Šwiateková poslala Polsko na finálový turnaj BJK Cupu, kvalifikační utkání vyhrály i Slovenky

13. 4., 14:53
Aktuality 14
Iga Šwiateková (22) dle očekávání zvládla v kvalifikaci na finálový turnaj Billie Jean King Cupu obě dvouhry a výrazně pomohla Polsku k jednoznačnému vítězství nad Švýcarkami v Bielu. Světová jednička přehrála 6:4, 6:3 Céline Naefovou (18) a přidala třetí bod. Postup na finálové klání pro 12 týmů ve španělské Seville slavily také Američanky, Britky, Slovenky, Australanky, Japonky, Němky a po parádním obratu i Rumunky.
Šwiateková dle očekávání bodovala v BJK Cupu v obou dvouhrách (© Profimedia)

Švýcarsko – Polsko 0:4

Iga Šwiateková reprezentuje Polsko v Billie Jean King Cupu poprvé po dvou letech. Předloni deklasovala se ztrátou dohromady jen jednoho gamu Rumunky Mihaelu Buzarnescuovou a Andreeu Prisacariuovou a svou zemi nezklamala ani tentokrát.

Světová jednička bodovala na halovém betonu ve švýcarském Bielu proti Simoně Waltertové i v sobotu výhrou 6:4, 6:3 nad Céline Naefovou. S výkonem ale asi nebude čtyřnásobná grandslamová šampionka příliš spokojená, jelikož v úvodním dějství prohrávala 1:3 a v tom následujícím ztratila náskok dvou brejků.

Polky tak nebudou dle očekávání chybět na finálovém turnaji ve španělské Seville, který je na programu v listopadu. Rozhodnuto bylo ve Švýcarsku už po třech dvouhrách, v pátek bodovala také Magdalena Frechová po obratu proti Naefové.

Slovensko – Slovinsko 4:0

Už po třech dvouhrách se mohly radovat naši sousedé ze Slovenska. Na krytém tvrdém povrchu v Bratislavě v pátek zvítězily Anna-Karolína Schmiedlová i Viktória Hrunčáková a poslední potřebný bod přidala v sobotu Renáta Jamrichová.

Teprve 16letá Slovenka potřebovala na suverénní výhru 6:2, 6:0 nad Veronikou Erjavecovou jen 65 minut. Do utkání sice vstoupila prohraným servisem, nicméně v následujícím průběhu už juniorská šampionka letošního Australian Open naprosto dominovala.

Jako první se na finálový turnaj probojovaly Australanky doma v Brisbane při premiéře Samanthy Stosurové v roli kapitánky. Mexiko porazily suverénně 4:0, poslední bod získala Taylah Prestonová. Osmnáctiletá domácí hráčka zničila dvakrát 6:1 Marcelu Zacaríasovou a prožila nejlepší možný debut v této soutěži.

Stejně jako v Austrálii bylo i v japonském Tokiu rozhodnuto kvalifikační utkání velmi rychle. Rozhodující bod získala Nao Hibinová, úřadující šampionka Livesport Prague Open odvrátila v tie-breaku čtyři mečboly v řadě a Julii Putincevovou udolala 6:4, 3:6, 7:6. Japonky si zahrají finálový turnaj poprvé.

 

Francie  – Velká Británie 1:3

Hráčky Velké Británie porazily na antuce ve francouzském městě Le Portel domácí tým v čele s Carolinou Garcíaovou. Britská jednička Katie Boulterová zvládla roli favoritky proti Clare Burelové, kterou smetla 7:5, 6:0. Emma Raducanuová musela i svůj druhý zápas otáčet z 0:1 na sety. Šampionka US Open 2021 porazila Dianu Parryovou 4:6, 6:1, 7:6 a přidala poslední třetí bod.

USA – Belgie 4:0

Jessica Pegulaová rychle smetla na domácí půdě v Orlandu Belgičanku Hanne Vandewinkelovou 6:2, 6:0 a poslala Američanky na finálový turnaj Billie Jean King Cupu do Seville. Pátá hráčka světa tak navázala na svou předchozí výhru a zajistila pro svůj tým dva body. Jednou výhrou přispěla  světová jednadvacítka Emma Navarrová.

Ana Bogdanová vybojovala v souboji Rumunska s Ukrajinou první bod proti ukrajinskému týmu, když zvítězila nad Elinou Svitolinovou po dvou hodinách a padesáti minutách 6:4, 4:6, 6:3. Snížila stav utkání na 1:2 na zápasy a udržela tak Rumunky ve hře o finálový turnaj Billie Jean King Cupu. V dalším duelu vyrovnala souboj Rumunska s Ukrajinou na 2:2 Jaqueline Cristianová. Rumunka porazila po obratu ve třech setech 2:6, 6:4, 6:4 Lesju Curenkovou. Parádní obrat dokonaly obě jmenované v rozhodující čtyřhře, v níž zdolaly 6:2, 7:6 sestry Ljudmilu a Nadiju Kičenokovy.

Beatriz Haddad Maiaová otočila zápas proti Anně-Leně Friedsamové a po dvou a půl hodinách boje zvítězila 5:7, 6:0, 6:1. Světová třináctka vybojovala pro Brazílii první bod v souboji s Německem a udržela pro svou zem naději na postup. Laura Siegemundová však zařídila dostačující vedení 3:1, zkušená veteránka přetlačila po více než dvou hodinách boje 6:1, 2:6, 6:3 hráčku třetí stovky Carolinu Alvesovou.

Bez nutnosti kvalifikace mají na finálovém turnaji jistou účast obhájkyně titulu z Kanady, loňské finalistky z Itálie, domácí Španělky a díky divoké kartě i české tenistky. Celkem se v Seville představí 12 týmů, osm z nich postoupilo z kvalifikačních bojů.


Výsledky jednotlivých zápasů kvalifikace na finálový turnaj BJK Cupu

Výsledky týmových utkání kvalifikace na finálový turnaj BJK Cupu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Jakub Hájek

Komentáře

14
Přidat komentář
com
Jaktoze Rumunsku nepomohla Halepka

Nebyla pozvana?
Reagovat
tommr
v tréninku si údajně poranila koleno. Bogdan a Cristian to ale zvládly i bez ní ...
Reagovat
EllNino
BJC King Cup kvalda

Rumunsko - Ukrajina 3:2

Rumunky předvedly to, co proti nim loni předvedly Slovinky ... Ana Bogdan a Jacqeline Cristian vyhrály obě dvouhry a pak i závěrečnou čtyřhru proti dvojčatům Kichenokovým

Hlavně výhra Cristian nad Tsurenko nevypadala moc nadějně za stavu 2:6 3:4, Ana Bogdan také prohrávala o brejk proti Svitolině

Hrálo se na Amelia Island na zelené antuce, kde se dříve hrál i turnaj WTA, atmosféra byla neskutečná a závěrečné rozhovory na kurtu ve stylu MMA také bavily, reportér je asi zvyklý na jinačí "vyvolávání"

Británie - Francie 3:1 (antuka ve Francii)

Britky dokázaly, co nikdo nečekal, hlavně po jasné prohře Boulter nad Parry 2:6 0:6
Emma ale předváděla tenis hodný GS vítězky a porazila Garcíu i druhý den Parry 7:6 ve třetím
Navíc se vzpamatovala i Katie Boulter a porazila Burel, takže na silného francouzského debla ani nedošlo :)) Velké zklamání pro galského kohouta a super úspěch pro GB

Německo - Brazílie 3:1
Německé veteránky na antuce umí, a tak Maria a Siegemund opět ukázaly, že nepatří do starého železa, Laura porazila Haddad Maiu i Alves, Maria přidala bod proti Pigossi, a ani výhra Haddad nad Friedsam už krach Brazilek nezachránila ...
Německý tým je slušné retro včetně realizačního týmu, pán s brýlemi a dlouhými vlasy během těch x let zcela zešedivěl :)))

Další zápasy už nebyly tak zajímavé a skončily ve většině případů hned po 3 dvouhrách:
Austrálie jasně přehrála Mexiko 4:0, rozhodla mladičká Preston, zářila Dasha Gavrilova

Slovenky spláchly Slovinky 3:0, první výhru za Slovensko si připsala Renata Jamrichová
Reagovat
EllNino
Američanky měly v 1. dni co dělat proti belgickým outsiderkám, ale Navarro i Pegula to ustály a Jess pak přidala druhý den snadný 3. bod ... hlavně Emma Navarro si to hodně užívala, mexické vlny, držení vlajky atd. Holky přišli povzbudit i Ben Shelton, Mackenzie McDonald nebo Chris Eubanks ... Taylor Townsend v roli maminky taky skvělá, Lindsay Davenport se premiéra v roli kapitánky povedla

Další jasná výhra Japonek nad Kazaškami, bavil hlavně zápas Hibino - Putintseva 7:6 ve třetím, kdy vedla Putina už 6:2 v TB, ale padla 7:9

Polky jasně přehrály Švýcarky bez hlavních opor Golubic a Bencic

Jsem zvědav na finále, snad se naše dostanou do formy, letos byla ta divoká karta darem z nebes
Reagovat
tommr
viděl jsem jen 3 zápasy (Bogdan vs Svitolina, Cristian vs Tsurenko a Raducanu vs Garcia) ale ve všech shodou okolností došlo k senzačnímu obratu a úroveň hry byla velmi vysoká Nejvíc se mi líbilo jak Cristian dropshotama ničila Tsurenko ...
Reagovat
misa
Antuková výhra Marie nad Siegmund má svou cenu. Doufám, že naváže pěknými výsledky i na dalších akcích.
Německý ženský tenis za chvíli končí v propadlišti dějin, a to měli jednu z nejlepších hráček všech dob nebo nedávnou světovou jedničku Kerber...
Reagovat
EllNino
jsem rád, že náš tenis neustále produkuje nová jména (zatím), takže je na co koukat, ale v Německu se asi někde stala chyba, protože ženy 1990+ nebyly schopné téměř ničeho ...
Reagovat
Mantra
Iga v kšiltovce je hezká sexy holka.
Reagovat
annah
Mně sexy nepřipadá (ale to já pravda neposoudim), zato mi připadá jako velmi zajímavá, netradicni, nevšední osobnost. O tenisovych kvalitách nemluvě. Mám ji z celé té bandy dam s raketou nejraději (mimo naše hráčky samozřejmě) a všude ji fandím.
Reagovat
frenkie57
Já myslím, že to byla od Mantry ironie. Na mě působí jako kluk, vzhledem i vystupováním. Nelíbí se mi ani trochu a nikdy jí nefandím. Inu, každý máme svoje oblíbence a naopak.
Reagovat
Sinuhet1
Pridavam se k negativnimu taboru, me se Iga nelibi jak vzhledem tak hrou
Reagovat
EllNino
Britky porazily Francouzky ve Francii na antuce

Na to by asi moc nikdo nevsadil, navíc v týmu měly Garcíu, Parry, Burel, Mladenovic ... velké zklamání podle mě

Emma zahrála fantastické zápasy
Reagovat
Pavol
Jamrichová potešila. Potešili všetky ale Jamrichová najviac.
Reagovat
tommr
přál bych si utkání Česko vs Slovensko ve finále ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist