'Bitva pohlaví': Chystá se smíšený turnaj mužů a žen

23. 7. 2008, 10:14
Aktuality 6
Umíte si představit, jak na jedné straně kurtu nastupuje Roger Federer a na druhé například Ana Ivanovičová? To je sice utopie, ve Spojených státech se ale chystá něco podobného. Začátkem srpna se v Kalifornii odehraje turnaj, na kterém nastoupí současní i bývalí profesionální tenisté a tenistky.

Nápad postavit na kurtu proti sobě muže a ženy se zrodil v hlavě tenisového promotéra Steva Bellamyho, který zorganizoval zřejmě první podobný turnaj na světě.

Od podniků ATP a WTA se bude ale hodně lišit. Bude trvat jediný den a přinese změny v pravidlech: nebude se smět podávat horem a zruší se druhé podání. Před každým servisem si hráči a hráčky budou muset nechat spadnou míč na zem a zahrát ho maximálně ve výšce pasu.

"Kolem 40 procent bodů v tenise je z podání nebo z returnu," vysvětluje důvod změn Bellamy, zakladatel televizní stanice The Tennis Channel. "Muži jsou v tenise lepší než ženy hlavně díky servisu a tento koncept jejich výhodu ruší."

Stevensonová: Proti muži už jsem hrála, ale ne na turnaji
Ačkoliv obsazení turnaje, kterého se zúčastní 32 tenistů, nebude hvězdné, několik známých jmen se v Los Angeles představí. Podle Bellamyho nastoupí Vince Spadea, Justin Gimelstob, Derrick Rostagno nebo Alexandra Stevensonová. Spadea je 70. ve světovém žebříčku, dvaačtyřicetiletý Rostagno už sice dávno nehraje, ale ve své době byl 13. na světě.

Stevensonová, která je v žebříčku WTA až na 204. místě, se zřejmě nejvíc proslavila v roce 1999, kdy se jako osmnáctiletá dostala do semifinále Wimbledonu. Do smíšeného turnaje se prý přihlásila proto, že chce zvítězit. "Jediným důvodem, proč to dělám, je, že bych ráda vyhrála. Myslím, že to bude zábava. Něco podobného už jsem dělala, ale nebyl to turnaj. Ženy mohou soutěžit s muži a porážet je, když se bude podávat spodem. Řekla bych, že fanoušci se rádi dívají, když nastoupí žena proti muži," prohlásila Američanka, která před šesti lety byla ve světové dvacítce.

Podobně se těší také Rostagno, podle kterého je pravidlo týkající se podání dobrý nápad. "Je to něco, co má v tenisu smysl. Hráči se musí soustředit na to, co spoustě lidí přijde zábavnější - dlouhé výměny," tvrdí bývalý profesionál, kterému by prý příliš nevadilo prohrát se ženou. "Záleží na rozlosování, ale můžu tam prohrát s kýmkoliv."

Asi nejzajímavější bude účast Justina Gimelstoba. Američan sice loni ukončil kariéru, ovšem letos se připomněl svými výroky na adresu některých tenistek.

Sestry Williamsovy před 10 lety neuspěly
Dosud zřejmě nejznámější 'bitvou pohlaví' je ta z roku 1973, v níž Bobby Riggs vyzval Billie-Jean Kingovou. Vítěz z Wimbledonu v roce 1939 Riggs před zápasem nešetřil ostrými slovy na adresu své soupeřky, tvrdil, že ženský tenis je horší a že ani nejlepší tenistky světa ho v jeho 55 letech neporazí. Zmýlil se. Pár měsíců předtím sice hladce zvítězil nad Margaret Courtovou, na Kingovou ale neměl a prohrál 4-6 3-6 3-6.

O 25 let později se na Australian Open utkaly sestry Williamsovy s 203. hráčem světa Karstenem Braaschem. Američanky prohlašovaly, že dokáží porazit mužského soupeře od 200. místa na žebříčku dál a německý tenista jejich výzvu přijal. S každou ze sester odehrál Braasch, který utkání vzal jako zábavu, jeden set: Serenu porazil 6-1, Venus 6-2. "Netušila jsem, že to bude tak těžké. Trefovala jsem údery, které by na ženském okruhu byly vítězné, a on je jen lehce vracel," povzdychla si tehdy šestnáctiletá Serena.

Její sestra, která dokonce jednou prorazila Braaschův servis, po utkání opravila předešlé prohlášení a řekla, že dokáže zvítězit nad mužem od 300. místa v žebříčku dál. "Proti komukoliv z první pětistovky jsou bez šance. Dneska jsem hrál jako 600. na světě," vrátil ji na zem Braasch.

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Williamsové jsou hodně namyšlené
Reagovat
smazaný uživatel
že ženský nemají šanci, jejich tenis je úplně o něčem jiném
Reagovat
smazaný uživatel
Z toho důvodu mi přijde velice nespravedlivé, že ženy chtějí stejné prize money jako muži. Je docela nepochopitelné, že Venus Williams a Rafa Nadal za svá vítězství ve Wimbledonu dostali stejně peněz :-(
Reagovat
smazaný uživatel
To je jasný. Je to přeci jenom taky sport pro diváky. Málokdy se odehraje strhující tenis na WTA - to už musí spolu hrát opravdu TOP hráčky a ještě být ve skvělé formě. A i tak je to málokdy fantastický tenis. Naopak u chlapů je k vidění skvělý tenis hodně často.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně, na ženský tenis se dá koukat opravdu málokdy, kdežto o skvělé zápasy na okruhu ATP není nouze, a ani to nemusí být finále mezi Federerem a Nadalem - ti jsou kategorie sama pro sebe:-) A pokud ženy chtějí stejné prize money, tak by měly hrát na grandslamech taky na 3 vítězné sety. Jinak je to podle mě diskriminace mužů, protože mají stejně peněz za mnohem víc práce:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Braasch v přestávkách mezi gamy v tom zápase s Williamskama dokonce kouřil :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist