"Maratonci" Anderson a Isner volají po tie-breaku v pátém setu

14. 7. 2018, 10:50
Aktuality 47
Po pátečním maratonském semifinále Wimbledonu mezi jihoafrickým tenistou Kevinem Andersonem a Američanem Johnem Isnerem zesílilo volání po tom, aby organizátoři grandslamových turnajů zavedli tie-break i v pátém setu. Zatím k tomuto kroku přistoupili jen na US Open, ale šestiapůlhodinový zápas s výsledkem 26:24 v rozhodující sadě pro Andersona by mohl přispět ke změně i na zbylých třech grandslamech.
Profily hráčů
Kevin Anderson

Názor samotných hráčů shrnul Isner při jedné z výměn stran v pátém setu, kdy se podíval s utrápeným výrazem na umpirovou sudí Mariji Čičakovou a poprosil: "Mohli bychom hrát tie-break, prosím?" Odpověď samozřejmě znal. Utkání naprosto vyčerpaných tenistů tak po šesti hodinách a 34 minutách skončilo Andersonovou výhrou 7:6, 6:7, 6:7, 6:4, 26:24.

Kdo čekal po dramatu na centrkurtu All England Clubu od vítěze výbuch nadšení, musel být zklamán. Viditelně unavený Jihoafričan neměl na slavení ani pomyšlení. "Doufám, že tohle bude pro grandslamy signál ke změně. Snad se s tím dá něco dělat, protože na konci už se fakt necítíte dobře," řekl Anderson po postupu do svého prvního wimbledonského finále.

Dvaatřicetiletý rodák z Johannesburgu navíc na londýnské trávě sehrál druhý dlouhý zápas za sebou. Ve čtvrtfinále překvapivě vyřadil obhájce titulu Rogera Federera po výsledku 13:11 v pátém setu a na kurtu tak ve dvou duelech strávil téměř 11 hodin. "Bolí mě nohy, jsou oteklé a jako želé. Myslím, že tie-break by byl vhodný i ze zdravotního hlediska. Protože být tak dlouho na hřišti může mít negativní dopad na zdraví hráčů," uvedl Anderson.

"Osobně nevidím žádnou přidanou hodnotu oproti US Open, kde se tie-break v pátém setu hraje," přidal první jihoafrický finalista Wimbledonu po 97 letech. Podle něj na současné pravidlo doplatili také diváci, kteří si zaplatili za dvě semifinále. "A málem viděli jen jedno," řekl Anderson.

Druhé semifinále mezi Novakem Djokovičem a světovou jedničkou Rafaelem Nadalem ze Španělska začalo po maratonu se zpožděním a podle předpokladů se v pátek dohrát nestihlo. Duel byl kvůli bezpečnostním předpisům přerušen krátce po jedenácté hodině místního času za stavu 6:4, 3:6 a 7:6 pro srbského tenistu a dokončen bude dnes.

Anderson mezitím zahájil regeneraci, aby se dostal pro nedělní finále do co nejlepší kondice. "Má před sebou těžký úkol," poznamenal jeho páteční soupeř Isner, jenž o dlouhých duelech ví své. V roce 2010 sehrál v prvním kole Wimbledonu s Francouzem Nicolasem Mahutem nejdelší zápas historie, který vyhrál po jedenácti hodinách hry 70:68 v pátém setu. Po třídenním utkání pak vysoký Američan prohrál další zápas za hodinu a čtvrt.

"Nikdy jsem takhle dlouhý zápas nehrál, takže se musím dát na finále co nejlépe dohromady. Raději bych to zvládnul rychleji, když mě čeká utkání proti jednomu z nejlepších hráčů historie. Rozhodně to nebude jednoduché," řekl Anderson, jenž loni na US Open ve svém prvním grandslamovém finále podlehl Nadalovi.

S regenerací Jihoafričan začal hned po zápase. "Okamžitě jsem šel do ledové lázně, potom jsem se protahoval. Ještě předtím jsem se najedl. Byla to docela výzva, protože v takové situaci fakt nemáte na jídlo ani pomyšlení, ale musíte se nějak donutit," popsal Anderson bezprostřední okamžiky po skončení nejdelšího wimbledonského semifinále v historii.

Jisté nicméně je, že překvapivý finalista bude mít na zotavení před nedělním bojem o titul více času než Nadal či Djokovič, kteří se minimálně na jeden set vrátí na centrkurt dnes ve 14:00. "Když se na ně dívám, pohybují se jak gazely," poznamenal vyčerpaný Isner. "Ale pokud bude Kevin servírovat tak jako proti mně a mít tak vysokou úspěšnost podání, šanci mít určitě bude," povzbudil Američan svého přemožitele.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

47
Přidat komentář
janek_da
škoda, že jsem nestihl jejich zápas.
Reagovat
Malda
Už jsme to tu někde psal, já bych 5. set hrál do stavu 12-12 (prostě další regulérní plný set) a pokud se nerozhodne ani tam, tak TB.

Přijde mi úlet hrát do stavu jako Kevin s Johnem. Osobně mám Johna rád a užívám si jeho servis, baví mě na to koukat, ale pak už to prostě byla nuda. Očividně už to přestávalo bavit i diváky v hledišti.

Stejně už pak příliš nerozhodují herní schopnosti. John prostě odpadl fyzicky. BTW.: dnes bylo vidět, že i Rafa už toho taky začíná mít dost. Takže TB je podle mě pak už nic proti ničemu (ve smyslu, že by nějakého hráče extrémně zvýhodňoval).
Reagovat
dadaft
Tiebreak i v pátém měl být už dávno.

Ostatně nesmyslné tradice letošní Wimbledon doslova ničí.

Tradice jako bílé outfity, jahody se šlehačkou atd. zachovat, volnou neděli a rozhodující sety bez tajbrejků zrušit.
Reagovat
a.magerova
Já bych hlavně zrušila ten společný odchod po zápase.... poražený by byl nejraději co nejdřív pryč a musí tam stát, jak na hanbě... vítěz by se zas chtěl kapku víc poradovat s diváky a musí honem balit, aby nezdržoval toho co prohrál... :-/
Reagovat
Dobry-den
Tak to v žádném případě!
Reagovat
smazaný uživatel
Muzes mne nejak rozumne, ale rozumne vysvetlit, cim Wimbledon nici volna nedele? To vubec nepobiram...
Skvele pravidlo GS, prvni tyden se hraji zapasy do 3.kola. Druhy tyden vsichni jedou od 4.kola, takze ta nedele srovna ty nerovnosti mnohem drive nez na tzv. posledni chvili...coz se deje na USOpen, AO, nebo FO, ovsem Frantici se letos opravdu "pochlapili" tim svym pojetim moderny,,,, ... v jedne osmince nekteri hrali, nekteri ne, pak nekteri dva dny za sebou, nekteri cekacka az tri dny, nebot se neco nedohralo atd....a na antuce pripominam...kdy tohle ty hrace/ky jasne zarizne.
O Tajbrejcich nema asi smysl debatovat, tam vzdycky nekdo bude proti i s nejakym argumentem, a nekdo za ze svym argumentem...podle mne debata na urovni ja mam rad knedliky, ty mas rad brambory...
Reagovat
tommr
já zase nepobírám jak může někdo obhajovat volnou neděli uprostřed turnaje. V den kdy má drtivá většina diváků volno a mohli by se tudíž nerušeně dívat se kvůli stupidní tradici nehraje a do následujího pondělí (příznačně nazývanýho manic monday) se pak narve tolik zápasů, že nikdo nezvládne stihnout ani zlomek z nich ...
Reagovat
spaniel
Abys mohl tommrovat a psat smutne smajly prece.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja se ptam, jak to devalvuje ten turnaj...
z pohledu divaka mne zase volna nedele pasuje, vetsinou jsem o vikendech mimo, takze tak, ale to je asi jina debata.

Jasne, z pohledu divaka, ktery stravi celedy den v gauci cumenim na tenis v bedne, to muze byt asi iritujici, co s tou volnou nedeli...
Z pohledu turnaje stale nevidim, ze by ho nedele devalvovala.

A nejde tam jen o manic monday...obecne to misto neni schopno pobrat takovy pocet zajemcu, a tak stejne plno lidi stravi na henman hillu, a ani ty hrace neuvidi v akci.

Krom toho Wimbledon je zajimavy i tim, ze ho stale porada All England Tennis and Croquet Club a za tim jde mnoho kulturnich akci s organizacemi, ktere podporuji trebas pohyb mladeze, nejakou edukaci, ruzne souteze, prezentaci dobrovolniku, kteri ten turnaj pomahaji tvorit atd... jeden z mala GS, kolem ktereho je to take vyznamna kulturni udalost, a deje se toho tam vic nez na tech kurtech:)
A k te kulturni udalosti i ta nedele patri, vcetne toho, ze to proste mnohem lepe vyrovna hraci dny v pavouku, coz by melo byt asi tou nej. prioritou.
Reagovat
tommr
no jasně - každej kdo sleduje tenis v televizi je gaučák a nemá do toho co kecat. Ne každej ale může být ve Wimbledonu osobně at už z jakýhokoli důvodu. A jen tak mimochodem kolikrát jsi byl ty ve Wimbledonu osobně, že se tu nad ty co nemají takový štěstí tak povyšuješ ...
Reagovat
smazaný uživatel
tak tohle mne celkem stacilo, takhle sis to vysvetli pekne po svem...
o jakem povysovani to pises,,, to mne hlava nebere...
Prsknout umis, ale stale si mne nevysvetlil, jak to ten turnaj devalvuje...krom zajmu divaku...ale nejak jsem si nevsiml, zeby Wimbl byl kvuli te nedeli divacky mene atraktivni.
Problem je, ze to beres vsechno moc osobne.
Reagovat
FulnekUltras
Základní problém by měly být i ve Wimblu pokud možno stejné podmínky pro hráče. A protože se první týden hraje převážně venku, je nabíledni, že toporně volná neděle může už jen při výkyvech počasí program pěkně nabourat. A ty zmiňované "akce" kolem? Sice hezké, ale z pohledu spravedlivých podmínek v turnaji naprosto podružné. Takhle perverzně dneska rozhodují třeba i o pasažérech železnice a přesunech nádraží lidi, kteří sami vlakem už 30 let nejeli a jet ani neplánují.
Reagovat
taffer
Volná neděle vzešla z požadavků obyvatel čtvrti Wimbledon, aby měli alespoň jeden den z víkendu klid (něco jako u nás zákaz sekání trávy apod.). To je info z nějaké příručky o W, když jsem tam kdysi byl. Když bude někdo rozporovat, že druhá neděle se přece taky hraje, tak je to přece jen o podstatně menším počtu diváků, než kdyby se první neděli hrálo na všech kurtech 4. kolo ...
Reagovat
a.magerova
To bych pochopila, kdyby ten turnaj trval několik měsíců, tak že obyvatelům leze na nervy neděli co neděli, ale 14 dní?!
Reagovat
taffer
No, asi jsou ve svých domečcích zvyklí na svůj klid, a dost je točí, že 2 víkendy z roku se nemůžou na zahrádkách opalovat nahoře bez, tak si asi vydupali aspoň tu jednu neděli ze dvou :-)
Reagovat
misa
Možná chtějí dát trávě jeden den volna.
Reagovat
tommr
to se dá udělat i jiným způsobem aniž by se turnaj musel na jeden den zastavit ...
Reagovat
Fandina
A co ti na tom vadí, tak se jeden den nehraje. Každý s tím počítá, každý to ví. Ten, kdo chce turnaj navštívit, tak ho navštíví tak jako tak. Osobně si myslím, že jedna neděle je hlavně kvůli trávě a je to vlastně super zvyk, každý ví, že se ten den nehraje.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to jen jeden z argumentu, kterym tu nedeli brani.
Potom je tu plno placenych helpers a neplacenych dobrolovolniku s cimz je take problem, jestli jde o nedeli. V tomhle pripade to neni jen o tradici. Je tam za tim toho proste vice.
Tradice spis bile obleceni, nastupy, vystupy atd.

Ale opet kazdy bude mit na to ruzne pohledy...
Mura, Berdych si ty volne nedele vzdy pochvalovali.
trebas Nadal to zase kritizuje.

Ale porad plati, ze to organizuje All England Tennis and Croquet Club a ne hraci, ani ATP, ani my:)
Reagovat
smazaný uživatel
Je tu ovsem jina a podle mne mnohem dulezitejsi otazka. Cim ma byt GS!!!???

Tak bud to ma byt stale nezavisly prvek od ATP a WTA, coz uz pomalu neni, a stale se vic odklani od toho Otevreneho Mistrostvi dane zeme...od te Idee, ktera z GS udelala fenomen...a nebo to proste ma byt dalsi turnaj ATP a WTA, i s tim...ze je uz jedno, kde se to bude vlastne hrat...trebas v Tajvanu nebo na Madagaskaru...

Agresivni politika ATP vuci GS turnajum je pro mne mnohem vetsim trnem oku, nez nejaky tajbrejk, nebo bile tilko...a jasne, USOpen, tak tam to jeste chapu, je to tzv. v jednom Americkem chlivku...at si tam delaj co chtej...

Ale proc by proboha Francouzi, Anglani, nebo Australane se meli podrizovat ve vsem ATP???

V kazdem pripade, my to asi nezmenime, a je mozne, ze GS jako takovy zanikne...jeho vyjimecnost...a stane se dalsim turnajem v kalendari...a najednou bude vyznamnejsi trebas Madrid...

Ja to spis vnimam jako Americkou "kulturni" agresi... vuci jinym zemim, kde se GS porada.

A na zaver jedna vec k zamysleni...strasne by mne zajimalo, jak by reagovali Amici, jak by Britove nebo Francouzi jim chteli zasahnout do Basebalu a udelat jim tam v posledni smene nejaky TB, zmenit jim pravidla, nebot ten basebal se muze tahnout nesmyslne dlouho taky...a stava se to casteji nez v tenise.
...si pis, ze to by neprezili ani nahodou....a ty Anglany nebo Frantiky by zadupali na miste do zeme...
Reagovat
Pedronegro
souhlas, už odchod AO od trávy mi přijde jako ústupek ekoteroristům, asi šetří vodou, takže Angláni dělají dobře, že udržují tradici, volné neděle, a bez TB v pátém setu, páč kolikrát to bude, že se sejdou taková dvě motovidla, co krom servisu neumí skoro nic, a vydupou trávu bez ohledu na neděli? a ještě brečí, že by chtěli TB - to by se jim hodilo, pěkný ho.no, i za cenu, že otrávili miliony diváků :)
Reagovat
steve79
At dostanou pohar oba!!!
Reagovat
spaniel
Talíř
Reagovat
misa
Tenis bude muset postupně upravovat pravidla. Jinak nevím, kdo by se na ty jejich mnohahodinové maratóny za 20 let díval. Dnešní mladí určitě ne.
Reagovat
spaniel
Kdybychom se meli ridit podle mladych, tak se bude hrat 1 game. Pry, pokud mas video vic nez 5 minut, tak neudrzi pozornost a ztrati zajem.
Reagovat
FulnekUltras
2:50 max. ;-)))
Reagovat
spaniel
I highlighty maji vic :)
Reagovat
lars
od 12:12 v 5. setu
Reagovat
W.G.M.
Me vcera strasne nakrkli, i kdyz se to dalo cekat s ohledem na jejich dominantni herni prvek. Tesila jsem se, ze si po dlouhe dobe udelam vever s tenisem, ale houby z toho. Dneska uz na to koukat nemuzu :-(. Takze ti tu bolest preju, Andersone (myslim to samozrejme trochu s nadsazkou) :-).
Reagovat
tommr
hráči za to nemůžou. Chyba je v pravidlech, který takový nekonečný maratóny umožnujou ...
Reagovat
smazaný uživatel
+1
Reagovat
milik254
Dal bych zápasy na dva vítězné, ale všechny bez TB
Reagovat
mahycek
Aby se nepo.ral Anderson. Možná, 5 set na tiebreak by
stálo za úvahu, ale muži na 2 vítězné, je totální blbost!!!
Reagovat
smazaný uživatel
O třech setech Anderson jistě nemluvil. No kdyby se hrálo na dva vítězné, tak by to dodalo tenisu nový rozměr, spíše nechtěný. A ženy by určitě chtěly přidat, protože by už nebyly lépe placené od hodiny jako teď. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Anderson má sice den navíc na regeneraci, ale takhle dlouhej zápas člověka rozbije na několik dní, než se dá fyzicky a duševně do pořádku. Rafa s Novakem si včera dali tři hodinky, dneska jednu nebo dvě a zítra může každý z nich odehrát klidně petihodinový zápas, protože tu zátěž mají vhodně rozkouskovanou, kromě toho že to jsou výborní atleti. Anderson bude rád, když dotáhne jednu set do TB, ale spíš se utkání vejde do třiceti her.
Reagovat
tommr
tie-break v pátým setu je naprostá nezbytnost, aby byla zaručená regulérnost a plynulost turnaje. Časem se snad dojde i k tomu, aby i muži hráli na dva vítězný ...
Reagovat
spaniel
Bez do prdeIe. Teda wta.
Reagovat
tommr
a první dement se ozval ...

Kdyby se to týkalo jen ATP tak by mi to bylo celkem šumák, ale tyhle zbytečný maratóny negativně ovlivnujou i zápasy WTA, který se pak musí posouvat nebo dokonce překládat na další dny ...
Reagovat
spaniel
Tak at se oddeli.
Reagovat
Stan_Borowitz
Možná bude lepší, když si najdou kvalitnější regenerační prostředky. Dokázali to jiní, tak oni to určitě taky zvládnou. Chce to jen chtít a znát správné doktory.
Reagovat
ipko
ja si myslím, že každý divák si želá čo najdlhší zápas.. chce vidieť drámu a bojovnosť oboch hráčov, pričom zápas stále pokračuje a môže sa zapísať do histórie z rôznych dôvodov.. potom aj ten čo ho pozerá si povie že bol súčasťou niečoho veľkého..
Reagovat
milik254
Vždyť včera to byla nuda. Kromě vysokého skóre nebylo k vidění nic extra neobvyklého.
Reagovat
ipko
no a? aj tak to chcel vidieť skoro každý, hlavne ten 5.set a skóre sa navyšovalo..
Reagovat
smazaný uživatel
Nepochybujem o tom, ze taký Isner by bol za TB piateho setu rád...

Ale ak by sa v tom piatom stretol trebars s RN, RF, ND, suhlasili by aj oni?...TB by zvyhodnoval servismanov, naopak absencia TB ich znevyhodnuje. Myslim, ze je dobre tak ako je..
Reagovat
ttopi
Já taky zastávám názor, že toto je určité kouzlo Wimbledonu. Ročně se tu odehrají stovky zápasů a jen jeden z nich je takto dlouhý. Většinou to končí do stavu 10:8. Je to zkrátka jen shoda okolností, že se sešli dva servismeni a nebyli schopni si podání prorazit již dříve. Tie-break je loterie a ikdyž si tam hráč ty své body musí uhrát a zadarmo je nedostane, je to kruté. Tenis v globálu by měl být právě i o tom umět soupeři vzít hru. Jak píšeš - servismani mají TB rádi, naopak hráči, co si to chtějí uhrát přes gemy ne. A to se nebavíme o tom, že zrovna Isner má za sebou zápas ještě mnohem delší (s Mahutem).
Reagovat
Serpens
Neexistuje. Že máte podprůměrnou mezihru, je váš problém.
Reagovat
Frantz
TB v pátým se dřív nebo později zavede všude kromě nejtrapnějšího GS jménem Wimbledon
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist