehrál na turnaji šest tie-breaků, jen dvakrát zkrácenou hru prohrál.

Přes kvalifikaci se do hlavní soutěže probojoval Jan Hernych. Ve svém prvním letošním zápase v hlavní soutěži turnaje ATP neuspěl, když ve třech setech nestačil na Dudiho Selu.

Stejně dopadl i Lukáš Rosol, jenž letos podruhé prohrál s Kylem Edmundem. Jedinou výhru vybojoval Jiří Veselý. V prvním kole vyřadil Horacia Zeballose, ve druhém padl s Gillesem Müllerem.

Obhájce titulu Denis Istomin skončil už v prvním kole. Loňský vítěz neudržel vedení proti Damirovi Džumhurovi a bosenskému tenistovi podlehl ve třech setech.

• ATP 250 NOTTINGHAM •
Velká Británie, tráva, 704.805 eur
Finále:
Johnson (6-USA) - Cuevas (2-Urug.) 7-6(5) 7-5
Česká účast:
Veselý - 2. kolo
Rosol - 1. kolo
Hernych - 1. kolo


Tenisté zakončili travnatou část sezony na nejslavnějším turnaji všech dob. Začal Wimbledon a pro domácí fanoušky nemohl dopadnout lépe. Pro svou druhou wimbledonskou trofej si po třech letech došel britský tenista Andy Murray, jenž ve finále porazil Milose Raonice.

Světová dvojka Murray byl na turnaji dlouho suverénní. Do čtvrtfinále došel po výhrách nad Liamem Broadym, Yen-Hsun Luem, Johnem Millmanem a Nickem Kyrgiosem bez jediného zaváhání. Namále měl jen ve čtvrtfinále proti Jo-Wilfriedovi Tsongovi, proti němuž potřeboval pět setů.

V semifinále nepotrápil Brita ani Tomáš Berdych a ve finále se nepovedlo soupeře zaskočit ani Milosovi Raonicovi. Murray získal třetí grandslamový titul a udržel si na trávě svou letošní neporazitelnost.

"Tohle je pro mě každý rok nejdůležitější turnaj. Zažil jsem tady nádherné chvíle i těžké časy, ale dnes jsem hrál opravdu dobře," řekl Murray při přebírání trofeje.

"Když jsem tu vyhrál poprvé v roce 2013, byla to taková úleva po tom všem stresu a tlaku, že jsem neměl šanci si to pořádně užít," uvedl Murray po prvním grandslamovém titulu v roli manžela a otce. "Nyní si to rozhodně vychutnám," dodal.

I Raonic ze začátku válel. Ztrátu setu nedopustil proti Pablovi Carreñovi, Andreasovi Seppimu ani Jackovi Sockovi. V osmifinále s Davidem Goffinem prohrával už 0-2 na sety, poprvé v kariéře se mu ale povedlo nepříznivý stav otočit.

Ve čtvrtfinále uspěl proti Samovi Querrymu a další pětisetovou bitvu svedl se sedminásobným šampionem Rogerem Federerem. Svůj finálový debut na grandslamu ale nakonec v titul nepřetavil a bude si muset na svůj premiérový grandslamový vavřín ještě počkat.

"Nevyšlo to, ale doufám, že to brzy zažiju znovu. Dnes jsem udělal maximum. Chtěl jsem ho dostat pod tlak, ale on hrál ze základní čáry mnohem lépe než já. Hrál jsem s ním vyrovnaně, ale v důležitých okamžicích jsem prostě nedokázal zahrát lépe," řekl po utkání Raonic.

Andy Murray dobyl podruhé Wimbledon

Senzací bylo brzké vyřazení světové jedničky a obhájce titulu Novaka Djokoviče. Srb vypadl už ve třetím kole s Američanem Samem Querreym a poprvé od French Open 2009 neprošel do osmifinále. "Sam dneska hrál úžasně, hlavně servis měl brutální. Musím ho ocenit, přetlačil mě a zasloužil si vyhrát," řekl Djokovič.

Právě Sam Querrey mohl skončit už v prvním kole, v němž ho pořádně prověřil Lukáš Rosol. Český tenista byl blízko, ale nakonec Američanovi podlehl 10-12 v pátém setu.

Svůj nejlepší grandslamový výsledek v kariéře zaznamenal Jiří Veselý. Rodák z Příbrami se probojoval po výhrách nad Igorem Sijslingem, rozjetým Dominikem Thiemem a Joaem Sousou do svého prvního grandslamového osmifinále, v němž podlehl v pětisetové bitvě Tomášovi Berdychovi.

Česká jednička ale na druhé grandslamové finále nedosáhla. Berdych postupně porazil Ivana Dodiga, Benjamina Beckera, Alexandera Zvereva, Jiřího Veselého i překvapení turnaje Lucase Pouilleho. Znovu však neuspěl proti pozdějšímu vítězi Andymu Murraymu.

Ve hře byl i Radek Štěpánek, který od pořadatelů obdržel divokou kartu do hlavní soutěže. Český veterán ale nepřekvapil a s patnáctým nasazeným Nickem Kyrgiosem prohrál ve čtyřech setech.

Další grandslamovou účast si po dvou a půl letech užil Juan Martín Del Potro. A došel až do třetího kola, ve kterém nestačil na Lucase Pouilleho. "Je to nádherné, jsem po třech letech zpět ve Wimbledonu," řekl sedmadvacetiletý Del Potro po svém prvním vystoupení na londýnské trávě od roku 2013.

Králi čtyřhry se stali Pierre-Hugues Herbert a Nicolas Mahut. Francouzský pár ve finále přehrál krajany Juliena Benneteaua a Edouarda Rogera-Vasselina a získal druhý grandslamový triumf.

• WIMBLEDON •
Londýn, Velká Británie, tráva, 13,163.000 liber
Finále:
A. Murray (2-Brit.) - Raonic (6-Kan.) 6-4 7-6(3) 7-6(2)
Herbert/Mahut (1-Fr.) - Benneteau/Roger-Vasselin (Fr.) 6-4 7-6(1) 6-3
Česká účast:
Berdych - semifinále
Veselý - 4. kolo
Štěpánek - 1. kolo
Rosol - 1. kolo
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

5
Přidat komentář
Nola
Nole snad najde motivaciu, Rafa a Fedex sa vracaju do cirkusu, aspon podla tvrdenia Beckera :D
spatne musim konstatovat, ze som si vzajomne zapasy uzila, nech uz dopadli akokolvek
Reagovat
janek_da
konstatujes dobre
Reagovat
gigin
Zpětně.
Reagovat
janek_da
jo, i zpětně
Reagovat
Marduch
jj, třeba tohle bych si znovu nechal líbit, v těch dobách ještě nebyl BH po čáře zakázaným úderem ;)
https://www.youtube.com/watch?v=SI4Y2mhC2os
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist