Muguruzaová: Užívám si, že teď můžu hrát v klidu a bez tlaku

21. 2. 2018, 09:47
Aktuality 1
Vloni se Garbiñe Muguruzaová poprvé v kariéře stala světovou jedničkou. V čele žebříčku setrvala Španělka pouhé čtyři týdny, i tak jí ale tato zkušenost podle jejích slov posunula vpřed. Když jste jednička, jste neustále pod tlakem. Teď jsem naopak více v klidu a užívám si, že můžu hrát bez tlaku. Zároveň ale vím, že mám stále šanci se na první příčku vrátit, konstatovala aktuální světová trojka.
Profily hráčů
Garbiñe Muguruzaová a Conchita Martínezová

Garbiñe Muguruzaová se v sezoně 2017 vyšplhala až na samotný vrchol. Díky triumfu ve Wimbledonu se Španělka poprvé v kariéře posunula do čela žebříčku WTA a sezonu zakončila za Rumunkou Halepovou na druhém místě.

"Tenhle rok byl úžasný a já v něm zažila spoustu skvělých momentů," hodnotila sezonu 2017 Španělka. "Hrála jsem velká finále, odehrála jsem řadu náročných zápasů s těmi nejlepšími hráčkami a dostala jsem se na první místo v žebříčku. Tyhle momenty mě určitě hodně posunuly. Ukázaly mi, že můžu hrát tenis na té úplně nejvyšší úrovni, a to je prostě něco úžasného. Asi se to ani nedá popsat slovy, ale je to skvělý pocit. Hodně to pro mě znamená."

Na počátku letošního roku se však španělské hráčce příliš nedařilo. V Brisbane kvůli křečím již potřetí v řadě skrečovala utkání první kola a zdravotních potíží se nezbavila ani v Sydney a na Australian Open, kde vyhrála vždy jen jedno utkání. Do solidní formy se rozehrála až minulý týden na turnaji v katarském Dauhá, kde si zahrála finále, v němž podlehla po velkém boji ve třech setech Petře Kvitové.

"Být jedničkou je krásný pocit," konstatovala Španělka, které momentálně v žebříčku WTA patří třetí příčka. "Vždycky jsem měla v hlavě tu myšlenku, že bych ráda byla nejlepší hráčkou světa. Myslím, že to tak mají všechny hráčky i všichni sportovci obecně. Každý chce být nejlepší v tom, co dělá. Je velmi těžké se na tu pozici dostat, ale pak je ještě mnohem náročnější udržet úroveň tak vysoko a setrvat tam."

"Když jste světovou jedničkou, tak od vás všichni na každém turnaji čekají výborné výkony a ty nejlepší výsledky. Cítíte opravdu velký tlak a musíte si hlídat hodně věcí. V hlavně najednou máte, že jste na vrcholu. Odtud už vlastně nevede žádná cesta výše, výš už to nejde, naopak, jde to jen dolů, což může člověka dost svazovat," komentovala Muguruzaová.

"Řekla bych, že mi hodně pomohlo to, že jsem se vloni dostala na první místo. Teď sice nejsem první na světě, ale hraju uvolněně a vím, že je tu možnost se tam znovu dostat. Jsme v době, kdy je tu celá řada hráček, které mají šanci dostat se do špičky. Je to všechno více otevřené. Já se snažím maximálně pracovat na tom, abych předváděla co nejlepší tenis, ale snažím se nemyslet na žebříček. Cítím se uvolněně a užívám si to, že můžu hrát bez tlaku. Zároveň ale pořád vím, že se na první příčku můžu vrátit, pokud budu hrát svůj nejlepší tenis," dodala dvojnásobná grandslamová šampionka, jež v posledních týdnech znovu spolupracuje s Conchitou Martinézovou.

Komentáře

1
Přidat komentář
FulnekUltras
nejlíp snášejí extrémně ambiciózní hráčky s přebytkem testosteronu typu Navrátilová, Graf nebo Kong. WTA je teď už naštěstí zase tam, kde má být a častější střídání na špici vůbec neškodí. Děkujeme Ti za ženskost, Garbie!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist